Author |
Topic |
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 21/01/2008 : 12:56:15
|
quote: Originally posted by jurica
iskljucivo se govorilo o tome da se rat, krivnja, zrtve moraju OSVIJESTITI i da se sa time mora SUOCITI jer cilj nije, kako ti mestre iz Svicarske porucujes, zaboraviti, nego razumjeti, zapamtiti i ne dozvoliti da se ikad ponovi.
slazem se,samo je problem u tome da je tanka nit izmedju mrznje i razumijevanja.S toga mislim da ce ovaj strip izazvati razlicite poglede na sve sto se desilo i upravo u rukama dijece ce se gledati kao izvor mrznje jer oni ne razmisljaju dublje kao odrasli |
|
|
Pavel01
Senior Member
Croatia
2470 Posts
Member since 10/03/2007 |
Posted - 21/01/2008 : 13:22:00
|
ni u najvecem ludilu ne bih pokusao relativirati zlocin na ovcari/vukovaru. to sto tu citam u pravcu autora stripa je vise nego bolesno, koliko mrznje tek povrsinski zamaskirano toboznjim dusebriznistvom. lijepo je to stinkac jos davno srocio u komentaru na dampyra (bas pase): "... Usput, ovaj prvi broj Dampyra pokazuje da su se prije tih 5-6 godina, kad je strip nastao, stvari u vezi rata jasnije i tocnije gledale, dok je sad sve više u modi nekakvo zamagljivanje i gubljenje fokusa, pokušaj relativiziranja i izjednacavanja, ukratko, obicno trendovsko smece."
onda se radilo o dampyru i nekim scenama za koje jos uvijek nisam shvatio zasto netkoga vrijedjaju. a ovo sada je sasvim nova dimenzija pljuvanja, visokometastazirana. sramota. |
the bird is the word http://www.youtube.com/watch?v=ZieSsxPkMwk |
Edited by - Pavel01 on 21/01/2008 13:22:30 |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40276 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 21/01/2008 : 19:42:42
|
Ja se u potpunosti slazem sa King Warriorom... Zamislite da se sve nacionalnosti konstantno podsecaju zlocina koja je cinila suprotna strana... Eto nam rata ponovo, a kome treba??? Nikom!!! Zasto lupate gluposti... Ako treba decu da ucite da su ih Srbi unistavali, onda stvarno... Cemu bi to odvelo... Zasto mala deca koja bi sad pocela da citaju strip trebala da mrze nekog koga nisu ni videli a mozda ce se jedan dan druziti... Ili voleti... Cemu to sve???? Ne moram ja od 26 godina biti kriv za nesto sto su uradili moji politicki predstavnici i da me mrze Hrvati jer je bilo svacega... A sigurno cu biti kriv u ocima onog ko procita takav strip jer sam Srbin... A nikad oruzje nisam drzao u rukama, cak sam i vojsku odsluzio civilno i voleo bih jedan dan da se upoznam sa nekim ljudima sa ovog foruma i da se lepo druzimo... Molim vas koji zagovarate suprotnu teoriju od moje da mi objasnite zasto mislite tako??? Eto, recite... Neka ovo bude taj topic o raspravama... NADAM SE DA NAS NECE BANOVATI NIKO JER JE MOJA POENTA DA SREDIMO NEKE RAZMIRICE I NETRPELJIVOSTI KAO LJUDI A NE KAO ZIVOTINJE... BEZ ZLE NAMERE ZA BILO KOGA ! ! ! |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
Toninho
Advanced Member
Croatia
3825 Posts
Member since 15/05/2004 |
|
VALTER
Advanced Member
Croatia
6408 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 21/01/2008 : 21:54:01
|
quote: Originally posted by jurica
nisam procitao strip, ali po vlastitom priznanju ni vecina onih .
ili da citiram Slavenku Drakulic iz romana koji jos uvijek smatram najuspjesnijim umjetnickim tretmanom naseg rata (Kao da me nema): "Krvnicima treba zaborav, ali im ga zrtve ne smiju dati".
Ni ja nisam procitao ovaj strip, tako da bi bilo neumjesno da ga komentiram. Ali kad si spomenuo Slavenku Drakulic, pada mi na pamet njezina knjiga 'Oni ni mrava ne bi zgazili', o ratnim zlocincima u minulom ratu. Strip mi se cini zgodnim medijem za prikaz metamorfoze jednog dvadesetogodišnjaka, koji je do jucer imao curu, svirao gitaru, imao prijatelje svih kasnije sukobljenih nacionalnosti, u sudionika ili pokretaca masovnih smaknuca koji dobija žulj na prstu od strijeljanja. Pretvorba jednog prosjecnogg lika u ratnog zlocinca, to je tema za dobar strip-scenarij. Pa i Lavric je u Bosanskim basnama na tragu toga. |
|
|
barinic
Starting Member
36 Posts
Member since 26/06/2007 |
Posted - 22/01/2008 : 00:34:40
|
Samo da se opet javim....cilj ovog stripa nije raspirivanje mržnje, niti ce biti. Pravi cilj je prije možda nauk iducim generacijama do cega mržnja može dovesti i koje su posljedice toga. Ali ne na jedan fiktivan, supermensko - ideološki nacin, gdje je sve smješteno kao po špagi. Bez obzira koliko bi mi to sada željeli. Tko voli strip i tko skuplja stripove, bice mu zanimljiv i ovaj strip. I to je to. |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40276 Posts
Posted - 22/01/2008 : 02:38:36
|
Ako nije bilo u cilju raspirivanje mrznje drago mi je sto mogu da se izvinem ako sam nekog uvredio... |
|
|
barinic
Starting Member
36 Posts
Member since 26/06/2007 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40276 Posts
|
marlowe
Advanced Member
Serbia
4279 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 23/01/2008 : 18:05:28
|
quote: Originally posted by barinic
Samo da se opet javim....cilj ovog stripa nije raspirivanje mržnje, niti ce biti. Pravi cilj je prije možda nauk iducim generacijama do cega mržnja može dovesti i koje su posljedice toga. Ali ne na jedan fiktivan, supermensko - ideološki nacin, gdje je sve smješteno kao po špagi. Bez obzira koliko bi mi to sada željeli. Tko voli strip i tko skuplja stripove, bice mu zanimljiv i ovaj strip. I to je to.
Lepe zelje i angazovanje autora. Ocekujem uskoro i drgi broj pod naslovom Medacki dzep. Materijala ima na pretek. Takodje, uveren sam i da autor priprema svoj magnum opus pod kratkim naslovom Jasenovac. Vidim to kao monografsku publikaciju od nekih 800 tabli stripa, pracenu dokumentarno tekstualnim sadrzajima. Takodje, predlazem da se u tom slucaju ne ide samo na distribuciju u okviru nekadasnjeg koncentracionog logora, vec mislim da bi bilo svrsishodnije da se ide preko skola i najbolje bi bilo direktno kontaktirati ministarstvo obrazovanja. Puno srece u daljem radu. |
________________________ Remember, remember the fifth of November, The gunpowder, treason and plot, I see of no reason why gunpowder treason should ever be forgot. |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40276 Posts
Posted - 23/01/2008 : 19:00:51
|
quote: Originally posted by marlowe
quote: Originally posted by barinic
Samo da se opet javim....cilj ovog stripa nije raspirivanje mržnje, niti ce biti. Pravi cilj je prije možda nauk iducim generacijama do cega mržnja može dovesti i koje su posljedice toga. Ali ne na jedan fiktivan, supermensko - ideološki nacin, gdje je sve smješteno kao po špagi. Bez obzira koliko bi mi to sada željeli. Tko voli strip i tko skuplja stripove, bice mu zanimljiv i ovaj strip. I to je to.
Lepe zelje i angazovanje autora. Ocekujem uskoro i drgi broj pod naslovom Medacki dzep. Materijala ima na pretek. Takodje, uveren sam i da autor priprema svoj magnum opus pod kratkim naslovom Jasenovac. Vidim to kao monografsku publikaciju od nekih 800 tabli stripa, pracenu dokumentarno tekstualnim sadrzajima. Takodje, predlazem da se u tom slucaju ne ide samo na distribuciju u okviru nekadasnjeg koncentracionog logora, vec mislim da bi bilo svrsishodnije da se ide preko skola i najbolje bi bilo direktno kontaktirati ministarstvo obrazovanja. Puno srece u daljem radu.
|
|
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
|
sawitch
Advanced Member