forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 STARE LEGENDE U NOVOJ PRESVLACI
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Author Previous Topic Topic Next Topic  

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 06/11/2007 : 21:04:18  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message
Prenosim tekst iz Stripoteke 1035
STARE LEGENDE U NOVOJ PRESVLACI

Bluberi ima sve što treba da se ima da bi se opstalo za stolom za kojim se igra poker: "dobre živce, novac i srecu", objašnjava Dok Holidej društvu za kartaškim stolom u salunu u Tumbstonu svoju tvrdnju da ne treba da sumnjaju da je pomenuti Bluberi tamo neka varalica. O tome, Bluberiju, pokeru i legendama Divljeg zapada kao što su Holidej, braca Erp i obracun kod O.K. korala, govori ne samo 24. avantura znanog nam vesternera pod nazivom "Mister Bluberi", nego i celi poslednji ciklus ovog stripa. Kad bude završen, ciklus ce da obuhvati pet epizoda. Njihovi naslovi su: "Mister Bluberi" (1995), "Senke nad Tumbstonom" (1997), "Apac Dž"Majkeronimo" (1999), "O.K. koral" (2003) i "Prašina" (2005).
Mnogo toga se, zaista, promenilo od "Fort Navaja" (1963) do "Mister Bluberija". Glavni lik je od porucnika americke konjice, preko odmetnika i odbacenog mladoženje dospeo do gospodina pravog koji svoj krajnje mukotrpno steceni novac troši kockajuci se. Žan Mišel Šarlije je umro, druga dva velika vesterna ("Komanca", "Ken Parker") iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka su prestali da izlaze, a strip kao medij je prilicno sazreo to jest, shvatio da njegova publika nisu samo deca i tinejdžeri s obe strane okeana.
Sve se to, naravno, i te kako vidi na "Bluberiju". Nakon što je u "Ljubavi u Arizoni" (1990) pojedinacnoj epizodi koja je bila, zapravo, epilog dvema prethodnim ciklusima u kojima se pojavljivala Cihiahua Perl i uvod u novi ciklus, te koju je Šarlije samo zapoceo pre nego što je umro, a završio je Žiro otkrio seksualnost, u novom ciklusu Majk, do tada sam svoja legenda, otkriva druge legende Divljeg zapada. Tu su Holidej, Erpovi, te dripci Klentonovi i Meklorijevi, a kao da je to malo kao senka se pojavljuje i Džeronimo, po kojem se i zove 26. epizoda. Bluberi jeovde, takode, krenuo stopama Kena Parkera, koji je i sam otkrio potencijal informativnih medija i palp literature. Ciklus nam je, naime, isprican iz perspektive Bluberijeve ispovesti izvesnom Džonu Kembelu, bostonskom novinaru i piscu prica o Divljem zapadu, koji u Tumbston dolazi da napravi knjigu
0 Bluberiju, o kojem mu je, opet, govorila žena predsednika Granta.
Fascinantno je kako Žiro majstorski kombinuje Šarlijevu i svoju pripovest o Bluberiju sa stvarnim legendama, kako rezimira dotadašnja i najavljuje buduca poglavlja price o hrabrom i ipak samotnom vestemeru, te kako legendama daje krhku, ljudsku dimenziju. "Za stolom imate dve legende Divljeg zapada, Virdžila Erpa i Doka Holideja, ne racunajuci Vajata koji je tu negde", kaže Bluberi piscu o cemu bi, po njegovom mišljenju, ovaj trebalo da piše. Medutim, jasno je da i Holidej i Erpovi više vole poker
i žene nego piskarala. Žirou ni to nije bilo dovoljno, pa Bluberi na kraju 24. epizode biva upucan. S leda, od strane nekog balavca.
U "Senkama nad Tumbstonom" i "Apacu Džeronimu" Bluberi leži u krevetu, ranjen, i Kembelu prica o tome kako je, u danima posle gradanskog rata cešce bio pijan nego trezan i kako se prvi put susreo sa Džeronimom, legendarnim apackim ratnim poglavicom. Mesto radnje i dalje je Tumbston, sprema se obracun kod O.K. korala, a stvarne i izmišljene legende Divljeg zapada zauzimaju svoja mesta.
Kad se vratite unazad i pogledate svih 27 albuma "Bluberija" (bez epizoda o njegovoj mladosti i trodelnog ciklusa "Maršal Bluberi"), shvatite da je Žiro vrlo retko bio razigran i disciplinovan kao u ovom ciklusu. Njegove tanke linije i pažljivo iscrtane i komponavane table kao da je to neka novost izgledaju monumentalno. Znamo ko je Žan Žiro, ali samo kod "Bluberija" on biva ovako dosledan: sve table su takve, od prve do poslednje, nema padova i pramena stila tokom ciklusa (setimo se samo "Dugog marša", iz 1980, koji je i te kako štrcao u ciklusu). Ovo je bolje crtano i od "Edene", "Svete korone" ili bilo kojeg drugog njegovog novijeg stripa, a u rangu takvih bisera poput "Andeoskog lica" (1975) ili "Na kraju puta" (1986). Nema ovde Mebijusovih eksperimenata, pojednostavljenja ili zezanja, to je Žan Žiro, covjek koji je izmenio i lice i nalicje vesterna u stripu.
Zanimljivo je da Žiro kao scenarista parira, cak nadmašuje Šarlijea, koji je odavno umro, a Žiro iz poštovanja i dalje njegovo ime stavlja na korice. Mnogo je manje onih neverovatnih dogadaja i obrta kojima su njegove price obilovale (nije to samo po sebi loše, naravno), sporednim likovima je posveceno mnogo više pažnje, a drame ima više od fizicke akcije. Takode, manje se i prica, iako još uvijek previše. Ko ce ga znati zašto takav crtac i dalje tera svoje likove da mnogo pricaju kad ume sve da kaže crtežom. Vidljivo je, ipak, daje Žiro srecan stoje pronašao scenaristicki kljuc da promeni smer serije i unese u nju i ponešto što ranije nije postojalo.
Sjajan, dakle, i uzbudljiv ciklus. Verovatno ce se, kad bude okoncan, moci raspravljati o tome da li je trebalo posvetiti mu cak pet epizoda, ali je vec sad jasno da ce da bude na nivou najboljih u seriji, kao što su oni o gradnji pruge (710 epizoda) ili o Cihuahui Perl i pola miliona dolara (1317).
Na kraju, nema to narocito mnogo veze sa kvalitetom, ali može da unese malo melanholije u naše duše jer znamo kako ovde stojimo sa tiražima: "O.K. koral" je prve godine bio medu 10 najprodavanijih albuma u Francuskoj (230 hiljada primeraka za manje od cetiri meseca), a 13. album "Mladosti Bluberija" Kortedanija i Blan Dumona je medu prvih 30 (100 hiljada).
Rajko Radovanovic

Ima o ovome i u topicu o novoj stripoteci, ali sam sredio tekst!?!
Nadam se da ce nekome biti interesantno!

Jel to štos iz Minhena?

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 06/11/2007 : 22:18:40  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
Nemam baš nešto da kažem nešto u vezi same teme, ali ovaj tekst je primer kako da pricaš, pricaš i pricaš....i da ništa ne kažeš....
Nepotrebno uvijanje, pregršt eufemizama i, jednostavno, pokušaj da se pametno zvuci. Nemam ništa protiv coveka koji je ovo pisao, ali, jednostavno mi njegov stil ne leži..
Moglo je i bez ovog komentara, ali eto, tako je kada se ima malo više vremena

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 06/11/2007 : 22:35:44  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message
mozda sam zaboravio povod - Marketprintov Bluberi!!!

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts

Member since 17/10/2006

Posted - 08/11/2007 : 01:56:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit Raspucin's Homepage  Send Raspucin a Yahoo! Message  Send Raspucin a Private Message
Ja sam jedan od privilegovanih. Zašto? Reci cu vam...
Ovaj Bluberi je izlazio cudnim redom. Možda ste gledali film Milca Malcevskog "Pre kiše", možda i niste. Taj film se sastoji od tri dela koji su u stvari jedna prica. Prvo gledaš sredinu, pa pocetak, pa kraj. Tako je i Bookglobe izdavao ovaj ciklus Bluberija.
Mi smo ovde dobili prvo sredinu, pa onda kraj, pa tek onda pocetak.
ja ovaj strip nisam citao u drugim izdanjima i ovo mi je prvi susret sa Bluberijem uopšte. Ovo je jednostavno predugo i preopširna prica o O.K. Koralu, Tumstounu, legendarnom Džeronimu... Treba pohvatati sve te likove i zapetljane odnose medu njima. Kad to citaš odjednom i iz pocetka mnogo je lakše. Bookglobe se uputio dužim i po citaoca sladim putem. Ovi stripovi su izlazili duže od godinu i po dana, Veliki je užitak bio ovo citati redosledom kojim je izlazilo i sa poslednja dva izdanja konacno shvatiti celu pricu.
Možda je sve to bila bila tehnicka stvar prilikom izdavanja, ali je ispala šarmantna na samom kraju.
Hvala Bookglobe.
Ponosni sam vlasnik ovih šest stripova.

JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE
Go to Top of Page

Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts

Member since 17/10/2006

Posted - 08/11/2007 : 02:02:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit Raspucin's Homepage  Send Raspucin a Yahoo! Message  Send Raspucin a Private Message
Culfis, ponovo sa fenomenalnom temom. Culfise, ako tim biciklom stigneš do "Južne srpske pokrajine", nemoj da se ne javiš.

JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 08/11/2007 : 07:39:16  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message
quote:
Originally posted by Raspucin

Culfis, ponovo sa fenomenalnom temom. Culfise, ako tim biciklom stigneš do "Južne srpske pokrajine", nemoj da se ne javiš.

-Poceo sam da treniram!

Jel to štos iz Minhena?

Edited by - culfis on 08/11/2007 07:40:28
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000