Author |
Topic |
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
|
Raymond
Senior Member
USA
1023 Posts
Member since 05/05/2006 |
Posted - 19/01/2008 : 18:32:32
|
quote: Originally posted by supermark
mene zanima da li je kompjutorsko crtanje informaticka funkcija (znaci> svaki informaticar sa znanjem o ovom programu zna vrlo dobro/odlicno crtati) ili je (kako su neki vec rekli) to sredstvo pomagalo koje bez znanja nekog crtaca ne vrijedi?
Mozes slobodno da probas jer vecina crtackih i drugih sofvera se daju od firmi na oko 30 da se pozajmi [download] da vidis hoce li ti se svidjeti prije ngo sto kupis itd...neki softwari sto sam probao kostaju nekoliko stotina US dolara a neki 3D softveri [koji trebaju super jaki komp inace ti ukoci komp satima :)] su nekoliko hiljada dolara i vise...onda ti treba Wacom tabla jer crtanje sa misem itd ti skroz poremeti ruke i boli danima...
Za mene tradicionalno se treba prvo nauciti pa onda na komp [ali moze i pravo na komp ali samo ako ucis pravilno crtanje kao da radis na paprnoj tabli.
Pozitivnih stvari kao brisanje kad pogrijesis itd i ubacivanje nekih efekata itd ali stvarno kao sto Shakil rece ako ne znas crtati hic ti ne pomaze [da napomenem da se crtanje moze nauciti ako vjezbas i crtas satima svaki dan i ucis iz raznih knjiga, prirode itd... |
|
|
Raymond
Senior Member
USA
1023 Posts
Member since 05/05/2006 |
Posted - 19/01/2008 : 18:42:09
|
@ rico, vrlo dobar crtez btw. Jel to Hrvatski ridjobradi?
samo ja bih usmjerio mac [jeli mac?] malo na neki drugi ugao tako da se vidi malo ruka kako ga drzi... |
|
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
Member since 24/10/2007 |
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Posted - 19/01/2008 : 18:54:59
|
quote: Originally posted by Raymond
@ rico, vrlo dobar crtez btw. Jel to Hrvatski ridjobradi?
samo ja bih usmjerio mac [jeli mac?] malo na neki drugi ugao tako da se vidi malo ruka kako ga drzi...
Ma zajebancija samo, skica, bez ikakve namjene, cisto za ovu temu, zapravo specijalno za ovu temu, pokusa san slikovito objasnit da je crtanje na kompu isto sto i na papiru, sto se tice umjeca... jel? Zakljucak: ko zna na papiru, lako ce naucit na kompu i obrnuto... sto ne znaci da ja znam, naravno... |
https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign |
|
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
|
viktor14
Senior Member
Croatia
1119 Posts
Member since 06/08/2007 |
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
|
Death
Senior Member
Croatia
1208 Posts
Member since 10/01/2008 |
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
Posted - 19/01/2008 : 20:19:52
|
quote: Originally posted by Rico
quote: Originally posted by Man_of_Steel
Nego Riko, koliko stoji ova tvoja crtaljka od geniusa?
A racunaj negdi 25 eura... najjeftinija opcija, i vrlo dobra za navikavanje... a i ako ti ne pase bacija si samo 25 eurica...
Niej mnogo, mozda uzmem... |
Whenever You need hard center, I will be there... |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
|
Death
Senior Member
Croatia
1208 Posts
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 20/01/2008 : 14:49:28
|
super ti je ovo Rico! i cini se da crtas jako brzo (kako stignes promptno reagirati).
znaci ti sad radis bez papira?
neke stvari me cisto tehnicki zanimaju: kako povlacis duge ravne crte? meni se cini ako ih povucem nekakvim geometrijskim alatom da dobijem neprirodno ravnu liniju, a ako povlacim Geniusom ne uspijevam uopce dobiti finu (ravnu) liniju.
to me izludjuje kad animiram. trenutno nacrtam skicu sa geometrijskim linijama, pa dugo i mukotrpno (jako povecano) vucem malo po malo po tome. ali trazim neko bolje rjesenje. znas li ga ti? |
|
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Posted - 20/01/2008 : 15:36:05
|
quote: Originally posted by jurica
super ti je ovo Rico! i cini se da crtas jako brzo (kako stignes promptno reagirati).
znaci ti sad radis bez papira?
neke stvari me cisto tehnicki zanimaju: kako povlacis duge ravne crte? meni se cini ako ih povucem nekakvim geometrijskim alatom da dobijem neprirodno ravnu liniju, a ako povlacim Geniusom ne uspijevam uopce dobiti finu (ravnu) liniju.
to me izludjuje kad animiram. trenutno nacrtam skicu sa geometrijskim linijama, pa dugo i mukotrpno (jako povecano) vucem malo po malo po tome. ali trazim neko bolje rjesenje. znas li ga ti?
Ma, ovo ovdje sto sam crtao jest bez papira sve (zato i ne valja nista:), ali za nesto ozbiljno radim olovku na papiru, djelomicno je tusiram na papiru, pa zavrsavam tusiranje na compu. Problem na kompu sto se olovke tice, je kod samog kadriranja, neprakticno mi zapravo, zato je olovka na hameru zakon.
Da moram crtati strip, amo rec brzo i cisto prolazne kvalitete, dakle neki sund (primjer su ovih par crteza, tako nesto), mogao bih bez problema raditi 2 table dnevno, pa cak u flat coloru... to je sto se brzine tice.
Sto se tvog problema tice, ne znam u kojem ga programu radis, vjerojatno u PS-u koji i nije napravljen za tako nesto. Ako nisi probao MS, ja ti je imam, izrazi zelju i saljem ti je postom. To je pravi jebacki crtacki program.
Evo primjer linija, koje sam iz prve povukao na ogromnom formatu sa raznim korekcijama.
|
https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29363 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
Death
Senior Member
Croatia
1208 Posts
Posted - 20/01/2008 : 15:50:35
|
Lakše je crtati na kompu.Komp je i napravljen da olakša stvar.Možda sam i pretjerao kada sam rekao da na kompjuteru može crtati svaka budala,ali je zato mnogo,mnogo lakše.Zato crtež koji je crtan tradicionalno mnogo više vrijedi od racunalnog crtanja.Evo,netko želi prodati jedan crtež crtan racunalno i jedan crtež crtan tradicionalno.Što mislite,koji ce crtež biti skuplji? |
|
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
|
Markos
Webmaster
Croatia
29363 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Posted - 20/01/2008 : 15:58:36
|
quote: Originally posted by Death
Lakše je crtati na kompu.Komp je i napravljen da olakša stvar.Možda sam i pretjerao kada sam rekao da na kompjuteru može crtati svaka budala,ali je zato mnogo,mnogo lakše.Zato crtež koji je crtan tradicionalno mnogo više vrijedi od racunalnog crtanja.Evo,netko želi prodati jedan crtež crtan racunalno i jedan crtež crtan tradicionalno.Što mislite,koji ce crtež biti skuplji?
Ti jednostavno nisi skuzio bit, a to je da cu ja do istih rezultata doci na papiru, apsolutno istih, vjerojatno i boljih, ali u pitanju je komod, prakticnost, jednostavnost, a ako oces i lijenost. Ponavljam, crtas glavom i rukom, a alat je nesto sasvim drugo. Neda mi se vise, phuh...
Pozdrav druzini! |
|
|
I like girlz
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
7808 Posts
Member since 18/01/2005 |
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Member since 29/12/2002 |
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 21/01/2008 : 12:28:27
|
hmmm... stvarno nemam taj Manga studio, a vidio sam na netu da je OGROMAN pa mi ga se ne da skidati.
ipak, nemoj mi ga slati jer mi se ne zuri (treba to i nauciti kad se instalira), a valjda cemo se vidjeti kad doletim jedan dan do Splita. |
|
|
Topic |
|