Author |
Topic |
|
davor71
Starting Member
Croatia
24 Posts
Member since 25/10/2007 |
Posted - 19/12/2007 : 08:34:40
|
stavio sam par duplikata na aukcije i prilicno sam nespretno napisao ocjene s obzirom da mi se to nije dalo fotografirati... nije mi jasan nacin na koji ocjenjujete stripove...dijele se ocjene od 1-5 jel?(sa + i - ???) e sad mene zanima jel 5 mora bit "netaknuti" glancer ili moze biti procitan ili kak vec? kaj je tocno "glancer" i kako bi ugrubo trebalo dodjeljivati ocjene stipovima po pitanju ocuvanosti?
|
|
sonor
stripovi.com suradnik
Vatican City
3879 Posts
Member since 18/02/2006 |
Posted - 19/12/2007 : 09:43:15
|
nisi ih triba stavljat dok se nisi raspita! za sve daljnje informacije tu je Obi-wan koji jedva ceka da odgovori na ovaj tvoj post! a cuješ, glancer ti je utopija! samo to znam! |
There's a time to live and a time to die When it's time to meet the maker! There's a time to live but isn't it strange That as soon as you're born you're dying!
|
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 19/12/2007 : 10:03:17
|
Glancer bi trebao da bude strip nov, kupljen na kiosku i pritom pažljivo pregledan da nema neku mrvicu oštecenja, onda odmah spakovan u posebnu najlon kesicu i tako ostavljen da miruje u nekom ormanu! Petica je lep strip, skoro kao glancer, samo jednom procitan! Sad cetvorka bi bio onako solidan strip, kompletan, više puta citan, ali lep, sad postoje tu i ocene u decimalama, 4,1 pa sve tako do 4,9 e to je sad vec stvar procene kolekcionara koji može da oceni i tako, a to je pravilo prvi uveo "dveribad". Trojka je strip koji je malo negde pošaran po naslovnici ili u unutrašnjosti stripa. Dvojka je strip sa malim oštecenjima, malo izgužvan, navlažen, fali deo naslovnice ili slicica na zadnjoj korici, neka fleka i slicno. I na kraju jedinica je strip koji se raspada, koji nema korice i tako, uglavnom loš strip. |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
torca
Average Member
746 Posts
Member since 24/03/2003 |
Posted - 19/12/2007 : 10:09:06
|
jos jedna pandorina kutija. treba uvest precizni standard. pa nek se i krvnicki zakacimo dok se ne dogovorimo, ali da jednom za svagda to napokon rijesimo. |
|
|
Porter
Advanced Member
Sweden
5874 Posts
Member since 01/08/2002 |
Posted - 19/12/2007 : 10:09:52
|
Evo ukratko posto zurim na posao
Mint (MT) Glancer Coskovi su ostri kao britva, hrbat ravan bez i najmanjeg ostecenja, savijanja ili nedostatka boje, papir je bijel,boje ciste kao suza,naslovnica ima svoje originalne kontraste i boje. Ovi primjerci su veoma rijetki, najstariji primjerak sto je ocjenjen sa 10.0 zove se: The White Guard 1 iz 1949 god.,na 2.mjestu je Thor 156 iz 1968 god,3.mjesto Wolverine 1 iz 1982. Znaci glancer nije bas da se nalazi svaki dan i svugdje,na ovo bi Obelix rekao: ovi amerikanci nisu normalni.
Near Mint (NM) Skoro glancer Jedino kod pazljivog pregleda stripa mogu se uociti sitniji nedostatci. Kao 1-3 mm nedostatka boje,ili sitnijih udubljenja koja se dese prilikom transporta. Papir je bijel kao snijeg,ovakvi primjerci se mogu naci na trafikama ili strip knjizarama. Skala ocjene: 9.4
Very Fine (VF) Odlican (5) Pravo lijepo ocuvan strip,samo kod pazljivijeg pregleda mogu se primjetiti sitniji tragovi upotrebe,kao nedostatak boje na nekom dijelu stripa,ali ne veci od 1-3mm. Sitnije presavijanje ali da to presavijanje ne unisti boju na tom dijelu, naslovnica nema 100% sjaj ,papir nije bijel kao snijeg vec je malkice promjenio boju. Vrijednost ovog stripa je 45-60 % od vrijednosti glancera. Skala ocjene: 8.0 Takodje ovu vrstu stripova cesto nalazimo u trafikama i strip knjizarama i u principu su ovo pravi kolekcionarski primjerci.
Fine (FN) Vrlodobar(4) Vidljivo citan ali pravo lijepo sacuvan primjerak. Strip je jos uvijek cvrst sa ravnim hrbatom i bez nekih defekata. Sitnije parnice mogu se primjetiti,ali ne smije da ima odvojene listove ili da mu nedostaje koji mm papira. Jos uvijek je lijep primjerak i za normalne kolekcionare moze proci. Vrijednost: 25- 40 % od glancera,ako je vrijednost glancera 100 € ovaj bi primjerak bio vrijedan od 25-40 €. Skala ocjene: 6.0
Very Good (VG) Dobar (3) Prosjecna ocuvanost stripova! Strip ima ostecenja ali ne prevelika,mogu se vidjeti parnice,iskrivljenost hrbata,potpis ili neke druge sarotine sa hemijskom. Ako stripova imaju ukrstenicu(krizaljku,fordaljku) i ona je ispunjavana lete u ovu kategoriju. Takodje mozemo naci providni selotejp na stripu, odvojene listove u sredini itd. Vrijednost 15-25% od Glancera,prevedeno u lovi 15-25€ ako je glancer 100 € Skala ocjene: 4.0
Good (GD) Dovoljan (2) Istrosen primjerak,tragovi presavijanja,istrosenosti,prljavstine. Listovi ispadaju, hrbat ostecen,manji dijelovi nedostaju na naslovnici,zadnjoj. Takodje su izrezani kuponi,selotejp i sarotine sa hemijskom su i u ovoj kategoriji. Vrijednost 10 % od glancera. Skala ocjene: 2.0
Fair (FR) Los (1) Puno istrosen primjerak,iskrivljen ili ostecen hrbat,nedostaju dijelovi naslovnice,zadnje… Selotejp je tu, sarotine, fleke, iskruzeni kuponi, ukstenice ispunjene,potpisi,poruke,ljubavna pisma,zalbe,molbe itd. Vrijednost 5 % od glancera. Skala ocjene: 1.0
Poor (PR) Katastofalan (0) Ne daj Boze drzati ovaj primjerak u rukama,kod ovog stripa mogu se naci svi moguci nedostatci pa cak i nedostatak stranica. Vrijednost 1-5 % od glancera Skala ocjene: 0.5
Osim ovih 8 nacina ocjenjivanja,mozemo takodje dati i neku izmedju ocjenu VF/NM (5/skoro glancer) ili VF+ (5+) itd, ali ovo je sve do pojedinca jer je mala mogucnost da od 10 osoba bude 10 istih ocjena.
|
Porter |
|
|
jang
Advanced Member
Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 19/12/2007 : 11:43:37
|
quote: Originally posted by sonor
nisi ih triba stavljat dok se nisi raspita! za sve daljnje informacije tu je Obi-wan koji jedva ceka da odgovori na ovaj tvoj post! a cuješ, glancer ti je utopija! samo to znam!
He,he, potpuno si u pravu... Evo najjednostavnije verzije bez puno komplikacija:
5 - strip koji izgleda kao nov 4 - lijep strip sa manjim oštecenjima (sitna otupljenja vrhova, manji gubitak boje na koricama, malo tamniji par itd.) 3 - potpuno citav strip na kome se vidi da je dosta citan i kao posljedica toga ima veca oštecenja (kao kod ocjene 4) + pregib od citanja, tu i tamo koju mrlju necisti... 2 - još uvijek potpuno citav strip koji ima dosta oštecenja, nije cist, ima cak i selotejpa na sebi, uši na rubovima, pošaran i sl. 1 - ovaj strip mora imati sve stranice i vecinu površine korica tako da se strip može procitati i sve vidjeti. Ostalo sve ide: raskupusan, pošaran, prljav, izvitoperen, zaljepljen, izgužvan, ostalo prepuštam mašti... 0 - falican, ako mu fali stranica ili korica
To je to za pocetak, mogu se ubaciti meduocjene (.5) ili znaci + i - ako je strip izmedu dvije ocjene.
|
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 19/12/2007 11:45:48 |
|
|
Porter
Advanced Member
Sweden
5874 Posts
Member since 01/08/2002 |
Posted - 19/12/2007 : 14:31:01
|
quote: Originally posted by jang
slika govori više od deset ocjena i kilometra opisa
Ne govori,na slici izgleda super kad ga otvoris nedostaje neka stranica,neko na unutrasnjoj stranici ostavljao privatne poruke,igrao karti i sl. Znaci stip moze izgledati odlican a u stvarnosti je ocuvan za 1. Potrebna je :slika,osoba koja ocjenjuje strip da se razumije u ovu disciplinu,iskrenost,inteligentno pakovanje.... |
Edited by - Porter on 19/12/2007 14:33:34 |
|
|
Raymond
Senior Member
USA
1023 Posts
Member since 05/05/2006 |
Posted - 19/12/2007 : 14:51:18
|
imate dosta dobre ideje kako i sta je...ja sam bio navikao na maericki standard ocjena stripa... i kad sam bio kupovao ispocetka neke nase stripove itd...kaze/napise jaran stripovi glanceri itd...kad dobijem to nije ni za dvojku a kamoli za glancer ubio ga bog....Glancer znaci cisto nov u kesici ako je moguce i to ono Mylar kesici kroz koju kiseonik ne moze da unisti boju papira ...dobro malo pretjerujem....ali glancer znaci cist kao sunce bez ijedne tackice nicega na njemu i mozda jednom prelistam ali da se ne uoci da je prelistan.
Cim strip ima neke natpise olovkom hemijskom itd iako on izgleda glancer on automatski postaje los [1 na naski]....tesko je taj sistem od 1 do 5....ja mislim da je lakse od 1 do 10. Isto tako i da je jedna stranice prelomljena itd to se sve mora objasniti kupcu..svaki detalj...jer on moze biti glance izvana ali ako je unutra naprimjer greska sa otiskom...ink razmazam u stampariji itd onda opet to je los strip...To je to Glancer znaci 100% nov iznutra i izvana ...
Oni najnernormalniji :) strip kolekcionari koji hoce da stvarno cuvaju svoje stripove bi trebali ako mogu investirati u Mylar kesice [sad dimenzije su drugacije za euro stripove] i stavljati stripove u tamnim ormanima u arhivski paket po mogucnosti.... |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47326 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 19/12/2007 : 16:03:39
|
to najviše ovisi o onom ko ocjenjuje. ima ih šta trice smatraju glancerima |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
el brujo
Starting Member
5 Posts
Member since 06/10/2007 |
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Posted - 20/12/2007 : 11:21:47
|
quote: Originally posted by el brujo
Znaci obavezno je pregledavanje stranicu po stranicu mikroskopom Bolestno!
Tacno! Najbolje je mikroskopom! |
|
|
culfis
Advanced Member
6738 Posts
Member since 01/12/2006 |
|
viktor14
Senior Member
Croatia
1119 Posts
Member since 06/08/2007 |
Posted - 20/12/2007 : 11:44:10
|
quote: Mint (MT) Glancer Coskovi su ostri kao britva, hrbat ravan bez i najmanjeg ostecenja, savijanja ili nedostatka boje, papir je bijel,boje ciste kao suza,naslovnica ima svoje originalne kontraste i boje. Ovi primjerci su veoma rijetki, najstariji primjerak sto je ocjenjen sa 10.0 zove se: The White Guard 1 iz 1949 god.,na 2.mjestu je Thor 156 iz 1968 god,3.mjesto Wolverine 1 iz 1982. Znaci glancer nije bas da se nalazi svaki dan i svugdje,na ovo bi Obelix rekao: ovi amerikanci nisu normalni.
Bolesno, stvarno bolesno. |
|
|
beli luk
Average Member
Serbia
795 Posts
Member since 18/06/2006 |
Posted - 20/12/2007 : 22:56:03
|
U Americi postoji CGC - Comics Grade Comision. Postoje tu naravno pravila, ali se u najsitnije crevce to svede na subjektivno misljenje drugih ljudi. Kako ocuvanosti, tako i cene. Vece cene naravno dobijaju popularniji stripovi. Meni je Pajtak poklonio Batman Year One #1 sa CGC ocenom 9,6 , i opet, hvala mu. Taj strip meni ima sentimentalno znacenje jer kad sam to procitao, ponovo se rasplamsala ljubav prema stripovima, ovog puta podgrejana kolekcionarstvom. |
...and they won`t have to burn the books! when no one reads them anyway... |
|
|
torca
Average Member
746 Posts
|
beli luk
Average Member
Serbia
795 Posts
Member since 18/06/2006 |
Posted - 21/12/2007 : 07:19:01
|
Ma nisam care, to mi je poklonio ove godine, prvi put sam Year One citao pre 5-6 godina. Hehe, iskreno si me nasmejao. |
...and they won`t have to burn the books! when no one reads them anyway... |
|
|
torca
Average Member
746 Posts
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29623 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 21/12/2007 : 12:57:01
|
quote: Originally posted by srdjandj
Tacno! Najbolje je mikroskopom!
Ako stripove nisi temeljito pregledao ne možeš ih prodavat kao glancere, a ako ih pregledaš onda više nisu glanceri Zato su svi ovi koji prodaju tzv. "glancere" varalice! Preko dveribada zvanog gulikoža pa do svih ostalih |
|
|
dveribad
Senior Member
Croatia
2502 Posts
Member since 18/07/2005 |
Posted - 23/12/2007 : 22:33:03
|
quote: Originally posted by supermark
Ako stripove nisi temeljito pregledao ne možeš ih prodavat kao glancere, a ako ih pregledaš onda više nisu glanceri Zato su svi ovi koji prodaju tzv. "glancere" varalice! Preko dveribada zvanog gulikoža pa do svih ostalih
-- |
|
|
viktor14
Senior Member
Croatia
1119 Posts
Member since 06/08/2007 |
Posted - 23/12/2007 : 22:52:10
|
Ako stripove nisi temeljito pregledao ne možeš ih prodavat kao glancere, a ako ih pregledaš onda više nisu glanceri Zato su svi ovi koji prodaju tzv. "glancere" varalice! Preko dveribada zvanog gulikoža pa do svih ostalih
To ja zovem logickim zakljucivanjem!
|
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Posted - 23/12/2007 : 23:30:55
|
Nije gulikoža, nego derikoža! |
|
|
giant
Average Member
Slovenia
897 Posts
Member since 22/10/2006 |
Posted - 24/12/2007 : 14:48:42
|
quote: Originally posted by viktor14
quote: Mint (MT) Glancer Coskovi su ostri kao britva, hrbat ravan bez i najmanjeg ostecenja, savijanja ili nedostatka boje, papir je bijel,boje ciste kao suza,naslovnica ima svoje originalne kontraste i boje. Ovi primjerci su veoma rijetki, najstariji primjerak sto je ocjenjen sa 10.0 zove se: The White Guard 1 iz 1949 god.,na 2.mjestu je Thor 156 iz 1968 god,3.mjesto Wolverine 1 iz 1982. Znaci glancer nije bas da se nalazi svaki dan i svugdje,na ovo bi Obelix rekao: ovi amerikanci nisu normalni.
Bolesno, stvarno bolesno.
Hm,meni se to niti ne cini previše bolesno...možda malo više preterano,ali: takav je glancer!! Poanta je po mome u tome,jer ljudi mogu prodati za velike pare stripove,za koje kažu da su glanceri,ali onda,kad stignu nama u ruke-KATASTROFA...Kad ne bi novac bio posredi,svejedno-ako strip nije dobar...bacimo ga i nabavimo novi! |
Invincible shield |
|
|
|
Topic |
|