forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Nova strip izdanja
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

nenad_alf
Starting Member

Croatia
39 Posts

Member since 22/08/2004

Posted - 14/03/2007 : 21:47:38  Show Profile Show Extended Profile  Send nenad_alf a Private Message
Za pocetak želim naglasiti kako je svako strip izdanje u Hrvatskoj za pohvalu. U posljednje se vrijeme osjeca kriza stripa. Puno je pokušaja objavljivanja novih edicija koje se brzo ugase, što je i slucaj s nekima koje su izlazile godinama, a sada se više ne pojavljuju u kioscima.
No, to nije ono o cemu imam potrebu progovoriti.
Pratim malo ova izdanja Libellusa i pitam se kamo je otišla kultura stripa uz koju sam odrastao.
Ovo je, naravno, moje osobno mišljenje i nitko se ne mora s time složiti, ali ono što je smatram kulturom stripa (crtanja, objavljivanja ili citanja)jest strip dostupan širokim masama. To naravno podrazumijeva odreden format, kvalitet, tisak, cijenu i mjesto prodaje.
Nova izdanja Texa, Mr. Noa, Nathan Nevera, Misterije i tko zna što ce još biti, daleko su od mojih ocekivanja. Mogu oni biti izgledom krasni i lijepi, šareni, tvrdi uvez i slicno, ali to nikako nije strip koji ja poznajem. Izdanje je preekskluzivno za jedan strip. Skupo je i što je najgore nedostupno. Imam dojam kako se tiska za nekoliko ljubitelja stripa na podrucju Zagreba, a ostatak Hrvatske (eto mene u politici) kao da nije Hrvatska.
Bojim se da ponekad fanaticno kupujem stripove kao i vecina kolekcionara. Vjerojatno bih kupovao i ove edicije (unatoc stvarno prevelikoj cijeni), ali to necu ciniti iz jednog ociglednog razloga. Ne mislim putovati u Zagreb zbog par stripova svakih par mjeseci, niti mislim otici jednom godišnje u Libellus i dati 1000 kuna za ta nova izdanja, ako ništa drugo to mi je psihološki previše novaca za jednu kupovinu. Ono što moram pohvaliti to su AF Klasik, Zagor KLasik, Mark i Blek koji su izvrsnog tiska, ne preskupi i izlaze u tisku, tj. dostupni su cijeloj Hrvatskoj. To je gospodo strip!

Kao klinac sam volio otrcati do najbližeg kioska i potražiti novo izdanje LMS ili ZS ili nekog velikog formata. Tete iz kioska su dobro znale što kupujem i cesto su me ocekivale s novim izdanjem neke edicije. Mislite da ce nekom djetetu ostati u sjecanju Mister No po 65 kn kupljen u Libellusu. Možda ako je Zagrepcanin, Vinkovacka djeca to sigurno nece doživjeti. Ovi stripovi nece stvoriti nove generacije citaca.

I zato da zakljucim:
Svaka cast Libellusu i svim ostalim izdavacima stripa u Hrvatskoj, ali zamislite se malo što je to strip i na kakvom ste vi stripu odrasli. Poštujete li tradiciju koju je strip kod nas stvorio ili stvarate neki elitizam od stripa. Jer ne zaboravite strip je napravljen za široke mase, kao jeftin i pristupacan medij, to je novinsko izdanje namijenjeno širokoj prodaji kao i novine jer u novinama se i razvio u današnju modernu formu.

Toliko od mene, nemojte mi zamjeriti na kritici. Neka dugo živi strip u Hrvatskoj i svi koji se stripom bave ili ga barem citaju!
Puno pozdrava forumašima od Alfa.

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 14/03/2007 : 22:37:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
Ovo je cista istina. Briga mene kakvi je uvez kakvi je znak na poledini stripa...tražim samo to da ne ispadaju stranice. Siguran sam i u to da nikad necu vidit strip van ponude s kioska. Prije svega zbog nedostupnosti. Ne razumin zašto ne postoju striparnice u Osijeku, Splitu i Rijeci, jednostavno ne razumin!? Bitno je samo maximizirat profit: ako u jednom mjesecu ne bude zaradeno više nego u prošlom (premda je sve profit), vrli izdavaci smatraju da im tržište nije isplativo. A kolike su cijene mogli bi živit ka lordovi.
Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 14/03/2007 : 23:12:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
nemam nista protiv bonellija u luksuznom izdanju libellusa. mala naklada, dobro prevedeno, lijepo napravljeno. recimo sve u svemu perfektno.
nesto za hardcore fanove.
i sam sam uzimao hc kena, dok je to bila jedinstvena pojava. cijena mi nije toliki problem i siguran sam da je fer. nije mi ni zao da ljudi zarade, niti sam zavidan. cijenim trud.

sad, pojavljivanjem drugih hc serijala (mister no, tex...), mi ken gubi na ekskluzivi. ima sjajnih epizoda doticnih junaka, ali ima i puno sunda. kad malo proracunam i zbrojim koliko sva ta izdanja kostaju ako izguraju do kraja (sto im iskreno zelim), meni ipak puno.
ponavljam da vrijede te novce u toj opremi, no meni previse za nesto sto ima 200+ epizoda.

srecom viroviticka knjiznica je dobro opremljena njihovim izdanjima, tko zna zasto? :) i siguran sam da ce i dalje to nabavljati, tako da mogu ponekad uzeti neki strip koji jos nisam procitao u starom izdanju.

mislim da ce se sve to svesti na 50-ak hardcore kupaca kojima nije zao odvojiti te novce, knjiznice i one koji dobijaju "besplatne" primjere, suradnike.
treba poticati knjiznice da to kupuju. idite, trazite. da izguraju do kraja.

a ja se nadam da ce sve skupa jednog dana opet na kioske kao zagor, ili jos bolje, blek i mark (samo molim na hrvatskom) za siroke mase. i siguran sam da ta izdanja nisu u konkurenciji kiosk izdanjima.
Go to Top of Page

danielp
Senior Member

Serbia
1367 Posts

Member since 29/05/2004

Posted - 14/03/2007 : 23:25:19  Show Profile Show Extended Profile  Send danielp a Private Message
pa prave ih u hc, jer kada ste vi bili klinci ( a i ja ), svi stripovi na kiosku su se rasprodavali i izdavaci su imali zaradu, a sada se pola ne proda , pa ih izdavaci stancuju kao HC ( i u manjem tirazu oko 500 ), tako da ih kupuju samo stvarni ljubitelji stripa ( koji bi za strip dali i duplo ) tako da su izdavaci zadovoljni, a kupci manje vise.
ma za sve su krivi danasnji retardirani klinci koji ni ne zanaju sta je strip, ali zato zanju sta je YU-gi-oh!

Daniel Pinku
Go to Top of Page

darkraver
Senior Member

Croatia
1346 Posts

Member since 17/06/2002

Posted - 14/03/2007 : 23:38:14  Show Profile Show Extended Profile  Send darkraver a Private Message
momci problem je u izdavacima...

ako uspijete nagovorit jedan vecernjak il jutarnji da preuzme izdavanje stripova,samo dajte,ja cu vas prvi podržati,stripovi bi bili svaki mjesec,bili bi vjerovatno nešto slabije kvalitete al koga briga...svi bi bili zadovoljni..

no...
stripove u nas izdaju privatni izdavaci,firmice koje si ne mogu dozvoliti luksuz neuracunljivosti i propusta u cost-benefitu pri izdavaštvu,jer bi onda jednostavno propali...pa nebi imali ni ovo što imamo za citati(ukljucujuci i Marka i Bleka)

Libellus radi po meni vraški posao,izdavaju neregularna izdanja bonellija koja ionako nisu ugledala svijetlo dana u svih 30tak godina koliko se kod nas izdaju pod raznim izdavacima

i sada su tu....giganti,almanasi,biblioteke,team-upovi....
i samo se u takvom izdanju,HC, i samo u knjižarama,i po takvim cijenama, mogu prodavati i imati ?ekonomsku racunicu?...

meni je takoder žao što mnogi gradovi nemaju strip-knjižare ali jebga

kak vele ?either you do it THIS WAY...or NO WAY?... ;)

nema trece solucije nažalost

Od stripova radim salate ali jedino NN zacinim!
Go to Top of Page

darkraver
Senior Member

Croatia
1346 Posts

Member since 17/06/2002

Posted - 14/03/2007 : 23:41:23  Show Profile Show Extended Profile  Send darkraver a Private Message
quote:
Originally posted by danielp

pa prave ih u hc, jer kada ste vi bili klinci ( a i ja ), svi stripovi na kiosku su se rasprodavali i izdavaci su imali zaradu, a sada se pola ne proda , pa ih izdavaci stancuju kao HC ( i u manjem tirazu oko 500 ), tako da ih kupuju samo stvarni ljubitelji stripa ( koji bi za strip dali i duplo ) tako da su izdavaci zadovoljni, a kupci manje vise.
ma za sve su krivi danasnji retardirani klinci koji ni ne zanaju sta je strip, ali zato zanju sta je YU-gi-oh!

Daniel Pinku

hm,da,zaboravih na ?nove klince? kao dio problema...
oni jesu pak najveci problem...

al to smatram vražjom evolucijom
protiv koje nema borbe...samo prilagodbe

Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 14/03/2007 : 23:50:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
quote:
Originally posted by danielp

Daniel Pinku

nisam bas siguran za klince. sjecam se da sam kao deckic znao dobiti stripove od susjeda sljakera, portira, da ne nabrajam sve. kupovali su to odrasli i onda.

u razgovoru sa tetom na kiosku kod jedne srednje skole, ja kazem "jel? to djeca vise ne kupuju!?" a ona tvrdi suprotno.

prvi problem je "tisak". skrivaju te stripove, svaka im cast.
kupujuci bleka kojeg je teta isceprkala iz "tamo gdje pogled ne dopire" tek na moj upit gdje je to, stariji covjek mi ga je doslovno iscupao iz ruke i zapoceo pricu da nije znao da to izlazi.
i on je kupio jedan.

drugi problem je ritam izlazenja. halo! pa nismo talijani. oni su navikli na mjesecni nastavak od pamtivjeka, mi na tjedni. tko ce to docekati? za mjesec dana zaboravim i bitnije stvari od trazenja nastavka necega cije se radnje vise niti ne sjecam.
ipak su zs i lms bili dobro koncipirani. (i izbor junaka i ritam izlazenja i titlovanje i ...)

treci problem: uzasan, "nepravilan" prijevod i nemastovito titlovanje stripa. meni djeluje sterilno kad citam.
usporedjujuci ista izdanja zs i sd/lu znam i zasto.

moze se to odraditi daleko bolje, ali malo kosta (novaca i truda, uh), jelte. pa treba izgurati godinu-dvije dok se ne pokazu rezultati.
Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 14/03/2007 : 23:58:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
quote:
Originally posted by darkraver

ako uspijete nagovorit jedan vecernjak il jutarnji da preuzme izdavanje stripova,samo dajte,ja cu vas prvi podržati,stripovi bi bili svaki mjesec,bili bi vjerovatno nešto slabije kvalitete al koga briga...svi bi bili zadovoljni..

i pogledaj jos masu privatnih kioska po selendrama (gdje su klinci isti kao i prije 30 godina). nabrojim ti bezbroj njih koji bi htjeli ludnes u ponudi. no ne mogu ga dobiti.

bas bih volio da mi netko kaze "napravi bolje" i lijepo ga zamolim da mi prepusti prava.
Go to Top of Page

K.G. 21
Junior Member

Croatia
480 Posts

Member since 01/05/2006

Posted - 15/03/2007 : 00:01:52  Show Profile Show Extended Profile  Send K.G. 21 a Private Message
Sva ta "tvrdo ukoricena" izdanja su prekrasna i za svaku pohvalu ali Nenad je u pravu do jaja, strip je postao LUKSUZ! Nažalost, ne tako davno (po ulasku u novi milenij) sam se mogao hvaliti kako mi je hobi jedna od rijetkih stvari koja je ostala NEkomercijalizirana - skupljanje stripova..heh..da..smije se meni moj stari kad vidi "današnje" stripove..

Nisam Dani DeVito al sam do jaja
Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 15/03/2007 : 00:05:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
Nekakve striparnice u Splitu bi samo donjele uspjeh. Osobno ne živim u Splitu, ali sam tamo svaki dan (studiram). Split ima 200 000 stanovnika, ali svakodnevno tu kola 3 puta više ljudi. Znam dvadeset ljudi koji bi to volili (striparnicu)jer svako malo u Zagreb je mukotrpno za mnoge iz udaljenih krajeva.
Go to Top of Page

darkraver
Senior Member

Croatia
1346 Posts

Member since 17/06/2002

Posted - 15/03/2007 : 00:07:46  Show Profile Show Extended Profile  Send darkraver a Private Message
za prijevode se slažem...
i mene cesto iživcira
jednostavno su sterilni,bez duše,kao da je netko tekst u babelfish bacio,preveo i prepisao u naš strip...
no to vrijedi za Ludens
Libellus ima mnogo bolji prijevod...provjereno

i za skrivanje na kioscima se slažem,bitnije je staviti Dom i Kuca casopis naprijed koji se vjerovatno slabije proda(al za višu cijenu ;). ),negoli neki strip...

al za to da klinci kupuju...to baš ne,možda je baš na tom kiosku takav slucaj,blizu školi il što ali...
slabo djeca danas stripove citaju,slabo...
imaju kompice i playstatione da im krate vrijeme u životu...

Izdavacima fali i hebena reklama

evo danas dobih ?Sto mu gromova? newsletter u ruke u MCu...

što ne bi to moglo bit malo jeftinije izdanje,ne sve u boji,pa ga štancaj,pa ga ostavljaj po školama,u kaficima,po tramvajskim stajalištima,...

a unutra najave za stripove koji izlaze iduci mjesec,ali ne SAMO MAGAZINE i BIBLIOTEKE,vec i za ova...kiosk izdanja
pa pokoja dobro osmišljena reklamica za martija,nathana,mno a,i sl,pa kratki opis narednih brojeva za iste...

mek to ljudi pokupe prelistaju pa se netko od njih i zainteresira,ode na obližnji kiosk i kupi strip!

eto ideje
male ali bitne

Go to Top of Page

darkraver
Senior Member

Croatia
1346 Posts

Member since 17/06/2002

Posted - 15/03/2007 : 00:12:15  Show Profile Show Extended Profile  Send darkraver a Private Message
quote:
Originally posted by K.G. 21

Sva ta "tvrdo ukoricena" izdanja su prekrasna i za svaku pohvalu ali Nenad je u pravu do jaja, strip je postao LUKSUZ! Nažalost, ne tako davno (po ulasku u novi milenij) sam se mogao hvaliti kako mi je hobi jedna od rijetkih stvari koja je ostala NEkomercijalizirana - skupljanje stripova..heh..da..smije se meni moj stari kad vidi "današnje" stripove..

Nisam Dani DeVito al sam do jaja

sve što se izdaje u malim nakladama je luksuz,bilo to strip,ili što drugo...
i tim je skuplje,jer je skuplja proizvodnja

a složit cemo se da naklade financijski-isplativo ne mogu bit vece u Hrvatskoj(no dobro Libellus bi neke trebao povecat na 1000)...

i to je to...nema druge

Go to Top of Page

darkraver
Senior Member

Croatia
1346 Posts

Member since 17/06/2002

Posted - 15/03/2007 : 00:16:05  Show Profile Show Extended Profile  Send darkraver a Private Message
quote:
Originally posted by Pavel01

quote:

i pogledaj jos masu privatnih kioska po selendrama (gdje su klinci isti kao i prije 30 godina). nabrojim ti bezbroj njih koji bi htjeli ludnes u ponudi. no ne mogu ga dobiti.

bas bih volio da mi netko kaze "napravi bolje" i lijepo ga zamolim da mi prepusti prava.

nemoj,gadno bi se opekao...gadno...

za zbiljac,smatram da bi Ludens mogao daleko bolje poslovati uz neke sitnice samo da uvede,neke ideje poput ove s newsletterom,nek se udruže svi izdavaci i nek štancaju jedan newsletter...

al Libellus...mislim da ne može bolje poslovati i funkcionirati neg što funkcionira,osim naravno premale naklade za pojedina izdanja

Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 15/03/2007 : 00:19:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
quote:

za prijevode se slažem...
i mene cesto iživcira
jednostavno su sterilni,bez duše,kao da je netko tekst u babelfish bacio,preveo i prepisao u naš strip...
no to vrijedi za Ludens
Libellus ima mnogo bolji prijevod...provjereno

da, i mislio sam na ludens & co. libellus je prva liga za knjiznice.
quote:

al za to da klinci kupuju...to baš ne,možda je baš na tom kiosku takav slucaj,blizu školi il što ali...
slabo djeca danas stripove citaju,slabo...
imaju kompice i playstatione da im krate vrijeme u životu...

ne kupuju kao nekad. ok. no ni ja ne bih kupovao prije 25-30 godina da me stariji nisu navukli na strip. htio sam naglasiti da su i onda odrasli to kupovali i bacali ili poklanjali klincima.
quote:

evo danas dobih ?Sto mu gromova? newsletter u ruke u MCu...

što ne bi to moglo bit malo jeftinije izdanje,ne sve u boji,pa ga štancaj,pa ga ostavljaj po školama,u kaficima,po tramvajskim stajalištima,...

a unutra najave za stripove koji izlaze iduci mjesec,ali ne SAMO MAGAZINE i BIBLIOTEKE,vec i za ova...kiosk izdanja
pa pokoja dobro osmišljena reklamica za martija,nathana,mno a,i sl,pa kratki opis narednih brojeva za iste...

mek to ljudi pokupe prelistaju pa se netko od njih i zainteresira,ode na obližnji kiosk i kupi strip!

eto ideje
male ali bitne

skidam kapu. ja bih remitendu ved davno podijelio po skolama, izbacio koji album sa samoljepljivim slicicama, uveo "postu" u stripovima, objavljivao pisma (mail) citatelja, crteze, organizirao koju nagradnu igru... i sve kulturno. slikovito izrazeno: ne bahatizam tko sam sto sam i "pevaljke".
ludens & co. je dobro startao prije par godina i onda
Go to Top of Page

Humbert Coe
Average Member

Croatia
592 Posts

Member since 17/02/2005

Posted - 15/03/2007 : 00:23:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Humbert Coe a Private Message
Mudro zbori Pobosutljanin. Zato cvjeta i preprodaja koja se cak sve više podržava!
Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 15/03/2007 : 00:25:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by Pavel01

nemoj,gadno bi se opekao...gadno...

za zbiljac,smatram da bi Ludens mogao daleko bolje poslovati uz neke sitnice samo da uvede,neke ideje poput ove s newsletterom,nek se udruže svi izdavaci i nek štancaju jedan newsletter...

da, opekao na rostilj u "fort apache"
ili kad bi me zena uhvatila na odredjenim lokacijama (koje kod nas naravno ne postoje), a koje bih si priustio
Go to Top of Page

mladen13
Senior Member

Croatia
1145 Posts

Member since 22/09/2005

Posted - 15/03/2007 : 00:26:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit mladen13's Homepage  Send mladen13 a Private Message
kad bi nas ne'ko slušo,

došlo vrijeme da je bolje imat' nego nemat'
Go to Top of Page

chkuna
New Member

Croatia
195 Posts

Member since 26/09/2006

Posted - 15/03/2007 : 00:47:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit chkuna's Homepage  Send chkuna a Private Message
"Uzalud vam trud, sviraci..."

Zapalit cu pol vugrada,
da zasadim vinograda!!!
Go to Top of Page

darkraver
Senior Member

Croatia
1346 Posts

Member since 17/06/2002

Posted - 15/03/2007 : 00:51:21  Show Profile Show Extended Profile  Send darkraver a Private Message
ma slušaju oni,slušaju,tj. citaju s vremena na vrijeme forum al...
jebat ga kad su duboko uvjereni da oni znaju najbolje,i gotovs...

Go to Top of Page

mifugo
Senior Member

1007 Posts

Member since 28/05/2005

Posted - 15/03/2007 : 01:00:16  Show Profile Show Extended Profile  Send mifugo a Private Message
jao, ovo je vec 500. vaka tema...

serete bezveze... nema tu izbora - ili cete imati hc u 500 primjeraka ili necete imat ništa... nije izbor hc u 500 primj. po 150kn ili sc u 50000 primjeraka po 10kn na kioscima...
meni je to isto sve preskupo, ali mi ne smeta - fino posudim u knjižnici i bogteveseli... šta vam nije bolje da ima bar u knjižnici nego da nema nigdi?

da ne govorim da je to sranje o stripovima kao "jeftinoj zabavi za mase" anakronisticno i bezvezno... tako je bilo u jugi... danas ocito više nije (bar u nekom segmentu)... vrimena se minjaju, jebiga...

Edited by - mifugo on 15/03/2007 01:01:23
Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 15/03/2007 : 01:11:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
mifugo, jesi li procitao sta smo vise manje svi skupa napisali ili samo preletio prve dvije-tri recenice? :)
Go to Top of Page

fumettisti
Senior Member

Croatia
2265 Posts

Member since 13/07/2002

Posted - 15/03/2007 : 01:23:00  Show Profile Show Extended Profile  Send fumettisti an ICQ Message  Send fumettisti a Private Message
Ja bih to vama rekao po seljacki,svima koji BI a nemogu ili pricaju ovakove stvari.Mnogi sanjarite o bog zna kakvim zenama tj.komadima(svrstavam se medju njih)ali na kraju imate ono sto vam je dostupno i NE SMIJETE ovoj dostupnoj reci nista o tome o cemu sanjate.
Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 15/03/2007 : 01:26:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
ali joj smijemo cijepati drva na ledjima kad je vac takva kakva je. :)
Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 15/03/2007 : 07:30:27  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
quote:
Originally posted by nenad_alf

Za pocetak želim naglasiti kako je svako strip izdanje u Hrvatskoj za pohvalu. U posljednje se vrijeme osjeca kriza stripa. Puno je pokušaja objavljivanja novih edicija koje se brzo ugase, što je i slucaj s nekima koje su izlazile godinama, a sada se više ne pojavljuju u kioscima.
No, to nije ono o cemu imam potrebu progovoriti.
Pratim malo ova izdanja Libellusa i pitam se kamo je otišla kultura stripa uz koju sam odrastao.
Ovo je, naravno, moje osobno mišljenje i nitko se ne mora s time složiti, ali ono što je smatram kulturom stripa (crtanja, objavljivanja ili citanja)jest strip dostupan širokim masama. To naravno podrazumijeva odreden format, kvalitet, tisak, cijenu i mjesto prodaje.
Nova izdanja Texa, Mr. Noa, Nathan Nevera, Misterije i tko zna što ce još biti, daleko su od mojih ocekivanja. Mogu oni biti izgledom krasni i lijepi, šareni, tvrdi uvez i slicno, ali to nikako nije strip koji ja poznajem. Izdanje je preekskluzivno za jedan strip. Skupo je i što je najgore nedostupno. Imam dojam kako se tiska za nekoliko ljubitelja stripa na podrucju Zagreba, a ostatak Hrvatske (eto mene u politici) kao da nije Hrvatska.
Bojim se da ponekad fanaticno kupujem stripove kao i vecina kolekcionara. Vjerojatno bih kupovao i ove edicije (unatoc stvarno prevelikoj cijeni), ali to necu ciniti iz jednog ociglednog razloga. Ne mislim putovati u Zagreb zbog par stripova svakih par mjeseci, niti mislim otici jednom godišnje u Libellus i dati 1000 kuna za ta nova izdanja, ako ništa drugo to mi je psihološki previše novaca za jednu kupovinu. Ono što moram pohvaliti to su AF Klasik, Zagor KLasik, Mark i Blek koji su izvrsnog tiska, ne preskupi i izlaze u tisku, tj. dostupni su cijeloj Hrvatskoj. To je gospodo strip!

Kao klinac sam volio otrcati do najbližeg kioska i potražiti novo izdanje LMS ili ZS ili nekog velikog formata. Tete iz kioska su dobro znale što kupujem i cesto su me ocekivale s novim izdanjem neke edicije. Mislite da ce nekom djetetu ostati u sjecanju Mister No po 65 kn kupljen u Libellusu. Možda ako je Zagrepcanin, Vinkovacka djeca to sigurno nece doživjeti. Ovi stripovi nece stvoriti nove generacije citaca.

I zato da zakljucim:
Svaka cast Libellusu i svim ostalim izdavacima stripa u Hrvatskoj, ali zamislite se malo što je to strip i na kakvom ste vi stripu odrasli. Poštujete li tradiciju koju je strip kod nas stvorio ili stvarate neki elitizam od stripa. Jer ne zaboravite strip je napravljen za široke mase, kao jeftin i pristupacan medij, to je novinsko izdanje namijenjeno širokoj prodaji kao i novine jer u novinama se i razvio u današnju modernu formu.

Toliko od mene, nemojte mi zamjeriti na kritici. Neka dugo živi strip u Hrvatskoj i svi koji se stripom bave ili ga barem citaju!
Puno pozdrava forumašima od Alfa.

Kao i mnogi i ti si promasio bit svega. Ako na trzistu postoji vise istih proizvoda (npr. Mister No LMS i Mister No Libellus) tebi, meni i svima drugima je na volju da odaberu i kupe oba, jednog ili nijednog. Nema prisile! Dakle, ako se tebi ne dopada neko izdanje jednostavno ga nemoj kupiti. Ali ne zaboravi da svaka roba ima kupca. Iz poznatih, milijonmilijardibilijunakvadrilijardi puta ponavljanih razloga na forumu koje su prednosti oba izdanja (HC, necenzura, djetelina vs jeftino) ja sam skuzio da me kod LMS/ZS prala jedino nostalgija.

Jebes nostalgiju. Mene zanima strip. Mene zanima kako ce se Mister No izvuci iz problema, spasiti svijet i osvojiti djevojku. To mogu saznati na nekoliko nacina:
1) ZS/LMS - to sam odjebao, prodajem ih cim zamijenim koji strip s novim izdanjem. Jebes ti jeftin strip ako ja znam da u Povratak Akronjana serijalu fali 60 strana, a da Mister No ima djetelinu na ruci (zapravo nema!).
2) Mister No extra - hahahahahahahahahahahaha (vidi: Tex Extra)
3) Mister No SBE - znam talijanski, ali ne toliko dobro da na svakoj stranici stripa ne moram jednom/dvaput pogledati u rijecnik. To mi je tlaka.
4) Mister No Libellus HC - hvala im.

Go to Top of Page

sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts

Member since 01/05/2005

Posted - 15/03/2007 : 10:07:15  Show Profile Show Extended Profile  Send sdragan@ a Private Message
Tuzna je cinjenica da su i Nenad i Alen u pravu...
Izgleda da smo svi zajedno pukli...
Nema vise izdavaca koji bi mogli raditi jeftini strip...
Nema vise ni kupaca za takva izdanja...
Buducnost vidim u izadavanju luksuznih stripova u tirazu od 500 komada ali ne zbog toga sto ce biti 500 kupaca za to izdanje vec zbog toga sto necete naci stampariju da vam radi manju seriju od te...

Bah...cini mi se da sam puno lepse ziveo u "neznanju" do samo pre par godina...kada mi se jebalo da li je Dnevnik sta izbacio ili cija je originalna naslovica...
Cini mi se da sam tada uistinu uzivao citajuci stripove...

"U vremenu satelita i svemirskih putovanja besmisleno odzvanjaju uvijek nova ratovanja"

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2967 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 15/03/2007 : 11:09:33  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message
Dajte malo optimizma u pricu. Meni je bitno da stripova IMA, ko ih je i kako uradio, dali su na srpskom ili hrvatskom, da li je HC ili mek - e živo mi se jebe.
Važno je da su stripovi tu, pa ko voli nek izvoli...
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000