Author |
Topic |
marlowe
Advanced Member
Serbia
4279 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 31/12/2006 : 01:41:14
|
Krajem 2006. izašlo je par izdanja za ljubitelje klasicnog, predratnog stripa "beogradskog kruga". 1. Žika Bogdanovic: Cardak ni na nebu ni na zemlji - radi se o svojevrsnoj istoriji beogradskog stripa - o njegovom nastanku u periodu 1934. - 1941. i autorima tadašnjeg "beogradskog kruga" - Kuznjecovu, Lobacevu, Jankovicu, Solovjevu, Navojevu, Sensinu... Knjiga je velikog formata, tvrdih korica i ima 310 strana sa mnoštvom ilustracija. [/quote]
2. Nikola Navojev: Tarcaneta - jedan od prvih stripova Navojeva i jedini ikada objavljen u koloru. Tarcaneta je izlazila 1935. i 1936. na stranicama beogradskog lista Strip, i bila je za to vreme prilicno avangardna kako izborom junakinje tako i neskrivenom seksualnošcu. Album je A4 formata, u koloru, na 22 strane mekih korica, na luksuznom 170 gramskom kunstdrucku.
___________ "In my Havana cabana I'll eat something sweet like banana..."
|
|
no1
Senior Member
Croatia
1322 Posts
Member since 16/06/2005 |
|
BlekenDekara
Advanced Member
United Arab Emirates
3758 Posts
Member since 07/07/2004 |
Posted - 31/12/2006 : 12:16:39
|
quote: Originally posted by no1
Neznam citati cirilicu
preveshtju ti ja.. za sitne pare
**************** look, maybe i didn`t say every little tiny syllable,no. but basically i said `em,yeah. |
|
|
darth-vader
Advanced Member
Croatia
4834 Posts
Member since 05/10/2002 |
Posted - 31/12/2006 : 12:52:27
|
quote: Neznam citati cirilicu
pa što si radio u školi ? u profilu ti piše da imaš 28, a vas s 28 je to kacilo
if you only knew the power of the dark side |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47317 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25559 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 31/12/2006 : 14:48:48
|
Pošto je ovo??? "Cardak" zvuci kao zanimljivo štivo.
And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the Lord when I lay my vengeance upon you."
|
|
|
marlowe
Advanced Member
Serbia
4279 Posts
|
darth-vader
Advanced Member
Croatia
4834 Posts
Member since 05/10/2002 |
Posted - 31/12/2006 : 17:22:44
|
quote: šta se cudiš? moje 2 kolegice imaju po 28 pa nemaju pojma.
pa to je bila štreberija napamet i za dva mjeseca više ništa :)
if you only knew the power of the dark side |
|
|
Spiderman
Senior Member
Croatia
2746 Posts
Member since 06/11/2001 |
|
marlowe
Advanced Member
Serbia
4279 Posts
Posted - 24/03/2007 : 09:52:24
|
U izdanju Narodne knjige pojavilo se jos jedno teorijsko delo o stripu, studija U paukovoj mreži Branislava Miltojevica (Tragovi u plavoj ilovaci, Antologija niškog stripa).
U paukovoj mreži je studija o razvitku americkog stripa od vremena Princa Valijanta do danas. U njoj se govori o fenomenima Betmena i Supermena, Puka i Kapetana Amerike, o Osvetnicima i Derdevilu i sve tako mocnog Konana... Detaljno se razmatra razvoj strip žanra o super herojima, ali i kretanja u americkoj kulturi u poslednjih sedamdeset godina. U Paukovoj mreži je studija bez presedana u savremenoj srpskoj kulturi, jer se jedan dugovecni planetarni fenomen umrežava suptilnim analizama stripa, filma, videa, u hedinstvenu potku dominantnog medijskog stanja.
Vasa Pavkovic
________________________ Remember, remember the fifth of November, The gunpowder, treason and plot, I see of no reason why gunpowder treason should ever be forgot. |
|
|
Pavel
Senior Member
Croatia
1233 Posts
Member since 25/08/2005 |
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 24/03/2007 : 19:31:44
|
quote: Originally posted by no1
Neznam citati cirilicu
Mogu se oduprijeti svemu osim iskušenju
lako se nauci....
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
globinjo
Moderator
Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
Posted - 24/03/2007 : 22:29:43
|
cirilica nije problem,možda bi me bunila pisana...
...BEZ PINEZI I RIŠPETA RODILO SE DITE PUKA,IZ JUBAVI IZ DIŠPETA... ...i onda kad ne bude nas bilo,stripove ce citat' naše... ...KONTRA MRAKU KONTRA SILI,NARESLO JE KA IZ VODE I TRKALO DO SLOBODE... |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Posted - 24/03/2007 : 22:36:52
|
quote: Originally posted by globinjo
...BEZ PINEZI I RIŠPETA RODILO SE DITE PUKA,IZ JUBAVI IZ DIŠPETA... ...i onda kad ne bude nas bilo,stripove ce citat' naše... ...KONTRA MRAKU KONTRA SILI,NARESLO JE KA IZ VODE I TRKALO DO SLOBODE...
pa vi stariji sigurno znate cirilicu, ne
|
|
wiskey
Senior Member
Croatia
1250 Posts
Member since 11/12/2006 |
Posted - 28/03/2007 : 15:10:02
|
Vucete za jezik, pa cu vam reci. Album koji je otiskan cirilicom uopce i nije namjenjen za naše tržište (moje mišljenje), pa ako se to unaprijed zna, a ipak se tiska cirilicom, onda se ovdje i nece prodavati. Da se razumijemo, ima ljudi u Hrvatskoj koji se služe cirilicom bez problema (ja takoder), ali to inzistiranje na cirilici u stripu MORA rezultirati odbojnošcu u Hrvatskoj, jer se ovdje od 1990. ista ne uci i sada sracunajte koja je to generacija i koliko njih koji je uopce ne znaju. Utoliko baš i cudi tiskanje na cirilici unatoc tom saznanju, te, zakljucak, onaj koji to izdanje priredi, i ne namjenjuje ga našem tržištu. Zato se i ne treba cuditi. Ljudi koji ne znaju cirilicu, nisu tomu sami krivi. A sada, da je uce radi stripa... |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47317 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member
Serbia
3246 Posts
Member since 30/01/2003 |
Posted - 28/03/2007 : 15:42:24
|
quote: Originally posted by wiskey
Vucete za jezik, pa cu vam reci. Album koji je otiskan cirilicom uopce i nije namjenjen za naše tržište (moje mišljenje), pa ako se to unaprijed zna, a ipak se tiska cirilicom, onda se ovdje i nece prodavati. Da se razumijemo, ima ljudi u Hrvatskoj koji se služe cirilicom bez problema (ja takoder), ali to inzistiranje na cirilici u stripu MORA rezultirati odbojnošcu u Hrvatskoj, jer se ovdje od 1990. ista ne uci i sada sracunajte koja je to generacija i koliko njih koji je uopce ne znaju. Utoliko baš i cudi tiskanje na cirilici unatoc tom saznanju, te, zakljucak, onaj koji to izdanje priredi, i ne namjenjuje ga našem tržištu. Zato se i ne treba cuditi. Ljudi koji ne znaju cirilicu, nisu tomu sami krivi. A sada, da je uce radi stripa...
heh, nije album, ovo je teorijska ili kakva vec knjiga, i u pravusi nije namenjena za hrvatsko trziste, nego ju je Vuk postavio ako nekoga zanima, a sad sto neke zanima, a ne znaju cirilicu, jebiga... i mene zanima gomila francuskih albuma, ali ne znam francuski ...
________________________ "Nikad nisam mogao da utvrdim koja me je od padavicarskih ekipa najvise palila. Metalke, pankerke ili hipici. Mogao si medju njima da nadjes samo najruznije i najbolje ribe na svetu. Sredina nije postojala. Carobni svet rokenrola." |
|
|
wiskey
Senior Member
Croatia
1250 Posts
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Posted - 28/03/2007 : 18:41:47
|
Bravo, baš sam tako mislio, samo se nisam sjetio da uporedim sa francuskim. Jebi ga, kad je tako.
pa lakše je nauciti cirilicu, nego francuski
|
|
wiskey
Senior Member
Croatia
1250 Posts
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Posted - 28/03/2007 : 19:42:10
|
Nisi mi jasan. Koja usporedba! Pa, cirilica je pismo, a francuski je jezik. Zar ti ne znaš u cemu je razlika?
pa ti si sam rekao da se nisi setio da cirilicu uporediš sa francuskim, procitaj svoj post.
|
|
wiskey
Senior Member
Croatia
1250 Posts
Posted - 28/03/2007 : 20:09:18
|
Kada sam napisao "sa francuskim", mislio sam na francuske albume, a ne na jezik, što se može zakljuciti iz konteksta. Pobogu... |
|
|
karven
Senior Member
Serbia
1871 Posts
Member since 16/07/2006 |
Posted - 28/03/2007 : 22:40:14
|
aman, dosta vise rasprava o pismima. Ko da su praveci ova izdanja pravili i zaveru protiv hrvatskog naroda pa su stampali na cirilici. Uostalom to je zvanicno pismo ove drzave kao sto je tamo latinica, zbog koje se niko ne buni ovde
Šar Kibrat Arbaim |
|
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member
Serbia
3246 Posts
Member since 30/01/2003 |
Posted - 28/03/2007 : 22:44:06
|
Nisi mi jasan. Koja usporedba! Pa, cirilica je pismo, a francuski je jezik. Zar ti ne znaš u cemu je razlika?
he,he, pa i francuski ima svoje pismo... imaju oni one silne kukice kod pojedinih slova, kao i x, y, w.... ma uzas....
________________________ "Nikad nisam mogao da utvrdim koja me je od padavicarskih ekipa najvise palila. Metalke, pankerke ili hipici. Mogao si medju njima da nadjes samo najruznije i najbolje ribe na svetu. Sredina nije postojala. Carobni svet rokenrola." |
|
|
globinjo
Moderator
Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
Posted - 28/03/2007 : 22:44:36
|
quote: Originally posted by srdjandj
...BEZ PINEZI I RIŠPETA RODILO SE DITE PUKA,IZ JUBAVI IZ DIŠPETA... ...i onda kad ne bude nas bilo,stripove ce citat' naše... ...KONTRA MRAKU KONTRA SILI,NARESLO JE KA IZ VODE I TRKALO DO SLOBODE...
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
pa citaš li moj postcirilicu sam ucio prije 20 godina,znam je citati,ali mi malo teže ide pisana cirilica...
...BEZ PINEZI I RIŠPETA RODILO SE DITE PUKA,IZ JUBAVI IZ DIŠPETA... ...i onda kad ne bude nas bilo,stripove ce citat' naše... ...KONTRA MRAKU KONTRA SILI,NARESLO JE KA IZ VODE I TRKALO DO SLOBODE... |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Posted - 28/03/2007 : 22:47:23
|
quote: Originally posted by srdjandj
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
pa citaš li moj postcirilicu sam ucio prije 20 godina,znam je citati,ali mi malo teže ide pisana cirilica...
pa mogu ti reci da ni ja ne koristim cirilicu preterano, više koristim latinicu, a i mene bune pojedina pisana slova
|
|
Topic |
|