forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 DD 20 years and beyond
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 75

Lucy Liu
Average Member

Croatia
706 Posts

Member since 14/09/2007

Posted - 02/06/2009 : 11:40:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Lucy Liu an AOL message  Send Lucy Liu an ICQ Message  Send Lucy Liu a Yahoo! Message  Send Lucy Liu a Private Message
Što se tice ovog Maxija,meni se jedino svidjela Rujuova prica(mrzim nogomet,i Ruju mi je to vjerno docarao),Sclavijva je bullshit,a Manfredijeva je 5/10(jer je premisa interesantna).

A što se tice ovog novog tal. Maxija,jedino me zanimljivo zvuci "Oggetti smarriti",ostale zvuce dosadno.

"Fuga dal passato"-super naslovnica('ko iz "Hostela"),ali prica mi zvuci glupo.
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 02/06/2009 : 12:35:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
quote:
Originally posted by kreŠa

Jeste naslovna jedna od boljih.
Djole to radi namerno da bismo ocekivali uzasnu pricu.A onda kad procitamo tu pricu,koja je ustvari solidna,mislicemo da je odlicna

100 ljudi, 100 cudi. Vidim da se mnogima dopadaju neke price koje su mi necitljive, a da je u nacelu zabavna, makar dok ne stigne do ocajnog razrešenja, Nelojalna konkurencija bezmalo proglašena za najgoreg VC Dilana do sada.

Mada ipak mislim da ce generalni dojam za Naslednike biti "Cemu ovo?"

Na tu temu, evo recenzije za Naslednike pisane pre neku godinu za jedan sada nepostojeci sajt.

PAŽNJA! SPOILERS!

quote:
Naslednici Sklavija

"Kako se samo usudio?!"

To je prva, ali ne nužno i ispravna reakcija koju su mnogi imali kada su culi da ce Mikele Masijero, relativno novi scenarista Dilan Doga, raditi nastavak Sklavijeve Zone sumraka. Masijero se usudio, i to je to. Nema svetih krava, DD serijal i dalje traje, sve teme i motivi su fair game. Pitanje je samo da li je novi scenarista imao nešto vredno da kaže ovim nastavkom.

Sama Zona sumraka je pak poseban slucaj. Dok prvi deo i nije toliko neraskidivo vezan sa suštinom Dilana kao lika i kao simbola, drugi to svakako jeste. U prvom delu, Sklavi nam prica da besmrtnost nije nužno dar, i da je ništavilo ponekad bolje od neinspirativnog, jednolicnog života – rani pokušaj pripovedanja "užasa svakodnevice" koje ce kasnije dovesti do savršenstva. "Povratak u Zonu sumraka" je vec složenija prica. Ubacivanje Ksabarasa, Morgane/Opal, Galije i konacno, i mesmerizacija samog Dilana vezani su za sudbinu serijala. Dilan postaje živi mrtvac, u nekoj vrsti paralelnog univerzuma koji leži kraj crne rupe, i prolazi kroz prakticno istovetne situacije svaki dan. Što podseca na situaciju u kojoj se našao i sam DD serijal – svakog meseca, novi monstrum, nova devojka, nova epizoda, ali se ipak ništa ne menja, price su de fakto iste. Nezvanicni treci deo serijala, "Poslednji covek na Zemlji" podvlaci tu paralelu. Svet se navodno završava u martu 2001., što je tacno vreme kada se Sklavi povukao sa serijala, mada ne zauvek. Dilan je pak preživeo smak sveta, pošto je mesmerizovan, ali nastavlja da živi u Zoni sumraka, u limbu.

U takvom narativnom okruženju, može li Masijero, poznat po tome što je kod Mister Noa doveo do ukidanja serijala, da nam kaže nešto novo? Da li se uopšte potrudio da kaže nešto, ili je, eto, samo iskoristio marketinški momenat, i napravio besmisleni i nepotrebni nastavak?

"Naslednici Zone sumraka" je nepotrebna epizoda, oko toga ne može biti diskusije. Šta je trebalo da se kaže, Sklavi je vec rekao ranije. A da li je Masijero uopšte i pokušao nešto da doda, može se diskutovati.

Prica prati dva Dilana. Jedan je u nekoj verziji Invererija, mesmerizovan, živi jedan te isti dan kao inspektor lokalne policije, i ide na kontrole kod doktora Hiksa. Ali kontrole su sve cešce, i mesmerizovani pocinju da se pretvaraju u prah i pepeo. Drugi Dilan je, uslovno receno, onaj "naš", koji zbog nocnih mora o Zoni sumraka rešava da se vrati u Invereri, i nalazi da je seoce napušteno. Masijero manje ili više vešto izbegava problematicnije elemente ranijih epizoda, kao što su Ksabaras i Morgana, a koncentriše se... pa, to je problem – ne koncentriše se ni na šta konkretno do pred sam kraj epizode. "Naš" Dilan luta kroz prazan Invereri, podsecajuci se svega što se na odredenim mestima dešavalo ranije, i imamo utisak da je to Masijero i hteo – da podseti citaoca na ranije, ali i bolje epizode. Efekat je pak deja vu, da smo sve to vec videli, jer i jesmo. A mesmerizovani Dilan živi svoju rutinu, dok se ljudi oko njega pretvaraju u pepeo, i to je to.

Naravno, takva prica je zacinjena onim što Masijero smatra oniristickim sekvencama. Da deluju šuplje i izveštaceno ne treba naglašavati; pitanje je samo da li deluju tako zato što scenarista nije imao dovoljno umeca da se izrazi kako treba, ili zato što eto bezvoljno kopira Sklavija. Obe opcije su moguce, i zavisi od toga kako rešite da shvatite i prihvatite ovu epizodu. No, o tome kasnije.

Na kraju, Masijero se opredeljuje za smrt, kao i Sklavi u prvoj epizodi (ali ne i u drugoj!), izbegavajuci neprijatne dileme oko besmrtnosti kojima se recimo Paola Barbato bavi. Stanovnici Invererija nestaju jednom zauvek, biraju ništavilo umesto rutine, cak iako nisu direktno svesni tog izbora. I mesmerizovani Dilan se pretvara u prah, a "naš" se budi – sve je to valjda bio san, iako je Zona izmedu sna i jave, Sklavi je to vec ustanovio, pa se možda sve i dogodilo.

E sad, Sklavi je i sam rekao da Zona ne traje vecno. Pitanja oko mesmerizovanog i "našeg" Dilana nije bilo potrebno razrešavati – obojica postoje, u nekim razlicitim univerzumima, odnosno pricama, i otud i oscilacije, pojavljivanje i nestajanje i likova i mesta, prelaze iz jedne price u drugu. Ali Masijero je smatrao da nam objašnjenje treba, i ponudio nam je ideju da je mesmerizovani Dilan, odnosno jedan njegov deo, u stvari ostao u Invereriju, a veci deo Dilana se vratio u London. Ideja o dva Dilana nije nova; u "Nocnoj mori istraživaca", u nekoj vrsti sna, Dilan nailazi na svoj grob, na kome piše da je roden 1986., kada je izašao prvi broj serijala, i da je umro 1995., kada je izašao famozni broj 100. I Dilan koji vidi taj grob kaže: "Žao mi je zbog njega, ali ja sam i dalje živ". Dilana ima više, to smo shvatili. i nije bilo potrebno da nam Masijero to bukvalno i nacrta, prikazujuci nam jednog od njih. No, to smo vec rekli – nepotrebna epizoda. Šta god da je Masijero pokušao da nam kaže, to mu nije pošlo za rukom. Postavlja se pitanje – da li je uopšte nešto i pokušao da saopšti?

Možda.

Sve se svodi na Hiksov monolog pri kraju, kada objašnjava da je izabrao smrt za Invereri zato što je, eto, bilo potrebno da se prihvati da je "jedan ciklus završen zauvek". Ciklus? Ciklus cega? Da li to Masijero pokušava da nam kaže da je vreme kada je izašao "Povratak u Zonu sumrka" gotovo, i da to treba da prihvatimo? Epizoda se ipak zove "Naslednici Zone sumraka", i Dilan na kraju kaže da, iako Zona verovatno više ne postoji, ona nastavlja da živi u njemu. Proglašava li se to Masijero za naslednika Sklavija?

Opet, možda. Ništa u ranijim epizodama ovog scenariste nam ne pokazuje da ima takve ambicije. Navedena scena sa Hiksom bi mogla biti samo kilavo scenaristicko rešenje za objašnjavanje uvek problematicne ideje da su besmrtnici rešili da umru.

Da li je Masijero samo oportunista, ili je pride i ambiciozan, ostavljam vama na razmišljanje; dodao bih samo da se ovde lepo vidi koliko Monatari i Grasani, kao crtaci, kroz godine ne samo da nisu napredovali, nego su i nazadovali; i da je Stano, slucajno ili namerno, pogrešio na naslovnici – u celoj epizodi se uopšte ne pojavljuje famozna Galija (koju o toliko dugo nismo videli), vež Haronov jedrenjak. Ta „omaška“ je verovatno prodala više hiljada primeraka ove epizode, te cu izraziti zdravu dozu skepse da je slucajna.

U normalnim okolnostima, "Naslednici Zone sumraka" bila bi blago zanimljiv eksperiment, iako potpuno neuspeo. U godini kada se Sklavi vratio, a Barbatova radi jubilarac nazvan "Ksabaras/U ime oca", taj eksperiment je ’em neuspeo, 'em nepotreban. Ili, pravnicki receno, Masijero svakako nije u prvom naslednom redu ni Zone sumraka, ni Sklavija.

A vala ni u drugom.

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 02/06/2009 : 12:52:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
A kakva je prica o kraju svijeta (mislim da se zove L'ospite gradio, možda sam lupio) Meda/Stano?
Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 02/06/2009 : 13:05:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
Svaka cast, Djole!
Vidim da ima previše "možda" da bi se "Gli eredi del Crepuscolo" uzimala za ozbiljno.

Znam da ne pišeš više za sajt, ali bilo bi sjajno kad bi uradio recku za recimo: L'ultimo arcano ili Oltre quella porta ili L'ospite sgradito ili...

Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 02/06/2009 : 13:08:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Ne pišem zato što nemam kada - živim na staroj slavi. ;)

Mislim da imam medu nekim starim textovima kratke recenzije Poslednje karte i Preko praga pisane za blagopocivše "Djoletove preporuke", okacim ako ih nadem.

DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala.
Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 02/06/2009 : 13:17:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
quote:
Originally posted by Djole

Ne pišem zato što nemam kada - živim na staroj slavi. ;)

Mislim da imam medu nekim starim textovima kratke recenzije Poslednje karte i Preko praga pisane za blagopocivše "Djoletove preporuke", okacim ako ih nadem.

Mislio sam nešto poput Sclavijeva povratka u (velikom) stilu.

Evo ja našao na "upps" sajtu (ne znam kako ovo prije nisam vidio):
http://www.upps-sajt.com/index.php?option=com_content&task=category§ionid=2&id=18&Itemid=48

Preko praga:
http://www.upps-sajt.com/index.php?option=com_content&task=view&id=99&Itemid=48

Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 02/06/2009 : 13:24:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
Yup, evo ih i ovde:

quote:
Dylan Dog #234: L'ultimo arcano, Paole Barbato i Nicole Marija, u kojoj tarot karte daju ljudima ostvarenje njihovih želja, uvek sa tragicnim posledicama, od Bonellija.

Kao što je La peste bio najgore od Barbatove, tako je L'ultimo arcane – najbolje. Svi elementi su opet tu: dobro i zlo, dekonstrukcija, izbor. Nema Xabarasa iza kulisa, i to je super, ali sve ostalo je tu. I sve ima savršenog smisla: od pocetka epizode koji nije i pocetak price, preko žalosnih, mucnih i cinicno ispripovedanih sudbina ljudi koji su mislili da ce im se ostvariti želje, pa do samog Dylanovog izbora i kraja epizode koji nije i kraj price – Barbatova nas hvata za gušu i ne pušta nas. L'ultimo arcano je pak veoma cinicna i nadasve mucna epizoda, jer katarze nema, nade nema, svetla nema – i Marijev crtež to savršeno potencira. Plus, epizoda sadrži moju novu omiljenu scenu, kada Groucho dolazi kod prorocice koja možda jeste a možda nije odgovorna za smrt svih tih ljudi:

Sve to, a bez pretumbavanja Dylanove licnosti, njegovog sveta, ili naracije uopšte. Oke, kraj epizode malo škripi, ali ako hocete zaista odlicnu epizodu Paole Barbato, od koje vas nece boleti glava, toplo preporucujem L'ultimo arcano.

quote:
Dylan Dog #228: Oltre quella porta, Paole Barbato i Luigija Piccatta, gde se neko, ne vidimo ko, blizak Dylanu, Grouchou i Blochu, ali i Xabarasu, nalazi na operacionom stolu posle pokušaja samoubistva, od Bonellija.

Kada je ova prica izašla, na Craven road forumu je u kratkom roku niklo bezbroj strana topica o ovoj epizodi - Barbato efekat, koji polarizuje fanove na one koji je obožavaju i one koje je mrze, ovde je u punoj snazi - i to s razlogom.

Tumacenja su brojna, beskonacna, i odavno nismo videli jednog takvog Dylana, ali licno nemam sumnje u par stvari: na operacionom stolu je sama Barbatova, odnosno bilo koji mladi autor koji hoce da nešto promeni u DD-u. Hirurg koji je operiše, i kome "nikada nijedan pacijent nije umro", a koji zamišlja "da je Bog, ili možda ja", odnosno autor, je urednik - Marcheselli (i fizicki podsecaju). Barbatova se na operacionom stolu ne bori za svoj život, ili za svoj opstanak na serijalu, vec za svoj autorski glas. Kljuc drži Xabaras, koji je ovde dvostruki simbol - s jedne strane onaj koji liku u stripu može da podari vecni život i da ga spasi, a samim tim i autora, jer bez nove tenzije sa Xabarasom Dylan vrluda, ne ide nikuda. Ali on je i Sclavi, onaj koji drži kljuc za preživljavanje glasa autorke, tako što bi joj dozvolio da koristi Xabarasa.

Ne dozvoljava joj, i Barbatova umire, odlazi u svetlost gde ce "možda moci da prica neke druge price".

Pride, tu je i prisan odnos Barbatove sa likovima - voli Dylana i hoce da ga izvuce iz ponora u kome je; ne razume Groucha i pita ga ko je i šta je; pokušava da spase Blocha od samog sebe - a i Bloch je takode metafora za Sclavija, onog dobrog, ocinskog, koji sebe u ogledalu vidi kao zombija koji reciklira svoje price, diže ih iz mrtvih; sa neimenovanom devojkom za ovu epizodu, koju mrzi iz dna duše i hoce da je ubije; i sa Xabarasom, ocem Dylana, Sclavijem, koji se kod nje raspituje šta radi Dylan, kako je, rešen da ga više nikada ne sretne uživo, da nikada više ne piše o njemu - jer je poslednju pricu ispricao davno, u DD #100.

A tu je i monolog, monolog samrtnika, iz cije tacke gledišta vidimo hirurga, Marchesellija kako se trudi da je spase, ali joj istovremeno govori "radiceš samo ono što ti ja kažem!".

Oltre quella porta je ludnica, ocito, i mnogi ce je mrzeti. To je razgovor autora sa likovima i citaocima, vapaj za dozvolom da se nešto uradi, da se nešto promeni.

Ali vapaj je uzaludan, i Barbatova ce biti osudena da piše price kao što je Il tocco di diavolo, jer Xabaras/Sclavi nije hteo da pusti njen autorski glas da poživi.

Sa distance, i narocito kako idemo u susret dvadesetogodišnjici Dylana, koja se slavi sa Barbatovom epizodom po imenu "Xabaras!", možda je glas Barbatove ipak uspeo da preživi. Ili je to samo glas Barbatove kao fana, a ne i Barbatove kao autora?

Ostaje da vidimo.

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 02/06/2009 : 14:09:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
Ja necu da citam ove recenzije, svaka cast na njima, ali ipak necu da pokvarim zadovoljstvo citanja.
Procitao sam superbuk broj jedan. Ok, nisam puno ni ocekivao, ali ovo je ispod svakog razumnog nivoa. Stara Kjaverotijeva boljka, smisli par zanimljivih ubistava i oko toga izradi nelogicnu pricu. Medutim, ja sam totalno imun na njegove horor scene, jer ja Dilana uopšte nisam poceo da citam zbog nasilja i krvi, vec zbog prica sa smislom, sa porukom ispod površine. Ovdje toga jednostavno nema. Ok, imamo par dobrih scena, recimo kada Dilan ima halucinacije ili kada direktor hotela izgori, ali sve to je zanemarljivo. Dilanova nocna mora na kraju ispada leš Dejvid, koji nema nikakve veze sa njegovim stvarnim dilemama i strahovima. Ja bih kao Dilanove halucinacije ubacio zombije, Ksabarasa, a možda i duhove cudovišta koje je pobio.... Krivac ispada lik koga smo ranije vidjeli na jednoj vinjeti (!), nemamo nikakvo objašnjenje njegovih moci, a i retorika 'hranim se tudim traumama' zvuci bijedno. Dilan ga prelako ubije, a na kraju se cak i sažali na gada?! Iz zatvora ga vodi Blok, koji je pronašao dnevnik ubice u kome su opisani njegovi zlocini?! Koji ubica bi stvarao tako jak dokaz protiv samog sebe? Uprkos par kul scena, dosta slabo. Mrzim kad ovako unište superbuk (vidi 'Ubica cudovišta'). Atmosfera je trebala biti puno bolja, protivnik opasniji, halucinacije bizarnije....2/10

Prica o susretu Kena Parkera i Dilana je jako dobra, opuštajuca i zanimljiva. Kraj je veoma simpatican, ali je prica ipak previše kratka da bih joj dao ocjenu.

Haug!

Edited by - Mhejl on 02/06/2009 14:20:48
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 03/06/2009 : 11:57:50  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
quote:
Originally posted by Djole
Na tu temu, evo recenzije za Naslednike pisane pre neku godinu za jedan sada nepostojeci sajt.

Jel mogu iskoristiti ova tvoja dva osvrta za recenzije na stripovi.com - Nasljednici Zone sumraka i #228: Oltre quella porta? MIslim da sadrže sve elemente prave recenzije...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

dessa
Advanced Member

Serbia
4354 Posts

Member since 19/11/2008

Posted - 05/06/2009 : 18:36:18  Show Profile Show Extended Profile  Send dessa a Private Message
Evo kako ce izgledati naslovnica kolekcionarskog DD 18.

Naslovnica: Corrado Roi(posle nekoliko ne tako dobrih, ova mi se dopada)
Epizode
Il Marchio Rosso
Soggetto e sceneggiatura: Tiziano Sclavi
Disegni: Gianluigi Coppola
La Regina delle Tenebre
Soggetto e sceneggiatura: Claudio Chiaverotti
Disegni: Montanari & Grassani
Delirium
Soggetto e sceneggiatura: Claudio Chiaverotti
Disegni: Giovanni Freghieri
Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4647 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 05/06/2009 : 18:52:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message
ovo bi trebalo da je na osnovu delirijuma, ne bas pogodjeno.

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts

Member since 03/11/2002

Posted - 05/06/2009 : 18:53:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Djole a Private Message
quote:
Originally posted by DeeCay

Jel mogu iskoristiti ova tvoja dva osvrta za recenzije na stripovi.com - Nasljednici Zone sumraka i #228: Oltre quella porta? MIslim da sadrže sve elemente prave recenzije...

Naslednici mogu.

Preko praga, po meni, zahteva detaljniju analizu od ove. Narocito u svetlu onoga što ce uz tu epizodu ici u VC izdanju.

Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 06/06/2009 : 07:54:37  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message
Znate sta se ja pitam,sta ce veseli kad stigne Italijane,nece im Roi unapred crtati.Mislim ovo pricam napamet,jer ne znam na koliko izlazi Granderistampa,ali pretpostavljam da ide na vise od dva meseca.Ako neko zna neka javi.

Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 06/06/2009 : 11:20:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message
i u italiji ide svaka dva mjeseca
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 06/06/2009 : 11:51:17  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message
quote:
Originally posted by supermark

i u italiji ide svaka dva mjeseca

E dobro je onda,mislio sam da ide na veci razmak.Onda nema problema.

Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Go to Top of Page

kreŠa
Advanced Member

Serbia
4742 Posts

Member since 26/01/2009

Posted - 06/06/2009 : 13:49:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit kreŠa's Homepage  Send kreŠa a Private Message
Ma nek ubrza slobodno Veseli Cetvrtak,a Roi nek nam samo salje naslovne direktno

https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html
https://www.delfi.rs/starway
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 06/06/2009 : 16:55:53  Show Profile Show Extended Profile
Da se ne lazemo, Roijeve naslovnice nisu bas u duhu onoga sto treba da se prezentuju. Ako je ono naslovnica za 18-ti GR, onda to veze nema s mozgom! Ne pasuje na osnovu jedne onakve price(Delirijum)ovakva naslovna, koliko god on polagao na njegove stvaralacke slobode.Jedino ako naslovnica predstavlja sintezu sa prethodne dve price(mada mi se i tu nesto ne uklapa), pa mu dodje kao neka alegorija...
Go to Top of Page

Leo Charm
Average Member

Serbia
724 Posts

Member since 18/12/2004

Posted - 06/06/2009 : 17:23:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit Leo Charm's Homepage  Send Leo Charm a Private Message
Malo mu je bolji ovaj kaver nego dosta ranijih, ali ni ja ne vidim bas veze s pricama - cak ni unakaeni covek iz Kjavijevog "Delirijuma" ne izgleda tako.

Sve u svemu, naslovne strane su vrhunac Roievog otaljavanja posla. Posto i Pikato precesto prelazi na taj princip rada, a Kazertano mahom ne crta samog Dilana kao nekad (iako generalno sve ostalo izgleda kul) - nekako bih ipak najsrecniji bio da je Brindizi dobio taj posao (ako se vec htelo da ne bude Stano).

...mozda sam i ja nekad zazobzo paszovo sap...!
Go to Top of Page

d.r.p
Senior Member

1598 Posts

Member since 09/08/2007

Posted - 06/06/2009 : 17:42:37  Show Profile Show Extended Profile  Send d.r.p a Private Message
Meni se licno Roi dopada na ovim naslovnicama upravo zato što daje neku ozbiljnost ovoj formi izražavanja(stripu),tako da mi to više lici na neku knjigu,roman,šta li vec pa samim tim i "nadrasta" Boneli što Dilan i cini!
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 06/06/2009 : 17:53:47  Show Profile Show Extended Profile
@Leo Charm
Ma jeste, unakazeni covek iz "Delirijuma" ne izgleda tako, neka to i opravda svojim jedinstvenim stilom..ali, naslovnica mora, po meni, sadrzati potrebne elemente, za prikaz onoga sto nosi neki od trobroja.Da, da je Brindisi radio taj posao - bilo bi mnogo bolje.Mozda, hipoteticki, i da je Villa upetljao prste, bila bi dobra stvar.
Go to Top of Page

kreŠa
Advanced Member

Serbia
4742 Posts

Member since 26/01/2009

Posted - 06/06/2009 : 20:47:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit kreŠa's Homepage  Send kreŠa a Private Message
Ih,sto bi bilo dobro da je Villa crtao...
Ali i ovako nisu lose.Nisu ni mnogo dobre.Samo dobre
Meni su od ovih 18,odlicne samo dve-tri,lose dve-tri,ostalo prosek.Mozda su ovi u Bonelliju to i hteli.Prosek

https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html
https://www.delfi.rs/starway
Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4647 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 07/06/2009 : 21:41:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message
ej, jel moze neko lepo da mi objasni u cemu se sastoji fascinacija od vile?
po cemu je naprimer naslovnica za emeta vrhunska? ili prvog broja? ili, stajaznam za avete proslost?
ok, ima on jako lepih naslovnica, ali svo to odusevljenje (da ne pominjem teksove naslovnice, koje su mi tako plasticno-drecavo-detaljno neprijatne) me ostavlja sa znakom pitanja iznad glave! :)

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 07/06/2009 : 21:45:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
quote:
Originally posted by Barker

ej, jel moze neko lepo da mi objasni u cemu se sastoji fascinacija od vile?
po cemu je naprimer naslovnica za emeta vrhunska? ili prvog broja? ili, stajaznam za avete proslost?
ok, ima on jako lepih naslovnica, ali svo to odusevljenje (da ne pominjem teksove naslovnice, koje su mi tako plasticno-drecavo-detaljno neprijatne) me ostavlja sa znakom pitanja iznad glave! :)

Pa ljudi vole Vilin hiperrealizam, detaljnost....
Mada u jednoj stvari imaš pravo, Teks naslovnice nekad zaista izgledaju 'plasticno'.

Edited by - Mhejl on 07/06/2009 21:48:57
Go to Top of Page

Panon
Senior Member

2656 Posts

Member since 16/08/2007

Posted - 07/06/2009 : 21:45:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Panon a Private Message
Nema se tu šta objašnjavat - Villa je umjetnik i tocka
Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4647 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 07/06/2009 : 21:47:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message
quote:
Originally posted by Panon

Nema se tu šta objašnjavat - Villa je umjetnik i tocka

ej, jel moze neko lepo da mi objasni...

Go to Top of Page
Page: of 75 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page