Author |
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
corpz
Starting Member
52 Posts
Member since 17/01/2006 |
|
corto33
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
![](AvatarUpload/345.jpg)
Slovenia
2541 Posts
Member since 18/11/2003 |
Posted - 17/08/2007 : 20:03:11
|
quote: Originally posted by npetros2@htnet-dsl
Corto, da nemaš možda koji MV sa Frisendom? Možda koji sken?
MV imam 1-63 ali nisam još sve procitao, tamo negdje oko 40. broja sam. A u skenovima nemam ništa od MV, potraži malo na e-mule, znam da od DyD ima dosta talijanskih skenova.
---------------------------------------------------- Usporedni popisi Bonelli stripova: http://striparna.com/stripofili/corto/ |
![Go to Top of Page Go to Top of Page](icon_go_up.gif) |
|
corto33
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
Slovenia
2541 Posts
Posted - 17/08/2007 : 20:08:28
|
quote: Originally posted by corpz
Corto, svaka chast na trudu, majstore!
Nema problema! Baš mi je drago, da nisam uzalud potrošio ona tri sata za skeniranje, i da ovi skenovi posluže i drugima ![](icon_smile_big.gif)
---------------------------------------------------- Usporedni popisi Bonelli stripova: http://striparna.com/stripofili/corto/ |
|
dzoni
Advanced Member
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
Serbia
4344 Posts
Member since 11/09/2006 |
Posted - 17/08/2007 : 21:36:46
|
svaka ti cast naravno.jos malo strpljenja i imacemo i prevod.znas korto zavidim ti na tim originalima.skupljas li i ludensovu ekstra seriju ? dali se slazes samnom da se originali iz italije i ludensova ekstra serija ne mogu porediti sto se ostrine crteza tice a samim tim i kvaliteta crteza ? ja mislim da su nase stamparije lose i da se gubi na ostrini crteza sto se pogotovo primeti kod ferrija.i samim tim crtez izgleda losije.imam nekoliko italijanskih originala i uporedio sam to sa ludensom pa sam primetio tu razliku.cak i nekim zlatnim swerijama crtez ferija lepse izgleda nego u ludensu jer je ostriji.sto se samog izgleda stripa tice naravno ludens je puno bolji od zs.ali govorim o crtezu i stampi.slazes li se samnom..? |
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2541 Posts
Posted - 18/08/2007 : 07:48:08
|
Zagor Extra seriju sam baš nedavno prodao, sada imam uglavnome samo talijanska izdanja. Slažem se s tobom, da je print u talijanskim izdanjima bolji, ni Dnevnikov nije bio baš nešto (vece crne površine su bile ili sive ili su se preljevale). Mene više smeta umanjeni format Ludensovih izdanja i nepoštivanje redosljeda izdanja kod Slobodne Dalmacije. Ali dobro, na kraju krajeva i nije sve na strani talijana, cene novih izdanja su sad u njih 2,70 €!
|
---dp---
Advanced Member
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 20/08/2007 : 03:33:29
|
quote: Originally posted by dzoni
svaka ti cast naravno.jos malo strpljenja i imacemo i prevod.znas korto zavidim ti na tim originalima.skupljas li i ludensovu ekstra seriju ? dali se slazes samnom da se originali iz italije i ludensova ekstra serija ne mogu porediti sto se ostrine crteza tice a samim tim i kvaliteta crteza ? ja mislim da su nase stamparije lose i da se gubi na ostrini crteza sto se pogotovo primeti kod ferrija.i samim tim crtez izgleda losije.imam nekoliko italijanskih originala i uporedio sam to sa ludensom pa sam primetio tu razliku.cak i nekim zlatnim swerijama crtez ferija lepse izgleda nego u ludensu jer je ostriji.sto se samog izgleda stripa tice naravno ludens je puno bolji od zs.ali govorim o crtezu i stampi.slazes li se samnom..?
Nema to veze za stamparijom, "Ludensovi" stripovi se stampaju u vrhunskoj stampariji koja se inace bavi i stampom hartija od vrednosti (mislim ukljucujuci cak i novcanice), i u nekim stvarima mi je "Ludens" bolji i od samog "Bonellija", na proimer u kvalitetu papira na kojem se stampaju korice, sjaju tih korica, kvalitetu stampe na koricama (ali ne i samog skena te korice, da me neko ne bi pogresno razumeo), pa cak i uveza koji je, kako znamo, kod "Ludensa" vrlo problematican, ali valja znati da je kod "Bonellija" jos gori. Na strani "Ludensa" je i fenomenalno uradjena rikna (hrbat) koji je tako fino ravan i ostar prema prednjoj i zadnjoj korici da ja bar do sada nisam video za oko tako lepe stripove kao sto su njihovi.
Druga je stvar sto "Bonelli" stampa sa originalnih crteza a ploce za stampu dobija (verovatno) jos uvek tradicionalnim metodama filmovanja, kao sto je radio i sam "Dnevnik", jer u vreme "Dnevnika" nije ni bilo primene racunara u ovoj oblasti. No, tom prilikom vrsi se u sustini "fotografisanje" originalnih tabli (ne vladam terminologijom u ovoj oblasti pa se verovatno krivo izrazavam po pitanju nekih stvari) pri cemu je prakticna rezolucija tako dobijenog filma uporediva mozda tek sa rezolucijama od vise hiljada pixela po incu kakve ne srecemo u svakodnevnojh primeni PC racunara za stampu. "Ludens" (a i ostali izdavaci kao sto su bili SD, "Vannini" i slicni) ne dobijaju originalne table niti "Bonellijeve" filmove (a cini se da ih je "Dnevnik" dobijao, odnosno, placao - naime, one se mogu dobiti, ali kostaju podosta novca) vec dobiju po jedan ili dva primerka "Bonellijevog" vec odstampanog stripa sa kioska sa kojeg vrse skeniranje, ukljanjanje italijanskog teksta i ubacivanje prevoda.
SD je, po svoj prilici, dobijala originalne "Bonellijeve" filmove samo za korice, sto se jasno vidi iz ostrine i kvaliteta crteza na koricama kod njihovih izdanja dok je kod ostalih ("Ludens", "Vannini"...) taj crtez blago zamucen, posebno mislim na ivice crnih linija koje su originalno radjene tusem pa su im ivice kod "Benollija" i SD savrseno ostre i jasne.
Ovo sto je Dzoni primetio znaju i mnogi drugi pravi obozavaoci Zagora koji upravo zbog toga i skupljaju italijanske originale. Ova razlika u kvalitetu najuosljivija je upravo i kod vecini najomiljenijeg Zagorovog crtaca Ferrija i njegov crtez kad ga gledate u italijanskom izdanju je toliko "ziv" i dinamican da bukvalno dozivljavate atmosferu koja je docarana na crtezu. |
|
djukak
Senior Member
![](avatars/kenny01.gif)
2947 Posts
Member since 28/04/2005 |
Posted - 20/08/2007 : 17:05:42
|
Svaka cast ---dp--- baš sam mislio pitati na koji nacin hrvatski izdavaci dobijaju italijanska izdanja (u skeniranom ili štampanom obliku).
They have money for wars, but can't feed the poor! |
|
dzoni
Advanced Member
Serbia
4344 Posts
Posted - 22/08/2007 : 10:44:23
|
ja naznam zasto ludens ne plati te originalne bonelli filmove i ne radi na stari nacin pa da imamo crtez u stripu jednak originalnom.bez obzira sto ce vise kostati ? |
|
jaki
Advanced Member
![](AvatarUpload/rsz_1rsz_2rsz_11igfpiar.jpg)
Croatia
27163 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 22/08/2007 : 11:39:44
|
Sa ovim zadnjim si sve rekao!
Neka živi plemeniti Odin!Dok on živi,živjet ce i besmrtni Asgard!Jer njemu pripada svijet,on je naša volja,naš put i naša moc!
|
|
wanderer
Advanced Member
![](AvatarUpload/avatar25939_12[1].gif)
United Arab Emirates
3489 Posts
Member since 18/08/2004 |
Posted - 22/08/2007 : 13:03:51
|
corto, svaka cast na trudu kada bude sve prevedeno i poslozeno kako treba, mogli bi nabaciti i neki dogovor oko printanja i tvrdo ukoricivanja istog materijala ![](icon_pirat.gif) ![](icon_smile_big.gif) |
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 22/08/2007 : 14:17:34
|
ja naznam zasto ludens ne plati te originalne bonelli filmove i ne radi na stari nacin pa da imamo crtez u stripu jednak originalnom.bez obzira sto ce vise kostati ?
I ovako su na nekim izdanjima u gubitku pa ih Zagor i slicni vade da budu pozitivni. Ti filmovi toliko kostaju da bi i sa dvostruko vecom prodajom od tekuce kad je Zagor u pitanju verovatno bili na gubitku... sad sam malo preterao, ali ti filmovi ZAISTA kostaju. Uz to, bilo je govora da ce Bonelli od ne znam kog broja davati izdavacima strip sredjen u PDF formatu, ali tek takav takodje pati od istih nedostataka kao i kad ga ljudi u "Ludensu" skeniraju i obrade, jedino sto time stede vreme i rad izdavacima i olaksavaju im ceo posao. Mislim da je "System Comics" dobijao poslednje brojeve Dylana u PDF formatu, s tim sto je SAF i to hteo da im naplati 300 evra ali su im dali dzaba sa napomenom da su im cine ne znam ti kakvu uslugu time. |
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 22/08/2007 : 14:28:26
|
quote: Originally posted by wanderer
corto, svaka cast na trudu kada bude sve prevedeno i poslozeno kako treba, mogli bi nabaciti i neki dogovor oko printanja i tvrdo ukoricivanja istog materijala ![](icon_pirat.gif) ![](icon_smile_big.gif)
To ce kad-tad izaci kod "Ludensa". Ja licno bih to odstampao sam sebi na laseru i na dobrom papiru i na kraju uvezao u tvrdi povez i to sve sa odstampanim koricama na kolor laseru, ali tek kad bih imao 1200dpi skenove svih nastavaka. Ovako se ne isplati trositi papir i truditi se... |
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2541 Posts
Posted - 22/08/2007 : 20:02:03
|
quote: Originally posted by ---dp--- Ti filmovi toliko kostaju da bi i sa dvostruko vecom prodajom od tekuce kad je Zagor u pitanju verovatno bili na gubitku... sad sam malo preterao, ali ti filmovi ZAISTA kostaju.
Radio sam i ja u štampariji i ti filmovi nisu baš toliko skupi. Na kraju krajeva jih trebaju napraviti i kod Ludensa pre štampanja i tako su na istome... Ali možda SBE hoce skupo da naplati te filmove, to je vec nešto drugo. Ili je problem u organizaciji. Da li je to baš sigurna informacija, da Ludens SKENIRA originalna izdanja?
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 22/08/2007 : 22:26:23
|
MOzes se slobodno kladiti, osim ako i oni u poslednje vreme ne dobijaju PDF-ove, ali starije brojeve (na primer iz extra serije) sigurno skeniraju. |
|
dzoni
Advanced Member
Serbia
4344 Posts
Posted - 24/08/2007 : 09:09:29
|
corto 33,posto skupljas italijanske originale,verovatno i znas italijanski ? a sta da rade oni koji neznaju italijanski ? ja bi otisao u italiju i pokupovao sve originale al sta vredi kad neznam jezik ? i jos da pitam kako ide sa prevodom preskocenih stranica dokle se stiglo ? |
|
dzoni
Advanced Member
Serbia
4344 Posts
|
djukak
Senior Member
![](avatars/kenny01.gif)
2947 Posts
Posted - 25/08/2007 : 00:09:10
|
Prevedeno je i nalazi se na svim gmail nalozima na topicu skenirani stripovi.
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
|
dzoni
Advanced Member
Serbia
4344 Posts
|
djukak
Senior Member
![](avatars/kenny01.gif)
2947 Posts
Posted - 25/08/2007 : 10:05:13
|
Tamo je sve objašnjeno. Imaš listu naloga, iskopiraš zadnju i na kraju dodaš svoj gmail nalog. Pa onda zamoli nekoga da ti prosledi prevod, evo mogu i ja...
|
dzoni
Advanced Member
Serbia
4344 Posts
|
srdjandj
Advanced Member
![](AvatarUpload/carli.jpg)
Serbia
22435 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 25/08/2007 : 11:29:13
|
corto 33,posto skupljas italijanske originale,verovatno i znas italijanski ? a sta da rade oni koji neznaju italijanski ? ja bi otisao u italiju i pokupovao sve originale al sta vredi kad neznam jezik ? i jos da pitam kako ide sa prevodom preskocenih stranica dokle se stiglo ?
nauci italijanski, ja sam ga ucio 4 godine u gimnaziji i rekao bih ono da sam na nuli, slabo sam naucio![](icon_smile_big.gif) ![](icon_smile_big.gif)
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2541 Posts
Posted - 25/08/2007 : 12:39:53
|
quote: Originally posted by srdjandj
corto 33,posto skupljas italijanske originale,verovatno i znas italijanski ? a sta da rade oni koji neznaju italijanski ? ja bi otisao u italiju i pokupovao sve originale al sta vredi kad neznam jezik ? i jos da pitam kako ide sa prevodom preskocenih stranica dokle se stiglo ?
nauci italijanski, ja sam ga ucio 4 godine u gimnaziji i rekao bih ono da sam na nuli, slabo sam naucio![](icon_smile_big.gif) ![](icon_smile_big.gif)
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
I ja sam naucio kroz citanje stripova i kad sam bio mali gledali smo na TV crtice na italijanskom. A u školi nisam imao italijanski.
Još je zabavnije ovako uciti kroz citanje stripova. Sada citam skoro isto brzo talijanski kao hrvatski ![](icon_smile.gif)
|
srdjandj
Advanced Member
![](AvatarUpload/carli.jpg)
Serbia
22435 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 25/08/2007 : 13:07:18
|
Znam ja talijanski ono osnovno da se sporazumem, ali nisam nesto imao bas volje da ga ucim u srednjoj skoli, dovoljno mi je sto engleski znam super!!!
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 25/08/2007 : 20:39:14
|
Ja vec godinama pricam kako cu nauciti taj jezik pa nikako da pocnem. A bas je simpatican, lako se pamti i zanimljivo ga je uciti kroz citanje stripova. Ja znam tek nekoliko desetina reci kroz naslove epizoda, steta sto ne znam vise... |
Edited by - ---dp--- on 25/08/2007 20:43:29 |
|
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
|