forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Tex Gigant 21
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

manhunter
Moderator

Switzerland
25965 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 03/11/2007 : 22:42:53  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by Markos

quote:
Originally posted by manhunter

quote:
Originally posted by npetros2@htnet-dsl

Ukusi su razliciti, ali ako on nije najbolji tko je onda?

Naravno- Diso Ah, mi pricamo o Texu ovde..
A nisu loši ni Fusco, Ortiz, Villa, Milazzo....

Obozavam Disoa, ali na Texu je, Boze mi prosti, k'o riba na suhom. Jako lose. Steta.

Ma mislio sam na Bonelli crtace uopšte, ne samo kod Texa. Zato sam posle naveo i ove amatere
Fusco kod Texa.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 04/11/2007 : 00:46:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
quote:

Villa je puno, puno losiji crtac od Frisende (i nije u pitanju ukus). A Tex je vec godinama necitljiv genocid nad stablima. Frisenda je toliko dobar da moze crtati sto god hoce i ja bih volio vidjeti neke njegove autorske stvari (ustvari, vidio sam ih, zato mi je i zao sto to ne dovrsi), a Texa mogu crtati i losiji, ionako nije bitno. Ljubav i rakete se ne moze staviti u istu recenicu s Texom, ali recimo Tex i Punisher mogu. Dakle, nista posebno pametno, nepretenciozni, zabavni stripovi koje procitas i zaboravis. Samo sto Tex nije zabavan, dapace, do zla boga je dosadan i glup, bar u zadnjih stotinjak epizoda, a Punisher je urnebesan. I pogledaj onda npr. Parlova u Volto Nascosto, pa u Punisheru. U VN je standardno dobar, ali u Punisheru uziva dok crta. Pogledaj Milazza u MV, pa ga pogledaj u Crvenom gospodaru. U MV otaljava i fusari sve u sesnaest (svakom epizodom sve vise i vise), u Gospodaru se trudi. Itd itd, primjera imas koliko hoces. Mozes ti voljeti Texa koliko god hoces, ali postoji razlog zasto se u zadnjih desetak godina tiraz gotovo prepolovio.

Da si ti marlowe a ja ti, moj odgovor bi bio "ajde ne seri".
Nisam znao da si mjerodavan za kvalitetu crtaca.
OK tebi je Villa losiji od Frisende, meni nije, svatko ima svoje razloge zasto tako misli.
Ne branim ja Texa, vec ga ti nacrni toliko da se pitam zasto uopce ima toliko kupaca.
Koliko je los trebalo bi ga posve ukinuti... Naravno da se takav tip stripa ne moze
porediti sa nekim drugim stripovima, a zato ima dovoljno razloga.
No ako je naklada odraz kvalaitete, onda neki "najbolji naslovi" uopce se ne mogu tako nazvati.
Ali znam da tako ne razmisljas, i po meni osobno ne postoji smece strip... moze biti los.
Bilo tko da govori o kvaliteti necega moze samo subjektivan biti, objektivnost je dosta
upitna i kod onih koji sebe nazivaju strucnjacima.
Zasto? Zato sto se niz elemenata ne mogu uvijek poklopiti pod jednu semu, koja u stvari
i ne postoji kao neki pravilnik ili kvalitetometar s kojim se sve da izmjeriti.

Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 04/11/2007 : 01:08:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
quote:
Nemam se namjeru vise prepirati, ukusi, ovo ono, bla bla, ALI, objektivno gledajuci: Ljubav i rakete su umjetnost, a Tex konfekcija. I to nije moje misljenje, to su cinjenice.

Pa ne prepiremo se, barem ja nisam, pricamo.
Zao mi je sto nazalost mnogi tu umjetnost ne mogu prepoznati, koja je po tebi cinjenica.
Samo me zanima sto je cinjenica? To sto je neki "strucnjak" rekao da je to tako?
Ili sto je pobralo neku nagradu?
Nikada nisam o Texu pricao kao o umjetnosti, pa iako je sam strip umjetnost.
Pogotovo crtacki dio. A umjetnost moze biti dobra ili losa.
Nikada nisam ni dizao Texa u nebesa, to sto je meni on najdrazi junak ne znaci da je najbolje sto sam procitao.
No kao takav serijal, u toliko brojeva, ima i uspona i padova...
Ali nazvati ga smecem, je po meni ipak malo previse, koliko god tvoje misljenje cijenio.

quote:

Isto tako, Dado ovdje prica o Texu, ali nije procitao zadnjih stotinjak epizoda. A ja jesam (dobro recimo, procitao sam do kraja mali dio, ostalo sam ostavio prije ili kasnije). I zato imam valjda pravo reci nesto o njihovoj kvaliteti. Mislim, Carsonova proslost je najbolji Tex svih vremena, Ubojice i jos par giganata su odlicni stripovi, ima velik broj dobrih Texova, i ne pljucam ja po Texu opcenito, nego po aktualnom Texu. Dakle: skoro sve sto je izaslo u zadnjih deset godina je necitljivo i uglavnom jako lijepo nacrtano smece.

Pa pricam o Texu, ne pricam samo o Texu u zadnjih stotinjak epizoda.
Ali znajuci koliko i nasi ukusi znaju biti razliciti (sjeti se samo nekih izdanja
koja radi Libellus i koja si rekao da su smece a publika ih bas i nije kao smece prihvatila) onda ni ne trebam bas sve procitati da bih mogao napisati koju recenicu.
S druge strane ponekad imamo i isti ukus (sjeti se najboljeg ZG specijalca).
Ili mozda mislis da je bolje da ti pricas, jer si procitao, a mi ostali koji to nismo
da slusamo i drzimo jezik za zubima?
Pa evo hocu drzat cu jezik za zubima, no samo cu jos dodati kako se ne bih uvijek slozio
ni s ocjenama na UBCu o pojedinim stripovima. Nekad su precjenjeni a nekad podcjenjeni.
Uvijek sam za to da se pusti i drugima da procitaju neko izdanje, i da imaju mozda i
suprotno misljenje od moga, bez da mislim kako sam iskljucivo ja i moji istomisljenici upravu.

quote:

Villa je Alex Ross wannabe, a Alex Ross je samo vjest zanatlija. Uostalom, pitaj crtace, valjda se struka nesto racuna, da ne bi bilo da samo ja tu nesto kenjam.

Valjda se i publika nesto racuna?!?
Ili se nogomet igra samo za trenere i strucnjake, filmovi snimaju samo radi filmskih kriticara,
a stripovi crtaju da bi ih drugi crtaci odmjeravali, kudili i hvalili...
Uzet cu samo jedan primjer... Hermann je rekao da su mange sranje... ja kazem Hermann u tom pogledu nema pojma.

Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 04/11/2007 : 01:09:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
Uh jebote koji postovi... necu vise... ovo je valjda bilo za pokoru...

Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 04/11/2007 : 01:20:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message
quote:
Originally posted by Dado

...
... Hermann je rekao da su mange sranje... ja kazem Hermann u tom pogledu nema pojma.

TOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO! hermann je legenda i dobro pozna zanat!
(jel posjeti kad ovaj forum? jel dao glas na mojoj anketi? ako, on vrijedi za 50oricu!)

the bird is the word
http://www.youtube.com/watch?v=ZieSsxPkMwk
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 04/11/2007 : 02:09:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by Curunir
bome ljubav i rakete, bar onaj prilican broj stranica na previewu, itekako idu s texovim zadnjim epizodama (mislim na ludens)... dosadno, do zla boga oboje dosadno, ljubav je cak i dosadnija, ako to moze biti, iako mrvu pametnija... i jest, u pitanju je ukus, po cemu je to villa losiji? jer si ti tako rekao?... bah... to su stvari koje svatko subjektivno dozivljava, mogu se svi strpati u isti koš - i ovi autori, i stripovi... nit su autori Rembrandt, nit su ovi stripovi Zlocin i kazna... sve je to isti koš... a Milazzo je u MV 30 odlican, baš odlican, a trudio se koliko hoce, boja ga je upropastila u Gospodaru... i eto, opet je to moj, subjektivni dozivljaj, a sto tko misli, boli me don...
ti u stripovima uvijek trazis neko objektivno, znanstveno seciranje i tumacenje, a to ti je corav posao...
ja od stripa trazim samo da me zabavi, ili me se dojmi, a najbolje je dakako oboje... plus da se priredi kako spada, al to je vec druga prica i nema veze s izvornicima...

Nemam se namjeru vise prepirati, ukusi, ovo ono, bla bla, ALI, objektivno gledajuci: Ljubav i rakete su umjetnost, a Tex konfekcija. I to nije moje misljenje, to su cinjenice.

Milazzo je u tridesetki odlican, ali jesi li vidio zadnjih par brojeva? Nisi. E pa ja jesam. Isto tako, Dado ovdje prica o Texu, ali nije procitao zadnjih stotinjak epizoda. A ja jesam (dobro recimo, procitao sam do kraja mali dio, ostalo sam ostavio prije ili kasnije). I zato imam valjda pravo reci nesto o njihovoj kvaliteti. Mislim, Carsonova proslost je najbolji Tex svih vremena, Ubojice i jos par giganata su odlicni stripovi, ima velik broj dobrih Texova, i ne pljucam ja po Texu opcenito, nego po aktualnom Texu. Dakle: skoro sve sto je izaslo u zadnjih deset godina je necitljivo i uglavnom jako lijepo nacrtano smece.

Villa je Alex Ross wannabe, a Alex Ross je samo vjest zanatlija. Uostalom, pitaj crtace, valjda se struka nesto racuna, da ne bi bilo da samo ja tu nesto kenjam.

ma nema svadje, samo to krivo dozivljavas, eto posve se slazem za zadnje texove, i to ove ludensove a kamoli strahote koje slijede, kako sam i rekao...no opet je to moj dozivljaj, i tu se slazemo.. evo jednog gdje se neslazemo, sto ne znaci da su tvoji argumenti cinjenice - gle kako:
zadrzat cu se samo na ovome da su L&R umjetnost... ma kako je to cinjenica? Jel to neki autoritet rekao? Da pitamo Paola Coelha, valjda covjek ima sto reci kad je u pitanju umjetnost, zar ne?? e pa njemu je npr. sve to totalno smece... i trebam pitati crtace da bih sam nesto dozivio?? da pitam piture oglasa?? cuj, prema stvarnim crtacima, svi ovdje spomenuti strip crtaci su manje vise na piturskoj baustel razini... tako da, jednostavno se trudis odvojiti malen dio stripa kao elitisticki, kao umjetnost, a ostatak je kao smece... a ja ti kazem da je za imalo ozbiljnije, prave umjetnike, slikare i pisce - cijeli strip smece... ne slazem se s njima, ali kad vec oces da se pita "struka"... i zato su L&R sve samo ne umjetnost, a ako ipak jesu, onda svakako losa umjetnost, sund...

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12970 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 04/11/2007 : 02:27:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message
quote:

Uzet cu samo jedan primjer... Hermann je rekao da su mange sranje... ja kazem Hermann u tom pogledu nema pojma.

Da, sudeci po zadnjem Asterixu i Uderzo dijeli njegovo mišljenje.

Zapravo, ovo što Uderzo istice bi se vec moglo nazvati ksenofobijom.

Ne bih rekao da je njihovo mišljenje rezultat poznavanja materije, prije bih rekao da je financijske prirode, jer je prodaja domacih albuma pala otkad se manga pojavila na europskom tržištu.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

flamboyant soul
stripovi.com suradnik

United Kingdom
1975 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 04/11/2007 : 03:31:20  Show Profile Show Extended Profile  Send flamboyant soul a Private Message
quote:

Od kada je to direktna konkurencija u bilo kojem poslu pouzdan izvor objektivnih sudova kvalitete?

quote:
Ne vidim po cemu su on i Villa slicni, a pogotovo ne vidim gdje je tu taj dobar Villin kolor. Villa je naucio raditi nabore na kosuljama i slicne efektne trikove, a bezlicni kompjuterski airbrush kolor (koji ne radi on nego netko u Bonelli redakciji) samo kvari njegov lijep i uredan tuš. Frisenda ima atmosferu, ima inovativnost, ima tehniku, ima pripovijedanje, ima glumu, ima mastu i izvanrednu karakterizaciju likova. Koliko je samo likova u MV osmislio i svi su posebni, svi su razliciti i svi se isticu po necemu.
Pogledaj npr. ovo: http://www.ubcfumetti.com/mv/91x.htm - a to je samo jedna prica!

Na stranu Frisenda, i tko je od spomenute dvojice bolji crtac, mene interesira šta bi konkretno trebalo znaciti ovo što sam podebljao?
Trikovi? Covjek znaci nezna crtati nego svoje crteže 'maskira' naborima i raznoraznim drugim trikovima, te ih tako 'prodaje' kao dobre neukim citateljima?
Nadam se da se šališ, ovakve stvari sam cuo još jedino od Davida Blainea:
http://www.youtube.com/watch?v=H8IK_GtXRsU
Samo, kod njega to je bila sprdacina.

Možda bi se i ja mogao upisat u jednu od tih 'škola trikova', šta kažeš?

Na stranu zajebancija, nemogu se složiti s ovim. Nije moguce da toliko ljudi cijeni Villin crtež a da on ustvari uopce nezna crtati. Cak i da uzmemo da je Frisenda bolji/kreativniji/željniji/nadareniji to ne znaci da je ovaj drugi automatski papak koji ništa nezna. Cemu te krajnosti, nije svijet crno-bijel.

Dobro i šta mi sada treba da uradimo?

Edited by - flamboyant soul on 04/11/2007 03:44:08
Go to Top of Page

flamboyant soul
stripovi.com suradnik

United Kingdom
1975 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 04/11/2007 : 04:43:36  Show Profile Show Extended Profile  Send flamboyant soul a Private Message
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:

Da, sudeci po zadnjem Asterixu i Uderzo dijeli njegovo mišljenje.

Zapravo, ovo što Uderzo istice bi se vec moglo nazvati ksenofobijom.

Ne bih rekao da je njihovo mišljenje rezultat poznavanja materije, prije bih rekao da je financijske prirode, jer je prodaja domacih albuma pala otkad se manga pojavila na europskom tržištu.

Pa nije teško zamisliti što poštovana gospoda iz bande dessinee misle o cijeloj toj manga-maniji koja je zahvatila Europu (i 'nagrizla' im reputaciju), zar ne?
Oni, koje se je... ustvari -oni, koji su se- (za neke stvari, ruku na srce, s potpunim pravom) oduvijek smatrali jedinim pravim umjetnicima u svijetu stripa, luconošama individualizma i stvaralaštva u svijetu zamracenom serijskom proizvodnjom jeftinog štiva za gladne nepretenciozne mase, da sad budu poistovjeceni s tim dalekoistocnim šarlatanima balavackog crteža i neambicioznog scenarija. Nece ici.

Istina je, kao i uvijek, tu negdje u sredini. Nije manga toliko nadmocna zato što je neznamkako bolja i kvalitetnija, a bogami ni inovativnija, niti je ta iznenadna 'okupacija' uslijedila preko noci. Spomenuta gospoda su sama dozvolila da im se to desi, i ne samo njima (Francuzima i Belgijancima) nego i svima ostalima u tom poslu.

Prava snaga japanskog stripa, paradoksalno, ne leži u samoj mangi, nego u onom što ide uz nju - u figuricama, igrama, i najviše od svega - u anime crticima. Anime su odgojile generacije i generacije Europljana (Francuza, Talijana, Belgijanaca, Njemaca,...), a bogami i Amerikanaca. I tu se nitko sa njima nemože mjeriti, pa cak ni ti nesretni Ameri, kojima se uvijek smijemo radi komercijalnosti i bestidne želje za profitom.
Tu naravno ulazi i ona prica o hiperprodukciji, koja je u Japanu oduvijek postojala (i to ne samo u stripu) i koja je bila totalno drukcija od one americke, u kojoj se samo izbacivalo serijal za serijalom i izmišljalo junaka za junakom, bez reda i poretka. Manga se uspješno prilagodavala i mijenjala tokom vremena, i odolijevala dobnim, spolnim i jezicnim barijerama, puštajuci korijen di je trebalo, glumeci parazita ili što je vec u datom trenutku negdje drugdje bilo potrebno. I ostvarila svoj cilj.
Za svakog uspješnog manga serijala kojeg danas netko spomene kao genijalnog/inovativnog/super-ultra-mega-nešto, postoji minimalno 5-10 slicnih naslova koji su izlazili u prošlosti, garantiram.
Što se tržišta tice, Amerikanci (sa Kanadom) imaju veliko tržište pa tome naletu odolijevaju, medutim u Europi je na svaka dva koraka nova granica sa novim jezikom. Kada se strip kulture tako podijele; svaka ljubomorno na svoju stranu, bez jedinstvenog toka, bez jedinstvenog ukusa i bez popratnog asortimana (igrice itd.), jasno je potpuno zašto su cika Uderzo i cika Hermann tako ljuti. Pregazilo ih je vrijeme, a mogli su se tome oduprijeti, samo da nisu bili tako bahati.

Inace, u prilog ovoj teoriji govori cinjenica da se u Italiji danas fantasticno prodaju igrice prema anime serijalima koji su se prikazivali prije 20 ili više godina. Znaci kupuju ih ljudi koji više nisu baš klinci, a kako nece kupovat stripove. Instant lijek za nostalgiju, tu u tvojoj ruci, jeftino. Pa tko se tome može oduprijeti?

Zagušio sam offtopic, ispricavam se.

A što se tice ksenofobije i šovinizma; cini mi se da ne treba puno brojeva Asterixa procitat da bi se to uocilo, zar ne?

Go to Top of Page

Toninho
Advanced Member

Croatia
3825 Posts

Member since 15/05/2004

Posted - 04/11/2007 : 07:02:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Toninho a Private Message
pa ... nakon par procitanih knjigica
za mene je Coelho prodavanje mudos pod bubrege
da ne kažem pretenciozno...
eto , štivo za nezadovoljene domacice i ljubitelje sapunica koji ka žele bit malo više

jedan Ellroy je za njega ono ..nebo pa gori desno

kad smo vec kod usporedivanja neusporedivih stvari

kad ce mirko i Slavko od prvog broja
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29634 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 04/11/2007 : 08:56:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:

quote:

Pa ne prepiremo se, barem ja nisam, pricamo.
Zao mi je sto nazalost mnogi tu umjetnost ne mogu prepoznati, koja je po tebi cinjenica.
Samo me zanima sto je cinjenica? To sto je neki "strucnjak" rekao da je to tako?
Ili sto je pobralo neku nagradu?
Nikada nisam o Texu pricao kao o umjetnosti, pa iako je sam strip umjetnost.
Pogotovo crtacki dio. A umjetnost moze biti dobra ili losa.
Nikada nisam ni dizao Texa u nebesa, to sto je meni on najdrazi junak ne znaci da je najbolje sto sam procitao.
No kao takav serijal, u toliko brojeva, ima i uspona i padova...
Ali nazvati ga smecem, je po meni ipak malo previse, koliko god tvoje misljenje cijenio.

Aha. Najlakse je podrugljivo staviti u navodnike rijec strucnjak i s tim si sve rijesio. Nema problema, ako ti je tako lakse. No, to i dalje ne znaci da sve sto je Nizzi napisao u zadnjih deset godina nije vece ili manje smece.

quote:
quote:

Isto tako, Dado ovdje prica o Texu, ali nije procitao zadnjih stotinjak epizoda. A ja jesam (dobro recimo, procitao sam do kraja mali dio, ostalo sam ostavio prije ili kasnije). I zato imam valjda pravo reci nesto o njihovoj kvaliteti. Mislim, Carsonova proslost je najbolji Tex svih vremena, Ubojice i jos par giganata su odlicni stripovi, ima velik broj dobrih Texova, i ne pljucam ja po Texu opcenito, nego po aktualnom Texu. Dakle: skoro sve sto je izaslo u zadnjih deset godina je necitljivo i uglavnom jako lijepo nacrtano smece.

Pa pricam o Texu, ne pricam samo o Texu u zadnjih stotinjak epizoda.
Ali znajuci koliko i nasi ukusi znaju biti razliciti (sjeti se samo nekih izdanja
koja radi Libellus i koja si rekao da su smece a publika ih bas i nije kao smece prihvatila) onda ni ne trebam bas sve procitati da bih mogao napisati koju recenicu.
S druge strane ponekad imamo i isti ukus (sjeti se najboljeg ZG specijalca).
Ili mozda mislis da je bolje da ti pricas, jer si procitao, a mi ostali koji to nismo
da slusamo i drzimo jezik za zubima?
Pa evo hocu drzat cu jezik za zubima, no samo cu jos dodati kako se ne bih uvijek slozio
ni s ocjenama na UBCu o pojedinim stripovima. Nekad su precjenjeni a nekad podcjenjeni.
Uvijek sam za to da se pusti i drugima da procitaju neko izdanje, i da imaju mozda i
suprotno misljenje od moga, bez da mislim kako sam iskljucivo ja i moji istomisljenici upravu.

Ja sam govorio o aktualnom Texu, dakle o zadnjih desetak godina - dakle onom Texu kojeg bi Frisenda, tema mog komentara, trebao crtati. A taj je Tex katastrofa. I ne, ne mozes pricati o njemu jer nisi procitao nijednu epizodu iz tog razdoblja. Sto se ovog tice "sjeti se samo nekih izdanja koja radi Libellus i koja si rekao da su smece a publika ih bas i nije kao smece prihvatila" - budimo onda do kraja otvoreni - publika je prihvatila samo Bonelli "smece", i to samo zato sto ce MM fan kupiti sve na cemu pise MM, NN fan Nathana itd itd. Stvari se malo mijenjaju kad su u pitanju drugi albumi, zar ne? Bonelli publika je vjerna i uporna. Ali to ne govori puno o kvaliteti stripa unutra. Pa evo ti, pogledaj komentare te iste publike na ovom forumu - koliko ljudi hvali nove epizode regularnog Zagora? Dylana? Martija? Skoro nitko. A opet ih kupuju, iz mjeseca u mjesec. Naklade su samo pokazatelj da junak ima cvrstu bazu fanova.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29634 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 04/11/2007 : 09:05:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by Curunir
tako da, jednostavno se trudis odvojiti malen dio stripa kao elitisticki, kao umjetnost, a ostatak je kao smece...

Ne, ne, ne i ne.
Nije meni Tex smece, meni je LOS Tex smece. Carsonova proslost je sjajan strip. Ubojice takodjer. Cijeli niz dobrih Texova, da ih sad tu ne nabrajam su odlicni pustolovni vestern stripovi. Ali, ponavljam, to ne znaci da zadnjih sto brojeva nisu necitljivi, dosadni i glupi.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29634 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 04/11/2007 : 09:14:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by flamboyant soul

quote:

Od kada je to direktna konkurencija u bilo kojem poslu pouzdan izvor objektivnih sudova kvalitete?

Direktna konkurencija?

quote:

Na stranu Frisenda, i tko je od spomenute dvojice bolji crtac, mene interesira šta bi konkretno trebalo znaciti ovo što sam podebljao?
Trikovi? Covjek znaci nezna crtati nego svoje crteže 'maskira' naborima i raznoraznim drugim trikovima, te ih tako 'prodaje' kao dobre neukim citateljima?
Nadam se da se šališ, ovakve stvari sam cuo još jedino od Davida Blainea:
http://www.youtube.com/watch?v=H8IK_GtXRsU
Samo, kod njega to je bila sprdacina.

Možda bi se i ja mogao upisat u jednu od tih 'škola trikova', šta kažeš?

Na stranu zajebancija, nemogu se složiti s ovim. Nije moguce da toliko ljudi cijeni Villin crtež a da on ustvari uopce nezna crtati. Cak i da uzmemo da je Frisenda bolji/kreativniji/željniji/nadareniji to ne znaci da je ovaj drugi automatski papak koji ništa nezna. Cemu te krajnosti, nije svijet crno-bijel.

Stavljas mi rijeci u usta. Nisam rekao da Villa ne zna crtati - dapace, Villa je dobar crtac. Samo je meni losiji od Frisende. Sto se tice trikova, to su stvari na koje se raja pali, a on ih koristi precesto i bez mjere.

Trouble will find me
Go to Top of Page

npetros2@htnet-dsl
Advanced Member

Papua New Guinea
3783 Posts

Member since 22/02/2006

Posted - 04/11/2007 : 13:52:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit npetros2@htnet-dsl's Homepage  Send npetros2@htnet-dsl a Private Message
quote:

Ne vidim po cemu su on i Villa slicni, a pogotovo ne vidim gdje je tu taj dobar Villin kolor. Villa je naucio raditi nabore na kosuljama i slicne efektne trikove, a bezlicni kompjuterski airbrush kolor (koji ne radi on nego netko u Bonelli redakciji) samo kvari njegov lijep i uredan tuš. Frisenda ima atmosferu, ima inovativnost, ima tehniku, ima pripovijedanje, ima glumu, ima mastu i izvanrednu karakterizaciju likova. Koliko je samo likova u MV osmislio i svi su posebni, svi su razliciti i svi se isticu po necemu.
Pogledaj npr. ovo: http://www.ubcfumetti.com/mv/91x.htm - a to je samo jedna prica!

Svida mi se njegov kolor i cini mi se da mu to dosta diže kvalitetu. Pogledaj ovo u c/b - http://i14.tinypic.com/4r2ah68.jpg
Zar nebi to bilo atraktivnije u Villinom koloru?
Nemoj misliti da ja branim Villu, i dalje mislim da je ovaj nedvojbeno bolji od Ville. Nisam citao novije texove ali i tu sam siguran da je necitljivo. Razlog - Nizzi. Štoviše, da nema Bosellija cini mi se da bi tex daavno propao...
I ne cini li ti se da je u ovoj "Misteri di New York" Frisenda malo zakazao? Ne daj Bože po kvaliteti nego kao da nema tu jaku crninu kao prije. Barem mislim tako... I ne vraca se na MV? Što ce onda biti s njim? Covjek ima samo 37 godina i nevideni talent!

David Hayter: Legend is nothing but fiction, someone teels it, someone else remembers, everybody passes it on [/font=Trebuchet MS]
Solidus Snake: Brother, this is a whole different game from Liquid!

Don`t do lunch! That`s like the express lane to the friend zone!
-Ryan Reynolds-
Go to Top of Page

Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts

Member since 17/10/2006

Posted - 04/11/2007 : 14:13:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit Raspucin's Homepage  Send Raspucin a Yahoo! Message  Send Raspucin a Private Message
Frisenda je tata. Mene je ovaj crtac oduševio. Citao sam ga jedino u Donaverovom karavanu i stvarno je strašan crtac.
Teksove gigante nisam kupovao, osim Magnusovog. Za onaj Margnusov trud je sramota što je napravljen za onako slabu pricu. Ja, primeticete, nikad nisam strip nazvao smecem, niti koristim teške reci, ali je fakat da u Magnusovom tekstu postoji ogromna disproporcija izmedu price i crteža.
Cujem da ce za CRŠ izaci Milacov Teks i tome se radujem. Nadam se samo da nije i on napravljen sa lošom pricom.
Koliko sam cuo postoji i Barnetov gigant. To bi voleo da vidim.

JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE
Go to Top of Page

Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts

Member since 17/10/2006

Posted - 04/11/2007 : 14:15:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit Raspucin's Homepage  Send Raspucin a Yahoo! Message  Send Raspucin a Private Message
I još nešto Ljubav i rakete i Teks nisu uopšte kategorije koje se daju porediti. Ne zato što je jedno umetnost, a drugo nije, nego prosto zato što su to dve razlicite stripovske galaksije.

Go to Top of Page

npetros2@htnet-dsl
Advanced Member

Papua New Guinea
3783 Posts

Member since 22/02/2006

Posted - 04/11/2007 : 14:18:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit npetros2@htnet-dsl's Homepage  Send npetros2@htnet-dsl a Private Message
Samo da još nahvalim Frisendu, nikad necu zaboraviti kako je nacrtao Herbertu lice na skroz zadnjoj vinjeti u epizodi MV "Covjek bez lica"! Kako onako gleda Hogana sa blagom mržnjom a ispod piše "kraj epizode". Nevjerojatno kako mu je to uspjelo, ma...ma bez rijeci! Zaista predivno! Eto, to naprimjer spada u Frisendine vrline koje si naveo i koje rijetko ko tamo posjeduje.

David Hayter: Legend is nothing but fiction, someone teels it, someone else remembers, everybody passes it on [/font=Trebuchet MS]
Solidus Snake: Brother, this is a whole different game from Liquid!

Don`t do lunch! That`s like the express lane to the friend zone!
-Ryan Reynolds-
Go to Top of Page

Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts

Member since 17/10/2006

Posted - 04/11/2007 : 14:36:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit Raspucin's Homepage  Send Raspucin a Yahoo! Message  Send Raspucin a Private Message
Kako je samo nacrtao scene pakovanja u uvodnim stranicama Donaverovog karavana. Pa onda onaj Milacovski kadar na kraju stripa sa okacenim odsecenim rukama i nogama. Ovaj crtac je maestro svog zanata.

Go to Top of Page

I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7849 Posts

Member since 18/01/2005

Posted - 04/11/2007 : 15:29:34  Show Profile Show Extended Profile  Send I like girlz a Private Message
quote:
Originally posted by desperado

frisenda se moze reci izvrstan ali nikako 3 x izvrstan
btw. evo i to cudo...
http://www.disegnioriginali.net/tavfris.html

fenomenalan crtež. da li crta neku pricu u regularnoj seriji?

"Experience is simply the name we give our mistakes"
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 04/11/2007 : 16:09:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
quote:

Aha. Najlakse je podrugljivo staviti u navodnike rijec strucnjak i s tim si sve rijesio. Nema problema, ako ti je tako lakse. No, to i dalje ne znaci da sve sto je Nizzi napisao u zadnjih deset godina nije vece ili manje smece.

Ja samo hocu reci da je puno toga povezano sa subjektivnoscu strucnjaka.
Postoje neki kriteriji koji se mogu koristiti za rasclanjenje dobroga i losega,
ali puno toga opet ostaje subjektivna stvar promatraca, pogotovo kad se radi o detaljima.
Nemoj mi samo reci da se ti bas uvijek slazes s odabirom zirija odnosno strucnjaka,
kako u stripovskom svijetu, tako i u filmovima, glazbi, modi...
Ako neki strucnjak nesto proglasi savrsenim, znaci li to da smo svi mi ostali ovce
koje nemaju pravo ne slagati se s tim strucnim stavom i imati vlastito misljenje.
Ili moram biti i sam crtac ili scenarist (i to popularan) da bih imao pravo na misljenje?

quote:

Ja sam govorio o aktualnom Texu, dakle o zadnjih desetak godina - dakle onom Texu kojeg bi Frisenda, tema mog komentara, trebao crtati. A taj je Tex katastrofa. I ne, ne mozes pricati o njemu jer nisi procitao nijednu epizodu iz tog razdoblja.

Gle ti ne mozes sa sigurnoscu znati kad ce opet lose razdoblje preci u neko bolje.
Tko zna mozda je era Nizzija prosla? I tko zna sto bi Frisenda crtao...
Ja nigdje nisam branio Texa zadnjih deset godina, podvuci moje rijeci ako negdje nadjes.
No znajuci dosadasnje situacije kad si ti nesto proglasio smecem (jer si procitao) a nekim
drugim ljudima se to ipak svidjelo i nije bilo smece (kad su i sami to procitali), daje mi
zapravo da mogu komentirati tvoje misljenje. Isto vrijedi i za neke ocjene na UBCu...
Nitko tebi ne brani imati svoje misljenje i smatrati da si upravu, no i drugi imaju pravo ne sloziti se s tim misljenjem.

quote:

Sto se ovog tice "sjeti se samo nekih izdanja koja radi Libellus i koja si rekao da su smece a publika ih bas i nije kao smece prihvatila" - budimo onda do kraja otvoreni - publika je prihvatila samo Bonelli "smece", i to samo zato sto ce MM fan kupiti sve na cemu pise MM, NN fan Nathana itd itd. Stvari se malo mijenjaju kad su u pitanju drugi albumi, zar ne? Bonelli publika je vjerna i uporna. Ali to ne govori puno o kvaliteti stripa unutra. Pa evo ti, pogledaj komentare te iste publike na ovom forumu - koliko ljudi hvali nove epizode regularnog Zagora? Dylana? Martija? Skoro nitko. A opet ih kupuju, iz mjeseca u mjesec. Naklade su samo pokazatelj da junak ima cvrstu bazu fanova.

Mijesas kruske i jabuke. Ne smatram prodaju ili naklade nekim posebnim kriterijem za kvalitetu.
Niti sam mislio kako su kupci kupovinom pokazali da neko izdanje ne smatraju smecem, iako ga ti smatras.
Govorim o komentarima koji su neki ljudi ostavili nakon sto su procitali taj strip.
I zbog cega bi tvoj komentar bio vrijedniji od njihovog? Ukusi su razliciti sto god strucnjaci rekli.
Mogu neki sampanjac neki strucnjaci proglasiti savrsenim, no ja cu uvijek radje popiti
casicu domaceg gemista i to ce mi biti bolje pice...

Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 04/11/2007 : 16:11:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message
quote:
Originally posted by npetros2@htnet-dsl

Samo da još nahvalim Frisendu, nikad necu zaboraviti kako je nacrtao Herbertu lice na skroz zadnjoj vinjeti u epizodi MV "Covjek bez lica"! Kako onako gleda Hogana sa blagom mržnjom a ispod piše "kraj epizode". Nevjerojatno kako mu je to uspjelo, ma...ma bez rijeci! Zaista predivno! Eto, to naprimjer spada u Frisendine vrline koje si naveo i koje rijetko ko tamo posjeduje.

Frisenda je neupitno jedan od najboljih crtaca koji je ikad radio u Bonelliju...

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29634 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 04/11/2007 : 16:30:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:

quote:

Ja samo hocu reci da je puno toga povezano sa subjektivnoscu strucnjaka.
Postoje neki kriteriji koji se mogu koristiti za rasclanjenje dobroga i losega,
ali puno toga opet ostaje subjektivna stvar promatraca, pogotovo kad se radi o detaljima.
Nemoj mi samo reci da se ti bas uvijek slazes s odabirom zirija odnosno strucnjaka,
kako u stripovskom svijetu, tako i u filmovima, glazbi, modi...
Ako neki strucnjak nesto proglasi savrsenim, znaci li to da smo svi mi ostali ovce
koje nemaju pravo ne slagati se s tim strucnim stavom i imati vlastito misljenje.
Ili moram biti i sam crtac ili scenarist (i to popularan) da bih imao pravo na misljenje?

Ne slazem se bas uvijek s odabirom strucnjaka, ali mogu ti reci da cu bez previse razmisljanja poslusati preporuke nekih kriticara/autora/prijatelja ako znam da nam se ukusi podudaraju i ako ima neki ugled i autoritet u mojim ocima. I u velikoj vecini slucajeva necu pogrijesiti.

quote:
quote:

Ja sam govorio o aktualnom Texu, dakle o zadnjih desetak godina - dakle onom Texu kojeg bi Frisenda, tema mog komentara, trebao crtati. A taj je Tex katastrofa. I ne, ne mozes pricati o njemu jer nisi procitao nijednu epizodu iz tog razdoblja.

Gle ti ne mozes sa sigurnoscu znati kad ce opet lose razdoblje preci u neko bolje.
Tko zna mozda je era Nizzija prosla? I tko zna sto bi Frisenda crtao...
Ja nigdje nisam branio Texa zadnjih deset godina, podvuci moje rijeci ako negdje nadjes.
No znajuci dosadasnje situacije kad si ti nesto proglasio smecem (jer si procitao) a nekim
drugim ljudima se to ipak svidjelo i nije bilo smece (kad su i sami to procitali), daje mi
zapravo da mogu komentirati tvoje misljenje. Isto vrijedi i za neke ocjene na UBCu...
Nitko tebi ne brani imati svoje misljenje i smatrati da si upravu, no i drugi imaju pravo ne sloziti se s tim misljenjem.

Pa naravno da ne mora znaciti da sam apsolutno u pravu, niti da je netko drugi u krivu. Ja govorim ono sto ja mislim, na osnovu onoga sto sam procitao. NARAVNO, nekome ce drugome i ti Texovi biti super, uopce ne sumnjam. Ali ja ovdje govorim o svojim stavovima i svom misljenju. Netko se slaze, netko se ne slaze, fine by me, ali imam osjecaj kao da se takvo sto uopce ne smije reci, kao da je ta kritika vec u samom startu neprihvatljiva.

quote:
quote:

Sto se ovog tice "sjeti se samo nekih izdanja koja radi Libellus i koja si rekao da su smece a publika ih bas i nije kao smece prihvatila" - budimo onda do kraja otvoreni - publika je prihvatila samo Bonelli "smece", i to samo zato sto ce MM fan kupiti sve na cemu pise MM, NN fan Nathana itd itd. Stvari se malo mijenjaju kad su u pitanju drugi albumi, zar ne? Bonelli publika je vjerna i uporna. Ali to ne govori puno o kvaliteti stripa unutra. Pa evo ti, pogledaj komentare te iste publike na ovom forumu - koliko ljudi hvali nove epizode regularnog Zagora? Dylana? Martija? Skoro nitko. A opet ih kupuju, iz mjeseca u mjesec. Naklade su samo pokazatelj da junak ima cvrstu bazu fanova.

Mijesas kruske i jabuke. Ne smatram prodaju ili naklade nekim posebnim kriterijem za kvalitetu.
Niti sam mislio kako su kupci kupovinom pokazali da neko izdanje ne smatraju smecem, iako ga ti smatras.
Govorim o komentarima koji su neki ljudi ostavili nakon sto su procitali taj strip.
I zbog cega bi tvoj komentar bio vrijedniji od njihovog? Ukusi su razliciti sto god strucnjaci rekli.
Mogu neki sampanjac neki strucnjaci proglasiti savrsenim, no ja cu uvijek radje popiti
casicu domaceg gemista i to ce mi biti bolje pice...

Moguce da nisi tako mislio, ali je tako ispalo - ti kazes da ne valja, ali ljudi kupuju, znaci da valja:) Sto se tice "zasto bi moj komentar bio vrijedniji od necijeg drugog" - on to, naravno, ne mora biti, ali u stvarnosti je uvijek tako, nemaju svacije izjave jednaku tezinu. Nije samo bitno sto se govori, nego tko govori. Nije isto kad recenziju napise Djole ili NoviClanKojemJeToPrvaRecenzija. I imam osjecaj da mi se prigovara bas zbog toga - kao; TI si to napisao - pa to zvuci kao jedina i neosporiva istina. NE, naravno, to je samo moje misljenje, sto, zar moram to u svakom postu pisati?

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29634 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 04/11/2007 : 16:34:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by Raspucin

Kako je samo nacrtao scene pakovanja u uvodnim stranicama Donaverovog karavana. Pa onda onaj Milacovski kadar na kraju stripa sa okacenim odsecenim rukama i nogama. Ovaj crtac je maestro svog zanata.

Donaverov karavan je crtao Ortiz.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29634 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 04/11/2007 : 16:35:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
quote:
Originally posted by Raspucin

Frisenda je tata. Mene je ovaj crtac oduševio. Citao sam ga jedino u Donaverovom karavanu i stvarno je strašan crtac.
Teksove gigante nisam kupovao, osim Magnusovog. Za onaj Margnusov trud je sramota što je napravljen za onako slabu pricu. Ja, primeticete, nikad nisam strip nazvao smecem, niti koristim teške reci, ali je fakat da u Magnusovom tekstu postoji ogromna disproporcija izmedu price i crteža.
Cujem da ce za CRŠ izaci Milacov Teks i tome se radujem. Nadam se samo da nije i on napravljen sa lošom pricom.
Koliko sam cuo postoji i Barnetov gigant. To bi voleo da vidim.

Magnusov je jos i dobar.

Trouble will find me
Go to Top of Page

flamboyant soul
stripovi.com suradnik

United Kingdom
1975 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 04/11/2007 : 16:42:29  Show Profile Show Extended Profile  Send flamboyant soul a Private Message
quote:
Direktna konkurencija?

Pa ti si rekao sljedece:
quote:

Možda je -direktna- bila kriva rijec, ali svakako ostaje konkurencija. Struka bi valjda trebali biti ostali crtaci, je tako? Automatski postaju konkurencija, bez obzira dali su u nekoj drugoj firmi ili (još gore) u istoj.
Želio bih vjerovati da u svijetu crtaca stripova vlada veliko prijateljstvo, i da svako svakoga poštuje, tapša po ledima, i dobronajmerno ga upucuje na pogreške. Nešto mi ipak govori da nije tako...

quote:
Stavljas mi rijeci u usta. Nisam rekao da Villa ne zna crtati - dapace, Villa je dobar crtac. Samo je meni losiji od Frisende. Sto se tice trikova, to su stvari na koje se raja pali, a on ih koristi precesto i bez mjere.

A cuj, možda griješim, ali ton tvojih postova je zvucao drukcije.

Za trikove; ne kužim to. Radi cega to ostali onda ne rade, ako je tako jednostavno?
To po meni spada u crtanje i osobni stil, njegov doživljaj crteža. Takoder, nebi bilo fer zaboraviti naprimjer Villino sjencanje, ili proporcije ili crtanje lica, odnosno stvari po kojima je milijune svjetlosnih godina ispred mnogih drugih crtaca.

Evo, tvrdim da bi John Wayne bio više nego zadovoljan kada bi ga Villa crtao.

Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.36 seconds. Snitz Forums 2000