forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 KAKO ŽIVJETI OD STRIPA (buba u uho)
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Author Previous Topic Topic Next Topic  

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 09/05/2008 : 12:13:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
Cinjenice:

- Negdje u sedamdesetima se u Jamerici dogodio problem da su stripovi postali prejeftini da bi kioscima bili isplativi. Stripove je spasilo to što su se povukli u mrežu specijaliziranih knjižara.

- U Hrvatskoj striparnice postoje samo u Zagrebu.

- Striparnica ne mora biti velika (6 kvadrata?), ne mora biti u centru grada, reklamira se od usta do usta i kroz godinu dana sama stvara 80% svojih mušterija.

- Inicijalan kapital je potreban da bi pokrio 6-12 mjeseci poslovanja, ali postoje krediti. Pogotovo u nerazvijenim krajevima, pogotovo ako firmu otvori žena.

- Vlasnik striparnice (i antikvarnice) može, ako želi, za sebe stripove uzimati bez rabata.

- Dok god se vlasnik ne polakomi, redovno odjavljuje i placa robu, nema razloga da svi nakladnici ne bi radili s njime.

- Arthur Clarke je rekao da svaka dobra zamisao prolazi kroz tri faze: 1. To ne može uspjeti! 2. Može uspjeti, al' ne vrijedi truda. 3. Otpocetka sam znao da je to dobra ideja!

U kojoj smo sad fazi?

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 09/05/2008 : 12:26:10  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
Ja sam razmisljao u sto uloziti lovu koju zaradim u Svicarskoj. Pa mi je svasta padalo na pamet: od fondova (hahahahahahahhahahahaha) do strip izdavastva. Strip-ducan mi nije pao na pamet, ali mislim da To ne moze uspijeti. Bar ne u Karlovcu. Ulozio sam stoga lovu u Lego kockice i isplatilo se. Sin sretan, ja sretan.

itsyourworldyoucanchangeit
Go to Top of Page

LeeMan
Senior Member

Hungary
1257 Posts

Member since 04/10/2003

Posted - 09/05/2008 : 13:54:50  Show Profile Show Extended Profile  Send LeeMan a Private Message
Vezano za te faze, ja sam uvek u fazi "Uspecu!" - Iako mi malopre nije uspeo usmeni ispit, iz predmeta na kom sam radio ko konj, mogao bi sa opravdanjem kao i moj kolega da se naljutim i pocnem se svadjati sa profesorom. Ali ne, ja nisam takav, lagan osmeh, u sebi prva misao
"Pusi Kurac!" mada posle 2 minuta vec razmisljam kako cu ga za 5 dana 100% poloziti, jer mi je tacno rekao u chemu je greska, znachi ispravis gresku i idemo dalje. Vozi Mishko!

Tako je i u poslu, ko ne pristupa stvarima pozitivno, vec uvek sa nekom strepnjom, i onim
"Sta ako..." - nece dogurati daleko u poslovnom zivotu.

Imas kesh - segmentiraj trziste u koje oces da ga ulozis, pogledaj ponudu i potraznju > ne otvaraj nesto cega ima na svakom koraku, privuci gosta sa nekim lepim gestom, mnogo promocija i uctivoscu i uspeh je zagarantovan.

Ej lutko šeceru,ja sam ptica nebeska,i kao takav umrjecu!
Go to Top of Page

hello
Senior Member

Croatia
2730 Posts

Member since 14/07/2006

Posted - 09/05/2008 : 13:58:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit hello's Homepage  Send hello a Private Message
Striparnice bi se mogle otvoriti u Rijeci, Splitu (iako vec postoji polustrip knjižara Utopija),Osijeku i možda Zadru. U ostalim gradovima teško da bi bile isplative.

www.izdavanje-knjiga-dani.hr
www.vangogh.hr
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 09/05/2008 : 14:11:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message
>i u Rijeci, Splitu (iako vec postoji polustrip knjižara Utopija),Osijeku i možda Zadru.

Nije ni to malo.

> U ostalim gradovima teško da bi bile isplative.

Jedna na 100.000 ljudi meni se ccini okej. Sad nevezano pitanje i bez podjebavanja: zassto je Dubrovnik takva crna rupa? Nissta protiv DU, moja je familija otamo, ali bogme su rezultati kiosk prodaje tamo uvijek bili koma.

I, jeste li vidjeli kako smo u pet postova pressli fazu jedan i fazu dva? Ajd sad, faza tri.

mcn

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

hello
Senior Member

Croatia
2730 Posts

Member since 14/07/2006

Posted - 09/05/2008 : 14:24:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit hello's Homepage  Send hello a Private Message
quote:
Originally posted by mcn

>i u Rijeci, Splitu (iako vec postoji polustrip knjižara Utopija),Osijeku i možda Zadru.

Nije ni to malo.

> U ostalim gradovima teško da bi bile isplative.

Jedna na 100.000 ljudi meni se ccini okej. Sad nevezano pitanje i bez podjebavanja: zassto je Dubrovnik takva crna rupa? Nissta protiv DU, moja je familija otamo, ali bogme su rezultati kiosk prodaje tamo uvijek bili koma.

I, jeste li vidjeli kako smo u pet postova pressli fazu jedan i fazu dva? Ajd sad, faza tri.

mcn

Iskreno, nemam pojma zašto je Du koma što se toga tice. Najgori gradovi što se tice kiosk izdanja su Šibenik i Dubrovnik. Evo i na forumu nas je samo dvoje iz Dubrovnika.
Bilo bi sjajno da se otvore strip knjižare barem u ovim vecim gradovima i možda bi to onda dovelo do malo vece naklade (1000 komada) strip knjiga, a samim tim i niže cijene.

www.vangogh.hr
Go to Top of Page

Zagor-te-nay
Senior Member

Croatia
2456 Posts

Member since 03/05/2006

Posted - 09/05/2008 : 14:28:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Zagor-te-nay a Private Message
Ma Split(dalmacija) je zaslužila jednu pravu strip-knjižaru,s obzirom na broj stanovnika + ode je daleko najveci postotak forumaša.
Al ono, prava striparna, od zlatne serije do americkog sranja.
Svidalo mi se prije ona antikvarnica/striparnica šta je bila kraj peristila.Je da su otkupljivljali strip za npr.3 kn a prodavali ga za 10, i da si se osjeca ko na pazaru, al bar kad bi uša ima bi šta gledat, bija je oni miris romana...ma uvik bi svratija kad bi proša tu.

Majka Bonelli je pocetak...i kraj.
Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 09/05/2008 : 14:29:13  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
Hipotetski, koliki je inicijalni kapital?

itsyourworldyoucanchangeit
Go to Top of Page

hello
Senior Member

Croatia
2730 Posts

Member since 14/07/2006

Posted - 09/05/2008 : 14:38:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit hello's Homepage  Send hello a Private Message
quote:
Originally posted by alen

Hipotetski, koliki je inicijalni kapital?

Recimo na godinu dana i po mojoj procjeni iako se ne razumjem u potpunosti:
-osnivanje i uredenje i sl. cca 5.000,00 kn
-najam cca 3000,00 kn x 12 = 36.000,00 kn
-troškovi vodenja obrta/firme cca 1000,00 kn x 12 = 12.000,00 kn
-komunalije cca 500,00 kn x 12 = 6.000,00 kn
-1 radnik cca 5000,00 kn *12 = 60.000,00 kn
-trošak promidžbe ?????

Ima još sigurno pizdarija ali mislim da bi ti ovo bili fiksni troškovi za godinu dana. Znaci oko 120.000,00 kn Stripove bi mogao uzimati u komisiju. Eto neka neko dopuni ili me ispravi u necemu, jer ovo je sve onako ugrubo.

www.vangogh.hr
Go to Top of Page

THeMiSFiT
Average Member

Croatia
686 Posts

Member since 02/07/2006

Posted - 09/05/2008 : 14:45:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit THeMiSFiT's Homepage  Send THeMiSFiT an ICQ Message  Send THeMiSFiT a Private Message
može se i drugacije...ali treba puno strpljenja i vremena

Strip Knjižara Palach / WEB SHOP: http://www.strip-knjizara.hr/

Edited by - THeMiSFiT on 09/05/2008 14:48:54
Go to Top of Page

hello
Senior Member

Croatia
2730 Posts

Member since 14/07/2006

Posted - 09/05/2008 : 14:50:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit hello's Homepage  Send hello a Private Message
quote:
Originally posted by THeMiSFiT

može se i drugacije...ali treba puno strpljenja i vremena

Imaš li vremena i želje napisati?

www.vangogh.hr
Go to Top of Page

THeMiSFiT
Average Member

Croatia
686 Posts

Member since 02/07/2006

Posted - 09/05/2008 : 15:14:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit THeMiSFiT's Homepage  Send THeMiSFiT an ICQ Message  Send THeMiSFiT a Private Message
evo imaš na onom topicu o bookglobe-u nešto ali evo ukratko - s obzirom da sam godinama radio i radim kao dj u rock klubovima u kontaktu sam sa pojedincima i udrugama koji se bave bilo glazbom, bilo pisanjem/crtanjem/slikanjem ili kojom drugom granom nekakvog umjetnickog izražavanja. onda tražiš medu njima pametne,sposobne i ljude voljne suradivati pa kreneš kovati planove. Konkretno, u mom gradu postoji potreba za multifunkcionalnim prostorom alternativnog tipa.Potrebu imaju ljudi a potrebu ali i obvezu imaju i gradske strukture Prostor postoji ali je katastrofalno voden. Prostor je u gradskom vlasništvu. Onda skupiš odabaranu ekipu ljudi i kreneš u akciju obijanja pragova da bi zapeo za oko onima kojima trebaš zapest. Onda oni promatraju što i kako radite. I dalje obijaš vrata. Onda krenete u medijsku eksponaciju. Malo po malo postanete nekakvi subjekti i ljude zanimaš a kapnu i poneki sa konkretnom pomoci. Onda radiš i dalje i cekaš. Nakon dvije i kusur godine dobiješ šansu u konkretnom prostoru. Tek sad moraš zapet. Treba artikulirat ideje i planove. Treba sredit prostor. Treba sredit papirologiju. Treba sredit donacije. Trenutno smo tu. I nadam se da cemo uspjet sve izgurat kako smo zamislili. Eto.

Go to Top of Page

THeMiSFiT
Average Member

Croatia
686 Posts

Member since 02/07/2006

Posted - 09/05/2008 : 15:47:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit THeMiSFiT's Homepage  Send THeMiSFiT an ICQ Message  Send THeMiSFiT a Private Message
iako se ekskluzivno od toga ne može živjeti kao student mogu imati solidan džeparac a kad dodaš i glazbeni dio i više nego solidan. kad diplomiram biti ce nekakv dodatni prihodic da ne govorim o tome da ce se naci nešto i za organiziranje kakvog stripfesta. recimo.

Go to Top of Page

hello
Senior Member

Croatia
2730 Posts

Member since 14/07/2006

Posted - 09/05/2008 : 16:12:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit hello's Homepage  Send hello a Private Message
quote:
Originally posted by THeMiSFiT

iako se ekskluzivno od toga ne može živjeti kao student mogu imati solidan džeparac a kad dodaš i glazbeni dio i više nego solidan. kad diplomiram biti ce nekakv dodatni prihodic da ne govorim o tome da ce se naci nešto i za organiziranje kakvog stripfesta. recimo.

Za svaku pohvalu. Nadam se da ce ti se ostvariti svi planovi.

www.vangogh.hr
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47166 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 09/05/2008 : 16:13:10  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
Split bi bija idealno misto za otvorit pravu strip knjižaru.sama županija ima 464 000 ljudi,od toga ST aglomeracija ima priko 250 000.
pa ko razmišlja o tome...

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 09/05/2008 : 16:30:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
Razmišljao sam o tome...
1. To ne može uspjeti! Živim u malom mjestu sa 10 000 ljudi totalno nezainteresiranih za strip (raspitivao sam se po trafikama). Doduše, Osijek mi je na 35 km. - tu ima preko 100 000 ljudi + okolna mjesta, a cujem da vape za striparnicom...
2. Može uspjeti, al' ne vrijedi truda. Ulagati, putovati i pocinjati nešto o cemu nemam pojma. A vec imam neki posao. Vrijedi li to truda?

Do 3. nisam došao... Fali mi cojonesa.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 09/05/2008 16:30:32
Go to Top of Page

THeMiSFiT
Average Member

Croatia
686 Posts

Member since 02/07/2006

Posted - 09/05/2008 : 17:14:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit THeMiSFiT's Homepage  Send THeMiSFiT an ICQ Message  Send THeMiSFiT a Private Message
@ hello - hvala na lijepim željama

Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 09/05/2008 : 17:26:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
Danas opet bio u Utopiji.
Pitam, ima li MV 8?
Nema!
Aj bog!

Covjece, oni nemaju nikad ništa.
Imaju npr. br. 4., br. 7 i br. 22. - i to je to.
Da ne govorim u kakvom su stanju strpovi. Teški krš!
Joj, kako mi je antipatican onaj lik šta tamo radi!

Ah, što bih volio da u se u Splitu osnuje striparnica u
pravom smislu rijeci.

Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
Go to Top of Page

kico
Advanced Member

Croatia
11381 Posts

Member since 22/12/2004

Posted - 10/05/2008 : 19:59:45  Show Profile Show Extended Profile  Send kico a Private Message
quote:
Originally posted by mcn

Cinjenice:

- Negdje u sedamdesetima se u Jamerici dogodio problem da su stripovi postali prejeftini da bi kioscima bili isplativi. Stripove je spasilo to što su se povukli u mrežu specijaliziranih knjižara.

- U Hrvatskoj striparnice postoje samo u Zagrebu.

- Striparnica ne mora biti velika (6 kvadrata?), ne mora biti u centru grada, reklamira se od usta do usta i kroz godinu dana sama stvara 80% svojih mušterija.

- Inicijalan kapital je potreban da bi pokrio 6-12 mjeseci poslovanja, ali postoje krediti. Pogotovo u nerazvijenim krajevima, pogotovo ako firmu otvori žena.

- Vlasnik striparnice (i antikvarnice) može, ako želi, za sebe stripove uzimati bez rabata.

- Dok god se vlasnik ne polakomi, redovno odjavljuje i placa robu, nema razloga da svi nakladnici ne bi radili s njime.

- Arthur Clarke je rekao da svaka dobra zamisao prolazi kroz tri faze: 1. To ne može uspjeti! 2. Može uspjeti, al' ne vrijedi truda. 3. Otpocetka sam znao da je to dobra ideja!

U kojoj smo sad fazi?

mcn

Jesu li ovo upute za Ratka i Renkyja?????
Go to Top of Page

Dash
Junior Member

Croatia
432 Posts

Member since 31/01/2008

Posted - 10/05/2008 : 21:27:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Dash an ICQ Message  Send Dash a Private Message
Što mislite o strip knjižari u Varaždinu???

Nešto sam nacuo da ce se uskoro otvoriti...
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 11/05/2008 : 02:06:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message
Eh da....ako tko bude otvarao novu striparnicu (recimo u Splitu zbog cega bih ja osobno bio odusevljen) treba voditi racuna o magicnoj stvari na koju se kod nas malo obraca paznja - izlogu.

Recimo - primjer Libellusa:
Premda Libellus ima svoju populaciju kupaca koju je uglavnom stekao preko usmene predaje, da ima neki normalni izlog, tj. da ljudi koji prolaze Gajevom (recimo populacija srednjoskolaca koja izlazi u Dobar zvuk i boraca NOB-a iz Dalmacijavina) po necemu mogu shvatiti da se negdje u zabitom podrumu mogu kupiti stripovi (ovdje ne racunam natpis na fasadi koji je nevidljiv osim ako ne znas da se nalazi tamo), vjerujem da bi se prodaja (a s njome i ulazak jos pokojeg ovisnika u ove ezotericne krugove) osjetnije povecala...

Ono sto je uradila striparnica "Tino" sa postavljanjem standa nasred Branimir centra je izvrstan potez...zna li netko kolika je tamo uopce najamnina i da li im se to financijski isplatilo?

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11091 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 11/05/2008 : 13:42:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
quote:
Originally posted by Mali_Mate

Eh da....ako tko bude otvarao novu striparnicu (recimo u Splitu zbog cega bih ja osobno bio odusevljen) treba voditi racuna o magicnoj stvari na koju se kod nas malo obraca paznja - izlogu.

A takav prostor, sa atraktivnim izlogom, košta li košta. Nisu bez razloga sve striparnice zavucene do granice nepronalaska. Razlozi... jeftiniji najam a geekovi koji kupuju tamo osjecaju se sigurnije i samopouzdanije znajuci da je manja mogucnost da ih netko vidi. Time je mogucnost da potroše koju kunicu i veca a smanjuje se mogucnost da im/nam slucajnim videnjem okolina prikaci još jednu "cudacku" osobinu... kao da i ovako imamo malo.
quote:
Originally posted by Mali_Mate
Recimo - primjer Libellusa:
Premda Libellus ima svoju populaciju kupaca koju je uglavnom stekao preko usmene predaje, da ima neki normalni izlog, tj. da ljudi koji prolaze Gajevom (recimo populacija srednjoskolaca koja izlazi u Dobar zvuk i boraca NOB-a iz Dalmacijavina) po necemu mogu shvatiti da se negdje u zabitom podrumu mogu kupiti stripovi (ovdje ne racunam natpis na fasadi koji je nevidljiv osim ako ne znas da se nalazi tamo), vjerujem da bi se prodaja (a s njome i ulazak jos pokojeg ovisnika u ove ezotericne krugove) osjetnije povecala...

Libellus je, dapace, odigrao maestralno prilikom odabira prostora. Njima je dovoljno što su vrata do vrata sa sexi shopom a racunali su i na naziv ulice u kojoj je shop da privuce još koju zalutalu ovcicu. Naime, opcepoznato je da je prvi gey u Hrvata... Ljudevit Gey

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter

Edited by - Renky on 11/05/2008 13:43:22
Go to Top of Page

GeneziS
Average Member

Western Sahara
702 Posts

Member since 14/03/2008

Posted - 11/05/2008 : 18:54:38  Show Profile Show Extended Profile  Send GeneziS a Private Message
Sarajevo nema ni jednu striparnicu, glavni grad BiH. Prilicno neverovatno, ali...

Arguing On The Internet Is Like running In The Special Olympics - Even If You Win, You're Still Retarded
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.34 seconds. Snitz Forums 2000