Vidim u ovim novim Ludens izdanjima (Zagor ext, maxi...) stavili su nakladu - 9000 kom. Svaka cast za podatak, al cini mi se to nestvarno, premalo? Za pola balkana 9000 kom? Ako se ne varam A.F u najboljim danima je ima nakladu do 100.000 kom? I još se tih 9000 kom ne proda pa ih ima kasnije brdo za kupit po 3 kom. Zanima me koliko se na kraju toga neprodanog vrate u skladište? Od tako male naklade od 9000 kom koliko se proda?pola,trecina? Na toliko milijuna ljudi samo 4000-5000 ih kupi strip?
Više puta je receno da se ukupno proda oko 4500 primjeraka redovne serije Zagora, a možda malo više primjeraka extra serije. Znaci, to je ukupna cifra za Hrvatsku, BiH, Sloveniju i strip knjižare u Beogradu.
drugacije: koliko je prosecna starost ljudi koji kupuju stripove? 35 godina?! Nekad je bilo 15 godina! Koliko klinca u Sloveniji uopšte može procitati strip na hrvatskom jeziku? Razumijeju klinci hrvatski kao mi Madžarski... I zašto ja kupujem Zagora, Marka i Bleka npr. kad jih nikad ne procitam? Samo iz navike...a ni mi stari stripofili necemo vecno živjeti, tako da je 4000 prodanih puno...jer za pet godina ce biti cifra sigurno manja. A da ne govorim šta ce biti za 10 godina:)
------------------------------------------------------------------------------------ I zlatom natovarena tvrdava može osvojiti najnepristupacnijeg magarca
drugacije: koliko je prosecna starost ljudi koji kupuju stripove? 35 godina?! Nekad je bilo 15 godina! Koliko klinca u Sloveniji uopšte može procitati strip na hrvatskom jeziku? Razumijeju klinci hrvatski kao mi Madžarski... I zašto ja kupujem Zagora, Marka i Bleka npr. kad jih nikad ne procitam? Samo iz navike...a ni mi stari stripofili necemo vecno živjeti, tako da je 4000 prodanih puno...jer za pet godina ce biti cifra sigurno manja. A da ne govorim šta ce biti za 10 godina:)
Ma koje crne mlade generacije...Spiderman,X-man i ostali Marveli su to mlade generacije...Bonneli je daleko od nechega shto je nekada bio kod mladih...Pa josh kada neki klinac pochne meni da objashnjavao kako je smeshni Spiderman totalno inspirativniji od "dosadnog Zagora koji pobi celu Ameriku" onda mi stvarno dodje da poludim...E jbt,josh se secjam pochetka mog zivota sa stripovima i Rogoznice 86 godine...pa ja nisam hteo od 86 do 90 nijedno jedino jutro oticji do trafike matorom po novine ako ne dobijem kintu i za strip...
Ja i moj ortak imamo po 18 god, a poceli smo sa Alan Fordom i Bonellijem još sa 13-14. Ne verujem baš da smo mi jedini.... Mada se ja trudim da budem okrenut i Marvelu, Dark horsu i DC-u, ali ne kao prema italijanima....
Ja sam još sa 6 krenuo Asterixa, Talicnog, Mikijeve zabavnike, Bleka, Marka itd.... Nisam ja kriv što sam taaako kasno otkrio koji još stripovi postoje i gde mogu da ih nabavim. Ipak živim u ovoj Srbiji gde to nije toliko zastupljeno medu mladim svetom.
Ja sam još sa 6 krenuo Asterixa, Talicnog, Mikijeve zabavnike, Bleka, Marka itd.... Nisam ja kriv što sam taaako kasno otkrio koji još stripovi postoje i gde mogu da ih nabavim. Ipak živim u ovoj Srbiji gde to nije toliko zastupljeno medu mladim svetom.
Gde zivis - dobro si i cuo za stripove(ne vredjam,i ja zivim tu samo sam stariji pa pamtim neka vremena koja ti ne mozes). Ovde su milion puta raznorazni kvazi-izdavaci pokretali pojedine junake po par brojeva i onda ista izdanja gasili.Ovde svi idu na laku i brzu zaradu i nemaju strpljenja da sacekaju da nesto krene i pocne da vraca ulozeno. Bez SD i kasnije Bernarda strip scene ne bi bilo ni u Hrvatskoj a kamoli u Srbiji. Drago mi je da vidim da mladji narastaji otkrivaju stripove i radovalo bi me da vas ima sto vise u buducnosti
Ja i moj ortak imamo po 18 god, a poceli smo sa Alan Fordom i Bonellijem još sa 13-14. Ne verujem baš da smo mi jedini.... Mada se ja trudim da budem okrenut i Marvelu, Dark horsu i DC-u, ali ne kao prema italijanima....
moj najmladi brat ima 13,5 godina i do sada je procitao da ne preteram preko 5000 stripova, ako ne i više, mene polako pocinju da zanimaju i druge stvari, provodi, žurke, izlasci, pa sve manje vremena pronalazim za citanje stripova, ali bitno je da ih slažem u kolekciji, pa kad malo ostarim, verovatno cu kao i svi ovi stariji, koji su se ponovo navukli, da ih citam intenzivnije, jednostavno sam u krizi i mrzi me trenutno da citam stripove, iskreno receno.
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
moj najmladi brat ima 13,5 godina i do sada je procitao da ne preteram preko 5000 stripova, ako ne i više, mene polako pocinju da zanimaju i druge stvari, provodi, žurke, izlasci, pa sve manje vremena pronalazim za citanje stripova, ali bitno je da ih slažem u kolekciji, pa kad malo ostarim, verovatno cu kao i svi ovi stariji, koji su se ponovo navukli, da ih citam intenzivnije, jednostavno sam u krizi i mrzi me trenutno da citam stripove, iskreno receno.
Ja samo od 16-te do 29-te skoro potpuno zapostavio stripove...
Attachment leeds to jealosy. The shadow of greed that is...
Ja od 14-19, a cita sam od 8-14 i sada tocno jednu godinu.
-------------------------------------------------------------------------------- To their own shore came the world war Gleaves and the Ingham Leading the bury west In their own track came the wolfpack Gleaves led the convoy Into the hornets nest
Što se tice naklade nekad je uistinu bila višestruko veca u odnosu na jedan strip. Ali tada je bilo amlo stripova (ZS. LMS), a danas je sve to odvojeno, pa kad zbrojiš nije baš najgora situacija (for example: naklada 9000 Zagora (kao jedan strip, a ima još dosta drugih junaka i verzija).
-------------------------------------------------------------------------------- To their own shore came the world war Gleaves and the Ingham Leading the bury west In their own track came the wolfpack Gleaves led the convoy Into the hornets nest
Pa da ali nije tvoj brat, ili brat od bilo kog drugog stripaša jel znaš kada bi on imao staž od 5000 stripova....? Skoro sve koje ja znam da citaju stripove su to nasledili od oca ili starijeg brata, za razliku od mene....
Što se tice naklade nekad je uistinu bila višestruko veca u odnosu na jedan strip. Ali tada je bilo amlo stripova (ZS. LMS), a danas je sve to odvojeno, pa kad zbrojiš nije baš najgora situacija (for example: naklada 9000 Zagora (kao jedan strip, a ima još dosta drugih junaka i verzija).
ja mislim da mladi ne troše strip kao što smo mi onda (80 ih) ali sad oni imaju i internet i video igrice i satelitsku i šta ja znam št ajoš sve ne tako da strip ima puno vecu konkurenciju kao vid razbibrige, nekad su stripove kupovali svi od portira do doktora bilo je stripova na svakom cošku a sad baš i nije tako, neznam ako se sjecete onih akcija skupljanja starog papira koliko se tamo stripova našlo :)))) ponekad smo i ciljano išli od vrata do vrata "dobar dan teta imate starog papira ??" n asvakim drugim vratima bi se ubo poneki strip, ako je bilo srece i neka erotika :))))ostatak bi se bacio u kontejner a stripovi i jelte ostali interesantni sadrzaj kuci :))) eh to su bili dani :))