Author |
Topic |
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 11/02/2008 : 17:46:19
|
Jasno je svima da živimo u društvu gdje je osnovna pokretacka snaga (na žalost) novac. Bez novca nema hrane, nema smještaja pa tako nema ni stripova. Svaki strip koji kupimo i prodamo ima svoju cijenu. Nekada kupovna i prodajna cijena nisu iste. Razlika izmedu te dvije cijene se zove profit (zarada). Tko nece ostvariti zaradu ako vidi priliku: 1. Onaj kome novac ne treba (ako takvi postoje, jako ih je malo i negdje su drugdje). 2. Onaj koji ima jako puno novca (takvih je relativno mali postotak). 3. Budale (oni koji misle da mogu bez novca i da je necasno ostvariti profit ili ih trenutno netko finansira pa misle da ce zauvijek tako).
U ova tri primjera ne mislim na prodaju stripova nego na zaradu u životu uopce - konkretno na ono od cega živimo. Šta to konkretno znaci kada se primjeni na aukcije... Cisto zdravorazumski, ako vam se pruži prilika kupiti vrijedan strip za 100 kuna, znajuci da ga u roku od par tjedana ili mjeseci prodati za 500; da li cete iskoristiti tu priliku? Ne znam za vas, ali ja hocu. Novac mi je neophodan i bez njega ne mogu, malo viška mi sigurno nece škoditi. Možda ce vam se uciniti da nepotrebno isticem sasvim logicne i ocigledne stvari, ali vjerovali ili ne, ne slažu se svi sa ovim videnjem... Na aukcijama ima dosta starih stripova koji idu po nekoliko stotina kuna. Mislite li da su svi placeni tocno toliko koliko se za njih traži. Davno je to bilo kada je netko kupio Nasilje u Darkwoodu, ali siguran sam da u trafici nije koštao 1000 kn. Ne moram se toliko ni vracati - koliko su prije par mjeseci/godina koštali neki Marti Giganti, Kenovi, Mr.No isl. A na aukcijama bogami lijepe cijene. Treba li ljude koji to prodaju nazvati nepoštenima, necasnima, pohlepnima, lopovima? Ili treba stati s obje nogu na zemlju, probuditi se i pomirisati kavu te shvatiti da ne živimo u Diznilenu vec u surovom kapitalizmu gdje nema milosti za male ljude koji se ne znaju snalaziti. Na kraju da odgovorim jednom clanu koji me ja na tvrdnju da sam "za 3 godine iz prakticno nicega stvorio krasnu kolekciju od 1300 stripova" - pitao: kako sam uspio da otkrijem tajnu pa da i ostali mogu tako. Pa evo: Pametno sam raspolagao s novcem, kupovao kada je jeftino, prodavao sve što mi ne treba po realnim cijenama (da sam bio skup, ne bih prodao). Ponekad sam uz 20 stripova koji mi trebaju, kupio i 5 koji mi ne trebaju jeftino, prodao ih na aukcijama i tako pokrio pola cijene onoga što mi je ostalo. Kupovao sam po gradu od ljudi kojima stripovi ne trebaju po više komada po 5 kn. komad. Pola ode u kolekciju, pola mi po 10 kn. vrati uložen novac. Mjenjao sam stripove, prodavao knjige pa kupovao stripove, pretakao iz šupljeg u prazno, davao popuste, tražio besplatnu poštarinu, krpio, ljepio, kompletirao i naravno preprodavao. Svaki strip koji nije od izdavaca (ili kioska) je po definiciji preprodan što znaci svi na aukciji (vecina svakako). Imam 1300 stripova u kolekciji i 130 na prodaju - a vi me nazovite preprodavac ako vam je volja, meni ne smeta... Najvažnija stvar na kraju. Kada jednom kupim strip, uredno ga platim, taj strip je onda moj. Mogu ga citati, izložiti na polici, pokloniti, obrisati d... s njim ili ga staviti na aukcije po cijeni od 10 000 kn. Nema teorije da dozvolim bilo kome da mi se mješa u to kako cu raspolagati sa svojim stripovima i da mi kenja u vezi toga. Kome se ne svida neka prošece...
|
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 11/02/2008 17:47:51
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 11/02/2008 : 18:18:06
|
Sa svim recenim se u potpunosti slažem sa tobom!!!!!!! |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
Porter
Advanced Member
Sweden
5874 Posts
Member since 01/08/2002 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40274 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 11/02/2008 : 18:25:51
|
Obi, ja sam za ovo kratko vreme koliko sam na ovom forumu i stripovi.org, o tebi sam mogao saznati da stvarno volis da citas, da se razumes u dosta stvari i da si jako realan i pametan covek... Ne dozvoli da ti iko zamera za to sto preprodajes.. U tome nema nista lose... Ja sam probao bez toga, i ne moze se... Samo sam kupovao i dospeo do praznog dzapa... Ne moze se tako... Sve sto si napisao je apsolutno tacno i u potpunosti se slazem sa tobom... Svaka cast majstore... |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
fred perry
Average Member
526 Posts
Member since 19/01/2008 |
Posted - 11/02/2008 : 18:37:50
|
visina cijene stripa je osobna stvar pošto limiti ne postoje,a na kupcu je da procjenjuje stvarnu vrijednost,tj.tu su aukcije pa nek traži.obi,slažem se s tobom. |
SAMO HAJDUK!!! |
|
|
gumiflex
Average Member
Croatia
521 Posts
Member since 12/05/2007 |
Posted - 11/02/2008 : 19:41:32
|
Obi-wan, ja se u potpunosti slažem s tobom. Naravno da ceš to uciniti tako i da se tako radi. I to nema šta.
Ali, bit ce da se u jednom razlikujemo. Ja jednostavno ne bih mogao ovdje, na aukcijama, od nekoga kupiti strip, dobiti pozivni- svi vide što i koliko, i onda ga staviti nazad na aukciju za 350 kuna veci iznos. Ne znam, možda griješim- izgleda da griješim, ali nisam takav tip.
Inace, stripove koje kupujem - kupujem okolo kao i ti i onda ih stavim na aukcije i naravno da neku kunu i zaradim, ali to je sitno da ti budem iskren. Ja prvenstveno citam stripove. I zato ih kupujem. Ali, dobro- istina je i ta da ja od toga ne živim jer imam drugi posao.
I usput, ona dva što sam kao prodavao za nekih 40-tak kuna više, a koja si istaknuo- poklonio sam ih nedugo zatim. I to jedan kerberu, a jedan gervasijusu s kolekcionara.com. Toliko o mojoj preprodaji.
Eto, valjda je sad jasnije. Iako, opet kažem, ti si prvi prozvao mene (i kerbera) pa cak i imenovao topic našim nickovima. mislim, cemu to?
Ajde, konacno, pozdrav s ovim. Što god se više o ovome pisalo- ne javljam se više. |
Hoka-hej! |
Edited by - gumiflex on 11/02/2008 19:43:37 |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Posted - 11/02/2008 : 21:10:48
|
Teško da sam ja neki veliki prodavac, takoder tu i tamo neka kuna kapne. Spomenuta dva stripa su mi ubedljivo najveca zarada do sada. Kažem zarada jer sam danas jednog prodao. Covjek se javio, rekao da strip vrijedi više od 350 kn. (znaci nisam lud), ali on trenutno može dati 300 na šta sam ja odmah pristao. Spakirao sam mu neke nove filmove kao poklon iznenadenja i svi sretni i zadovoljni. Doduše, nisam platio proviziju... Drugi strip cu ponovo na aukcije po besramno visokoj cijeni i o tome više nikada necu raspravljati. Za ono što kažeš da ne bi preprodavao stripove na takav nacin te razumijem, ali covjek u životu dode u situacija da više za neke stvari ne može osjecati sram. Ja moram tako jer inace ne bih mogao nastaviti s ovim (ipak skupim) hobijem. Zaradeni novac ionako ide ponovo na aukcije, u striparnicu ili kakav sajam knjige i stripa. Takoder citam stripove, skupljam stripove, imam mizeran posao, ali stripovi moraju finansirati sami sebe (manje više). Radije cu se malo crvenjeti nego nemati. Na kraju, nisam ja tjerao prodavaca da mi proda strip jeftino niti tjeram kupce da mi plate ono što tražim...Vjerovatno je ipak stvar u finansijskoj situaciji gdje si ti sigurno u boljoj poziciji. Ako se ikada obogatim (nekim cudom), sve stripove koji su mi dupli ili višak cu pokloniti. Na kraju si u pravu, nisam vas trebao prozivati. Zasmetalo mi je što branite covjeka koji se pokazao neozbiljan prema meni i koji je vjerovatno muljao. Stvar je bila izmedu nas dvojice, a vi ste se ipak prvi umješali. Usput, aragon.sm je i danas bio na forumu, a nije ništa razjasnio. Ja stvarno mrzim svadu i takoder smatram da je stvar završena. |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 11/02/2008 22:07:36 |
|
|
Pavel01
Senior Member
Croatia
2470 Posts
Member since 10/03/2007 |
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Posted - 11/02/2008 : 22:05:43
|
Vrlo lijep text (morti), pun mudrosti i lijepo složenih recenica. Skidam kapu. No, to je samo tvoje mišljenje. Razglednica iz zabavnog parka gdje je sve idealno, ljudi su pošteni i moralni, sunce sija, pticice pjevaju, zdravlje dobro, placa još bolja (hvala na pitanju). Odavdje na dnu situacija nije tako jasna. Hrvemo se, ujedamo, zabijamo nož u leda jedni drugima jer novca je malo, a citaju nam se skupi stripovi. In the geto, moraš svašta napraviti da bi došao do stripova - pa cak i švercati. Ali isplati se. Na kraju teškog dana, skinem sas sebe odore prašnjave od uglja, dignem sve cetiri u zrak i sa osmjehom od uha do uha pocnem citati strip. Dok citam, ni najmanje se ne opterecujem gomilom leševa koje sam pregazio boreci se za svoj strip pod suncem. Što je najgore, ne živim ni od stripova ni za stripove. Šta tek radim kada su mi one najvažnije stvari u pitanju, bolje da se ne zna. |
Edited by - Obi-wan on 11/02/2008 22:06:32 |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Posted - 11/02/2008 : 22:14:22
|
quote: Originally posted by Pavel01
quote: Originally posted by Obi-wan
Jasno je svima da živimo u društvu gdje je osnovna pokretacka snaga (na žalost) novac. ...
i ona stvar. :D
Jao, dobro je što tu i tamo netko razbije napetost. Morao sam se nadrogirati da se malo smirim od silne napetosti i ataka na moju nejaku personu (popio sam caj). Tako mi i treba kada idem ispravljati krive Drine. Trebalo sam izvuci pouku iz toga kako su DOMIja i Vronskog isprepadali oko onog logo-a. Ali ne, glupan (ja) ide u boj s vetrenjacama. Necu više nikada pa makar otkrio Sotonu osobno registriranog na aukcije kako prodaje stripove za duše pri tom dižuci cijenu sam sebi pod drugim nickom... Ne prija to sve nekome paranoicnom kao što sam ja - eto vec imam strah od postavljanja aukcija. Još caja...srk...srk...srk...srk...srk |
Edited by - Obi-wan on 11/02/2008 22:17:25 |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Posted - 11/02/2008 : 23:00:52
|
|
|
|
Vjeko1980
Advanced Member
5649 Posts
Member since 24/08/2006 |
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7498 Posts
Member since 26/12/2006 |
|
kico
Advanced Member
Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Posted - 12/02/2008 : 09:17:32
|
Sad smo te otkrili Spock!!! :P :P :P Priznaj da si teški preprodavac! :D :D :D |
|
|
kico
Advanced Member
Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Posted - 12/02/2008 : 11:43:03
|
Ja san ljubomoran!!! Baš me zanima hoce li moji primjerci koji sam kupija za preprodaju, šverc i dilanje, postici bar približno tu cijenu. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Posted - 12/02/2008 : 12:38:52
|
quote: Originally posted by Renky
Ja san ljubomoran!!! Baš me zanima hoce li moji primjerci koji sam kupija za preprodaju, šverc i dilanje, postici bar približno tu cijenu.
Mislim da hoce! |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Posted - 12/02/2008 : 14:31:34
|
quote: Originally posted by srdjandj
Mislim da hoce! [/quote]
Misliš da hoce Pa cemu onda Valjda |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Posted - 12/02/2008 : 14:40:39
|
quote: Originally posted by Renky
Mislim da hoce!
Misliš da hoce Pa cemu onda Valjda [/quote]
Zato što necu moci ja da ih kupim! Eto zato, otici ce jako visoko! |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7498 Posts
Member since 26/12/2006 |
Posted - 12/02/2008 : 17:45:28
|
Sad smo te otkrili Spock!!! :P :P :P Priznaj da si teški preprodavac! :D :D :D
Nisam ja! Bio je to moj zli brat blizanac!! |
Kamo god da kreneš, uvijek si tu. |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Posted - 12/02/2008 : 18:43:07
|
quote: Originally posted by Spock
Sad smo te otkrili Spock!!! :P :P :P Priznaj da si teški preprodavac! :D :D :D
Nisam ja! Bio je to moj zli brat blizanac!!
Bio je to Centurion. |
|
|
kerber
Senior Member
Fyro Macedonia
1723 Posts
Member since 22/03/2006 |
Posted - 12/02/2008 : 19:43:08
|
quote: Originally posted by gumiflex
I usput, ona dva što sam kao prodavao za nekih 40-tak kuna više, a koja si istaknuo- poklonio sam ih nedugo zatim. I to jedan kerberu, a jedan gervasijusu s kolekcionara.com. Toliko o mojoj preprodaji.
Da,pamtim taj poklon ...e to ne prodajem |
|
|
Porter
Advanced Member
Sweden
5874 Posts
Member since 01/08/2002 |
Posted - 13/02/2008 : 18:53:13
|
Malo da se vratimo na jednu sitnicu kupiti strip za 10 kuna i prodati za 1000.Moral,nemoral,casno,necasno......... Uzmimo primjer ti (svi smo ti) kupis strip koji je popularan u kolekcionarskom svijetu a ti to znas za 10 kuna. Taj te strip ne interesuje ili ga vec imas u kolekciji. Naime radi se o ZS 13 Nasilje u Darkvudu ili jos bojle naletis na takva 2 stripa po 10 kuna tu je i LMS 4 Blago crvene planine,oba su glancera.
Da li bi prodali taj strip na aukcijama za 2x10 kuna sa opcijom kupi odmah za 20 kuna po komadu ipak je to 100% zarada . ILI bi stavili taj strip pod neku drugu opciju i ocekivali cirkus 5000-7000 kuna za oba sa nekoliko 1000% zarade. Da li bi ono bilo ma jeb*s moral ovaj put i drugi to rade. Inace mi je logicno da ako neko prodaje neki strip za neku basnosovnu sumu i neko ga kupi...znaci da ipak postoji kupac koju tu stvar vrijednuje bez obzira sto se nama mnogim to cini suludo. Jedino da prodavac ne primora kupca da nesto kupi,ostalo je ok. |
Porter |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Posted - 13/02/2008 : 19:52:24
|
Savim normalno da bih želeo da takve stripove prodam po što je moguce vecim cenama, zato i služe aukcije, da se strip stavi i da se ljudi takmice za njega, pa ko da više njegov je !!! |
|
|
Topic |
|