forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Gnjusni plagijati
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Habibica
Starting Member

Croatia
1 Posts

Member since 14/08/2007

Posted - 22/08/2007 : 20:10:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Habibica an ICQ Message  Send Habibica a Private Message
Ponukana ovim, ne baš ugodnim otkricem, odlucila sam napisat svoj prvi post ovdje.
Naime, neznam jel vec postoji slican topik, a pošto opcija search iz nekih razloga nije baš funkcionalna, otvaram novi, nemojte zamjerit
Dakle da ne duljim, nedavno sam citala DD#41 pod naslovom 'Golconda', koji mi je sopstveno jedan od boljih nastavaka, a vidla sam i da ovdje kotira poprilicno visoko po recenzijama, pa mislim da je nadasve sramotno da si jedan autor poput Piccatta dopušta takvo što, jer se kroz cijeli strip protežu besramne kopije ilustracija iz knjige Briana Frouda i Allana Leeja, "Faeries", oliti "Vile i vilenjaci" kako je naslovljena u mom, ex Yu izdanju iz 1980. Knjiga je u New Yorku izdana 1978., dok Dylan Dog datira iz 1986., nek me neko ispravi ako sam u krivu.
Pocevši od same naslovnice knjige:

Pa preko besramnih par kopi-pejst slicica po stranici:

Kvaliteta nije baš najbolja jer je trebalo to sredivat i smanjivat, ali mislim da je sasvim evidentno u kojem zecu leži grm
...nažalost.
Nije mi bila namjera ništa doli objelodanit ovo bar šacici ljudi, jer ako nešto ne podnosim, to je kicenje tudim perjem, cije god da bilo. Brian Froud (ne Fraud :)) je na tome izgradio karijeru, a Piccattu bi bilo bolje da je zacrnio nego da je tako odvratno precrtao tude radove. Inace ful volim fantasy/SF spike i elemente (tako da me ovo razocaralo), i uvjek sam obožavala Dylana Doga pa inace vjerojatno nebi ni primjetila... Let there be justice
Toliko od mene zasad

EDIT: nije nacrto Istru, %#$&%&%$#!!!! Gamad okupatorska

Edited by - Habibica on 22/08/2007 20:18:46

Sawaar
New Member

Croatia
139 Posts

Member since 20/10/2003

Posted - 22/08/2007 : 21:45:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Sawaar a Private Message
Možda mu se žurilo pa je samo malo škicnuo u knjigu, da ubrza proces

Stvarno šteta ako nije naveo bar izvor crteža, da se barem zna ciji su. Svaka cast na oštrom oku.
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 22/08/2007 : 22:24:46  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
Ovde je zaista vrlo evidentna kradja, bar da je precrtavao iz raznih izvora, vec sve sa jednog mesta. Sad sam se setio ono davnog poredjenja naslovnica izmedju Zagora i Tarzana. Tek to je bilo besramno, ali posto je Ferri u pitanju, ja sam mu odavno sve vec oprostio...
Go to Top of Page

flamboyant soul
stripovi.com suradnik

United Kingdom
1975 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 22/08/2007 : 22:45:33  Show Profile Show Extended Profile  Send flamboyant soul a Private Message
quote:
Originally posted by Habibica
EDIT: nije nacrto Istru, %#$&%&%$#!!!! Gamad okupatorska

Ima smisla znaš, okupirati nešto što na karti ne postoji. Zvuci cak i bolje nego "Otimaci izgubljenog kovcega".

I've been to sugar town, I shook the sugar down

Edited by - flamboyant soul on 22/08/2007 22:47:41
Go to Top of Page

neman
Starting Member

Serbia
97 Posts

Member since 20/05/2006

Posted - 22/08/2007 : 23:05:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit neman's Homepage  Send neman a Private Message
Ma ta mapa je smešna. Crno more je jezero, pogledajte samo Bosfor.Ne postoji moreuz. A i bubom preko Kavkaza je pravi podvig :)
Go to Top of Page

William_Wallace
Advanced Member

Serbia
3173 Posts

Member since 25/04/2007

Posted - 22/08/2007 : 23:10:52  Show Profile Show Extended Profile  Send William_Wallace a Private Message
Dobro precrtava!

"Putnice kad stignes Spartancima,
reci da padosmo verni njihovim zakonima!"
Go to Top of Page

Maximuss
Advanced Member

Croatia
9013 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 22/08/2007 : 23:43:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit Maximuss's Homepage  Send Maximuss a Private Message
Mozda nije kradja, mozda je vise kao tribute to...

Go to Top of Page

Maximuss
Advanced Member

Croatia
9013 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 22/08/2007 : 23:43:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit Maximuss's Homepage  Send Maximuss a Private Message

Go to Top of Page

Sawaar
New Member

Croatia
139 Posts

Member since 20/10/2003

Posted - 22/08/2007 : 23:49:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Sawaar a Private Message
quote:
Originally posted by Maximuss

Opet, "tribute to" bi funkcionirao da je to naveo negdje, napisao na pocetku ili na kraju.
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29619 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 23/08/2007 : 00:27:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message
habibica, dobro si to zamjetila, svaka cast!
Ne znam kako bi se piccato toga obranio...

Habibica, slicnu temu imas obradenu u topicu: "Ima li bonelli sta svoje?"

The first rule of Fight Club is - you do not talk about Fight Club. The second rule of Fight Club is - you DO NOT talk about Fight Club.
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 23/08/2007 : 01:03:58  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
Ovde je zaista vrlo evidentna kradja, bar da je precrtavao iz raznih izvora, vec sve sa jednog mesta. Sad sam se setio ono davnog poredjenja naslovnica izmedju Zagora i Tarzana. Tek to je bilo besramno, ali posto je Ferri u pitanju, ja sam mu odavno sve vec oprostio...
Go to Top of Page

DOMI
Advanced Member

Croatia
5089 Posts

Member since 19/06/2007

Posted - 23/08/2007 : 01:38:42  Show Profile Show Extended Profile  Send DOMI a Private Message
i ja... baš me briga, zapravo. Jer, izvornom crtežu tj. autoru nije nanesena baš "nikakva šteta" i ne vidim u cemu je problem. Dylan Dog, po meni, nije se izgradio na Golcondi pa se ne bih složio s "kicenjem tudeg perja", druga stvar bi bila da su navedeni elementi iz Golconde bili kljucni u razvoju tiskovine Dylan Dog, kao npr. što je pojava Superhika udeseterostrucila nakladu Alan Forda u Italiji svojevremeno. Nakon objave navedenih spomenutih rugoba u Golcondi, strip Dylan Dog nije odletio u orbitu. Ostao je na vrhu popularnosti gdje je i bio prije Golconde. Toliko od mene
Go to Top of Page

no dice
New Member

Serbia
208 Posts

Member since 02/03/2006

Posted - 23/08/2007 : 03:17:37  Show Profile Show Extended Profile  Send no dice a Private Message
Ocigledno je da se odavde niko ne bavi profesionalno stripom. To je najnormalnije koriscenje dokumentacije, kakavo zahteva profesionalno bavljenjes stripom. Scenario koji crtac dobija zahteva vile i vilenjake, a ne bi me zacudilo da je sam Sklavi u svom scenariju cak i naveo kako bi ti vilenjaci trebalo da izgledaju, da je rekao nesto tipa - neka izgledaju kao u knjizi Brajana Froda i Alena Lija. I sta onda da radi crtac? Kako covek da pronadje dokumentaciju za vile i vilenjake? Da nece da nadje njihove fotografije? Ne, nego nabavlja literaturu, najbolju do koje moze doci, i sluzi se njome... Nista tu nije bukvalno precrtano. Case closed.
Go to Top of Page

Blek Stena
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1344 Posts

Member since 03/07/2004

Posted - 23/08/2007 : 08:06:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Blek Stena's Homepage  Send Blek Stena a Private Message
Ocigledno je i da je crtac Dilan Doga precrtao kompletne kadrove, a nije u njima samo tražio inspiraciju ni dokumentaciju, nego precrtao od linije do linije nešto što je vec neko drugi bolje nacrtao.
Što se tice dokumentacije ja sam mišljenja da je ne treba tražiti medu crtežima i ilustracijama drugih autora (inspiraciju da, dokumentaciju ne). Da je ovaj Dilan Dog crtac skidao kadrove iz nekog filma bilo bi mu oprošteno, a ovako...

http://larmadzije.blogspot.com/
http://izrevolta.blogspot.com/
Go to Top of Page

bookglobe
New Member

296 Posts

Member since 06/06/2007

Posted - 23/08/2007 : 09:36:28  Show Profile Show Extended Profile  Send bookglobe a Private Message
quote:
Originally posted by DOMI

i ja... baš me briga, zapravo. Jer, izvornom crtežu tj. autoru nije nanesena baš "nikakva šteta" i ne vidim u cemu je problem. Dylan Dog, po meni, nije se izgradio na Golcondi pa se ne bih složio s "kicenjem tudeg perja", druga stvar bi bila da su navedeni elementi iz Golconde bili kljucni u razvoju tiskovine Dylan Dog, kao npr. što je pojava Superhika udeseterostrucila nakladu Alan Forda u Italiji svojevremeno. Nakon objave navedenih spomenutih rugoba u Golcondi, strip Dylan Dog nije odletio u orbitu. Ostao je na vrhu popularnosti gdje je i bio prije Golconde. Toliko od mene

Cekaj, nisam siguran da sam razumio? Ako je plagijat uspješan onda je neprihvatljiv, a ako nije uspješan onda može proci? Ili je plagijat, ili nije. Iz tvog posta jasno je kako ti nije jasno u cemu je problem, a problem je dvojak: a) autor se "okitio tudim perjem", što ne samo da je neprihvatljivo s artisticke eticke tocke gledišta, nego je i utuživo i b) originalnom autoru "nanesena je šteta" jer em nije citiran kao izvor, em se netko okoristio njegovim uratkom kako bi ostvario materijalnu dobit.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 23/08/2007 : 09:39:41  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Habibica, daj si pogledaj i Diva, a i Ružicasti zecevi ubijaju. Mislim da je negdje bilo i slika i Richarda Dadda (Div) i Magrittea (Golconda) i Rolanda Topora, tako da se ne ogranicimo samo na ilustracije vilenjaka. Lijepo da smo se educirali gdje neko nalazi svoje modele, no nemojmo odmah lijepit etiketu plagijat na to. Pogledaj si MM&DD1, pa pogledaj kako su eksploatirali Hieronimusa Boscha... I koliko vidim, nije precrtavanje, vec reprodukcija.

Umjesto da navodite stvari ko zanimljivosti, lakše je popljuvati po necemu. NIšta nam ne govori da u predgovoru Golcondi nije pisalo kome je ona posvecena. U Petom godišnjem dobu piše posveta Rolandu Toporu kraj jedne vinjete. Picatto si je možda sam kriv što nije više maštovit pa ga ljudi mogu optuživati za plagijate...

Edited by - DeeCay on 23/08/2007 10:03:29
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8173 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 23/08/2007 : 10:01:50  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message
quote:
Originally posted by no dice

Ocigledno je da se odavde niko ne bavi profesionalno stripom. To je najnormalnije koriscenje dokumentacije, kakavo zahteva profesionalno bavljenjes stripom. Scenario koji crtac dobija zahteva vile i vilenjake, a ne bi me zacudilo da je sam Sklavi u svom scenariju cak i naveo kako bi ti vilenjaci trebalo da izgledaju, da je rekao nesto tipa - neka izgledaju kao u knjizi Brajana Froda i Alena Lija. I sta onda da radi crtac? Kako covek da pronadje dokumentaciju za vile i vilenjake? Da nece da nadje njihove fotografije? Ne, nego nabavlja literaturu, najbolju do koje moze doci, i sluzi se njome... Nista tu nije bukvalno precrtano. Case closed.

slažem se s ovim uz dodatak deeovog posta
u dylanu, ali i u drugim stripovima ima gomila korištene dokumentacije, koja se koristi kao citat ili za vjerno prenošenje izgleda nekoga ili necega
i millazo je koristio slavne slikare i njihove slike u ken parkeru (npr remington), a u hermanovom albumu krvne veze imate doslovan citat meni skoro pa najdraže slike, hooperove nocne ptice, tek za primjer
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 23/08/2007 : 10:27:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
Opat ta svjetska zavjera protiv Bonelija... Uz pomoc vremeplova opovrgavaju originalnost Boneli stripovi. Gadovi.

Attachment leeds to jealosy. The shadow of greed that is...
Go to Top of Page

bookglobe
New Member

296 Posts

Member since 06/06/2007

Posted - 23/08/2007 : 10:45:43  Show Profile Show Extended Profile  Send bookglobe a Private Message
@ DeeCay, Ken 2 i No Dice: Iz Anicevog Rijecnika hrvatskoga jezika: reprodukcija = 3. kopiranje, unmnažanje likovnog predloška. Prepostavljam da je DeeCay mislio na pojam interpretacije. Svakako moguce. I vrlo teško odredivo kada se radi o direktnom plagijatu. Ponajviše ovisi o namjerama autora (ako je naprimjer htio zašparati vrijeme ili naprosto nije maštovit nema dvojbe da se radi o kopiranju, ukoliko pak daje svoju "interpretaciju" koja nosi neku, pa makar i najmanju poruku, komentar, hommage ili posvetu. Ovdje teško da se može iscitati autorski komentar, dakle opet cini se kako se ipak radi o reprodukciji, relativo lošoj, dodao bih, u smislu kopiranja ili plagijata).

Korištenje dokumentacije je najlegitimniji umjetnicki postupak, bez dvojbe. Autor recimo želi vjerno docarati uniformu, arhitekturu, ili životinju. Pronalazi reference i služi se njima kako bi kreirao svoju (vjernu viziju lika, kostima, scenografije, tehnologije, razdoblja, atmosfere itd.). Naglasak je na SVOJU. Za vlastite potrebe koristiti dokumentaciju - bez dvojbe poželjno, ukoliko autor smatra važnim, ali direktno precrtavati iz knjiga - pa na to odgovorite sami...

I konacno, ali najvažnije: složili smo se da je korištenje dokumentacije ne samo prihvatljivo, nego i poželjno. E sad, recite mi: koja vrsta autora treba dokumentaciju za bica koja su proizvod necije (tude) mašte? Hocu reci: razumijem da netko koristi dokumentaciju izvorne husarske uniforme kako bi bio što uvjerljiviji, ali da želi vjerno docarati vile i vilenjake? Pa ne bi li takvi likovi upravo trebali demonstrirati bogatstvo i individualnost mašte svakog autora? Postoji neka referentna knjiga za vukodlake, džinove, kiklope i vilenjake? U knjižnici se krije takvo dokumentaristicko blago? Propisan je nacin na koji ih se smije i treba crtati? Bonellijevo uredništvo je propisalo pravila za crtanje sablasit, pa ga se autori moraju pridržavati. Busted!
Go to Top of Page

beli luk
Average Member

Serbia
795 Posts

Member since 18/06/2006

Posted - 23/08/2007 : 10:57:05  Show Profile Show Extended Profile  Send beli luk a Private Message
I meni ovo izgleda kao prosti tribute. Stvarno mi je nemoguce da bilo koji crtac, a pogotovo evropski, nije upoznat sa tom knjigom. U krajnju ruku, izdavaci su 100% upoznati, i ne verujem da bi rizikovali silne tuzbe i parnice zbog toga.
Habi, srce, iskuliraj, niko nije nikoga pokrao.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 23/08/2007 : 11:13:21  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
quote:
Originally posted by bookglobe

@ DeeCay, Ken 2 i No Dice: Iz Anicevog Rijecnika hrvatskoga jezika: reprodukcija = 3. kopiranje, unmnažanje likovnog predloška. Prepostavljam da je DeeCay mislio na pojam interpretacije. Svakako moguce. I vrlo teško odredivo kada se radi o direktnom plagijatu. Ponajviše ovisi o namjerama autora (ako je naprimjer htio zašparati vrijeme ili naprosto nije maštovit nema dvojbe da se radi o kopiranju, ukoliko pak daje svoju "interpretaciju" koja nosi neku, pa makar i najmanju poruku, komentar, hommage ili posvetu. Ovdje teško da se može iscitati autorski komentar, dakle opet cini se kako se ipak radi o reprodukciji, relativo lošoj, dodao bih, u smislu kopiranja ili plagijata).

Prvenstveno sam mislio na reprodukciju gdje se zadržava forma originala, no sa razlikama u samom stilu reproduciranja tog drugog autora. Nisam upoznat sa pravom definicijom reprodukcije, no valjda je takva kako veliš. Nije tajna koji materijal koristi Sclavi, no ono što vidimo je svakako Picattova nemaštovitost. Osim ako Sclavi nije htio iskljucivo staviti originalne slike u strip. Ne bih se tome cudio.

No, otkrili smo ono što se vec znalo i prije, odnosno toplu vodu, da se Bonelli puno koristi idejama drugih autora. Uredništvo sigurno zna te cinjenice i da postoji opasnost da ih netko tuži, vec bi ona bila spomenuta. Velim, ovaj topic bi mogao biti naslovljen i kao Zanimljivosti glede Golconde.

Ajd onda da stavimo i naslovnicu...

Edited by - DeeCay on 23/08/2007 11:21:42
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 23/08/2007 : 11:23:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
Možda bi se moju recenziju "Golconde" moglo updejtovati ovom zanimljivošcu a negdje izmedu odlomaka teksta recenzije dodati par ovih slicica usporedbe precrtavanja.

Inace, ovaj slucaj ni malo ne umanjuje moje dojmove o "Golcondi" te Picattovom nesumnjivom crtalackom umijecu.

still amazes...
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 23/08/2007 : 11:35:53  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
quote:
Originally posted by kiky

Možda bi se moju recenziju "Golconde" moglo updejtovati ovom zanimljivošcu a negdje izmedu odlomaka teksta recenzije dodati par ovih slicica usporedbe precrtavanja.

Inace, ovaj slucaj ni malo ne umanjuje moje dojmove o "Golcondi" te Picattovom nesumnjivom crtalackom umijecu.

Hoceš reci da ti je promaklo dosta toga u tvojoj recenziji?

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 23/08/2007 : 11:38:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
Well, it woudn't be the first time...

still amazes...
Go to Top of Page

bookglobe
New Member

296 Posts

Member since 06/06/2007

Posted - 23/08/2007 : 11:38:42  Show Profile Show Extended Profile  Send bookglobe a Private Message
quote:
Originally posted by kiky

still amazes...

Hej, pa ja imam slicno umjece: gotovo do savršenstva mogu precrtati svaku sliku koju imam pred sobom. Imam samo jedan problem: bez motiva pred sobom ne mogu nacrtati ni Cica Glišu. Znaci li to da posjedujem nesumnjivo crtalacko (crtacko?) umijece? Uzmem li Picattov strip i precrtam li ga kadar po kadar, stranicu po stranicu, znaci li to da sam autor na njegovoj razini?
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 23/08/2007 : 11:43:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
Svejedno Picatto i bez motiva pred sobom dokazano crta jako dobro i zasigurno, u tom slucaju, puno bolje od tebe...

still amazes...
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.3 seconds. Snitz Forums 2000