Author |
Topic |
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 09/05/2008 : 12:13:30
|
Cinjenice:
- Negdje u sedamdesetima se u Jamerici dogodio problem da su stripovi postali prejeftini da bi kioscima bili isplativi. Stripove je spasilo to što su se povukli u mrežu specijaliziranih knjižara.
- U Hrvatskoj striparnice postoje samo u Zagrebu.
- Striparnica ne mora biti velika (6 kvadrata?), ne mora biti u centru grada, reklamira se od usta do usta i kroz godinu dana sama stvara 80% svojih mušterija.
- Inicijalan kapital je potreban da bi pokrio 6-12 mjeseci poslovanja, ali postoje krediti. Pogotovo u nerazvijenim krajevima, pogotovo ako firmu otvori žena.
- Vlasnik striparnice (i antikvarnice) može, ako želi, za sebe stripove uzimati bez rabata.
- Dok god se vlasnik ne polakomi, redovno odjavljuje i placa robu, nema razloga da svi nakladnici ne bi radili s njime.
- Arthur Clarke je rekao da svaka dobra zamisao prolazi kroz tri faze: 1. To ne može uspjeti! 2. Može uspjeti, al' ne vrijedi truda. 3. Otpocetka sam znao da je to dobra ideja!
U kojoj smo sad fazi?
mcn
|
Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn |
|
alen
Advanced Member
Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
Posted - 09/05/2008 : 12:26:10
|
Ja sam razmisljao u sto uloziti lovu koju zaradim u Svicarskoj. Pa mi je svasta padalo na pamet: od fondova (hahahahahahahhahahahaha) do strip izdavastva. Strip-ducan mi nije pao na pamet, ali mislim da To ne moze uspijeti. Bar ne u Karlovcu. Ulozio sam stoga lovu u Lego kockice i isplatilo se. Sin sretan, ja sretan. |
itsyourworldyoucanchangeit |
|
|
LeeMan
Senior Member
Hungary
1257 Posts
Member since 04/10/2003 |
Posted - 09/05/2008 : 13:54:50
|
Vezano za te faze, ja sam uvek u fazi "Uspecu!" - Iako mi malopre nije uspeo usmeni ispit, iz predmeta na kom sam radio ko konj, mogao bi sa opravdanjem kao i moj kolega da se naljutim i pocnem se svadjati sa profesorom. Ali ne, ja nisam takav, lagan osmeh, u sebi prva misao "Pusi Kurac!" mada posle 2 minuta vec razmisljam kako cu ga za 5 dana 100% poloziti, jer mi je tacno rekao u chemu je greska, znachi ispravis gresku i idemo dalje. Vozi Mishko!
Tako je i u poslu, ko ne pristupa stvarima pozitivno, vec uvek sa nekom strepnjom, i onim "Sta ako..." - nece dogurati daleko u poslovnom zivotu.
Imas kesh - segmentiraj trziste u koje oces da ga ulozis, pogledaj ponudu i potraznju > ne otvaraj nesto cega ima na svakom koraku, privuci gosta sa nekim lepim gestom, mnogo promocija i uctivoscu i uspeh je zagarantovan. |
Ej lutko šeceru,ja sam ptica nebeska,i kao takav umrjecu! |
|
|
hello
Senior Member
Croatia
2730 Posts
Member since 14/07/2006 |
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 09/05/2008 : 14:11:44
|
>i u Rijeci, Splitu (iako vec postoji polustrip knjižara Utopija),Osijeku i možda Zadru.
Nije ni to malo.
> U ostalim gradovima teško da bi bile isplative.
Jedna na 100.000 ljudi meni se ccini okej. Sad nevezano pitanje i bez podjebavanja: zassto je Dubrovnik takva crna rupa? Nissta protiv DU, moja je familija otamo, ali bogme su rezultati kiosk prodaje tamo uvijek bili koma.
I, jeste li vidjeli kako smo u pet postova pressli fazu jedan i fazu dva? Ajd sad, faza tri.
mcn |
Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn |
|
|
hello
Senior Member
Croatia
2730 Posts
Posted - 09/05/2008 : 14:24:45
|
quote: Originally posted by mcn
>i u Rijeci, Splitu (iako vec postoji polustrip knjižara Utopija),Osijeku i možda Zadru.
Nije ni to malo.
> U ostalim gradovima teško da bi bile isplative.
Jedna na 100.000 ljudi meni se ccini okej. Sad nevezano pitanje i bez podjebavanja: zassto je Dubrovnik takva crna rupa? Nissta protiv DU, moja je familija otamo, ali bogme su rezultati kiosk prodaje tamo uvijek bili koma.
I, jeste li vidjeli kako smo u pet postova pressli fazu jedan i fazu dva? Ajd sad, faza tri.
mcn
Iskreno, nemam pojma zašto je Du koma što se toga tice. Najgori gradovi što se tice kiosk izdanja su Šibenik i Dubrovnik. Evo i na forumu nas je samo dvoje iz Dubrovnika. Bilo bi sjajno da se otvore strip knjižare barem u ovim vecim gradovima i možda bi to onda dovelo do malo vece naklade (1000 komada) strip knjiga, a samim tim i niže cijene. |
www.izdavanje-knjiga-dani.hr www.vangogh.hr |
|
|
Zagor-te-nay
Senior Member
Croatia
2456 Posts
Member since 03/05/2006 |
Posted - 09/05/2008 : 14:28:32
|
Ma Split(dalmacija) je zaslužila jednu pravu strip-knjižaru,s obzirom na broj stanovnika + ode je daleko najveci postotak forumaša. Al ono, prava striparna, od zlatne serije do americkog sranja. Svidalo mi se prije ona antikvarnica/striparnica šta je bila kraj peristila.Je da su otkupljivljali strip za npr.3 kn a prodavali ga za 10, i da si se osjeca ko na pazaru, al bar kad bi uša ima bi šta gledat, bija je oni miris romana...ma uvik bi svratija kad bi proša tu. |
Majka Bonelli je pocetak...i kraj.
|
|
|
alen
Advanced Member
Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
|
hello
Senior Member
Croatia
2730 Posts
Posted - 09/05/2008 : 14:38:04
|
quote: Originally posted by alen
Hipotetski, koliki je inicijalni kapital?
Recimo na godinu dana i po mojoj procjeni iako se ne razumjem u potpunosti: -osnivanje i uredenje i sl. cca 5.000,00 kn -najam cca 3000,00 kn x 12 = 36.000,00 kn -troškovi vodenja obrta/firme cca 1000,00 kn x 12 = 12.000,00 kn -komunalije cca 500,00 kn x 12 = 6.000,00 kn -1 radnik cca 5000,00 kn *12 = 60.000,00 kn -trošak promidžbe ?????
Ima još sigurno pizdarija ali mislim da bi ti ovo bili fiksni troškovi za godinu dana. Znaci oko 120.000,00 kn Stripove bi mogao uzimati u komisiju. Eto neka neko dopuni ili me ispravi u necemu, jer ovo je sve onako ugrubo. |
|
|
THeMiSFiT
Average Member
Croatia
686 Posts
Member since 02/07/2006 |
|
hello
Senior Member
Croatia
2730 Posts
|
THeMiSFiT
Average Member
Croatia
686 Posts
Posted - 09/05/2008 : 15:14:09
|
evo imaš na onom topicu o bookglobe-u nešto ali evo ukratko - s obzirom da sam godinama radio i radim kao dj u rock klubovima u kontaktu sam sa pojedincima i udrugama koji se bave bilo glazbom, bilo pisanjem/crtanjem/slikanjem ili kojom drugom granom nekakvog umjetnickog izražavanja. onda tražiš medu njima pametne,sposobne i ljude voljne suradivati pa kreneš kovati planove. Konkretno, u mom gradu postoji potreba za multifunkcionalnim prostorom alternativnog tipa.Potrebu imaju ljudi a potrebu ali i obvezu imaju i gradske strukture Prostor postoji ali je katastrofalno voden. Prostor je u gradskom vlasništvu. Onda skupiš odabaranu ekipu ljudi i kreneš u akciju obijanja pragova da bi zapeo za oko onima kojima trebaš zapest. Onda oni promatraju što i kako radite. I dalje obijaš vrata. Onda krenete u medijsku eksponaciju. Malo po malo postanete nekakvi subjekti i ljude zanimaš a kapnu i poneki sa konkretnom pomoci. Onda radiš i dalje i cekaš. Nakon dvije i kusur godine dobiješ šansu u konkretnom prostoru. Tek sad moraš zapet. Treba artikulirat ideje i planove. Treba sredit prostor. Treba sredit papirologiju. Treba sredit donacije. Trenutno smo tu. I nadam se da cemo uspjet sve izgurat kako smo zamislili. Eto. |
Strip Knjižara Palach / WEB SHOP: http://www.strip-knjizara.hr/ |
|
|
THeMiSFiT
Average Member
Croatia
686 Posts
Posted - 09/05/2008 : 15:47:40
|
iako se ekskluzivno od toga ne može živjeti kao student mogu imati solidan džeparac a kad dodaš i glazbeni dio i više nego solidan. kad diplomiram biti ce nekakv dodatni prihodic da ne govorim o tome da ce se naci nešto i za organiziranje kakvog stripfesta. recimo. |
Strip Knjižara Palach / WEB SHOP: http://www.strip-knjizara.hr/ |
|
|
hello
Senior Member
Croatia
2730 Posts
Posted - 09/05/2008 : 16:12:45
|
quote: Originally posted by THeMiSFiT
iako se ekskluzivno od toga ne može živjeti kao student mogu imati solidan džeparac a kad dodaš i glazbeni dio i više nego solidan. kad diplomiram biti ce nekakv dodatni prihodic da ne govorim o tome da ce se naci nešto i za organiziranje kakvog stripfesta. recimo.
Za svaku pohvalu. Nadam se da ce ti se ostvariti svi planovi. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47166 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 09/05/2008 : 16:13:10
|
Split bi bija idealno misto za otvorit pravu strip knjižaru.sama županija ima 464 000 ljudi,od toga ST aglomeracija ima priko 250 000. pa ko razmišlja o tome... |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 09/05/2008 : 16:30:05
|
Razmišljao sam o tome... 1. To ne može uspjeti! Živim u malom mjestu sa 10 000 ljudi totalno nezainteresiranih za strip (raspitivao sam se po trafikama). Doduše, Osijek mi je na 35 km. - tu ima preko 100 000 ljudi + okolna mjesta, a cujem da vape za striparnicom... 2. Može uspjeti, al' ne vrijedi truda. Ulagati, putovati i pocinjati nešto o cemu nemam pojma. A vec imam neki posao. Vrijedi li to truda?
Do 3. nisam došao... Fali mi cojonesa. |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 09/05/2008 16:30:32 |
|
|
THeMiSFiT
Average Member
Croatia
686 Posts
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 09/05/2008 : 17:26:29
|
Danas opet bio u Utopiji. Pitam, ima li MV 8? Nema! Aj bog!
Covjece, oni nemaju nikad ništa. Imaju npr. br. 4., br. 7 i br. 22. - i to je to. Da ne govorim u kakvom su stanju strpovi. Teški krš! Joj, kako mi je antipatican onaj lik šta tamo radi!
Ah, što bih volio da u se u Splitu osnuje striparnica u pravom smislu rijeci. |
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
|
|
kico
Advanced Member
Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
Posted - 10/05/2008 : 19:59:45
|
quote: Originally posted by mcn
Cinjenice:
- Negdje u sedamdesetima se u Jamerici dogodio problem da su stripovi postali prejeftini da bi kioscima bili isplativi. Stripove je spasilo to što su se povukli u mrežu specijaliziranih knjižara.
- U Hrvatskoj striparnice postoje samo u Zagrebu.
- Striparnica ne mora biti velika (6 kvadrata?), ne mora biti u centru grada, reklamira se od usta do usta i kroz godinu dana sama stvara 80% svojih mušterija.
- Inicijalan kapital je potreban da bi pokrio 6-12 mjeseci poslovanja, ali postoje krediti. Pogotovo u nerazvijenim krajevima, pogotovo ako firmu otvori žena.
- Vlasnik striparnice (i antikvarnice) može, ako želi, za sebe stripove uzimati bez rabata.
- Dok god se vlasnik ne polakomi, redovno odjavljuje i placa robu, nema razloga da svi nakladnici ne bi radili s njime.
- Arthur Clarke je rekao da svaka dobra zamisao prolazi kroz tri faze: 1. To ne može uspjeti! 2. Može uspjeti, al' ne vrijedi truda. 3. Otpocetka sam znao da je to dobra ideja!
U kojoj smo sad fazi?
mcn
Jesu li ovo upute za Ratka i Renkyja????? |
|
|
Dash
Junior Member
Croatia
432 Posts
Member since 31/01/2008 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 11/05/2008 : 02:06:50
|
Eh da....ako tko bude otvarao novu striparnicu (recimo u Splitu zbog cega bih ja osobno bio odusevljen) treba voditi racuna o magicnoj stvari na koju se kod nas malo obraca paznja - izlogu.
Recimo - primjer Libellusa: Premda Libellus ima svoju populaciju kupaca koju je uglavnom stekao preko usmene predaje, da ima neki normalni izlog, tj. da ljudi koji prolaze Gajevom (recimo populacija srednjoskolaca koja izlazi u Dobar zvuk i boraca NOB-a iz Dalmacijavina) po necemu mogu shvatiti da se negdje u zabitom podrumu mogu kupiti stripovi (ovdje ne racunam natpis na fasadi koji je nevidljiv osim ako ne znas da se nalazi tamo), vjerujem da bi se prodaja (a s njome i ulazak jos pokojeg ovisnika u ove ezotericne krugove) osjetnije povecala...
Ono sto je uradila striparnica "Tino" sa postavljanjem standa nasred Branimir centra je izvrstan potez...zna li netko kolika je tamo uopce najamnina i da li im se to financijski isplatilo? |
http://matanovogumno.blogspot.com |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 11/05/2008 : 13:42:36
|
quote: Originally posted by Mali_Mate
Eh da....ako tko bude otvarao novu striparnicu (recimo u Splitu zbog cega bih ja osobno bio odusevljen) treba voditi racuna o magicnoj stvari na koju se kod nas malo obraca paznja - izlogu.
A takav prostor, sa atraktivnim izlogom, košta li košta. Nisu bez razloga sve striparnice zavucene do granice nepronalaska. Razlozi... jeftiniji najam a geekovi koji kupuju tamo osjecaju se sigurnije i samopouzdanije znajuci da je manja mogucnost da ih netko vidi. Time je mogucnost da potroše koju kunicu i veca a smanjuje se mogucnost da im/nam slucajnim videnjem okolina prikaci još jednu "cudacku" osobinu... kao da i ovako imamo malo.
quote: Originally posted by Mali_Mate Recimo - primjer Libellusa: Premda Libellus ima svoju populaciju kupaca koju je uglavnom stekao preko usmene predaje, da ima neki normalni izlog, tj. da ljudi koji prolaze Gajevom (recimo populacija srednjoskolaca koja izlazi u Dobar zvuk i boraca NOB-a iz Dalmacijavina) po necemu mogu shvatiti da se negdje u zabitom podrumu mogu kupiti stripovi (ovdje ne racunam natpis na fasadi koji je nevidljiv osim ako ne znas da se nalazi tamo), vjerujem da bi se prodaja (a s njome i ulazak jos pokojeg ovisnika u ove ezotericne krugove) osjetnije povecala...
Libellus je, dapace, odigrao maestralno prilikom odabira prostora. Njima je dovoljno što su vrata do vrata sa sexi shopom a racunali su i na naziv ulice u kojoj je shop da privuce još koju zalutalu ovcicu. Naime, opcepoznato je da je prvi gey u Hrvata... Ljudevit Gey |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
Edited by - Renky on 11/05/2008 13:43:22 |
|
|
GeneziS
Average Member
Western Sahara
702 Posts
Member since 14/03/2008 |
Posted - 11/05/2008 : 18:54:38
|
Sarajevo nema ni jednu striparnicu, glavni grad BiH. Prilicno neverovatno, ali... |
Arguing On The Internet Is Like running In The Special Olympics - Even If You Win, You're Still Retarded
|
|
|
|
Topic |
|