forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Pozni Ken-dašak slobode
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts

Member since 17/10/2006

Posted - 09/12/2007 : 01:42:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit Raspucin's Homepage  Send Raspucin a Yahoo! Message  Send Raspucin a Private Message
Opasna stripcina. Upravo sam ga završio.
To je prva od dve Kenove zatvorske epizode. Druga je objavljena u specijalcu Osudenici ( i taj je brutalan sa magicnim Frisendom ).
Prica se dešava u toku jedne pobune u zatvoru. Ja verujem da u ovih tema ima u literaturi i na filmu koliko ti duša hoce, ali ovo je radio Berardi. Veliki Berardi! Kolko je šablona taj covek uspeo da razbije to je za neverovati.
Obratiti pažnju na zamršeni ljubavni trougao izmedu upravnika, njegove žene i glavnog cuvara. Celo objašnjenje odnosa daje scena upravnika i njegove žene u krevetu i njegovog ustajanja i suludog pogleda u pun mesec. Milacov kadar za udžbenike strip crtanja.
Tu je i razmažena i opako lukava upravnikova cerkica, koja cini tandem sa najpozitivnijim likom ( naravno uz Kena ) crnim zatvorenikom osudenim na doživotnu robiju.
Odnosi medu robijašima su posebna tema. Autoritativni Ekser, njegov cuvar ( obratiti pažnju na momenat kada mu Ekser zatraži da popije vode ), i citava galerija zatvorskih protuva.
Ne znam da li tako nešto postoji u nekom robijaškom filmu, ali ona scena pretakanja jutarnjih govana u ono veliko bure puno govana je....
Tu su i cuvari, koji su pravi zatvorski cuvari onakvi kakve ih je bog dao od kada je sveta i zatvora. Treba obratiti pažnju i na onog mladog koji kao pickica moli onog cuvara da ga poštedi. Teška prihologija.
Prica se dešava u jedan veoma važan istorijski period u reformi zatvorskopg sistema. Naime radi se pretecama uvodenja zatvorskog sistema koji postoji danas u razvijenim zemljama. Tu je ambiciozni upravnik-utopista i tu je apokalipticno rušenje jednog sistema, sa sve novinarom koji je baš došao u najgori momenat.
Sama pobuna koja pocinje bekstvom jednog od robijaša i završava u potpunoj katastrofi i tregediji. I to katastrofi kakvu može samo da smisli Berardi. Obratiti pažnju na scenu silovanja i majcin pogled upucen cerki koju...
Ovaj strip je kreativni vrhunac velikog tandema. Ivo Milaco nikad nije bio bolji i to tvrdim odgovorno, a o Beradiju sam malopre rekao sve.

Sve sam ovo napisao za one koji su strip citali, da ga procitaju još jednom. One stripadžije koji ovaj strip nisu procitali bih molio da kupe ovo izdanje Sistem komiksa, nije skupo, a vredi svake pare.

Voli vas Raspucin iz Kosovske Mitrovice koja neobicno cuti.

JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE

Edited by - BlekenDekara on 11/07/2009 20:56:01

William_Wallace
Advanced Member

Serbia
3173 Posts

Member since 25/04/2007

Posted - 09/12/2007 : 18:06:21  Show Profile Show Extended Profile  Send William_Wallace a Private Message
Ovaj strip je stvarno super!
To je bio moj prvi susret sa Kenom. Sasvim slucajno sam ga nasao na kiosku i kupio. Odmah me je ocarao crtez koji je fenomenalan, ali i sama prica koja je pomalo surova ali realisticna!
Ostaje mi u najboljem secanju!

Every man dies,
not every man really lives.
Go to Top of Page

Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts

Member since 17/10/2006

Posted - 09/12/2007 : 18:15:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit Raspucin's Homepage  Send Raspucin a Yahoo! Message  Send Raspucin a Private Message
Fala bogu da mi neko odgovori. Rekoh da mi se nisu forumaši štagod naljutili.
I ja sam Kena zavoleo kroz Sitemova izdanja.

Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4649 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 10/12/2007 : 17:44:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message
Sve se spremam da se raspricam sa tobom o Kenu, pogotovo jer potezes i ovaj "pozni" deo, ali nikako da nadjem vremena da preprocitam pa da se lepo ispricamo. Imam jos dosta toga neprocitanog, a i nema se bas vremena.

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

Gutrum
New Member

Croatia
230 Posts

Member since 20/06/2007

Posted - 10/12/2007 : 17:55:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Gutrum a Private Message
he he i ja sam u novoj Ken Parker renesansi nakon preko 20 godina citam ga ponovo i još mi je bolji (zapravo kao klincu mi i nije bio neka fora )
Go to Top of Page

Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts

Member since 17/10/2006

Posted - 11/12/2007 : 02:54:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit Raspucin's Homepage  Send Raspucin a Yahoo! Message  Send Raspucin a Private Message
quote:
Originally posted by Barker

Sve se spremam da se raspricam sa tobom o Kenu, pogotovo jer potezes i ovaj "pozni" deo, ali nikako da nadjem vremena da preprocitam pa da se lepo ispricamo. Imam jos dosta toga neprocitanog, a i nema se bas vremena.

Ima dva meseca kako sam ove stripove doneo iz Vrnjacke Banje u Mitrovicu i uspeo sam da procitam Zemlju heroja, Osudenike i ovaj Dašak slobode.
Sinoc sam citao Donaverov karavan, ali nekako na brzaka. Ne možeš da ga citaš na brzaka. Mnogo je likova, mnogo teške psihopatologije medu njima. Ako ga ne citaš i ne pratiš pažljivo ne možeš da pohvataš sve niti. Za ovaj strip treba odvojiti jednu dobru noc, a da nemaš obavezu da se ujutru probudiš rano. Ovo mi je prvi Orizov strip koji sam citao. Ortiz je jebeni detaljista. Ne znam koliko mu je vremenski trebalo da nacrta Donaverov karavan, ali je uspeo da docara i najsitniji detalj. Nekako mi je Frisenda naslednik Milaca, a Oriz po stilu vuce na Ðorda Trevisana. Možda su Ortiz i Frisenda stariji ljudi, ali stalno sticem utisak da su ucili školu od ove dvojice.
Elem, sve vreme citanja Donaverovog karavana nisam uspeo da shvatim da su sve one poslednje scene imale uzrok u onome što se napred dešavalo. Strašan mi je lik bio onaj tip koji teglio više od ostalih kada su na kraju išli po pomoc. Dobar mi je bio i onaj debeli-beskrupulozni i njegova žena. Berardi je majstor, ni on ni žena nisu poginuli niti su pojedeni, naprotiv, on je jedini uspeo da stigne do zlata i da se obogati. Baš kako biva i u životu.
Tu su i braca Donaver, od kojih jedan citavog života edipovski brine o majci. Berardi je u toj edipovštini otišao i korak dalje. Scene kada sin i majka jedu one sirote, tragicno ubijene ljude su nešto zbog cega je strip pravljen. Tokom celog stripa se njih dvoje pojavljuju pomalo, tek toliko da ti ne zaboraviš da su tu, kao neka stalna pretnja.Dobra je fora kad ona majka jede meso, pitajuci se da li je to meso njenog sina. Brutalno! Veliki je lik i žena Markusa Donavera, do kraja nisam provalio da li je indijanka.
Kažem, za ovaj strip je potrebno vreme da bi se procitao i shvatio ceo.
Donaverov karavan je onaj neophodni kršendo u životu duge puške. Dostojanstven i velicanstven kraj serijala. Možda Milaco i Berardi nikad nece završiti ovu pricu, pa i ne moraju. Ken Parker je bio jednostavan covek i nekako je i svršio kao jednostavan covek. Mnogo nam je dao, mnogo cemu naucio, hvala Kenu Parkeru što je postojao.

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38093 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 11/12/2007 : 08:01:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message
quote:
Originally posted by Raspucin

Nekako mi je Frisenda naslednik Milaca, a Oriz po stilu vuce na Ðorda Trevisana. Možda su Ortiz i Frisenda stariji ljudi, ali stalno sticem utisak da su ucili školu od ove dvojice.

Ivo Milazzo, 20.06.1947
José Ortiz, 01.09.1932
Pasquale Frisenda i Giorgio Trevisan, nemam podatka ali Frisenda je mladji od Ortiza i Milazza...

Lepo, da si se tolko napalio na Parkera, cak i promenio avatara

Samo kao zanimivljost, u KP LMS 428 "Kiacenta prava zena" str.23 imas rec "vasicu" koju koriste indijanci, a sto znaci... pa evo linka:
http://www.stripovionline.com/KenParker/Stream/?r=0428_Kiacenta_prava_zena&s=12&js=1

Da, KEN PARKER je stvarno nesto! Howgh!

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2536 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 11/12/2007 : 09:23:19  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message
quote:
Donaverov karavan je onaj neophodni kršendo u životu duge puške. Dostojanstven i velicanstven kraj serijala. Možda Milaco i Berardi nikad nece završiti ovu pricu, pa i ne moraju. Ken Parker je bio jednostavan covek i nekako je i svršio kao jednostavan covek. Mnogo nam je dao, mnogo cemu naucio, hvala Kenu Parkeru što je postojao.

Serijal nije završio sa Donaverovim karavanom.
Završio je poslednjim specijalom Bakarno lice.

Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik
Go to Top of Page

Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts

Member since 17/10/2006

Posted - 11/12/2007 : 16:05:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit Raspucin's Homepage  Send Raspucin a Yahoo! Message  Send Raspucin a Private Message
quote:
Originally posted by Poli

quote:

Nekako mi je Frisenda naslednik Milaca, a Oriz po stilu vuce na Ðorda Trevisana. Možda su Ortiz i Frisenda stariji ljudi, ali stalno sticem utisak da su ucili školu od ove dvojice.

Ivo Milazzo, 20.06.1947
José Ortiz, 01.09.1932
Pasquale Frisenda i Giorgio Trevisan, nemam podatka ali Frisenda je mladji od Ortiza i Milazza...

Lepo, da si se tolko napalio na Parkera, cak i promenio avatara

Samo kao zanimivljost, u KP LMS 428 "Kiacenta prava zena" str.23 imas rec "vasicu" koju koriste indijanci, a sto znaci... pa evo linka:
http://www.stripovionline.com/KenParker/Stream/?r=0428_Kiacenta_prava_zena&s=12&js=1

Da, KEN PARKER je stvarno nesto! Howgh!

Iskreno ja sam mislio da su Frisenda i Ortiz neki mladi ljudi.
U zadnje vreme sam baš puno citao Kena. Još od letos kad su mi stigli 30 komnada u izdanju Libelusa i Fibre. Dugo nisam citao ovog junaka. Sad cekam i da Beli Put ponovo izda Korta pa da ponovo poludim.

Go to Top of Page

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 11/07/2009 : 20:26:46  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message
I mene su prelomili osudenici,izvanredan tekstualni uvod u pricu...
Go to Top of Page

Goblin
New Member

Serbia
182 Posts

Member since 09/07/2008

Posted - 12/07/2009 : 01:10:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Goblin a Private Message
Mene su kupili kad sam procitao onih par prvih scanlation color brojeva, steta sto to nije niko izdao
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000