Author |
Topic |
Q STRIP
Starting Member
79 Posts
Member since 12/04/2007 |
|
alen
Advanced Member
Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
Member since 24/10/2007 |
Posted - 30/10/2007 : 16:34:23
|
Slazem se! Zagor pa ciko pa tek onda nekakva maca! Kakav je to nacin? Strip legendu u cose? |
Whenever You need hard center, I will be there... |
|
|
Duh_koji_hoda
Advanced Member
Serbia
3246 Posts
Member since 30/01/2003 |
|
viktor14
Senior Member
Croatia
1119 Posts
Member since 06/08/2007 |
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
Member since 24/10/2007 |
Posted - 30/10/2007 : 20:00:01
|
quote: Originally posted by viktor14
Sramota...više vole macku od Zagora. Stici ce ih gnjev Duha sa sjekirom!
Cini mi se da ni macka nece proci bolje! |
Whenever You need hard center, I will be there... |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12919 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 30/10/2007 : 21:24:52
|
Ovo sa Zagorom je postalo smješno, do te mjere da bi se ovdje dala primjeniti ona Mesiceva o iskakanju iz paštete.
Kad god netko napiše clanak o stripu odmah u prvi plan iskace Zagor, i opet, i opet, i opet...
Shvacam ja da je Zagor vjerojatno najprepoznatljiviji stripovski lik na ovim prostorima, ali isto tako mislim da njegovo isticanje strip sceni više daje negativnu nego pozitivnu reklamu. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 30/10/2007 : 23:26:56
|
Ja mislim da je ovo tekst vezan za prestojeci CRS... i prema tome logicno da je Zagor tu. |
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Member since 10/07/2007 |
Posted - 30/10/2007 : 23:35:58
|
Lijepo piše -za mlade-. Dakle, to je za klince, a ne za stare konjine, njih uostalom nitko ni ne proziva, pa neznam zašto se uvijek baš oni osjecaju prozvanima i ugroženima.
Bolje da klinci citaju Zagora nego necije isprazno kvazi-filozofiranje. Pravi nektar za mlada srca; sjekira, prijateljstvo, inicijativa, pravda i rasna pravednost, nešto što se danas sve manje vida. |
Dobro i šta mi sada treba da uradimo? |
Edited by - flamboyant soul on 30/10/2007 23:38:50 |
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 30/10/2007 : 23:52:22
|
Mozda se mnogi od njih osjecaju Juniorima... |
Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12919 Posts
Posted - 31/10/2007 : 01:13:39
|
quote: Originally posted by flamboyant soul
Lijepo piše -za mlade-. Dakle, to je za klince, a ne za stare konjine, njih uostalom nitko ni ne proziva, pa neznam zašto se uvijek baš oni osjecaju prozvanima i ugroženima.
Bolje da klinci citaju Zagora nego necije isprazno kvazi-filozofiranje. Pravi nektar za mlada srca; sjekira, prijateljstvo, inicijativa, pravda i rasna pravednost, nešto što se danas sve manje vida.
Ali zapravo je problem u tome što cak ni taj Zagor mladima više nije zanimljiv. |
|
|
Zagor-te-nay
Senior Member
Croatia
2456 Posts
Member since 03/05/2006 |
Posted - 31/10/2007 : 09:51:27
|
Zagor,kralj balkana, nego koga bi ti stavija, neki japanski shit?Nego šta.Zagor rocks. |
Majka Bonelli je pocetak...i kraj.
|
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 31/10/2007 : 09:55:25
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Ali zapravo je problem u tome što cak ni taj Zagor mladima više nije zanimljiv.
Ja ne vidim tu nikakav problem. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Posted - 31/10/2007 : 16:28:24
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido Ali zapravo je problem u tome što cak ni taj Zagor mladima više nije zanimljiv.
Khm, a kako ti to znaš? Jer nebi bilo u redu da pretpostavljaš što drugi misle na temelju sebe. Slažem se, djelomicno, da im ni Zagor više nije zanimljiv, ali cini mi se da je još uvijek daleko ispred drugih. Inace nemam problema s tim što ljudi misle, ali cini mi se da ta paranoja od Zagora stvarno postaje nemoguca. Mislim, šta sad, branit cemo klincima (i onima koji žele) da citaju Zagora, jer ga je netko ocijenio kao zastarjelog? To mi se cini kao nekakav pokušaj prisilnog prosvijecenja, nametanje svoje volje, mentalne torture.
Volio bih pak cuti tvoj(e) prijedlog(e) o tome što bi mladi mogli/trebali/morali citati umjesto Zagora? (Cisto da se ne kuka u prazno bez konkretno formirane ideje o tome što bi ustvari bila adekvatna evolucijska zamjena Zagora.) |
Edited by - flamboyant soul on 31/10/2007 16:35:21 |
|
|
viktor14
Senior Member
Croatia
1119 Posts
Member since 06/08/2007 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12919 Posts
Posted - 31/10/2007 : 23:42:22
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido Ali zapravo je problem u tome što cak ni taj Zagor mladima više nije zanimljiv.
Khm, a kako ti to znaš? Jer nebi bilo u redu da pretpostavljaš što drugi misle na temelju sebe. Slažem se, djelomicno, da im ni Zagor više nije zanimljiv, ali cini mi se da je još uvijek daleko ispred drugih. Inace nemam problema s tim što ljudi misle, ali cini mi se da ta paranoja od Zagora stvarno postaje nemoguca. Mislim, šta sad, branit cemo klincima (i onima koji žele) da citaju Zagora, jer ga je netko ocijenio kao zastarjelog? To mi se cini kao nekakav pokušaj prisilnog prosvijecenja, nametanje svoje volje, mentalne torture.
Volio bih pak cuti tvoj(e) prijedlog(e) o tome što bi mladi mogli/trebali/morali citati umjesto Zagora? (Cisto da se ne kuka u prazno bez konkretno formirane ideje o tome što bi ustvari bila adekvatna evolucijska zamjena Zagora.)
Krivo sam se izrazio, ne da im je nezanimljiv u smislu da ga vole ili ne vole, nego cisto u smislu prodaje. Vecina stripova na kioscima se prodaje loše uz par iznimaka jer ih još uvijek kupuju stariji fanovi. Zagor i Dylan su vjerojatno jedina dva bonellijevca koja mladi puše do neke mjere, ali cini se i to sve manje.
Nije to paranoja, kad je u pitanju hrvatski strip Zagor je stvarno sveprisutan. Dosta clanaka koje sam imao prilike procitati o stripu, koji služe kao nekakav uvod u scenu, novinari (koji nikad nisu prije citali stripove, ili su jedni od nostalgicara) uglavnom koncipiraju tako da se uglavnom vecinu koncentriraju na Zagora i bonellijevce. I mislim da to do neke mjere stvara negativnu sliku o strip sceni, jer ljudima koji bi željeli citati stripove, a ne zanimaju ih Zagor ni bonellijevci, takvi clanci zapravo možda daju krivu sliku, kako nema alternative njihovim preferencijama, jer im je takav clanak jedini uvid u scenu i ponudu. Ali to je opet velika boljka naše strip scene što zapravo nema pravog marketinga.
Što se alternative Zagoru tice, ja sam za ono što se pokazalo najpopularnijim na svjetskoj strip sceni (ili barem u dobrom djelu) - mange. I pritom ne mislim samo na klince, vec da i napokon klinke dodu na svoje. Dragonball, Dr. Slump, Naruto, One Piece, Ranma 1/2 i Slam Dunk za klince, i Boys Over Flowers, Sailor Moon, Fushigi Yugi, Nana, Rose of Versailles i Tokyo Mew Mew za klinke. Mislim da bi ovi naslovi i još hrpa drugih, uz minimalan marketing mogla probuditi zanimanje za strip kod mladih. |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 01/11/2007 : 09:14:23
|
Inace nemam problema s tim što ljudi misle, ali cini mi se da ta paranoja od Zagora stvarno postaje nemoguca. Mislim, šta sad, branit cemo klincima (i onima koji žele) da citaju Zagora, jer ga je netko ocijenio kao zastarjelog? To mi se cini kao nekakav pokušaj prisilnog prosvijecenja, nametanje svoje volje, mentalne torture.
Licno sam video Bushida kako petogodišnjoj decici otima Zagora kome su se ona neizrecivo radovala, i preti im da ce iskaliti svoj bes na njima ukoliko narednih 5 dana non stop ne ponavaljaju "Zagor je zastareo! ZAgor je zastareo!"
Da nije takvih kao što je Bushido, Zagor bi se samo u Hrvatskoj prodavao u 6 miliona primeraka, to je barem svima jasno.
I zato - na vešala sa njim! |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Posted - 01/11/2007 : 16:16:08
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido Krivo sam se izrazio, ne da im je nezanimljiv u smislu da ga vole ili ne vole, nego cisto u smislu prodaje. Vecina stripova na kioscima se prodaje loše uz par iznimaka jer ih još uvijek kupuju stariji fanovi. Zagor i Dylan su vjerojatno jedina dva bonellijevca koja mladi puše do neke mjere, ali cini se i to sve manje.
Da, da, pa slažem se ja s time. Medutim, ispada po reakcijama nekih da bi bilo bolje da nema ni Zagora ni Dylana na kioscima. Zato sam i reagirao, jednostavno ne kužim taj stav. A pitanje 'pušenja' ovo ili onog je pitanje ukusa (ne ulazeci u objektivnu dimenziju istog), i u tom si polju ti u krivu isto koliko i oni na drugoj strani.
quote: Originally posted by Mr. Bushido Nije to paranoja, kad je u pitanju hrvatski strip Zagor je stvarno sveprisutan. Dosta clanaka koje sam imao prilike procitati o stripu, koji služe kao nekakav uvod u scenu, novinari (koji nikad nisu prije citali stripove, ili su jedni od nostalgicara) uglavnom koncipiraju tako da se uglavnom vecinu koncentriraju na Zagora i bonellijevce. I mislim da to do neke mjere stvara negativnu sliku o strip sceni, jer ljudima koji bi željeli citati stripove, a ne zanimaju ih Zagor ni bonellijevci, takvi clanci zapravo možda daju krivu sliku, kako nema alternative njihovim preferencijama, jer im je takav clanak jedini uvid u scenu i ponudu. Ali to je opet velika boljka naše strip scene što zapravo nema pravog marketinga.
Mislim pazi sad, ispada da su ti ljudi (odnosno klinci, kako vec) - idioti. Tvoja je konstatacija apsurdna koliko je tocna, ljudi cekaju da im netko 'objasni' i predloži što je dobro za citanje. Reci iskreno, zar ti to ne 'baca' na idiotizam? Pricao sam vec o ovome negdje drugdje, i to je nažalost istina, ljudi prihvacaju sve što procitaju u novinama ili vide na televiziji, no to je neki drugi problem, neka druga prica. Pravo pitanje je: ''Treba li takve ljude uopce smatrati nekakvim strip fanovima, potencijalnim ili pravim?'' Moj odgovor je - ne, jer oni to nisu. Da ih je nešto zanimalo potražili bi i procitali, bar ja tako po sebi gledam. Pa ne živimo u 70-ima, skoro svako doma ima internet, pristup informacijama (i drugim stvarima) jel tako? Dakle, to sa clancima koji sa Bonellijem kvare djeci pogled na svijet pada u vodu... To se mi samo zavaravamo da u njima cuci neki ljubitelj stripova, jer ne želimo prihvatiti realnu situaciju. Strip scena je u kurcu, a Zagor i ostali iz ekipe Bonelli se kako ili tako hrvaju, možemo sad bacati svoje teorije zašto je tako, nostalgija, zatupljivanje, Petar Pan, Jodie Foster, štagod i tkogod. Bonelli je opstao, valja mu skinuti kapu za to.
quote: Originally posted by Mr. Bushido Što se alternative Zagoru tice, ja sam za ono što se pokazalo najpopularnijim na svjetskoj strip sceni (ili barem u dobrom djelu) - mange. I pritom ne mislim samo na klince, vec da i napokon klinke dodu na svoje. Dragonball, Dr. Slump, Naruto, One Piece, Ranma 1/2 i Slam Dunk za klince, i Boys Over Flowers, Sailor Moon, Fushigi Yugi, Nana, Rose of Versailles i Tokyo Mew Mew za klinke. Mislim da bi ovi naslovi i još hrpa drugih, uz minimalan marketing mogla probuditi zanimanje za strip kod mladih.
Njah, pretpostavljao sam ovako nešto... Opet smo se vratili na ukuse, pazi, ti si rekao da citanje Bonellija kvari citaoce odnosno opstruira evoluciju strip scene u nešto bolje. I onda mi kao alternativu na njih ponudiš Dragon Balla, Sailor Moona, Dr. Slumpa i ostale... Koje prednosti ovi japanski stripovi imaju naspram Zagora (odnosno Bonellija)? Objektivno govoreci naravno.
|
Edited by - flamboyant soul on 01/11/2007 16:20:40 |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Posted - 01/11/2007 : 16:30:05
|
E da, zaboravio sam... Radi cega konkretno ti Bushido nešto ne napišeš o stripovima koje držiš kvalitetnima? Nitko ti ne brani koliko ja znam, samo moraš odabrat nacin; možeš na blogu, možeš u nekom listu a možeš i baš tu - na stripovi.com. Radi cega onda ne napišeš neki svoj osvrt o cijelom problemu? Ili neku recenzijicu? Inicijativa je sve, pa da se ljudi/mladi prosvijetle, ukoliko su vec u mraku. |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 01/11/2007 : 16:31:51
|
Bonelli je najjaci i tocka. Tko ima najbolje crtace? - Bonelli. Tko ima najuzbudljivije pustolovine i junake? Bonelli. Tocka. Svega i svacega sam citao, pa stoga mogu reci da kenjanje po Bonelliju ne drži vodu. Danas je Bonelli sto puta jaci nego 60-tih. Bonelli je jedina strip-škola koja drži do dobrog starog dijaloga. Oni koji su protiv Bonellija su se malo previsoko popeli. Danas je kenjat po Bonelliju znaci biti faca, cool. Ali ja se ne sramim.
Bonelli je najveci!Cmok, cmok.
|
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
|
|
DusMan
Advanced Member
5067 Posts
Member since 12/11/2001 |
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 01/11/2007 : 17:06:28
|
Nitko ti ne brani koliko ja znam, samo moraš odabrat nacin; možeš na blogu, možeš u nekom listu a možeš i baš tu - na stripovi.com. Radi cega onda ne napišeš neki svoj osvrt o cijelom problemu? Ili neku recenzijicu?
Evo, mogu ja da kažem, pošto sam pisao ponešto?
Na stranu etiketiranja što prevelikom što premalom elitizacijom - brojke sasvim lepo govorie šta se kupuje. Bookglobe tvrdi, a ja nemam razloga da im ne verujem, da se Ultimate Spajdi prodaje u preko 4000 komada (imate tacan podatak na jednom topiku na Znaku sagite). Luxor tvrdi da se Divlja magija i Faktor 4 prodaju u oko 8000 primeraka.
S obzirom da nijedan od tih serijala ne kupuju prevashodno matorci iz nostalgicarskih razloga - jasno je šta klinci kupuju i citaju. A Zagor? Nacrtan u vecito istoj mreži od 6 panela, klincima odraslim na video-igricama prespor? Stvar prošlosti.
Jel' su klinci koji su se navukli na USM ljubitelji stripa? Ma jok. Jel' to uopšte važno? Ma jok.
I to sve važi za hrvatsko tržište, gde postoji neki kontinuitet u objavljivanju Bonellija. U Srbiji, gde toga nije bilo, sada jedva da ima Bonellija. A Hellboy izlazi, redovno, o DM i F4 da i ne govorimo.
Jednostavno, sve ostalo po strani, ideja o tome da ce se klinci "uhvatiti" na Zagora je smešna. Ideja o Zagoru kao "najuspešnijem" serijalu na ovim prostorima takode ne pije vodu, jer ga drugi i sustižu i prestižu.
A kad manga uleti na tržište, obrisace sve kao što je obrsiala i u svakoj drugoj državi, ukljucujuci i i Italiju, gde je prodaja Zagora deseti deo prodaje Sailor moon - ako je i tolika.
To nije pljuvanje Bonellija, nije ocena njihovog kvaliteta, to su samo cinjenice. |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 01/11/2007 : 17:08:53
|
quote: Originally posted by Inferno Svega i svacega sam citao,
Hm, ok Bonelli nije sranje... i opcenito sam protiv neargumentiranih napada bilo kontra Bonelli, BD ili americke produkcije. Mislim da se u svemu može probrati kvalitetnih stvari pa tako i radim.
No ne vidim razlog prepucavanju koje, na žalost, neminovo slijedi.
PS Sa 6 godina citalackog staža mislim da je ipak pretenciozno tvrditi da je Bonelli najjaci, najbolji i tako to...jel' da? |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 01/11/2007 : 17:28:08
|
quote: Originally posted by Renky
quote: Originally posted by Inferno Svega i svacega sam citao,
Hm, ok Bonelli nije sranje... i opcenito sam protiv neargumentiranih napada bilo kontra Bonelli, BD ili americke produkcije. Mislim da se u svemu može probrati kvalitetnih stvari pa tako i radim.
No ne vidim razlog prepucavanju koje, na žalost, neminovo slijedi.
PS Sa 6 godina citalackog staža mislim da je ipak pretenciozno tvrditi da je Bonelli najjaci, najbolji i tako to...jel' da?
Tako je! Naravno da je pretenciozno. Planem kad mi blatu mog malog Bonellija; ne mogu si pomoc. Uvijek se mogu pravdati da je to moj ukus, a moj ukus cijeni u odredenoj mjeri i mange i štošta drugog!.
|
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
Edited by - Inferno on 01/11/2007 17:29:03 |
|
|
Pavel01
Senior Member
Croatia
2470 Posts
Member since 10/03/2007 |
Posted - 01/11/2007 : 17:58:37
|
sve je to jako jednostavno. kao objektivan stripofil koji je procitao svega i svacega ne donosim sud o kvaliteti bonellija ili drugih, samo u sali. da nije tako svelo bi se na ono poznato "tko o cemu kurva o postenju"
kakvi god brojevi i argumenti da mi se prodaju protiv/za bonellija, ne zanima me. jedno je 100% sigurno: ti brojevi i argumenti ovise o onome tko mi ih prodaje, a taj mi ih prodaje iz odredjenog razloga. da razlog prestane biti razlog, isti taj bi mi bez trunke srama prodao kako je zagor "cudo nad cudima i fenomen nad fenomenima na podrucju bivse yu i da zauzima posebno mesto u 'istoriji". |
the bird is the word http://www.youtube.com/watch?v=ZieSsxPkMwk |
|
|
Pavel01
Senior Member
Croatia
2470 Posts
Member since 10/03/2007 |
|
Topic |
|
|