Author |
Topic |
|
The Hammer of Hell
Average Member
Croatia
945 Posts
Member since 10/12/2006 |
Posted - 19/03/2008 : 11:45:19
|
Znao sam i prije za EC Comics, citao sam neke skenove, i zakljucak mi je bio da su lijepo nacrtani, bitni za povijest stripa i to razdoblje u kojem su nastali, ali da se teško citaju i da ih je vrijeme pregazilo. A onda mi nije stigao EC Archives: Two Fisted Tales Vol.1, luksuzna knjižurina sa kvalitetno restauriranih prvih 6 brojeva tog stripa.
Cuo sam i prije za Harvey Kurtzmana, ali on mi je bio prilicno nebitan autor, jedan iz E.C-a, puno lošiji od mojih favorita Williamsona, Frazzete, Krenkela, Wooda i drugih. A onda sam procitao Two-Fisted Tales.
Prije Oesterhelda, Pratta i Ernie Pikea, prije Archie Goodwina i Blazing Combata, prije DC-jev kasnijih Rockova i slicnih, ovo su najbolji anti-ratni stripove koje sam citao. I was blown away.
Kurtzman je bio perfekcionist i control freak. Istraživao je do najmanjih detalja razdoblja, uniforme, ratnu tehniku i inzistirao na povijesnoj tacnosti. Crtao je manje više detaljne skice svojoj ekipi vrhunskih crtaca i zahtijevao da ih se tacno pridržavaju. I sam je bio odlican crtac, poducavao je Totha kako da pojednostavi crtež:)
Izgleda da je u to vrijeme završio i u bolnici zbog iscrpljenosti zbog rada na stripovima (a ne kao ove današnje lijencine:).
MAD je nastao kada mu je sugerirano, zbog svog metoda rada i sporosti koja je išla s njim (a samim tim i kronicnim manjkom love, jer kolicina=lova), da izbace i humoristicki magazin koji bi se brže producirao.
Uz to je kratko vrijeme 1952 pisao i dnevni Flash Gordon Dana Barryja.
A sve to mu je samo pocetak karijere.
Amo: kada su vas neki stripovi i autori tako zadivili?
|
www.stripgen.com |
Edited by - The Hammer of Hell on 19/03/2008 13:19:54
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29440 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 19/03/2008 : 13:14:42
|
Bogme, nakon ovakvog panegirika, ne preostaje mi nista nego da ovo kupim i uvjerim se. S obzirom da nije tako jeftino, bolje ti je da su zaista tako dobri, inace...:)
A odgovor na pitanje bih ti dao, ali ne znam kako da to ne ispadne reklama za moja izdanja. Eventualno bih mogao izdvojiti Noc bez kraja - Trillo/Mandrafina, to mi je genijalno bilo. Pa prvi brojevi Usagija i Bonea, takodjer, izvanredno otkrice, nisam mogao vjerovati koliko je to dobro. Prekrasna komedija Maison Ikkoku i dramaticni Lone Wolf and Cub kojeg sam procitao u dahu... Rdeci alarm, Grendeli, Sandman, Watchmen itd, itd... Tko bi ih sve nabrojio... |
Trouble will find me |
|
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
Posted - 19/03/2008 : 18:12:22
|
Kronologija ushicenja, ali bez proseravanja i preseravanja, znaci nesto sto me ocaralo kroz vrijeme, dakle:
1. Oni Zagor s majmunima kad ih napadaju usput:))))) Blek 127, 128 2. Zov strip, a u njemu, oni sicilijanci balunjeri, Mark Macka, i Ottovi rokeri, Politikin zabavnik oni mali ljudovi svemirci. 3. Nipper Lola Lawrence, Len Dugan, prika Stewart 4.... nesto sto me vjerojatno najvise drzalo je Hermannov Jeremiah iz strip arta, one svjetske premijere u cb-u, FW Pratt, Delicev Smogy, Manara, Moebius iliti Gir, kako oces, ko ce se svega sitit... e, Daleka planeta, Storm, Den... 5. Upoznavanje sa Yu stripom i Spunkom, cijeli proces, ne. 6. Prvo otvaranje Kercevog Kobre, onaj album, jel se zvao Profil (neko specizdanje Yu stripa), to mi je bilo ono uauuuu 7. Pojavljivanje Dejana Nenadova u Stripoteci, oni sf-ovi, kad je brajo ima 16, 17 godina, uauuuu. Machu Pichckhucu od pok. Devlica 8. Apsolutno svaki dodir sa Kordejevim radovima iz 80- ih 9. Otvaranje stripoteke ispred kioska, ono odmah "VAM", i mislim da mi je to nesto najupecatljivije 10. Rat, boli me kurac za strip, dosa mi prika i nosi mi prvu svesku Grendela, odusevljenje. Nasi ljudi u Americi. 11. Sofia 11a. Richard Corben CB
Vjerojatno san puno toga i zaboravija, al evo iz prve ruke, zapravo rijetko citan stripove, vise ih gledan i listan, u svakon slucaju nema bas vise nekog žara.
Nego Hammere, zajeban si ti i misteriozan neki lik, bas se upravo pitan koji si, iman par soluciones, ali... |
https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign |
|
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
|
The Hammer of Hell
Average Member
Croatia
945 Posts
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
|
The Hammer of Hell
Average Member
Croatia
945 Posts
Posted - 04/04/2008 : 20:47:50
|
Upravo citam EC Archives: Two-Fisted Tales Vol.2. Jebate. Za one koji ih nisu vidjeli: svaka knjiga sadrži reprint 6 brojeva stripa od koji se svaki sastoji od nepovezanih kracih prica od oko 6-8 stranica.
Poslije prve knjige bilo mi je jasno šta ocekivati od Kurtzmanovog scenarija, sad me iznenaduju fantasticni crtaci kao šta je Jack Davis, pa cak i John Severin kojeg nisam baš podnosio do sad. I tako citam ja, prvi broj, bam, još jedna vrhunska Kurtzmanova prica unutra(ili cak i dvije), drugi broj ista stvar plus još vrhunskija:) prica iz WW2. Svašta tu ima, prica iz perspektiva korejskih civila, njemackih vojnika, G.I.ja u Koreji, navikneš se na tako visoki standard pripovijedanja.
Treci broj, cijeli posvecen nekoj operaciji u Koreji za koju nikad nisam cuo. Prva prica, vrhunski nacrtana, ali ono, nije to baš to; druga, isto tako; šta se to dogada, je li rutina uzima svoj danak; treca, corak, isto tako, WTF; cetvrta:
Bojao sam se okrenuti zadnju stranicu. Zaplaka sam na kraju. I to na pricu ispricanu iz perspektive džukele obicne. E, da, crtež: Wallace Wood, možda najjaci od svih njih, ali to je samo dodatni bonus.
Ovo su stripovi za sva vremena.
A tek sam na pola knjige.
|
www.stripgen.com |
|
|
Toninho
Advanced Member
Croatia
3825 Posts
Member since 15/05/2004 |
|