Author |
Topic |
|
Milazzo
Senior Member
Croatia
2131 Posts
Member since 30/01/2008 |
|
Milazzo
Senior Member
Croatia
2131 Posts
|
Spiderman
Senior Member
Croatia
2746 Posts
Member since 06/11/2001 |
|
dzuka
Junior Member
Croatia
470 Posts
Member since 12/01/2006 |
|
frano
Advanced Member
Croatia
6719 Posts
Member since 25/05/2003 |
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
|
Milazzo
Senior Member
Croatia
2131 Posts
Posted - 12/07/2008 : 21:47:07
|
quote: Originally posted by Rico
Pitanje je koliko uopce znas o tome... 1. papir: hamer, mada ne nuzno (moze bilo koji) 2. format: proporcionalno veci od onoga na kome objavljujes, npr a3 (297x420) za a4 (210x297) 3. scenarij 4. olovka i gumica 5. tus: flomaster, pero, kist, nalivpero, rapidograf, to je sve klasika,
... a mozes kao sto drugari kazu, s cim god oces
E to ja zovem pomoc...fala i svim drugima! |
https://www.instagram.com/wanderereclectic/ // https://abadon.hr/ |
|
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 13/07/2008 : 03:06:12
|
da, sve je dozvoljeno. danas pogotovo...
ipak, ja sam za klasiku, hamer A3, meksha grafitna olovka i gumica, rapidograf/pero i tush, uz dobar scenario pre svega, naravno!
i jedna sveska A4 formata, praznih listova, koju cesh koristiti za skiciranje!
pre nego shto zapochnesh samo crtanje, bitno je da imash grubu postavku kaisheva, znachi da li ce biti jednake velichine ili ne, kako cesh ih popuniti - sve to prvo grubo nacrtash u svesci. onda na hameru napravish raspored okvira kakav zelish, sledi olovka, pa tush.
ako hocesh da postignesh razlichitu debljinu linija onda koristi rapidografe. recimo 1 mm za okvir (za koji nije nuzan lenjir:), i one 0.4-0.6 mm za crtez, da bude iznijansirano, ali ne prevelika razlika u debljini linije. za pozadine mozesh da koristish crni flomaster. i ostavish prazne balonchice za tekst. ovo sve iz mog krajnje amaterskog iskustva :)))
moj ti je predlog da, ako hocesh da radish stripove u koloru, najpre iskopirash originalni crno beli crtez u A3 formatu! mozesh recimo u dva primerka, a onda se bacish na eksperimentisanje, recimo jedan mozesh da obojish tushem u boji, shto je malo skuplja i danas gotovo prevazidjena, ali jako lepa tehnika...a drugi primerak-pustish mashti na volju i obojish ga temperama! tako cesh imati svoj rad u razlichitim varijantama, pa cesh videti shta ti se najvishe dopada i najbolje ti ide!
naravno, najjednostavnije je da original skenirash i pozabavish se obradom na rachunaru! :)) ako se ozbiljnije zainteresujesh za to, onda nabavi neku knjigu o crtanju stripova, iz koje cesh vishe nauchiti o tome, ili upishi shkolu stripa/crtanja....ali za pochetak uradi onako kako sam mislish da je najbolje! budi uporan, ako neshto zabrljash, zguzvaj, uzmi novi list i sve ispochetka! vazno da ne odustanesh i srecno! :))) |
|
|
dzuka
Junior Member
Croatia
470 Posts
Member since 12/01/2006 |
Posted - 13/07/2008 : 14:05:39
|
vidim sad u profilu da imas tek 11 godina, pa bi ti preporucio da gil-galadova uputstva koristis tek kao dugorocan plan. za pocetak si pojednostavi stvari. skiciraj olovkom i finisiraj flomasterima. savladavat sve ovo odjednom te moze obeshrabrit. i svakako se nemoj baktat sa rapidografima. skupi su, komplicirani i sterilni. danas imas za kupit u svakoj boljoj knjizari hrpu tankih, crnih flomastera koji ce sasvim fino posluzit svrsi. |
https://www.facebook.com/goransudzuka |
|
|
|
Topic |
|
|
|