Author |
Topic |
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12919 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 01/11/2007 : 18:19:31
|
quote: Originally posted by flamboyant soul
quote: Originally posted by Mr. Bushido Što se alternative Zagoru tice, ja sam za ono što se pokazalo najpopularnijim na svjetskoj strip sceni (ili barem u dobrom djelu) - mange. I pritom ne mislim samo na klince, vec da i napokon klinke dodu na svoje. Dragonball, Dr. Slump, Naruto, One Piece, Ranma 1/2 i Slam Dunk za klince, i Boys Over Flowers, Sailor Moon, Fushigi Yugi, Nana, Rose of Versailles i Tokyo Mew Mew za klinke. Mislim da bi ovi naslovi i još hrpa drugih, uz minimalan marketing mogla probuditi zanimanje za strip kod mladih.
Njah, pretpostavljao sam ovako nešto... Opet smo se vratili na ukuse, pazi, ti si rekao da citanje Bonellija kvari citaoce odnosno opstruira evoluciju strip scene u nešto bolje. I onda mi kao alternativu na njih ponudiš Dragon Balla, Sailor Moona, Dr. Slumpa i ostale... Koje prednosti ovi japanski stripovi imaju naspram Zagora (odnosno Bonellija)? Objektivno govoreci naravno.
Djole je vec dao odlican odgovor na ovo, ali cu ti svejedno i ja odgovoriti.
Nije ovo stvar ukusa, ja se ovdje trudim biti jako objektivan i gledam podatke koji su dostupni. Baš kao što je Djole rekao, što misliš, koji su najpopularniji i najprodavaniji stripovi u Italiji, Francuskoj, Njemackoj? Koji se naslovi redovito nalaze na listama najprodavanijih knjiga u SAD-u? Mange, da.
Nisam rekao da citanje Bonellija kvari citaoce, ali pogledaj iskreno tko kupuje Zagora kod nas. Stari fanovi i ne baš zavidan broj mladih. Istina, navuce se možda još neki tu i tamo, ali slabo je to. E sad, zašto je to tako. Zagor je strip nastao još šezdesetih, i ruku na srce, svoj koncept nije mjenjao još od tada. Kod njega su price danas i dalje postavljene kao i prije 40 godina. Naravno, ovisi koga pitaš, to može biti dobro, ali sumnjam da ce takav danas privuci nešto veci broj citatelja.
Uzmimo na primjer One Piece, tu imaš glavnog lika koji je prakticki klinac, tinejdžer. Znaci nije neki nabildanko otklesan od kamena a la Zagor. I taj klinac ima cilj, nešto što žarko želi ostvariti, postati najjaci gusar na svijetu. U tome ce mu pomoci brojna skupina prijatelja koji su takoder tinejdžeri, koji takoder imaju zacrtane ciljeve. Znaci nema za podršku debelog Meksikanca koji bi trebao biti comic relief, ali zapravo u sebi nema niceg komicnog. A tu je i horda konkurenata i neprijatelja, svaki živopisniji od drugog koji ce mu otežati taj naum. Znaci, imaš pricu koja ima svoj pocetak, i koja ce sigurno imati svoj planirani kraj, što kod Zagora nije baš slucaj.
Pazi, ovdje govorimo o školarcima, što misliš, s kime ce se prije poistovjetiti? Sa odraslim, mišicavim i sigurnim Zagorom? Ili pocetno nesigurnim tinejdžerom sa zacrtanim ciljem, koji u stripu prolazi hrpu nedaca kako bi taj cilj ostvario, što je prakticki preslika onog što muci svakog klinca, tinejdžera, školarca, koji se muci u školi i kod kuce?
I ovo sad govorim samo za djecake, ali što je s djevojkama? One bi sa mangama napokon dobile priliku citati o stvarima sa kojima im se takoder lakše poistovjetiti. Boys Over Flowers je prica o djevojci koja se trudi napredovati u školi, dok je privatno rastrgana u ljubavi prema dvojici kolega, isto kao što su i oni, prijatelji, rastrgani u ljubavi prema njoj. Reci mi, koji strip do sada objavljen na našim prostorima je omogucio ovakvo nešto djevojkama i djevojcicama?
Ovdje se ne raspravlja o nekoj umjetnickoj kvaliteti Bonellija i mangi, vec samo o cinjenici da mange tematski pokrivaju veci broj dobnih skupina i žanrova, nego išta drugo što se trenutno kod nas nudi na tržištu, i da kao takvi imaju vecu šansu za uspjeh kod mladih nego Zagor i bonellijevci. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12919 Posts
Posted - 01/11/2007 : 18:25:39
|
E da, zaboravio sam... Radi cega konkretno ti Bushido nešto ne napišeš o stripovima koje držiš kvalitetnima? Nitko ti ne brani koliko ja znam, samo moraš odabrat nacin; možeš na blogu, možeš u nekom listu a možeš i baš tu - na stripovi.com. Radi cega onda ne napišeš neki svoj osvrt o cijelom problemu? Ili neku recenzijicu? Inicijativa je sve, pa da se ljudi/mladi prosvijetle, ukoliko su vec u mraku.
Iskreno, razmišljao sam o tome, da otvorim neku temu na kojoj bi govorio o stripovima koje volim, kao o nekakvim preporukama za citanje.
Ali stalno se neckam, nisam siguran bi li dobro srocio sve što želim reci. |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Member since 10/07/2007 |
Posted - 01/11/2007 : 19:57:54
|
quote: Originally posted by Djole Na stranu etiketiranja što prevelikom što premalom elitizacijom - brojke sasvim lepo govorie šta se kupuje. Bookglobe tvrdi, a ja nemam razloga da im ne verujem, da se Ultimate Spajdi prodaje u preko 4000 komada (imate tacan podatak na jednom topiku na Znaku sagite). Luxor tvrdi da se Divlja magija i Faktor 4 prodaju u oko 8000 primeraka.
Lijepo, pod uslovom da su podaci tocni. To je pohvalno, ali jedino za obogacivanje strip scene po pitanju raznolikosti. Po pitanju kvalitete, nije to neki neznamkakvi dobitak.
quote: Originally posted by Djole S obzirom da nijedan od tih serijala ne kupuju prevashodno matorci iz nostalgicarskih razloga - jasno je šta klinci kupuju i citaju. A Zagor? Nacrtan u vecito istoj mreži od 6 panela, klincima odraslim na video-igricama prespor? Stvar prošlosti.
Od kada je, molim te, aktualnost necega (odnosno njegov odnos sa vremenom u kojem postoji - table, vinjete, 6, 2, 95, whatsoever) bila ekvivalentna njegovoj kvaliteti? Dali su novi, redizajnirani, 'poboljšani' i modernizirani Miki Maus, Zekoslav Mrkva ili Tom i Ðeri bolji od onih legendranih starih, samo zato jer su bolje nacrtani? - Ne baš.
quote: Originally posted by Djole Jel' su klinci koji su se navukli na USM ljubitelji stripa? Ma jok. Jel' to uopšte važno? Ma jok.
Ukoliko je važan samo broj naklade/popularnost necega, o cemu onda ustvari pricamo?
quote: Originally posted by Djole I to sve važi za hrvatsko tržište, gde postoji neki kontinuitet u objavljivanju Bonellija. U Srbiji, gde toga nije bilo, sada jedva da ima Bonellija. A Hellboy izlazi, redovno, o DM i F4 da i ne govorimo.
Pa cini mi se da je Bonelli i u Srbiji izlazio desetljecima, i da nije bilo rata, dali bi prestao izlaziti? Neka teorija spontane katarze pada u vodu...
quote: Originally posted by Djole Jednostavno, sve ostalo po strani, ideja o tome da ce se klinci "uhvatiti" na Zagora je smešna. Ideja o Zagoru kao "najuspešnijem" serijalu na ovim prostorima takode ne pije vodu, jer ga drugi i sustižu i prestižu.
Cuj, kao prvo nemam tu namjeru biti neki generalni branitelj Zagora na ovim prostorima ali volim da kad se govori o necemu barem pokušava biti realan, kao drugo to što ti govoriš je ipak smiješno, jer Zagora se cita desetljecima na ovim prostorima. Ajde ti meni reci iskreno dali vjeruješ da ce neko za 20 godina (rekoh, da prepolovim, jer 40 bi ipak bila bajka) i dalje citati ove novije/bolje/modernije/callthemasyouwant stripove?
quote: Originally posted by Djole A kad manga uleti na tržište, obrisace sve kao što je obrsiala i u svakoj drugoj državi, ukljucujuci i i Italiju, gde je prodaja Zagora deseti deo prodaje Sailor moon - ako je i tolika.
Ili svjesno zanemaruješ neke cinjenice ili ih jednostavno ne shvacaš. Uglavnom, pokušat cu ti pojasnit ukratko. Italija konkretno, vec desetljecima odgaja svoje mlade na anime crticima, kada imaš takvu podlogu, nije teško plasirati mangu. Da nije bilo crtanih serija, teško bi se manga danas prodavala. Slicno je i sa Njemackom i Francuskom. Western je ipak, po tom pitanju, specificna kategorija, buduci da je potražnja za western stripovima jako sporo opadala (iako su prvo žanr americkog westerna a kasnije i talijanskog/spaghetti westerna, do tamo negdje pocetka 80-ih vec odalno bili klinicki mrtvi).
quote: Originally posted by Djole To nije pljuvanje Bonellija, nije ocena njihovog kvaliteta, to su samo cinjenice.
Samo valja naglasiti - subjektivne. A kad ne postoji poželjna/odredena doza objektivnosti, cinjenica prestaje biti cinjenicom i biva 'degradirana' u - mišljenje (odnosno subjektivnu interpretaciju odredenog fenomena). A mišljenja su kao šupci - svatko ih ima. |
Dobro i šta mi sada treba da uradimo? |
Edited by - flamboyant soul on 01/11/2007 19:59:31 |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 01/11/2007 : 20:11:49
|
O kvalitetu pricaš samo - ti. Ni ja ni Bushido nismo ovde rekli da su mange (ili comics, ili šta vec) bolje od Bonellija - vec da ce bolje proci kod omladine.
Sve ostalo si slucajno ili namerno sam ubacio.
Klince Bonelli ne zanima. Brojke to sasvim lepo pokazuju, ma koliko ti to izvrtao. Nece ih ni zanimati. A broj ljudi koji cita nešto decenijama je sve manji i manji (a i nije tema naše rasprave - sve je pocelo oko toga da bonelli nije zanimljiv klincima).
Drugim recima, bacakaj se vrednosnim sudovima (kvalitet, katarza, etc) do 101 i nazad. To uopšte nije ono o cemu sam ja pricao.
I baš me zanima šta je subjektivno u cinjenici da se Ultimate spider-man proda u 4000 primeraka? Mislim, to može biti tacno ili netacno, odnosno možemo da verujemo ili ne izdavacu kada to kaže - ali subjektivno? Heh. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Posted - 01/11/2007 : 20:27:26
|
quote: Nije ovo stvar ukusa, ja se ovdje trudim biti jako objektivan i gledam podatke koji su dostupni. Baš kao što je Djole rekao, što misliš, koji su najpopularniji i najprodavaniji stripovi u Italiji, Francuskoj, Njemackoj? Koji se naslovi redovito nalaze na listama najprodavanijih knjiga u SAD-u? Mange, da.
I znaci, ako je dobro Njemcima onda je dobro i nama? Radi cega mi moramo biti kao i oni? (Ja osobno nemam ništa protiv, ali eto, pitam tebe.)
quote: Nisam rekao da citanje Bonellija kvari citaoce, ali pogledaj iskreno tko kupuje Zagora kod nas. Stari fanovi i ne baš zavidan broj mladih. Istina, navuce se možda još neki tu i tamo, ali slabo je to. E sad, zašto je to tako. Zagor je strip nastao još šezdesetih, i ruku na srce, svoj koncept nije mjenjao još od tada. Kod njega su price danas i dalje postavljene kao i prije 40 godina. Naravno, ovisi koga pitaš, to može biti dobro, ali sumnjam da ce takav danas privuci nešto veci broj citatelja.
Nebih se složio, iako ima puno starih koji to citaju ima i dosta mladih. A što se tice toga kad je koji strip nastao; pa i americki superjunacki stripovi su jako davno nastali, kladim se da ti i Djole nebite bili tako oštri prema njima...
quote: Uzmimo na primjer One Piece, tu imaš glavnog lika koji je prakticki klinac, tinejdžer. Znaci nije neki nabildanko otklesan od kamena a la Zagor. I taj klinac ima cilj, nešto što žarko želi ostvariti, postati najjaci gusar na svijetu. U tome ce mu pomoci brojna skupina prijatelja koji su takoder tinejdžeri, koji takoder imaju zacrtane ciljeve. Znaci nema za podršku debelog Meksikanca koji bi trebao biti comic relief, ali zapravo u sebi nema niceg komicnog. A tu je i horda konkurenata i neprijatelja, svaki živopisniji od drugog koji ce mu otežati taj naum. Znaci, imaš pricu koja ima svoj pocetak, i koja ce sigurno imati svoj planirani kraj, što kod Zagora nije baš slucaj.
Ma joj, daj molim te, procitaj ponovno ovaj svoj dio. Svega toga ima i kod Bonelli junaka, Zagora, Texa i Dylana, samo ti to ne želiš vidjeti... Ovo za kraj mi je OK, medutim to beskrajno ponavljanje, mlacenje prazne slame, to nije problem samo Bonellija, jelda?
quote: Pazi, ovdje govorimo o školarcima, što misliš, s kime ce se prije poistovjetiti? Sa odraslim, mišicavim i sigurnim Zagorom? Ili pocetno nesigurnim tinejdžerom sa zacrtanim ciljem, koji u stripu prolazi hrpu nedaca kako bi taj cilj ostvario, što je prakticki preslika onog što muci svakog klinca, tinejdžera, školarca, koji se muci u školi i kod kuce?
Ti izgleda da nikad nisi imao 14 godina... Pa normalno da ce rade citati o junacinama nego o prištavim iskompleksiranim balavcima kakvi su i sami. Stripovi oduvijek služe za bijeg iz stvarnosti, koliko ja znam.
quote: I ovo sad govorim samo za djecake, ali što je s djevojkama? One bi sa mangama napokon dobile priliku citati o stvarima sa kojima im se takoder lakše poistovjetiti. Boys Over Flowers je prica o djevojci koja se trudi napredovati u školi, dok je privatno rastrgana u ljubavi prema dvojici kolega, isto kao što su i oni, prijatelji, rastrgani u ljubavi prema njoj. Reci mi, koji strip do sada objavljen na našim prostorima je omogucio ovakvo nešto djevojkama i djevojcicama?
Pa nemogu govoriti u ime ženskih kad sam muško, isto tako nemožeš ni ti. Mišljenja sam da bi te feministice napale radi ovog generaliziranja, rekle bi ti nešto u stilu zašto one moraju citati o klinkama i ljubavima dok muški mogu o junacima. Vjeruj mi, i nikad ne pretpostavljaj što netko drugi želi. Teško je to, i nezahvalno.
quote: Ovdje se ne raspravlja o nekoj umjetnickoj kvaliteti Bonellija i mangi, vec samo o cinjenici da mange tematski pokrivaju veci broj dobnih skupina i žanrova, nego išta drugo što se trenutno kod nas nudi na tržištu, i da kao takvi imaju vecu šansu za uspjeh kod mladih nego Zagor i bonellijevci.
Proturjeciš sam sebi u istom segmentu; kakve veze ima tematska pokrivenost dobnih skupina, ako ciljaš samo na mlade? S cime se opet necu složiti, jer toga svega ima i u Bonellijima. |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Posted - 01/11/2007 : 20:40:04
|
quote: Originally posted by Djole
O kvalitetu pricaš samo - ti. Ni ja ni Bushido nismo ovde rekli da su mange (ili comics, ili šta vec) bolje od Bonellija - vec da ce bolje proci kod omladine.
Sve ostalo si slucajno ili namerno sam ubacio.
Klince Bonelli ne zanima. Brojke to sasvim lepo pokazuju, ma koliko ti to izvrtao. Nece ih ni zanimati. A broj ljudi koji cita nešto decenijama je sve manji i manji (a i nije tema naše rasprave - sve je pocelo oko toga da bonelli nije zanimljiv klincima).
Drugim recima, bacakaj se vrednosnim sudovima (kvalitet, katarza, etc) do 101 i nazad. To uopšte nije ono o cemu sam ja pricao.
I baš me zanima šta je subjektivno u cinjenici da se Ultimate spider-man proda u 4000 primeraka? Mislim, to može biti tacno ili netacno, odnosno možemo da verujemo ili ne izdavacu kada to kaže - ali subjektivno? Heh.
Daj molim te Djole, ne pravi mi se tu neki omni-tip koji sve zna i u cije se tvrdnje ne sumnja. Ne cijenim previše ni taj tvoj balavacki nadrkani ton koji prelazi u granice osobnog, ja sam samo pitao i ustanovio falicnost tvojeg razmišljanja (kao i svojeg - obrati pozornost), i zato sumnjam u njega i ne prihvacam ga.
Nikakva malicioznost u mojim postovima nije postojala.
|
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 01/11/2007 : 20:58:57
|
Da, pretpostavljam da si i poceo da vredaš bez malicioznosti.
Enivej, vodimo dve razlicite rasprave. Ti bi da vodiš raspravu dal' je bolji/kvalitetniji bonelli ili super-heroji/manga/sve-drugo. Ja bih da vodim raspravu šta bi klinci radije kupovali, i dao sam i neke cifre na tu temu, koje si ti proglasio "subjektivnim" cinjenicama.
Svakako nemam nameru sa tobom da se natežem dal' je kvalitetniji Zagor ili Fushigi Yugi, a poceo si i da vredaš, tako da - toliko od mene u ovoj raspravi. Have fun. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 01/11/2007 : 21:39:45
|
kao i obicno, kriva pretpostavka od pocetka... kao Zagor ne moze vise navuci klince (i ne moze), a ovih 4000 navucenih na USM nesto pokazuju... sto pokazuju? ma dajte pustite klince vec jednom... klinci i strip - to ne ide vise, niti ce ikad ici... ako se ne giba, nije sareno, ako nema INTERAKCIJE, ako ne zvuci na 7.1 zvuja... to klince ne zanima... osim one cudne, ili one koji samo gledaju slikice... nekad, kad svega ovoga nije bilo, ta sto su mogli? strip i slicice - bolje reci bonelli i paninni kod nas... i zato sad mi matorci volimo bonellija, a klinci - ni njega niti ista drugo od stripa... a ovih 4000, pa 8000... smijesne brojke, pa sad da su i istinite... btw kad smo vec kod njih, samo redovni zagi ima nakladu od 9000, dakle svi zagori zajedno mjesecno imaju oko 30000, i vecina se ipak proda, makar s remitendom... dakle, hipoteza da se moze gurati klincima "nesto bolje od zagora" nema uporišta, klince ne zanima strip uopce... |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47136 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 01/11/2007 : 21:44:09
|
to i ja stalno govorin.kakav strip i klinci???? smišno |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 01/11/2007 : 22:02:58
|
Pa to! Kakva dica i strip??? Al to po meni uopce nije loše što strip i klinci više ne ide zajedno. Šta ce nam oni kad su taki. Ne bi ja njima uopce da strip u ruke; nisu oni vrijedni toga. Važno je da ja citam stripove, a što se tice klinaca, oni su dobri samo ako kupu koji strip i drže izdavaca kolko-tolko stabilnim. Nema tu milosti. |
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Posted - 01/11/2007 : 22:15:14
|
quote: Originally posted by Djole Da, pretpostavljam da si i poceo da vredaš bez malicioznosti.
Ne, nego me iziritirao tvoj 'sve znam' stav. Više bi volio da si mi reko ne seri, umjesto da pokušavaš to neko sofisticirano spuštanje.
quote: Enivej, vodimo dve razlicite rasprave. Ti bi da vodiš raspravu dal' je bolji/kvalitetniji bonelli ili super-heroji/manga/sve-drugo. Ja bih da vodim raspravu šta bi klinci radije kupovali, i dao sam i neke cifre na tu temu, koje si ti proglasio "subjektivnim" cinjenicama.
Ne, ne izmišljaj. Ja sam samo rekao da se po meni ne razlikuju tako puno, sve je to isti drek po meni, samo je jedan obilkovan propisno vremenu iz kojeg je, dok je drugi zadržao staru formu. Tebe je to ocito pogodilo, jer valjda i sam naslucuješ da je tako.
I nisam tebi rekao da si subjektivan u vezi brojki, nego sam htio reci da si dozvoljavaš da u sve vjeruješ. Žao mi je samo da necu imati priliku da svoje razmišljanje i napišem ovdje.
Uglavnom da zakljucim, ja se s time što ti kažeš donekle slažem. Ciljao sam konkretno na to razmišljanje da Zagor mladima sužuje pogled na taj fenomenalni svijet stripa, što nije istina. Zagor (Bonelli) je to što je, ništa kvalitetno, ali svoje mjesto ima (sada i nekada), a to što neko trenutno više kupuje Sailor Moon je samo kratkorocno. Ukratko, to je sve zavaravanje. Buducnost stripa je po meni crna.
quote: Svakako nemam nameru sa tobom da se natežem dal' je kvalitetniji Zagor ili Fushigi Yugi, a poceo si i da vredaš, tako da - toliko od mene u ovoj raspravi. Have fun.
To mi nije bila ni meni namjera, šteta da to nisi shvatio. Ali šta ceš, koga nema - bez njega se može, ja te sigurno necu tjerati da sudjeluješ u raspravi u kojoj ne želiš. Cao. |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 01/11/2007 : 22:21:35
|
quote: Originally posted by Curunir
sto pokazuju? ma dajte pustite klince vec jednom... klinci i strip - to ne ide vise, niti ce ikad ici...
Pa naravno da ne ide. Da ide, pricali bi opet o nekoliko stotina hiljada primeraka, a ne o bednih par hiljada. Ovako - to je ono što je preostalo kod klinaca.
nekad, kad svega ovoga nije bilo, ta sto su mogli? strip i slicice - bolje reci bonelli i paninni kod nas... i zato sad mi matorci volimo bonellija, a klinci - ni njega niti ista drugo od stripa... a ovih 4000, pa 8000... smijesne brojke, pa sad da su i istinite...
True. Ali 8000 DM (ako su brojke istinite) ne kupuju matorci. To kupuju klinci. Jel' to mizerna brojka? Jeste, naravno.
btw kad smo vec kod njih, samo redovni zagi ima nakladu od 9000, dakle svi zagori zajedno mjesecno imaju oko 30000, i vecina se ipak proda, makar s remitendom...
Podaci za USM, ukoliko su tacni, su podaci bez remitende. A za sve Zagore mesecno, možemo da saberemo i sva Spajdi izdanja mesecno? To mu onda, ako je za verovati izdavacima, dodje oko 20 000. S tim što Spectacular Spider-man ne citaju matore drtine kao što smo mi, jelte.
dakle, hipoteza da se moze gurati klincima "nesto bolje od zagora" nema uporišta, klince ne zanima strip uopce...
Ama ne "nešto bolje od Zagora", nego nešto drugo. Jedna roba ne ide, probaš drugu, i gotovo, nije rec o vrednosnom "bolje/gore" sudu. |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Posted - 01/11/2007 : 22:25:01
|
kao i obicno, kriva pretpostavka od pocetka... kao Zagor ne moze vise navuci klince (i ne moze), a ovih 4000 navucenih na USM nesto pokazuju... sto pokazuju? ma dajte pustite klince vec jednom... klinci i strip - to ne ide vise, niti ce ikad ici... ako se ne giba, nije sareno, ako nema INTERAKCIJE, ako ne zvuci na 7.1 zvuja... to klince ne zanima... osim one cudne, ili one koji samo gledaju slikice... nekad, kad svega ovoga nije bilo, ta sto su mogli? strip i slicice - bolje reci bonelli i paninni kod nas... i zato sad mi matorci volimo bonellija, a klinci - ni njega niti ista drugo od stripa... a ovih 4000, pa 8000... smijesne brojke, pa sad da su i istinite... btw kad smo vec kod njih, samo redovni zagi ima nakladu od 9000, dakle svi zagori zajedno mjesecno imaju oko 30000, i vecina se ipak proda, makar s remitendom... dakle, hipoteza da se moze gurati klincima "nesto bolje od zagora" nema uporišta, klince ne zanima strip uopce...
Pa to i ja govorim, 4000 ili 8000 je samo zavaravanje, bila to trenutno Sailor Moon radi crtica ili Spider Man radi aktualnih filmova. Ukoliko neka zainteresiranost za njih i postoji, ona je nažalost samo trenutna. Prica da klinci citaju Zagora zato jer neznaju da postoji nešto drugo, mi je priglupa. Kao i paranoja da Zagor guši tržište, jer tržišta nema, ono je u qurcu. |
Edited by - flamboyant soul on 01/11/2007 22:49:24 |
|
|
Pavel01
Senior Member
Croatia
2470 Posts
Member since 10/03/2007 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12919 Posts
Posted - 01/11/2007 : 23:01:29
|
I znaci, ako je dobro Njemcima onda je dobro i nama? Radi cega mi moramo biti kao i oni? (Ja osobno nemam ništa protiv, ali eto, pitam tebe.)
Ovaj argument mi je malo nejasan. Zar ti doista vjeruješ da se klinci/klinke u Njemackoj razlikuju od naših?
quote: Nebih se složio, iako ima puno starih koji to citaju ima i dosta mladih. A što se tice toga kad je koji strip nastao; pa i americki superjunacki stripovi su jako davno nastali, kladim se da ti i Djole nebite bili tako oštri prema njima...
Uzmi Spider-Mana iz 60-ih kojeg je pisao Stan Lee i ovog kojeg danas piše JMS. Fora je u tome da je u 40 godina Spider-Man išao u školu, ostao bez roditelja, ostao bez ujaka, zaljubio se, izgubio djevojku, ponovo se zaljubio, zaposlio, preselio, oženio, ostao bez najboljeg prijatelja, dobio dijete, izgubio dijete, bio kloniran, ostao bez žene, pridružio se Avengersima, umro, mutirao, ponovo rodio, demaskirao i pobunio.
A Zagor? Zagor još uvijek živi usred iste mocvare, sa istim debelim Meksikancem.
quote: Ma joj, daj molim te, procitaj ponovno ovaj svoj dio. Svega toga ima i kod Bonelli junaka, Zagora, Texa i Dylana, samo ti to ne želiš vidjeti... Ovo za kraj mi je OK, medutim to beskrajno ponavljanje, mlacenje prazne slame, to nije problem samo Bonellija, jelda?
Zagor i One Piece su kao nebo i zemlja. Onaj tko je procitao oboje, znao bi to. Ako mi ne vjeruješ...
http://stoptazmo.com/manga-series/one_piece/
(Ispricavam se moderatorima jer znam koje je službeno stajalište o skeniranim stripovima na ovom forumu. Ako gornji link predstavlja problem, maknut cu ga bez prigovora.)
quote: Ti izgleda da nikad nisi imao 14 godina... Pa normalno da ce rade citati o junacinama nego o prištavim iskompleksiranim balavcima kakvi su i sami. Stripovi oduvijek služe za bijeg iz stvarnosti, koliko ja znam.
Da, samo što ti "prištavi iskompleksirani balavci" mogu pomicati planine, bacati energetske kugle, letjeti, teleportirati se, mjenjati oblike, itd.
Toliko o bijegu od stvarnosti.
quote: Pa nemogu govoriti u ime ženskih kad sam muško, isto tako nemožeš ni ti. Mišljenja sam da bi te feministice napale radi ovog generaliziranja, rekle bi ti nešto u stilu zašto one moraju citati o klinkama i ljubavima dok muški mogu o junacima. Vjeruj mi, i nikad ne pretpostavljaj što netko drugi želi. Teško je to, i nezahvalno.
Istina, ne mogu. Ali tamo gdje mange izlaze takve se stvari prodaju.
Ali ne, kod nas su djevojke drugacije. Kod nas osnovnoškolke i srednjoškolke masovno trce na kioske cim se pojave novi brojevi Zagora i Texa. Šalim se, slažem se s tobom da je to generaliziranje, ali uzmi to s rezervom, Boys Over Flowers je samo primjer, ali vjerujem da bi nemali broj djevojaka (i djecaka, naravno) rado procitao takvo što ukoliko bi bilo dostupno.
quote: Proturjeciš sam sebi u istom segmentu; kakve veze ima tematska pokrivenost dobnih skupina, ako ciljaš samo na mlade? S cime se opet necu složiti, jer toga svega ima i u Bonellijima.
Gledaj, cinjenica je da su u Japanu stripovi podijeljeni tako da odredeni naslovi ciljaju na odredenu dobnu/spolnu skupinu. Tako imaš glavnu podjelu na:
Kodomo mange: stripovi namijenjeni djeci bez obzira na spol. Shonen mange: stripovi namijenjeni djecacima tinejdžerima. Shojo mange: stripovi namijenjeni djevojkama tinejdžericama. Josei mange: stripovi namijenjeni ženama odrasle dobi. Seinen mange: stripovi namijenjeni muškarcima odrasle dobi.
Ja sam prvenstveno govorio generalno zašto je manga toliko popularna medu svim dobnim/spolnim skupinama, a ne samo mladima. |
|
|
DusMan
Advanced Member
5067 Posts
Member since 12/11/2001 |
|
dzuka
Junior Member
Croatia
470 Posts
Member since 12/01/2006 |
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Posted - 02/11/2007 : 01:02:31
|
Evo vidiš kako se sa Bushidom može kulturno razgovarati.
quote: Originally posted by Mr. Bushido Ovaj argument mi je malo nejasan. Zar ti doista vjeruješ da se klinci/klinke u Njemackoj razlikuju od naših?
Pa ne, ali svejedno ne mislim da moraju biti 100% isti. Slažeš se?
quote: Uzmi Spider-Mana iz 60-ih kojeg je pisao Stan Lee i ovog kojeg danas piše JMS. Fora je u tome da je u 40 godina Spider-Man išao u školu, ostao bez roditelja, ostao bez ujaka, zaljubio se, izgubio djevojku, ponovo se zaljubio, zaposlio, preselio, oženio, ostao bez najboljeg prijatelja, dobio dijete, izgubio dijete, bio kloniran, ostao bez žene, pridružio se Avengersima, umro, mutirao, ponovo rodio, demaskirao i pobunio.
A Zagor? Zagor još uvijek živi usred iste mocvare, sa istim debelim Meksikancem.
Hehe, sad bi ja tu trebao braniti Zagora? Citao sam i Spajdija nekad, OK je, medutim nije to tolika razlika nebo-zemlja kako ti kažeš, o tome govorim.
Zagor se inace zaljubio isto par puta, umro takoder, uskrsnuo takoder, proputovao cijeli svijet, izgubio roditelje i neke prijatelje takoder, borio se protiv svega i svacega, pobunio, bio zombi, i tako dalje i tako dalje... Nije ti baš neki argument kad bolje pogledaš. (kako sam nisko spao, branim Zagora po forumima, dobro mi je stara govorila...)
quote: Zagor i One Piece su kao nebo i zemlja. Onaj tko je procitao oboje, znao bi to. Ako mi ne vjeruješ...
http://stoptazmo.com/manga-series/one_piece/
(Ispricavam se moderatorima jer znam koje je službeno stajalište o skeniranim stripovima na ovom forumu. Ako gornji link predstavlja problem, maknut cu ga bez prigovora.)
Slažem se, meni je recimo u ovom slucaju Zagor daleko bolji. Za neke druge bi se dalo raspravljat (nisam ja tako skucenog pogleda na stripove, ako ti je to slucajno palo na pamet).
quote: Da, samo što ti "prištavi iskompleksirani balavci" mogu pomicati planine, bacati energetske kugle, letjeti, teleportirati se, mjenjati oblike, itd.
Toliko o bijegu od stvarnosti.
Cekaj malo, zar nismo pricali o 'sentimantalnom' faktoru u mangama za ženske? Ti si rekao da nebi neko citao o 'divljaku kao iz gore odlomljenom' a sad mi prezentiraš neke letece energetske kugle ili šta vec... To je samo kompenzacija, kažem ja.
Uglavnom nemogu više, vrtimo se u krug, neriješeno. Casno sam se borio i kontrirao brojno nadmocnijem neprijatelju, odlazim uzdignute glave. |
Edited by - flamboyant soul on 02/11/2007 01:07:51 |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12919 Posts
Posted - 02/11/2007 : 01:21:49
|
Uglavnom nemogu više, vrtimo se u krug, neriješeno.
Slažem se.
Ajd, live long and prosper. |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Posted - 02/11/2007 : 01:26:32
|
quote: Originally posted by DusMan
Ja bih svu decu na svetu pobio, cisto da vam sjebem raspravu.
Ostavi ih obavezno od 4000 do 8000, koji ce prisilno pod Djoletovim budnim okom morati išcitavati DM i SM dok ne narastu. Onda ce preuzet novu turu, a ovi koji su odslužili mogu preci na Texa.
I onda bi Djole ponosno rek'o: ''Šta?! Pa 'ko cita te stripove ako ne djeca?! Moji suradnici Otto Von Bookglobe i Benito Luxorini sigurno ne lažu, proveli su detaljnu terensku analizu i sve precizno upisali u ovu knjižicu po kojoj se ja ravnam. Stariji iz nostalgije citaju Texa i ostalu bagru a ne naši mladi, oni to više ne vole, jer mentalna higijena i savjest o stripu nikad nisu nikad bile više! To su fundamenti našeg društva i od toga ne odustajemo! Ako meni ne vjerujete - brojke ne lažu!!''
Sailor Moon is good for you...
(Zajebavam se, zanemarite ovo. ) |
|
|
Topic |
|