forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 U vezi slanja (primanja) stripova iz inozemstva
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Fallen1
Starting Member

7 Posts

Member since 20/10/2006

Posted - 23/11/2006 : 14:46:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Fallen1 a Private Message
Vako ekipo
prvo ispicavam se ako je ovaj topic bio(nisam mogao nac nista na searchu jel me nesto zeza , bit ce da je do firefoxa ) i ako sam mozda fulao board

Jedan decko bi mi poslao neke stripove iz Njemacke pa me interesira kako se ponasaju prema takvim paketima na granici
Cuh da znaju udarit debelu carinu i pdv (kako kad , zna se svakako potrefit :) ) + da HP zna udarit jos svoju postarinu
pa sam skeptik dosta oko toga . da me paket nebi dosao duplo ili trodupolo vise zbog carine pdv-a i slicno
frend dosta puta narucuje preko amazona (knjige) pa mu isto jedanput udare carinu i pdv a nekad nista .

pa me interesira kakvo je vase iskustvo sa time .

cuo sam isto tako da ima dosta "caka" . npr . da se na paket napise da je poklon i napise se smijesna cifra (vrlo mala ) a posiljatelju plati prava .

koji je sistem placanja tj slanja novaca u inozemstvo ? to ide preko poste ili ... ? , dali uzimaju nekakvu proviziju

prosvjetlite me drustvo

pozdrav

Edited by - Fallen1 on 23/11/2006 14:47:13

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 23/11/2006 : 21:05:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message

Ako se paket šalje kao tiskanica nikad ne ide na carinu. Pojam tiskanice ukljucuje i obavezu da se vidi sadržaj tj. u slucaju stripova i knjiga najlakše je pri pravljenju paketa ostaviti jednu ili dvije bocne strane otvorene a onda omotati špagom tako da ne može doci do ispadanja a karton štiti stripove ili knjige od oštecenja. Jedina mana tiskanice je što joj je maksimalna dozvoljena težina 2 kn. No ponekad su i tri do 4 tiskanice jeftinije za poslati nego jedan paket. Osim toga paket ce završiti na carini pa je onda pitanje dobre volje carinika kako ce to tretirati. Koliko znam na stripove se ne placa carina ali ako carinik napravi formular jednostavnije je platit nego krenit u objašnjavanje zakona po kojemu nisi dužan platit carinu. Imam i konkretan primjer kad sam prilazija granicu sa punim gepekom stripova i to sam uredno prijavija na carini. Carinik je bija zbunjen i pita mene "šta sad?" a ja lipo kažem ovo su stari stripovi i koliko znam na tiskovine se ne placa carina. On ode u zgradu i nakon desetak minuta se vrati i kaže "možete ici". Ocito je provjerava jer se radilo o vecoj kolicini. Naravno da ne bi bilo zgodno pojavit se sa gomilom novih a istih stripova što bi se moglo protumaciti i kao šverc. Koliko znam i Bernard ponekad ima problema kad svoje albume dovozi iz Francuske ili Slovenije. Sve ovisi o upucenosti carinika.
Uglavnom kad šalješ kao tiskanicu nikad neceš platit carinu a mislim da i brže stigne na odredište nego paket.
To za placanje riješite putem racuna jer tiskanica ne može ici kao otkup i ni u ludilu ne pisati nikakve cijene na omot.
Nisam siguran da placanje putem pošte može klasicnom uplatnicom van teritorija HR ali zato uvik postoji racun banke na koji možeš uplatiti ili poslati Western Unionom.

www.sd-gradac.hr ( nogomet )
www.gradac.hr

Edited by - Renky on 23/11/2006 21:06:09
Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22436 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 23/11/2006 : 22:14:49  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message
Eto Renky ti je sve detaljno objasnio, cudi me da nije objašnjavao Obi-wan :)))))

Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
Go to Top of Page

Fallen1
Starting Member

7 Posts

Member since 20/10/2006

Posted - 23/11/2006 : 22:35:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Fallen1 a Private Message
ok , hvala Renky , puno si mi pomogao
jel udara HP jos dodatnu postarinu (od granice do HR) il ta njemacka posta ide direkt u ZG il kud vec ?
jel je decko ima tablicu njihove poste po kojima je izracunao postarinu pa me interesira jel HP jos dodaje na to

Edited by - Fallen1 on 23/11/2006 22:42:29
Go to Top of Page

mladen13
Senior Member

Croatia
1145 Posts

Member since 22/09/2005

Posted - 23/11/2006 : 23:02:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit mladen13's Homepage  Send mladen13 a Private Message
dodaje HP samo ako ti šalje kao paket, na tiskanice ne zaracunavaju dodatno.

došlo vrijeme da je bolje imat' nego nemat'
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 24/11/2006 : 00:03:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:
Originally posted by srdjandj

Eto Renky ti je sve detaljno objasnio, cudi me da nije objašnjavao Obi-wan :)))))

Znaš i sam da nisam strucnjak za inozemstvo zbog prokletih poštarina...

Gallows tree, gallows tree
bastard of history...
Go to Top of Page

mladen13
Senior Member

Croatia
1145 Posts

Member since 22/09/2005

Posted - 24/11/2006 : 10:30:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit mladen13's Homepage  Send mladen13 a Private Message
"teške" su poštarine za van

došlo vrijeme da je bolje imat' nego nemat'
Go to Top of Page

Fallen1
Starting Member

7 Posts

Member since 20/10/2006

Posted - 24/11/2006 : 11:48:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Fallen1 a Private Message
kako izgleda ta "tiskanica " ?
Go to Top of Page

DannyTrejo
Junior Member

344 Posts

Member since 20/09/2006

Posted - 24/11/2006 : 12:20:04  Show Profile Show Extended Profile  Send DannyTrejo a Private Message
Koliko sam ja shvatio (za ovih par svojih trejdova sa ekipom s ovog sajta)...

Tiskanica je bilo koja pošiljka u kojoj se nalaze iskljucivo tiskane/papirne stvari (knjige, stripovi, casopisi) , a otvorena je. Za nju se placa niža poštarina.

Edited by - DannyTrejo on 24/11/2006 12:20:19
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 24/11/2006 : 15:56:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:
Originally posted by Fallen1

kako izgleda ta "tiskanica " ?

To je isto kao da pitaš: Kako izgleda paket?
Može izgledati svakako...

bastard of history...
Go to Top of Page

Fallen1
Starting Member

7 Posts

Member since 20/10/2006

Posted - 24/11/2006 : 17:24:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Fallen1 a Private Message
znaci covjek mi moze poslat u bilo cemu samo mora bit otvoreno ?
il kaze : saljem tiskanicom , ne paket
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 24/11/2006 : 18:15:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:

Poenta je da se vidi da je unutra papir tj. tisak. Onda možeš reci da to ide kao tiskanica. U lijevom gornjem kutu pošiljke se napiše TISKANICA. Najbolje je staviti stripove izmedu 2 komada kartona pa zapakirati u svijetli papir, ali tako da jedna strana ostane neprekrivena tako da se vidi što je unutra. Koristiti selotejp da to sve cvrsto drži i da se ne raspada. Tiskanice mogu biti do maksimalnih 2 kg. i pošta ne odgovara za njih. U praksi to znaci da ako ti tiskanica prelazi 1 kg., nije isplativo. Onda ti je bolje slati kao paket jer je cijena slicna, ali sigurnost veca (jer pošta odgovara za paket).
Za inozemstvo se piše IMPRIME umjesto tiskanica i isplativo je slati teže od 1 kg. (do 2 kg.) jer je cijena poštarine manja nego za paket, a koliko cujem, ne otvara se na carini jer se vidi što je unutra (tisak koji se ne carini).

bastard of history...

Edited by - Obi-wan on 24/11/2006 18:18:58
Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22436 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 24/11/2006 : 20:28:10  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message
Eto Obi, poceo si sa objašnjenjima, to mi je uvek drago :)))))

Go to Top of Page

sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts

Member since 01/05/2005

Posted - 24/11/2006 : 20:36:01  Show Profile Show Extended Profile  Send sdragan@ a Private Message
quote:
Originally posted by Obi-wan

quote:

Poenta je da se vidi da je unutra papir tj. tisak. Onda možeš reci da to ide kao tiskanica. U lijevom gornjem kutu pošiljke se napiše TISKANICA. Najbolje je staviti stripove izmedu 2 komada kartona pa zapakirati u svijetli papir, ali tako da jedna strana ostane neprekrivena tako da se vidi što je unutra. Koristiti selotejp da to sve cvrsto drži i da se ne raspada. Tiskanice mogu biti do maksimalnih 2 kg. i pošta ne odgovara za njih. U praksi to znaci da ako ti tiskanica prelazi 1 kg., nije isplativo. Onda ti je bolje slati kao paket jer je cijena slicna, ali sigurnost veca (jer pošta odgovara za paket).
Za inozemstvo se piše IMPRIME umjesto tiskanica i isplativo je slati teže od 1 kg. (do 2 kg.) jer je cijena poštarine manja nego za paket, a koliko cujem, ne otvara se na carini jer se vidi što je unutra (tisak koji se ne carini).

bastard of history...

Mislim da se Tiskanice ili tiskovine mogu slati preporuceno (sto je istina nesto skuplje) gde se navodi vrednost poslate tiskovine tako da se moze potrazivati odgovarajuca novcana nadoknada u slucaju nestanka posiljke.

"U vremenu satelita i svemirskih putovanja besmisleno odzvanjaju uvijek nova ratovanja"

Go to Top of Page

Fallen1
Starting Member

7 Posts

Member since 20/10/2006

Posted - 24/11/2006 : 21:13:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Fallen1 a Private Message
hvala obi , svaka ti dala
Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22436 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 24/11/2006 : 23:03:41  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message
Obi-wan je zakon nad zakonima, legenda, bravo Deki Legendo :))))

Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 25/11/2006 : 11:24:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:

To je izgleda jace od mene...
Sigurno sam bio neki profa u prošlom životu.

bastard of history...
Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22436 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 25/11/2006 : 14:30:56  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message
quote:

quote:

bastard of history...

...ne, nego inspektor, carinik , advokat ili slicno

Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 25/11/2006 : 16:15:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:

quote:

quote:

bastard of history...

...ne, nego inspektor, carinik , advokat ili slicno

Uh, gdje me nade...
Izabrao si baš 3 moja omražena zanimanja.

bastard of history...
Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22436 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 25/11/2006 : 16:48:38  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message
psihologija brale :::))))

Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000