forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Sad je pravo vreme za Mister No EXTRA
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 26/07/2006 : 00:33:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:
Originally posted by rocco21

Dok vi ne kupujete redovnu seriju ne treba ocekivati ni extra.

Zašto bi izdavac išao riskirati i izdavati još jednu seriju s junakom koji se slabo prodaje?

Da se MNO prodaje kao Zagor sigurno bi do sad imali extra ili klasik ili nešto slicno. Od trenutka kad je SD pokrenula izdavanje stripova u Hrvatskoj do danas je izašlo 39 MNO-a i oko 260-270 Zagora. Ono što ljudi kupuju to se i izdaje u razlicitim oblicima.

Trenutno možemo biti sretni što MNO uopce izlazi.

Kljucno je ono zašto bi riskirao???
Pa valjda zato da razveseli nas ljubitelje stripa Mr.No.
Iskreno se nadam da je izdavacima naša sreca glavni pokretac u radu.

Things you own, end up owning you.
Go to Top of Page

SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts

Member since 16/04/2002

Posted - 26/07/2006 : 06:06:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit SejoSexon's Homepage  Send SejoSexon a Private Message
Kada bi M No extra izašao, ne bi se prodavao u više od 1000-1500 komada. Mislim da je jedini spas jedno izdanje poput Marka i Bleka mada sumnjam da su prava za M Noa tako jeftina kao kod ova dva junaka.

u deželi lele ne postoji pravda, samo krivda mori što se ne ispravlja, parazitstvo ama od kog boli glava.
Go to Top of Page

priki
Junior Member

Wallis and Futuna Islands
424 Posts

Member since 08/02/2005

Posted - 26/07/2006 : 08:08:17  Show Profile Show Extended Profile  Send priki a Private Message
quote:
Originally posted by sdragan@

quote:

Od trenutka kad je SD pokrenula izdavanje stripova u Hrvatskoj do danas je izašlo 39 MNO-a i oko 260-270 Zagora. Ono što ljudi kupuju to se i izdaje u razlicitim oblicima.

Trenutno možemo biti sretni što MNO uopce izlazi.

Nazalost...tuzna istina

"U vremenu satelita i svemirskih putovanja besmisleno odzvanjaju uvijek nova ratovanja"

Pa eto zasto se M.No ne prodaje. Sam si dao vise razloga. Prvi je taj sto izmedju 2 broja prodje i nekoliko meseci pa ljudi i zaborave sta su citali, pa nije ni cudno sto im je strip dosadan i sto ga ne kupuju. Mislis da bi Zagor prolazio kod publike tako dobro da izlazi na nekoliko meseci. Pogledaj primer srpskih izdavaca koji su tako izdavali zagora. Nisu uspeli. Drugi razlog je taj sto su ga do sad izdavala dva-tri izdavaca. A treci i mozda najvazniji razlog zasto je slaba prodaja MNo-a a i svih ostalih junaka, je upravo ta brojka od 260-270 koju spominjes. Trziste je okupirano zagorom. Desi se da mesecno izadje ponekad i 4 izdanja zagora, mozda + i neki ciko specijalac. Za obicnog coveka je to mnogo. Ako nema odgovarajucu finansijsku moc, on ce odustati od drugih likova i skupljace samo zagora (zasto? - nemam pojma! ne verujem da je kvalitet u pitanju). Onaj ko stoji bolje finansijski kupovace vise junaka. Garantujem da 90% onih koji kupuju MNo kupuju bar jos 4-5 junaka + zagora. Drugim recima zagor je kriv za sve . Izdavaci su nasli zlatnu koku i forsiraju je do maximuma, cak su poceli sa izdavanjima reprinta reprinta u formi klasika. Ali sta je tu je, podrzavam izlazenje MNO extra izdanja u bilo kojoj varijanti, jer je strip dobar. I nadam se da ce se naci neko dovoljno hrabar (i pametan) da se upusti u tu avanturu.

Mister No rules!
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 26/07/2006 : 09:38:17  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Nije okupirano Zagorom... Imaš na kioscima svega i svacega, a izmedu ostaloga Zagora. Ko oce citati amerikance ili europske albumcice i toga ima u prodaji... Trobroji straih junaka Blek, Mark, EX teX, Rendžer Sad vam tvrdnja da samo Zagor vlada scenom ne važi.

Wealth beyond measure, outlander...
Go to Top of Page

jasa
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3490 Posts

Member since 26/08/2005

Posted - 26/07/2006 : 09:44:47  Show Profile Show Extended Profile  Send jasa an ICQ Message  Send jasa a Private Message
Zagor je kralj!!!!!!!!!!! Samo je tex bolji od njega!!!!!!!!!!111

homos homini lupus
Go to Top of Page

priki
Junior Member

424 Posts

Member since 08/02/2005

Posted - 26/07/2006 : 09:55:39  Show Profile Show Extended Profile  Send priki a Private Message
quote:
Originally posted by DeeCay

Nije okupirano Zagorom... Imaš na kioscima svega i svacega, a izmedu ostaloga Zagora. Ko oce citati amerikance ili europske albumcice i toga ima u prodaji... Trobroji straih junaka Blek, Mark, EX teX, Rendžer Sad vam tvrdnja da samo Zagor vlada scenom ne važi.

Mislim da se nismo razumeli. Ne kazem da nema drugih junaka vec da su zapostavljeni. Zagora mesecno izadje u proseku oko 4 stripa (saberi sve godisnje epizode, regularne, extra, spec, maxi pa podeli sa brojem meseci). dok ostali junaci mesecno imaju 1 epizodu, a neki cak ni ne izlaze mesecno. O tome pricam...

Mister No rules!
Go to Top of Page

nenno
Advanced Member

Croatia
3070 Posts

Member since 15/08/2003

Posted - 26/07/2006 : 10:04:04  Show Profile Show Extended Profile  Send nenno a Private Message
quote:
Originally posted by priki
[Mislim da se nismo razumeli. Ne kazem da nema drugih junaka vec da su zapostavljeni. Zagora mesecno izadje u proseku oko 4 stripa (saberi sve godisnje epizode, regularne, extra, spec, maxi pa podeli sa brojem meseci). dok ostali junaci mesecno imaju 1 epizodu, a neki cak ni ne izlaze mesecno. O tome pricam...

Mister No rules!

da, prokleti taj zagor što se samo tako dobro prodaje....

"...I only dream in black and white..."
Go to Top of Page

draskomisterno
Senior Member

Serbia
1003 Posts

Member since 28/03/2004

Posted - 26/07/2006 : 10:04:27  Show Profile Show Extended Profile  Send draskomisterno a Private Message
slazem se...ma koliko da su svi skepticni u vezi isplativosti izdavanja Extra izdanja nesto mi govori da ce racundzija Bernard ipak naci racunicu..

drale
Go to Top of Page

rocco21
Senior Member

Croatia
1259 Posts

Member since 15/08/2004

Posted - 26/07/2006 : 10:41:23  Show Profile Show Extended Profile  Send rocco21 a Private Message
quote:

quote:

Mislim da se nismo razumeli. Ne kazem da nema drugih junaka vec da su zapostavljeni. Zagora mesecno izadje u proseku oko 4 stripa (saberi sve godisnje epizode, regularne, extra, spec, maxi pa podeli sa brojem meseci). dok ostali junaci mesecno imaju 1 epizodu, a neki cak ni ne izlaze mesecno. O tome pricam...

Tocno je da su drugi junaci zapostavljeni ali zapostavili su ih kupci stripova a ne izdavac. Covjek vidi šta se traži i to ljudima daje.

I možemo biti sretni što se Zagor tako dobro prodaje jer i to pomaže održavanju nekih serijala na životu. Cak sam i ja u jednom trenutku slabosti razmišljao da ga pocmem kupovati ali brzo me je prošlo.

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12920 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 26/07/2006 : 10:47:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message
quote:

Ko oce citati amerikance ili europske albumcice i toga ima u prodaji...

Pa, baš i nema. Od americkih naslova izlaze Bone i Usagi Yojimbo, a u pripremi je još i Age of Bronze. Macan je izdao Kako citati strip, Zagrebacka naklada izbaci godišnje po jednog Valianta, ali to je to. LMI je propao, mainstream naslova više nema. Što se americkog stripa kod nas tice, stanje i nije baš tako sjajno. Al dobro, to se može još promjeniti.

"Oh, Alex. You made a LOT of mistakes. You underestimated Superman. Superboy. Me. But the biggest one? You didn't let the Joker play."
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 26/07/2006 : 10:52:18  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:

Pa, baš i nema. Od americkih naslova izlaze Bone i Usagi Yojimbo, a u pripremi je još i Age of Bronze. Macan je izdao Kako citati strip, Zagrebacka naklada izbaci godišnje po jednog Valianta, ali to je to. LMI je propao, mainstream naslova više nema. Što se americkog stripa kod nas tice, stanje i nije baš tako sjajno. Al dobro, to se može još promjeniti.

Odi u MC, kontaktiraj Pajtaka i druge ljude koji mogu nabaviti te stvari. Ima strip albuma i u boljim knjižarama. Tko ima volje i para i želje za citanjem, može i te nabaviti... No na engleskom, ali pošto živimo u 21. st. gdje je engl. sveprisutan i hoceš-neceš naucit ceš ga...

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12920 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 26/07/2006 : 11:04:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message
quote:

quote:

quote:

Odi u MC, kontaktiraj Pajtaka i druge ljude koji mogu nabaviti te stvari. Ima strip albuma i u boljim knjižarama. Tko ima volje i para i želje za citanjem, može i te nabaviti... No na engleskom, ali pošto živimo u 21. st. gdje je engl. sveprisutan i hoceš-neceš naucit ceš ga...

Sve ja to znam, ja i inace nabavljam americke trejdove preko MC-a, al opet, to nije razlog da se americki stripovi ne izdaju kod nas. Kad bi išli po toj logici, naši izdavaci ne bi onda uopce trebali prevoditi knjige s engleskog, vec si ih citatelji mogu sami nabavljati jer tobože znaju jezik?

"Oh, Alex. You made a LOT of mistakes. You underestimated Superman. Superboy. Me. But the biggest one? You didn't let the Joker play."
Go to Top of Page

priki
Junior Member

424 Posts

Member since 08/02/2005

Posted - 26/07/2006 : 11:06:16  Show Profile Show Extended Profile  Send priki a Private Message
quote:

quote:

quote:

Mislio sam da se ovde govori o kiosk izdanjima. Ja sam svo vreme govorio o tome, pa shodno tome i polemisao o zagoru...

Mister No rules!
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 26/07/2006 : 11:43:10  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Ja sam proširio raspravu na opcenito... Što se tice toliko izdanja Zagora na kiosku samo je rezultat njegove velike potražnje. I ništa drugo. A potražnju pak diktira ukus citatelja. Da ljudi citaju MM ko Zagora i on bi se tolko izdavao. U Italiji npr. Tex ima najvece naklade, dok je kod nas on sporedni junak, a glavni igrac je Zagor.

Go to Top of Page

priki
Junior Member

424 Posts

Member since 08/02/2005

Posted - 26/07/2006 : 11:56:11  Show Profile Show Extended Profile  Send priki a Private Message
quote:

Ja sam proširio raspravu na opcenito... Što se tice toliko izdanja Zagora na kiosku samo je rezultat njegove velike potražnje. I ništa drugo. A potražnju pak diktira ukus citatelja. Da ljudi citaju MM ko Zagora i on bi se tolko izdavao. U Italiji npr. Tex ima najvece naklade, dok je kod nas on sporedni junak, a glavni igrac je Zagor.

Ma jasno je to meni. Samo mislim da je taj "ukus" malo napumpan forsiranjem zagora. Slobodna dalmacija je to zapocela, a ludens samo nastavio. Ljudi kupuju zagora, trose novac, a ono malo sto im preostane onda raspodele na druge junake jer ne mogu sve kupovati, osim onih srecnika (oko 1000 ljudi) koji izgleda sve kupuju i odrzavaju druge junake. Da je obrnuta situacija u korist Martija, texa ili nekog drugog junaka, ili da se broj zagora smanji pitam se da li bi zagor bio najprodavaniji. Onda bi oni sa plicim dzepom kupovali i ostale junake, i oni bi onda izlazili cesce. Cista matematika... No da se vratim temi - Hocemo DZerija

Mister No rules!
Go to Top of Page

rocco21
Senior Member

Croatia
1259 Posts

Member since 15/08/2004

Posted - 26/07/2006 : 12:53:28  Show Profile Show Extended Profile  Send rocco21 a Private Message
Ukus nije nepumpan nego je takav vec godinama ili bolje rec desetljecima! Zagor je najpopularniji strip junak na prostoru ex YU od pojave stripa i nema ništa logicnije nego da se izdaje koliko se izdaje i još više jer ga ljudi kupuju!

Ostale ne kupuju toliko pa se zato i ne izdaju toliko.
Go to Top of Page

nenno
Advanced Member

Croatia
3070 Posts

Member since 15/08/2003

Posted - 26/07/2006 : 12:58:23  Show Profile Show Extended Profile  Send nenno a Private Message
quote:

Ukus nije nepumpan nego je takav vec godinama ili bolje rec desetljecima! Zagor je najpopularniji strip junak na prostoru ex YU od pojave stripa i nema ništa logicnije nego da se izdaje koliko se izdaje i još više jer ga ljudi kupuju!

jasno ko dan al' izgleda da ce opet netko postaviti slicna pitanja....ja jesam ljubitelj zagora, iskreno, malo manje nego kad sam bio klinac i neki drugi junaci su mi draži i ja bi da ih je više...al što sad ako neide?

"...I only dream in black and white..."
Go to Top of Page

Genij
New Member

Slovenia
195 Posts

Member since 31/08/2004

Posted - 26/07/2006 : 13:33:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Genij a Private Message
Hm,pa dobro,kad razmislimo svi se junaci mogu izdavati ako se dobro prodaju.Ali kad su ukinuli tex extra znaci da se nije dobro prodavalo.A to što se nije dobro prodavao nismo krivi mi koji volimo zagora.Pa necu valjda ja kupovati texa samo zato da ne bi prestao izlaziti,kad ga ne volim.Kupujem ono što mi se svidja a to je Zagor,Mark,Mali Rendžer(neznam kako dugo još) i Mister no ako krene od pocetka u extra seriji i poneke specialce ostalih junaka.Znaci texa se nije kupovalo dosta i zato je propao a zato je kriv sam tex što je dosadan(ispricavam se ljudima koji ga vole) ali eto,nažalost,brojke govore sve.A isto ste u krivu svi koji mislite da zagor "održava u životu" ostale serijale.Pa to nema veze.Da sam ja izdavac,ukinuo bi one koji se loše prodavaju a ne krpao rupe ostalim junakom a gledao kako mi neki drugi donosi samo troškove a ništa od provita.Pa ljudi to je danas sve biznis.I baš zato je dobro da se "loci zrnje od plevela" i ako se nešto ne prodaje dobro da se ukine i pocinje sa nešto novim.Recimo u ovom primeru Mister no extra pošto sam siguran da bi se to dobro prodavalo,a ne da se krpa rupe i šta ja znam.Ako nešto ne ide onda ne ide.Pa treba znati da su ti naši junaci stari oko 40 godina,kad su poceli izlaziti,a baš tu je prednost Mister noa,pošto ja vidim buducnost u njemu zato što je bliži cas u kojem se dogada radnja.Vrijeme indijanaca i kauboja je prošlo.To je sad kao da bi netko poceo crtati stripove o vikinzima ili rimljanima,pa pitam se ko bi to citao.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 26/07/2006 : 13:48:40  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Procitao sam jednom u SAF-ovom natjecaju da traže, sad jel su to bili scenaristi ili crtaci ne znam, no pisalo je da ne dolaze u obzir stripovi o gusarima i još necemu (ne sjecam se sad). Izdavac izbacuje ono što tržište traži. Ako se ne cita, nece se ni radit ni prodavat. Interesira me kako je izašao Ridobradi, vjerojatno iz gušta pretpostavljam... U filmovima sa piratima sada pokušavaju proguravati tu davno zamrlu franšizu.

Go to Top of Page

priki
Junior Member

424 Posts

Member since 08/02/2005

Posted - 26/07/2006 : 13:52:59  Show Profile Show Extended Profile  Send priki a Private Message
quote:

Hoces da mi kazes da ako bi zagor izlazio jednom mesecno da bi se ostali junaci tad kupovali isto kao i dosad. Govorim o finansijama. Ja mislim da bi tad ljudi u nedostatku stiva za citanje a i s vise novca u dzepu kupovali i ostale junake. Nekad treba zrtvovati glavnog junaka zarad popularizacije ostalih. Zagor je najpopularniji, to stoji, ali ako tako razmisljamo dolazimo do apsurda. Izdavace se reprinti extra izdanja ili klasika u svim mogucim formatima, na svim mogucim papirima. Gde to vodi. Sigurno ne popularizaciji drugih junaka. Oni ce se polako gasiti ili ce se sve svesti na stampu 300-500 HC brojeva koje ce kupovati fanatici, sto se vec sad i desava. Ocigledno je da izdavaci zele zaradu sto pre, pa tako i razmisljaju. Ne razmisljaju na duge staze. Zato mi se svidjala forma izdavanja LMS i Zlatne serije gde su svi junaci bili podjednako zastupljeni. Doduse da ne gresim dusu u poslednje vreme cini mi se da se stvari malo menjaju. extra.

Mister No rules!
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 26/07/2006 : 13:58:43  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Evo, u MM specijalcu kojeg sam jucer uzeo naklada piše 6000komada. Ajd nek neko pogleda dal piše kolika je naklada za pojedine Zagor edicije.

Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 26/07/2006 : 14:03:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Manje više off topic pitanjce, al' da ne otvaram novi topic, kad ste svi lepo ovde: jel' Džeri i dalje strastveni pušac u ovim novijim epizodama?

Isto pitanje važi i za Texa, ako neko to prati.

--
"Regarde la comete, Sweep. Dans deux mille ans elle reviendra verifier si nous sommes bien tous morts."
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 26/07/2006 : 14:41:30  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Ne vidim Jerryja tako cesto sa cigaretom, a mislim da se može naci kako drži cik s vremena na vrijeme. Tex isto baš i ne, nego kad se nadu za stolom, onda znaju obavezno popit pivo, debeo stejk i dobra cigara nakon toga.

Go to Top of Page

npetros2@htnet-dsl
Advanced Member

Papua New Guinea
3783 Posts

Member since 22/02/2006

Posted - 26/07/2006 : 14:53:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit npetros2@htnet-dsl's Homepage  Send npetros2@htnet-dsl a Private Message
quote:
Originally posted by jasa

Zagor je kralj!!!!!!!!!!! Samo je tex bolji od njega!!!!!!!!!!111

homos homini lupus

Zato i izlazi svaka dva mjeseca
Go to Top of Page

rocco21
Senior Member

Croatia
1259 Posts

Member since 15/08/2004

Posted - 26/07/2006 : 16:22:31  Show Profile Show Extended Profile  Send rocco21 a Private Message

quote:
Hoces da mi kazes da ako bi zagor izlazio jednom mesecno da bi se ostali junaci tad kupovali isto kao i dosad.

Problem Mister Noa i ostalih stripova nije Zagor nego nezainteresiranost ljudi za njih i to koliko Zagora izlazi nema nikakve veze s prodajom ostalih.
quote:
Govorim o finansijama. Ja mislim da bi tad ljudi u nedostatku stiva za citanje a i s vise novca u dzepu kupovali i ostale junake.

Financije nisu glavni problem. Ja znam ljude koji kupuju Zagora iz sentimentalnih pobuda, novac im nije problem ali druge stripove ne kupuju jer ih ne zanimaju. Zagor neke (i mene) podsjeca na bezbrižno djetinstvo i sretnu mladost, a Lazarus ili Nathan to ne mogu.
quote:
Nekad treba zrtvovati glavnog junaka zarad popularizacije ostalih.

Žrtvovati glavnog junaka u današnjoj situaciji na tržištu je potez za ludnicu ili bankrot.
quote:
Zagor je najpopularniji, to stoji, ali ako tako razmisljamo dolazimo do apsurda. Izdavace se reprinti extra izdanja ili klasika u svim mogucim formatima, na svim mogucim papirima. Gde to vodi. Sigurno ne popularizaciji drugih junaka.

Doba stripa kao masovne (popularne) zabave je prošlo i nikad se nece vratiti.

quote:
Oni ce se polako gasiti ili ce se sve svesti na stampu 300-500 HC brojeva koje ce kupovati fanatici, sto se vec sad i desava. Ocigledno je da izdavaci zele zaradu sto pre, pa tako i razmisljaju.

Za broj Mister Noa da isplati uloženo (ako isplati) treba ko zna koliko vremena. Od redovite distribucije, pa distribucije remitende u BiH i Sloveniju, pa prodavanja u kompletima po 3 stripa u ljetnim razdobljima. To sigurno nije brza lova. Ali zato neki stripovi donose taj povrat brže što omogucava izdavacu da živi i doceka povrat od manje isplativih.
quote:
Ne razmisljaju na duge staze.

Pravi potez na duge staze bi bio recimo izbaciti 12 LL godišnje i onda na kraju godine imati 60-70 000 neprodanih primjeraka stripova u skladištu?

quote:
Mister No rules!

Slažem se!

Edited by - rocco21 on 26/07/2006 16:26:45
Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000