forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Par pitanja o Zagoru
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

jimi
Junior Member

Croatia
349 Posts

Member since 03/08/2007

Posted - 03/08/2007 : 23:13:50  Show Profile Show Extended Profile  Send jimi a Private Message
Skroz sam novi na ovom forumu prvenstveno jer uz podosta muke da saznam nešt o samom Zagoru došao sam tek do neki saznanja kao što su dvije serije, reprinti itd.

Uglavnom zanima me ovo.

Koja je razlika izmedu Zagora i Zagora extra koji izlaze na hrv. tržištu?

Koliko je Zagora dosad izašlo u svijetu, koliko kod nas?

Dal postoji razlika izmedu pocetnih i ovih novijih Zagora (mislim na ljude koji ga crtaju?

Kako nabaviti starije brojeve, a da ne kupujemo rabljene?

U pocetku je Zagora extra tiskala Slobodna Dalmacija sada Ludens?

I zašto ako kupujemo po tri broja Zagora extra sad se unutra nalaze dva Zagora i jedan Nathan Never?

I kad bi htjeli imati cijelu kolekciju Zagor extra dosad objavljenu kod nas dal nam onda treba sad ovih prvih 142 ili 146 brojeva ili ima još nešto dodatno kaj rijede izlazi?

To bi bilo to. I molim da odgovore koncentrirate uglavnom na zagor extra! Hvala

Edited by - jimi on 03/08/2007 23:16:21

Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 03/08/2007 : 23:45:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message
Zagor je izdanje koje je nastavilo tamo gde se stalo u Ex-YU,ili bar otprilike...a Zagor Extra reprint koji krece od prvog broja kao sto je izlazilo u originalu.
Koliko i kakvih sve izdanja Zagora i njegovih scenarista i crtaca
imas vidi ovde:
http://www.sergiobonellieditore.it/
Da,u pocetku ga je radila SD,a sada Ludens.
Za ostale odgovore - neko od Hrvata?

Kad ce Tex od prvog broja???
Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 04/08/2007 : 00:35:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
Osnovne informacije o Zagoru imaš na siteu. Klikni na >stripovi< pa >Italija< pa >Zagor>!
U Zagor Extra, dakle, spadaju više manje prvi brojevi Zagora koji su izlazili još u Jugoslaviji u ZS i LMS. Extra serija se ne drži kronologije vec su brojevi u usporedbi s talijanskim originalima zbrda-zdola. Ludens je nastavio izdavati Zagora ondje gdje je stala Slobodna Dalmacija. Zagora je u Italiji izašlo nešto više od 500 brojeva regularne serije, ali posljednjih godina pojavila su se brojna dodatna izdanja sa sufiksom "Maxi", "Special", "Almanah", "Chico". Razlika izmedu starog (extra, ZS, LMS) i novog (Slobodna Dalmacija i Ludens) je prilicno velika. Danas Zagor prati moderne trendove i više nije samo pustolovni junak kojem je najveci doseg klasicna borba protiv indijanaca u Darkwoodu. Stari Zagori su bili lepršaviji i manje ozbiljni za razliku od današnjih i iz tog vremena ima par top-10 epizoda poput "Divovi dobra i zla" i "Teror šeste planete". Oba razdoblja imaju svoje vrijednosti. Za razliku od starog Zagora kojeg su crtala tek dva-tri crtaca danas imamo njih desetak. Mnogi smatraju jedinim pravim Zagorovim crtacem Galliena Ferria koji i još dan danas crta naslovnice i epizode. Ferria neki osporavaju zbog cestih disproporcija. Današnji crtaci su prilicno detaljni, no mnogi misle da se njihov moderni crtež ne uklapa u Zagorov svijet. kako vidiš, sve je do ukusa. Scenarij je najprije pisao Nolitta (Sergio Bonelli), pa Toninnelli, a danas imamo standardnog Burattinia i Bosellia. Teško da ceš lako nabaviti nerabljene stare brojeve. Na siteu imaš sekciju "Aukcije" na kojoj je prilicno lako doci do željenih stripova. Što se tice Zagora po tri broja, uistinu izmedu dva Zagora možeš pronaci NN kojeg Ludens utiska da ga se riješi radi slabe prodaje. Možeš se samo nadati da ce napustiti tu praksu u buducnosti. Za kolekciju ti moše biti dovoljno skupljanje extra i obicnog Ludens i SD Zagora prmda su brojevi u odnosu na originale zbrkani (ali su svi tu). Još jedna razlika izmedu ZG extra i ZG obicnog je u tome što extra 10-tak dana brže izlazi na kiosku, ali smo svjedoci u posljednje vrijeme da obicni ZG kao i ostala izdanja (maxi, spec, Chico, alamanh) ubrzavaju ritam izlaženja.

----------------------------------
Vatri genija potrebno je gorivo materijalnog probitka.
Go to Top of Page

mifugo
Senior Member

1007 Posts

Member since 28/05/2005

Posted - 04/08/2007 : 00:42:52  Show Profile Show Extended Profile  Send mifugo a Private Message
a zašto je originalno ahjaaaak (ili kako vec) prevodeno u dnevnikovim izdanjima kao aaaaaa?
Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 04/08/2007 : 00:45:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
quote:
Originally posted by mifugo

a zašto je originalno ahjaaaak (ili kako vec) prevodeno u dnevnikovim izdanjima kao aaaaaa?

Ko to zna Mene pak zanima kako u stvarnosti zvuci urlik ahjaaaaak!

Vatri genija potrebno je gorivo materijalnog probitka.
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 04/08/2007 : 02:49:16  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
Pa verovatno je upravo zato i prevedeno kao aaaaaaaaaaa
Go to Top of Page

jimi
Junior Member

Croatia
349 Posts

Member since 03/08/2007

Posted - 04/08/2007 : 09:46:52  Show Profile Show Extended Profile  Send jimi a Private Message
Inferno hvala na ovom sveobuhvatnom odgovoru!

Skupljao sam extru prije 3 godine vec, no nisam imal para i moral sam odustati, no sad se opet vratila volja, al kak se love i dalje ima malo tako opet kupujem po tri s malim zakašnjenjem i nervira me ovaj NN pogotovo kad broja 59 ima skoro u svakom po tri!

Trebalo bi kontaktirati ludens nekak da to ne radi!

I na kraju ne znam jel ovo neke , al imam cak broj 19 - Cudni gospodin Smith! To izdanje ima jedno 5 godina sigurno, nije puno, al veseli!

Edited by - jimi on 04/08/2007 09:48:11
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17227 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 04/08/2007 : 10:04:18  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message
quote:

Zato što onomatopejska rijec ahjaaaak nije prilagodena pravopisu srpskog jezika. Kad se prilagodi dobije se oblik aaaaaa.
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17227 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 04/08/2007 : 10:04:44  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message
quote:
Originally posted by Tex Willer

a Zagor Extra reprint koji krece od prvog broja kao sto je izlazilo u originalu.

Nije krenuo od broja 1 nego od broja 55.
Go to Top of Page

jimi
Junior Member

Croatia
349 Posts

Member since 03/08/2007

Posted - 04/08/2007 : 11:07:17  Show Profile Show Extended Profile  Send jimi a Private Message
I o tome govorim. Nigde nema baš sve napisano o Zagoru za naci. Tu i tam najdeš neke, al prije odustaneš nego sve najdeš pa se nadaš da se budu na forumu ljudi raspisali i na kraju se složi neka prica, no kroz neko vrijeme kad topic postane star, opet se malo bude znalo!
Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 04/08/2007 : 12:21:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
Surfaj internetom i ovim siteom za informacije o Zagoru i drugim stripovima. Znam da ti je sad sve kristalno mutno, ali s vremenom ceš steci neka saznanja i to nesvjesno. O Zagoru bi se dalo govorit na 20 stranica. Pitaj konkretna pitanja, a za pocetak koristi ociju >search< i gledaj popise. I ja sam tako pokupio konce.

Kroz nas se ide u grad sviju muka,
kroz nas se ide gdje se vjecno place,
kroz nas se ide do propala puka
Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22435 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 04/08/2007 : 14:20:18  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message
Imaš sad i Zagor Klasik, gde se ponavljaju epizode istim redosledom kako je izdavala SD, ali sad kao celovite epizode, tako ce ti biti lakše da dodeš do starih brojeva!

Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!

Edited by - srdjandj on 04/08/2007 14:21:48
Go to Top of Page

Vid
Senior Member

Slovenia
1255 Posts

Member since 07/10/2004

Posted - 04/08/2007 : 15:21:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Vid a Private Message
Evo ovdje imaš sve šta je izlazilo kod nas i u originalu:

http://www.striparna.com/stripofili/corto/popis_zg.htm
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 04/08/2007 : 15:31:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:
Originally posted by jimi

Inferno hvala na ovom sveobuhvatnom odgovoru!

Skupljao sam extru prije 3 godine vec, no nisam imal para i moral sam odustati, no sad se opet vratila volja, al kak se love i dalje ima malo tako opet kupujem po tri s malim zakašnjenjem i nervira me ovaj NN pogotovo kad broja 59 ima skoro u svakom po tri!

Trebalo bi kontaktirati ludens nekak da to ne radi!

I na kraju ne znam jel ovo neke , al imam cak broj 19 - Cudni gospodin Smith! To izdanje ima jedno 5 godina sigurno, nije puno, al veseli!

Nije neke, ali glavno da veseli...
Ima taj strip i 12 godina (ili tu negdje, mrzi me gledati), ali nije posebno rijetko. Može se lako nabaviti za nekih 15 kuna (što je ustvari vrlo pozitivno). Jedini koji su malo teži za nabaviti (ustvari malo skuplji) su broj 1 i 2. No naici ce i to kad tad. Inace, extra serija je baš lijepa za skupljanje, samo Zagor bez dodataka, kvalitetno i jeftino izdanje - uživaj...

Attachment leeds to jealosy. The shadow of greed that is...
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 04/08/2007 : 15:35:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:

I o tome govorim. Nigde nema baš sve napisano o Zagoru za naci. Tu i tam najdeš neke, al prije odustaneš nego sve najdeš pa se nadaš da se budu na forumu ljudi raspisali i na kraju se složi neka prica, no kroz neko vrijeme kad topic postane star, opet se malo bude znalo!

Ja sam poceo prije nekih 2-3 godine i sve mi je bilo mutno kao napoj. Vrlo brzo sve ti se sve kaže samo (pod uvjetom da imaš volje za takav hobi). Vrlo brzo sam skupio cak 3 kompleta Zagor extra, jedan sam raspario, dva još cuvam (ne pitaj zašto onaj drugi, valjda se planiram obogatiti jednog dana :-) Poslije se navuceš i pocneš kupovati strip albume po 250 kuna, prodaješ pokucstvo i clanove porodice da bi imao za stripove. Ali polako, prvo puzati pa onda hodati...

Go to Top of Page

jimi
Junior Member

Croatia
349 Posts

Member since 03/08/2007

Posted - 04/08/2007 : 16:34:34  Show Profile Show Extended Profile  Send jimi a Private Message
Ajd Obi-wan odgovori su ti super, nisam se vec jedno vrijeme ovak nasmijal. Odlucil sam skupljati samo Zagor extra seriju. Ak se ne varam na kiosku je broj 142, a ja ih prije toga imam 32 tak da zbog lov budem kupovao po tri u paketu, i pokušavao nekak zamjeniti duple, no NN me živcira jer on i Zagor dva razlicita svijeta. No, ako nebudem mogel uzimati po tri, e onda mislim da bi mogel (novcano) pratiti ove izlaske po 20 ili mjesec dana. Nije da se nema love, al kak i sami velitekad jednom krene, teško se staje.

Naši su prvo objavili u toj extri neki Zagorov pocetak, a onda poceli pratiti pravlji redoslijed izlaska kojeg su imali i talijani, ak sam dobro skužil!
Go to Top of Page

jimi
Junior Member

Croatia
349 Posts

Member since 03/08/2007

Posted - 04/08/2007 : 16:39:38  Show Profile Show Extended Profile  Send jimi a Private Message
I još jedno pitanje

Vidim da piše na kraju sljedeci broj za 20 dana. Se drže toga ili ne?

I koliko negdej brojeva Zagora extre godišnje izade otprilike, ak netko zna?
Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 04/08/2007 : 16:53:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
quote:

I još jedno pitanje

Vidim da piše na kraju sljedeci broj za 20 dana. Se drže toga ili ne?

I koliko negdej brojeva Zagora extre godišnje izade otprilike, ak netko zna?

Drže se toga. Extra Zagor izuzetno brzo izlazi, pa cak godišnje izade i 14-16 brojeva za razliku od standardnih 12. Nekad piše 20 dana nekad 24 dana.

Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22435 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 04/08/2007 : 16:59:57  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message
quote:

Ajd Obi-wan odgovori su ti super, nisam se vec jedno vrijeme ovak nasmijal. Odlucil sam skupljati samo Zagor extra seriju. Ak se ne varam na kiosku je broj 142, a ja ih prije toga imam 32 tak da zbog lov budem kupovao po tri u paketu, i pokušavao nekak zamjeniti duple, no NN me živcira jer on i Zagor dva razlicita svijeta. No, ako nebudem mogel uzimati po tri, e onda mislim da bi mogel (novcano) pratiti ove izlaske po 20 ili mjesec dana. Nije da se nema love, al kak i sami velitekad jednom krene, teško se staje.

Naši su prvo objavili u toj extri neki Zagorov pocetak, a onda poceli pratiti pravlji redoslijed izlaska kojeg su imali i talijani, ak sam dobro skužil!

Da prvo su objavili Zagor prica, a na kioscima ti je trenutno broj 146. Ja ga imam vec 5-6 dana!

Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 04/08/2007 : 17:21:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:

Evo ti redoslijed originalnog izlaženja u Italiji (pravi redoslijed za citanje):
Zagor extra 31 - 92
Zagor extra 1 - 30
Zagor extra 93 - pa do kraja
Kao što vidiš, Slobodna Dalmacija je pocela bezveze pa su izdali pravi broj 1 Zasjeda u šumi pod brojem 31...
Zagor extra ce ici još nekoliko godina (mislim 300 i nešto brojeva i tu ce završiti). Na zadnji extra ti se nadovezuje Zagor regularna serija broj 1 Lova na vuka itd.
Uglavnom, extra ce ponoviti epizode koje su nekada izlazile kao ZS i LMS, a redovna serija je odmah nastavila dalje i tako imamo dvije serije koje ce jednoga dana tvoriti citav zagor serijal od 500 i nešto brojeva... Treba to docekati, a i strpati u ormar...

Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 04/08/2007 : 17:40:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
Svi se nadamo nekom "kraju" kad cemo imati sve ali uvijek ce nešto štekat!
P.S. Kao što je receno Zagor "obicni" je nastavio gdje je stala ZS i LMS s time da pokušava uhvatiti korak sa talijanskom regularnom serijom. Inace kaskamo za njom 5 godina, što i nije strašno i ako Zagor pocne ovako cesto izlaziti na kioske možda i smanjimo odstupanje.

P.S 2. Dobar topic! Služi da ponovno utvrdimo gradivo!

Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22435 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 04/08/2007 : 17:42:12  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message
quote:
Originally posted by Obi-wan

quote:

Evo ti redoslijed originalnog izlaženja u Italiji (pravi redoslijed za citanje):
Zagor extra 31 - 92
Zagor extra 1 - 30
Zagor extra 93 - pa do kraja
Kao što vidiš, Slobodna Dalmacija je pocela bezveze pa su izdali pravi broj 1 Zasjeda u šumi pod brojem 31...
Zagor extra ce ici još nekoliko godina (mislim 300 i nešto brojeva i tu ce završiti). Na zadnji extra ti se nadovezuje Zagor regularna serija broj 1 Lova na vuka itd.
Uglavnom, extra ce ponoviti epizode koje su nekada izlazile kao ZS i LMS, a redovna serija je odmah nastavila dalje i tako imamo dvije serije koje ce jednoga dana tvoriti citav zagor serijal od 500 i nešto brojeva... Treba to docekati, a i strpati u ormar...

Da i to sve zajedno sa Zagor Specijalima, Chico Specijalima, Maxi Zagorima, Zagor Almanasima, Zagor Klasicma , pa da budu svi Zagori na jednom mestu.
A ko ima love može da sakupi i sve HC Zagore!

Go to Top of Page

senad7
Senior Member

Sweden
1713 Posts

Member since 06/08/2004

Posted - 04/08/2007 : 21:33:36  Show Profile Show Extended Profile  Send senad7 a Private Message
quote:

Ovo aaaaaaa me je uvijek asociralo na Tarzanov krik i tako sam uvijek i zamisljao kada sam citao Zagora kao klinac da tako zvuci.U to vrijeme kada je Zagor izlazio u ZS bili su popularni filmovi o Tarzanu pa odatle i takav prevod Dnevnika predpostavljam...

Lesli Eldridz,Tabasko Pit,Sumiko!
$€N@D
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 04/08/2007 : 22:01:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
Mene nikada nije asociralo na Tarzanov krik. Meni je to bilo kao da se netko prodere ravnim glasom AAAAAAAAAAAAAA
I dan danas mi to bolje zvuci u glavi neko neki aarghakhjkrkljbljakkk

Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 04/08/2007 : 22:11:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
quote:
Originally posted by Obi-wan

Mene nikada nije asociralo na Tarzanov krik. Meni je to bilo kao da se netko prodere ravnim glasom AAAAAAAAAAAAAA
I dan danas mi to bolje zvuci u glavi neko neki aarghakhjkrkljbljakkk

Go to Top of Page

Deimos
Starting Member

Croatia
17 Posts

Member since 04/08/2007

Posted - 05/08/2007 : 10:10:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Deimos a Private Message
Odlican topik sad sam skužio tu zapetljanciju sa obicnim i extra Zagorima. Još ako netlo može objasnit što je to Zagor Klasik.
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000