forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 DD 20 years and beyond
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 75

hrvoje23
Senior Member

Croatia
2172 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 13/08/2006 : 23:20:13  Show Profile Show Extended Profile  Send hrvoje23 a Private Message
Super je taj Dilan...
Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4649 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 14/08/2006 : 13:02:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message
Iscrpan si Hrvoje, nema sta ;)

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 08/10/2006 : 21:59:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
*SPOILERS*

Xabaras...

Nezahvalno je pricati o necemu što je nezavršeno, odnosno o necemu ciji sam prakticno samo prolog procitao, no dobro. Xabaras de facto i jeste samo prolog, postavljanje figurica na odredene pozicije na šahovskoj tabli, koje ce, nadajmo se, Paola umeti da valjano iskoristi u U ime oca...

Ali, što se tona, feelinga epizode tice, on je veoma dobar. Nakon prica na Craven roadu, ocekivao sam više depresije, no nje nema. Ali ima tuge, užasno tuge... tuge zbog Ksabarasa, koji pokušava na sebi jedini znan nacin da osvoji ljubav svoga sina; tuge zbog Dilana, koji ide kroz život ne znajuci odakle je došao; tuge zbog Kaljostra koga su svi izdali; i tuge zbog Kim, koja mora da izda sve da ne bi izgubila sve.

Barbatova ovde ubacuje ideju, sasvim na mala vrata, da ta besmrtnost, jebi ga, možda i nije toliko loša stvar; da ceh koji bi sa ovim i ovakvim Ksabarasom za nju covecanstvo platilo i nije toliko veliki. Ne vidim drugi trazlog za ostarivanje Kim i toliko insistiranje na tome da Ksabaras eksperimente radi zarad pobedivanja smrti. Nije to loša ideja. Nije loše ni korišcenje Kim da bi se ona izrazila. Videcemo koliko ce biti iskorišcena u nastavku.

E sad, može se diskutovati da je Ksabaras od onog arhetipskog zla sveden na jednog cikicu koga izjeda to što mu njegov sin ne uzvraca ljubav. I zaista, zli doktor je ovde daleko od zlog. On je naucnik, bez skrupula prema drugima, osim kada je Dilan u pitanju, ali veoma nežan prema njemu, tugaljiv, ocito ranjen u duši... i da , ocito je da ovaj Ksabaras ima dušu, daleko je od toga da bi pustio svog sina da umre. Za njega su bitne samo dve stvari: pobediti smrt, i povratiti sina. A smatra da mu prvo može pomoci u drugme.

To je možda greh. Ksabaras kao vrhunsko zlo je svakako interesantniji od Ksabarasa ožalošcenog cikice; no, ako je ovo njegova labudova pesma, a ima naznaka da jeste, onda neka ode ovako, humanizovan, a ne zao.

Jedino što mi fali u epizodi, koja svakako nije remek delo, vec samo dobra, dobra epizoda - je metafizika. Nema onirickih sekvenci, nema odnosa tvorac-tvorevina, nema razmatranja o smislu egzistencije, odnosno nedostatku tog smisla. Dok Barbatova ima šansu da poentira sa raznim stvarima u nastavku, narocito sa emocijama, sudeci po njenom dosadašnjem liku i delu, teško da možemo ocekivati nešto metafizicko. A to bi bio greh.

Haj points: Uvodna scena, sa "Sine moj..."; Kaljostrovo suocavanje sa Kim.

Lou points: Dijalog izmedu Dilana i Ksabarasa na kraju, ne izlazi izvan isklišeiziranog "Ti nisi moj otac!". Ako ne bude zašla u razloge Dilanove mrenje prema Ksabarasu u nastavku, bice belaja.

Sve skupa, solidno, solidno zagrevanje.

Ajd' da vidimo kakva ce biti glavna stvar.

--
"Et maintenent, vite au Nile!"
Go to Top of Page

Vjeko1980
Advanced Member

5649 Posts

Member since 24/08/2006

Posted - 09/10/2006 : 11:16:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Vjeko1980 a Private Message
Ne mogu se otet dojmu da su ZS izdanja daleko kvalitetnija, zanimljivija i s dušom (bez obzira na iritantnu ekavicu potkrijepljenu s Vukovim pravopisom tipa "NJUJORK")...
Crtež je kvalitetniji,a da ne govorimo o papiru..
Ocito sam nostalgicar, jer se mnogi ne slažu samnom da su stara izdanja puno bolja, al eto ja se jedino tako mogu vratit u djetinjstvo kad sam gutao Dilana i Alan Fordove.. To mi jednostavno nije moguce s ovim novim izdanjima, koje krasi bezlicnost, dosada, neinovativnost i ogoljeni, loši crteži..

Bolje imat pet dobrih prijatelja nego jednog neprijatelja
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 09/10/2006 : 13:34:42  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Ili je tebi ponestalo duše za stripove... Mladost je izgubljena zauvijek, suoci se konacno sa time, na strip nikad neceš gledati kao što si gledao onim djecjim ocima.

Kad nas vidiš, ne bi rekao da možemo stvarati svjetove, zar ne?
Go to Top of Page

Vjeko1980
Advanced Member

5649 Posts

Member since 24/08/2006

Posted - 09/10/2006 : 13:46:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Vjeko1980 a Private Message
A moguce, definitivno nikad više necu bit klinac, al opet nekako kad uhvatim stari strip i osjetim miris starog papira (kao u Proustovom "Combray-u" kad ga miris kolaca vraca u djetinjstvo) ponovo se osjecam "bez brige i pameti" kao u najljepšim godinama...
Za mene: "stari strip=vremeplov"

Bolje imat pet dobrih prijatelja nego jednog neprijatelja

Edited by - Vjeko1980 on 09/10/2006 13:47:14
Go to Top of Page

nenno
Advanced Member

Croatia
3070 Posts

Member since 15/08/2003

Posted - 09/10/2006 : 13:47:18  Show Profile Show Extended Profile  Send nenno a Private Message
quote:
Originally posted by DeeCay

Ili je tebi ponestalo duše za stripove... Mladost je izgubljena zauvijek, suoci se konacno sa time, na strip nikad neceš gledati kao što si gledao onim djecjim ocima.

nažalost istina ali djelomicno ipak...ja bih radije rekao da sad neke druge stripove gledam onim ocima kako sam Zagora, Bleka, Marka gledao kao dijete......

"...I only dream in black and white..."
Go to Top of Page

Heyoka
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4913 Posts

Member since 01/11/2001

Posted - 09/10/2006 : 14:19:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit Heyoka's Homepage  Send Heyoka a Private Message
Dj_ole, ne dode li mu odnos otac-sin u neku ruku odnos tvorac-tvorevina? Tvorevina koja postaje nosi dio tvorceve duše, ali postaje nezavisna od njega?

Gdje je smisao besmrtnosti: u tome da živiš u vjecnosti ili da imaš vjecni život, puko bitisanje koje se sastoji u neumrlosti vitalnih funkcija? Šta ce Xabarasu vjecni život ako nema nikoga da ga podijeli sa njim?

"All hail the spider!
A hardy breed is he!
Tra la la!"
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13145 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 09/10/2006 : 16:04:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
e sad, taj 241 Xabaras barem zvuci zanimljivo. a samu izvedbu, vidjet cu... jednog dana. (iako, te gomile tuge koju djole spominje - pa, nemam povjerenja prema tome. da se to sve skupa /po starom obicaju/ ne izvrne u malodušje i patetiku)

no, da prokomentiram ovo

quote:
Barbatova ovde ubacuje ideju, sasvim na mala vrata, da ta besmrtnost, jebi ga, možda i nije toliko loša stvar

to o besmrtnosti pricaš neovisno ili konzekventno dosadašnjem DD serijalu?
jer, tko uopce kaže da je besmrtnost loša stvar?
jedino u okviru DD serijala, ima to odredenog smisla (da barbatova sada ubacuje ideju da besmrtnost itd)
i to samo kao nasljede Sclavijevog crnila: život je patnja, hrpa dreka, besmisao besmisla bla bla - dakle, da je besmrtnost loša, može se izvesti samo iz Sclavijevog egzistencijalizma
medutim, to je, naravno, pogrešno tumacenje, jer brka potpuno nespojive redove
zapravo, besmrtnost ukida egizstencijalizam te samim time i sve probleme koji iz njega proizlaze

a ovo za Cagliostra i Kim, nisam baš pohvatao u kakvoj su vezi ovo dvoje sa Xabarasom

Tako je govorio Zagortustra.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 09/10/2006 : 16:11:09  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Ja uocavam jedinu vezu preko Maelstroma i cinjenicu da su i Cagliostro i Xabaras besmrtni alkemicari... Nije li Dylanu i Kim bilo sudeno da se nadu?

Prve najvece ljubavi, Morgane, nema u epizodi?

Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 09/10/2006 : 19:55:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
Baš ne oduševljava ovaj djoletov spoiler, sounds like pateticna i teatralna Barbatovka na djelu... vec zamišljam završetak; umiruci Xabaras na Dylanovim rukama a ovaj narice; "Oce, oce, što te prije nisam priznao!!!"

No, nadam se da se varam...

in the evidence of its brilliance
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 09/10/2006 : 20:17:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
quote:
Originally posted by Heyoka

Dj_ole, ne dode li mu odnos otac-sin u neku ruku odnos tvorac-tvorevina? Tvorevina koja postaje nosi dio tvorceve duše, ali postaje nezavisna od njega?

Pa da, DD 100 donekle ima tu analogoiju. A ovde je, so far, nema.

quote:

Gdje je smisao besmrtnosti: u tome da živiš u vjecnosti ili da imaš vjecni život, puko bitisanje koje se sastoji u neumrlosti vitalnih funkcija? Šta ce Xabarasu vjecni život ako nema nikoga da ga podijeli sa njim?

Besmrtnost sa inteligencijom i svesnošcu, nikako samo vitalnim funkcijama.

A ništavilo svakako nemaš da podeliš ni sa kim.

--
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 09/10/2006 : 20:23:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
quote:
Originally posted by stinky

e sad, taj 241 Xabaras barem zvuci zanimljivo. a samu izvedbu, vidjet cu... jednog dana.

Uskoro, ako budeš želeo. ;)

quote:
Originally posted by stinky

to o besmrtnosti pricaš neovisno ili konzekventno dosadašnjem DD serijalu?

U okviru DD serijala. Zombiji su, nakon klasicnog horor oruda, postali lepa metafora za život bez smisla i misli. Barbatova prakticno skroz preskace ljudožderski element, i prelazi na ispunjenje Ksabarasovih snova - obnavljanje tela i duše.

--
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 09/10/2006 : 20:25:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
quote:
Originally posted by kiky

vec zamišljam završetak; umiruci Xabaras na Dylanovim rukama a ovaj narice; "Oce, oce, što te prije nisam priznao!!!"

Nije nemoguce. Nadajmo se da ce biti složenije od toga.

A u krajnjoj liniji, i Luke Skywalker je plakao za Darthom Vaderom. ;)

--
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 10/10/2006 : 09:45:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message

--
Go to Top of Page

Heyoka
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4913 Posts

Member since 01/11/2001

Posted - 10/10/2006 : 12:54:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit Heyoka's Homepage  Send Heyoka a Private Message
Nije loša. ;)

Dakako, ovo sa vitalnim funkcijama je bilo neprecizno kazano - naravno da je život bez inteligencije besmislen (iako Cossu, recimo, funkcioniše). A ništavilo... Pa sad, ako misliš na vjecni život u samoci, bez ikog drugog da je svjestan toga da si ti besmrtna velicina - nije cool. Tad se život svodi na onaj vic o Muji i Claudiji Schiffer.

"All hail the spider!
A hardy breed is he!
Tra la la!"
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 10/10/2006 : 13:01:53  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
quote:
Originally posted by Djole

--

Gdje je slika? Da vidim cemu smajlic?

op. aut. Sad je vidim...

Edited by - DeeCay on 10/10/2006 16:06:36
Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 10/10/2006 : 15:21:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message
Au, Kiky, ti je bas nikako ne volis:) A dobro, donekle mi i drago, mogu se pametni ljudi izmedju sebe raspravljati o ukusu a da bude skroz konstruktivna polemika (mada bih vise voleo da te imam na nasoj pro-Barbato strani:))
Jeste jbg, slazem se s tobom da bi moglo zaci sve ovo u pateticarenje, ali mi se svakako dopada ovo so far sto je Djole izneo. Zvucace kao vec izlizan argument, ali ova cura pokusava nesto pokrenuti - u tome nekad uspe a nekad promasi, ali zar bismo bili srecni da se naprosto vratio Ksabaras i da smo dobili reprizu epizode #1??? Moraju se likovi gurati u neke drugacije kontekste...
E sad, moze biti i da kraj ne bude tako jednostavan i predvidljiv: u najavama su govorili da ce ovo uzdrmati serijal i otvoriti nova pitanja. Dakle, ne treba ocekivati bas zatvorenu pricu
- a tome se iskreno i nadam:)
Btw, slatka joj ova slika:)

...mozda sam i ja nekad zazobzo paszovo sap...!
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 10/10/2006 : 16:02:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
@Deecay - pa ne znam, meni se slika vidi, a i ostalima, izgleda.

Smajlic zato što je "pogolema"... ;)

--
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 10/10/2006 : 19:51:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
quote:
Originally posted by Leo Charm

Au, Kiky, ti je bas nikako ne volis:) A dobro, donekle mi i drago, mogu se pametni ljudi izmedju sebe raspravljati o ukusu a da bude skroz konstruktivna polemika (mada bih vise voleo da te imam na nasoj pro-Barbato strani:))
Jeste jbg, slazem se s tobom da bi moglo zaci sve ovo u pateticarenje, ali mi se svakako dopada ovo so far sto je Djole izneo. Zvucace kao vec izlizan argument, ali ova cura pokusava nesto pokrenuti - u tome nekad uspe a nekad promasi, ali zar bismo bili srecni da se naprosto vratio Ksabaras i da smo dobili reprizu epizode #1??? Moraju se likovi gurati u neke drugacije kontekste...
E sad, moze biti i da kraj ne bude tako jednostavan i predvidljiv: u najavama su govorili da ce ovo uzdrmati serijal i otvoriti nova pitanja. Dakle, ne treba ocekivati bas zatvorenu pricu
- a tome se iskreno i nadam:)
Btw, slatka joj ova slika:)

Hmm... «Medusa» je na mene ostavila jadan dojam, dojam od kojega se još nisam oporavio ; na stranu slabašna pricica pa cak i gaf sa kompjuterom, ponajviše mi se nije svidjelo ono što Barbatovka radi sa likom Dylana Doga (no, o tome sam vec pricao...). Nemam opet tako opširan uvid u njezine uradke kao primjerice Djole, pa da vidim kako ce se Paolino DD dejstvovanje razvijati... ali cinjenica je da se meni Paola, svakom novom epizodom objavljenom u nas, sve više i više srozava. Evo nakon Meddine «Rijeke zaborava» opet stupa Barbatova na scenu sa «Zrcalom duše» pa da vidimo i to... no, pravi test njezine snage i sposobnosti kao scenarista pokazace upravo jubilarni «Xabaras».
A i moram biti malo kriticniji prema njoj, em je žensko em kažu da je ona buducnost serijala...

Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 10/10/2006 : 21:36:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Eh, za Dilana i kompjuter, cekaj samo Meddine Predodredene žrtve, gde Dilan ne samo da pola epizode prica mobilnim, nego njime i pravi slike duhova (!) i šalje ih MMS-om!!

--
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 10/10/2006 : 22:04:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
Eh, svašta... a baš mi se oduvijek svidjao "antikomformisticki" Dylan koji, cini se, polako odlazi u povijest. ;)

Edited by - kiky on 10/10/2006 22:05:52
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 12/10/2006 : 22:49:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Hmmm... ako je za verovati spojleru koji se pojavio na craven roadu, u 242 mre Kim, a Dilan nasleduje Kaljostra, i to je "velika promena"... pa sad, nije da nije, mada uglavnom zato što do sada nije bilo ama baš nikakvih promena u serijalu...

--
Go to Top of Page

Heyoka
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4913 Posts

Member since 01/11/2001

Posted - 13/10/2006 : 12:52:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit Heyoka's Homepage  Send Heyoka a Private Message
Macho u meni: bolje da je umro Cagliostro pa Dylan naslijedio Kim.
Pravnik u meni: bolje da su umrli i Cagliostro i Kim pa da Dylan naslijedi sve što su imali.
Dylandogofil u meni: neka umre i Dylan i Groucho i svi autori DD-a, samo da procitam br. 242!

"All hail the spider!
A hardy breed is he!
Tra la la!"
Go to Top of Page

tantus
Senior Member

Slovenia
1651 Posts

Member since 10/09/2003

Posted - 13/10/2006 : 13:00:48  Show Profile Show Extended Profile  Send tantus a Private Message
quote:

Macho u meni: bolje da je umro Cagliostro pa Dylan naslijedio Kim.
Pravnik u meni: bolje da su umrli i Cagliostro i Kim pa da Dylan naslijedi sve što su imali.
Dylandogofil u meni: neka umre i Dylan i Groucho i svi autori DD-a, samo da procitam br. 242!

"All hail the spider!
A hardy breed is he!
Tra la la!"

grupa za scanlation: groups.google.com/group/bdskenovi
Go to Top of Page
Page: of 75 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.39 seconds. Snitz Forums 2000