"Delirij" mi je vrlo dobar ... razbibrižan psiho-slasher, možda malo šlampljav u završnici, ali sva ta spika o ljepoti (prvenstveno fizickoj), nesigurnost, strah, mržnju i demone koje može da izazove u covjeku je sasvim pristojna.
Receno- ucinjeno! Procitah Delirijum ponovo. I sta reci, ponovo je to klasicni Kjavi obrazac u svakom pogledu. A ipak, uporedimo li sa slicnom epizodom Da umres od lepote (Ruju), ovo je masterpis :D I da, obe je radio Freghieri i lepo se vidi da su njegovi rani radovi daleko zanimljiviji i bolji.
Sasvim oke insight u mracne ponore premecene psihe i poimanje ljepote... Bio bi mi još i bolji da je scenarista ostavio jednoznacno rješenje, a ne da petlja s nadnaravnom završnicom. No, dobro, možda mu je to i bila namjera buduci da postoji monolog o nikad do kraja demistificiranoj hipofizi. Kjavi je vec par puta pisao o duševnoj poremecenosti i u pravim demonima koji dolaze iznutra. Malo me podsjetilo i na Chiavijev "Misterij Temze"...
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Pa pojavila se Barbatova... usprkos skromnim pocetcima, vrijeme ce evidentno pokazati, ako vec i ne pokazuje, uznapredovalo usavršenu verziju kvalitetnog, imaginativnog i sposobnog scenariste... za razliku od Kjavija, koji sa odmakom postaje sve dosadniji, repetitivniji, bezvezniji...
žao mi je što je barbatova imuna na groucha. procitao sam 3. i 4. od veselog cetvrtka, u nekropolisu naravno nema groucha, a u rujuovim vješticama doslovno rastura, umro sam od smijeha.
Meni je epizoda odlicna. Jedna od retkih Kjavijevih epizoda koje zaista postujem, i retki izuzetak od njegovog klasicnog uzasa. Delirijum je zaista brilliant.
Bas nedavno sam naleteo na izdanje jos iz zlatne serije kod jednog lika kod mene blizu fakulteta, i zaista mi je prijalo da ga ponovo procitam.
žao mi je što je barbatova imuna na groucha. procitao sam 3. i 4. od veselog cetvrtka, u nekropolisu naravno nema groucha, a u rujuovim vješticama doslovno rastura, umro sam od smijeha.
Da, Grouchevi vicevi su jedino što valja u toj epizodi.