Author |
Topic |
axle munshine
Senior Member
Serbia
2351 Posts
Member since 14/06/2006 |
Posted - 20/07/2008 : 23:20:19
|
Komunikacija sa citaocima im je oslabila u zadnje vreme,tu je Raymond u pravu...ranije su sve nas clanove kluba Stripoteke obavestavali pismima o novim izdanjima,ali toga nema vec duze vreme...morali bi malo vise da porade na tome... |
...BD, c'est la vie... |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 20/07/2008 : 23:26:37
|
quote: Originally posted by Raymond
to sam i rekan, da stripoteki bi trebalo okaciti koju reklamu jer mora da i trbeaju pare [ali oni ne dolaze i ja ne bih, kad je mali tiraz!!!]
Ne znamo koji je tiraž, to je prvo. Drugo, ne zavisi sve od tiraža, nego od ciljne grupe. Šta ceš ponuditi stripadžijama, šta im je zajednicko? Dnevne novine imaju najširu ciljnu grupu (mada i tu postoje raslojavanje, ali da ne komplikujemo) i samim tim pokupe najviše reklama; Stripoteka, sve i da ima ogroman tiraž, nema fokusiranu ciljnu grupu.I trece, poimanje je i dalje da je strip za decu, pa nikada neceš navuci velike reklamere (citaj: Delta, Merkator) da se reklamiraju u Stripoteci, niti drugim stripskim izdanjima. To nije slucaj samo kod nas, nego svuda.
znaci mora se tiraz poboljsati, prodavati barem u SR, CRO, BIH, MNE ali mora biti na svakom mjestu
E, ali onda treba kupiti i prava za te države, pa te prava izadu pet puta skuplje.
i naravno petnaestodnevno bi bilo najbolje jer bi se tako i prodavao najvise [sto vise vidis vise kupujes....marketing: i kad cujes slabu pjesmu puno puta pocnes da je pjevusis :)
Loša analogija - kad cuješ JEDNU pesmu više puta upamtiš je, a ne kad te slab bend bombarduje singlovima na svake dve nedelje. Dakle, to ide onako kako je Macan rekao - što je duže JEDNA Stripoteka na kiosku, vece su šanse da je neko kupi, a ne što se brže smenjuje. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
Raymond
Senior Member
USA
1023 Posts
Member since 05/05/2006 |
Posted - 21/07/2008 : 00:35:09
|
ne znam ja za tiraze i ta prava za nase razne drzave znaci i da se hoce mozda pisi propalo ako se mora placati krejzi prava itd] a za zadnje se ne slazem jer znam kako ide marketing dobro ovdje u americi [radio sam dosta dobro na nekim poslovima na tome predmetu...]...ali prilike su drugacije tamo ...ovdje se kupuje ista stvar samo ako je drugacija itd...a da nesto sjedi tu dugo znaci nije dobro itd, pisi los kvalitet posto se ne mijenja itd...mozemo dugo o ovome i nebi nista uradili stim...zato ko zna sve te detalje za mene iz daljine mozda je i dovoljno mjesecno jer ja mogu samo naruciti od nekoga ionako... |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 21/07/2008 : 00:42:28
|
Ma ne pricamo tome dal' je bolje mesecno ili dvonedeljno za nas kupce - logicno da je nama bolje dvonedeljno. Nego kažem ZAŠTO ne ide dvonedeljno.
A i u Americi imaš gomilu stripova koji idu bi monthly, ili cak quarterly. A samo dva koja idu weekly (odnosno - jedan; Amazing Spider-man ide tri puta mesecno). Verovatno i za to postoji razlog? |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
bookglobe
New Member
296 Posts
Member since 06/06/2007 |
Posted - 21/07/2008 : 10:09:31
|
quote: Originally posted by Djole
quote: Originally posted by Trigger
Ne mogu nista tvrditi sa sigurnoscu, ali ne vjerujem da to moze biti godina dana. Kako je moguce da onda opstaju dnevne novine - izdavac mora kad pokrene novine izdati 365 brojeva o svom trosku i onda tek poceti naplacivati?!?
Dnevne (i mnoge druge) novine se ne otplacuju od prodaje, nego od reklama koje idu u njima.
Ovo je vrlo dobro istaknuto, iako obojica to znamo, nije neka velika mudrost. Evo pouzdanih podataka iz jednih od najvecih dnevnih novina u Hrvatskoj: u 2006. godini prihod ostvaren prodajom novina iznosio je ukupno 35% od ukupnog prihoda tih novina. Ostalih 65% prihoda novina ostvareno je prodajom oglasnog prostora. U 2007. godini prihod od oglasa iznosio je cak 72% od ukupnog prihoda novina.
Dakle, jasno je na koji nacin opstaju dnevne novine. Sto se tice samog pokretanja novina one se rijetko pokrecu vlastitim kapitalom u cijelosti jer se radi o pregolemim svotama. Za start prosjecnih novina polovicom prosloga stoljeca bilo je potrebno osigurati kredit od najmanje 10 milijuna maraka. Sada je, pretpostavljam, jasno da se ne mogu mijesati jabuke i kruske. |
|
|
bookglobe
New Member
296 Posts
Member since 06/06/2007 |
Posted - 21/07/2008 : 10:19:38
|
@ Raymond > Ovo nije bas najuspjelija analogija: "i kad cujes slabu pjesmu puno puta pocnes da je pjevusis :"
Naime slaba pjesma koju cujes nije nesto sto ces juriti po prodavaonicama i za nju izdvojiti novac. Takvu pjesmu cujes na radiju pa ti se "uhvati", htio ti to ili ne. Strip moras potraziti na kioscima i za njega nesto platiti. Dakle, ocekuje se odredjeno ulaganje. U tom smislu tvoja teorija o marketingu ne stoji u potpunosti. Reklama moze odredjen krug ljudi obavijestiti o postojanju proizvoda. Na proizvodjacu i marketinskim strucnjacima je da procijene postoji li dovoljan broj potencijalnih potrosaca koji se za proizvod mogu zainteresirati. Ukoliko se vjeruje kako ne postoji dovoljan broj kupaca uzalud je bacati novac na reklamu jer ona je vrlo skupa i djeluje samo u uvjetima "velikih brojki".
To, naravno, ne znaci kako nikakav marketing nije moguc. Postoji "niche" marketing, "targeted" marketing i "guerrila" marketing koji se ne pokoravaju klasicnim zakonima promoviranja. Samo... Iz ponesto vlastitog iskustva odmah mogu reci da samo jedna tvrtka na podrucju bivse Jugoslavije, kada je strip u pitanju, zna koristiti takav specijaliziran oblik marketinga. To je Libellus. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8027 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 21/07/2008 : 21:54:43
|
Vrlo brzo posle pokušaja da Stripoteka ide dva puta mesecno, na sajmu knjiga, kad mi se pružila prilika, pitao sam Sibina Slavkovica, kako su mogli tako brzo znati da se takav ritam ne isplati i da prodaja pada, kad još nisu mogli ni dobiti izveštaje o prodaji u trenutku kad su objavili da odustaju od ovog pokušaja.
Odgovor me iznenadio, jer mi je rekao da se ne radi o padu prodaje vec o necem sasvim drugom (što nisam najbolje ni razumeo, jer i ne mogu da razumem nelogicne birokratske stvari), što ima veze sa problemima sa kioscima - distributerima kad je izlaženje na 15 dana u pitanju (mcn pomenu nešto o tome).
Ne mogu da shvatim te idiotarije. Dobro se secam perioda iz 80-ih kad su jedno vreme i Stripoteka i Eks almanah išli 2xmesecno. Ako su mogli onda mogu i sada. Uostalom i sada na kioscima ima izdanja koja izlaze tim ritmom, ako ne 2x mesecno, ono na 14 dana (dvonedeljno), što je skoro isto (možda je to manji problem za naplatu?).
Ja sam glasao za prvu opciju, pošto znam da je nerealno ocekivati Stripoteku jednom sedmicno. Ali ne bih želeo ni da izlazi cešce dok prvo ne reše probleme sa distribucijom. Kod mene se od zadnjeg broja Stripoteka ne može nabaviti jer sve vece kioske drži Futura plus, a Marketprint je raskinuo biznis sa njima zbog njihovog neplacanja dugova.
Zakljucak je ipak da interesovanje za dva puta cešcim izlaženjem postoji i da bi to bio isplativ korak.
U istom razgovoru Sibin je rekao da oni koji žele da kupe Stripoteku urade to u prvih 5-6 dana. Ne znam kako je došao do tog saznanja, ali i meni se cini tacnim. To znaci da se držanjem na kiosku ceo mesec ne postiže ništa. |
|
|
Trigger
Average Member
Bosnia and Herzegovina
757 Posts
Member since 12/07/2007 |
Posted - 21/07/2008 : 23:01:21
|
quote: Originally posted by alexts
Vrlo brzo posle pokušaja da Stripoteka ide dva puta mesecno, na sajmu knjiga, kad mi se pružila prilika, pitao sam Sibina Slavkovica, kako su mogli tako brzo znati da se takav ritam ne isplati i da prodaja pada, kad još nisu mogli ni dobiti izveštaje o prodaji u trenutku kad su objavili da odustaju od ovog pokušaja.
Odgovor me iznenadio, jer mi je rekao da se ne radi o padu prodaje vec o necem sasvim drugom (što nisam najbolje ni razumeo, jer i ne mogu da razumem nelogicne birokratske stvari), što ima veze sa problemima sa kioscima - distributerima kad je izlaženje na 15 dana u pitanju (mcn pomenu nešto o tome).
Ne mogu da shvatim te idiotarije. Dobro se secam perioda iz 80-ih kad su jedno vreme i Stripoteka i Eks almanah išli 2xmesecno. Ako su mogli onda mogu i sada. Uostalom i sada na kioscima ima izdanja koja izlaze tim ritmom, ako ne 2x mesecno, ono na 14 dana (dvonedeljno), što je skoro isto (možda je to manji problem za naplatu?).
Ja sam glasao za prvu opciju, pošto znam da je nerealno ocekivati Stripoteku jednom sedmicno. Ali ne bih želeo ni da izlazi cešce dok prvo ne reše probleme sa distribucijom. Kod mene se od zadnjeg broja Stripoteka ne može nabaviti jer sve vece kioske drži Futura plus, a Marketprint je raskinuo biznis sa njima zbog njihovog neplacanja dugova.
Zakljucak je ipak da interesovanje za dva puta cešcim izlaženjem postoji i da bi to bio isplativ korak.
U istom razgovoru Sibin je rekao da oni koji žele da kupe Stripoteku urade to u prvih 5-6 dana. Ne znam kako je došao do tog saznanja, ali i meni se cini tacnim. To znaci da se držanjem na kiosku ceo mesec ne postiže ništa.
Svaka cast na komentaru.
Samo mali istorijski dodatak - Stripoteka je do broja 36 izlazila mjesecno, od broja 37 do broja 80 sedmicno, od broja 81 do broja 149 dva puta sedmicno kada od broja 150 prelazi na sistem dvobroja do broja 399. Od broja 400 vraca se na normalnu numeraciju s periodikom od jednog broja sedmicno u narednih 9 godina do broja 857, od broja 858 do 871 jednom mjesecno, od broja 872 do broja 909 dva puta mjesecno kada pravi " prvu pauzu" od 15 mjeseci. Broj 910 se pojavljuje u maju 1989.godine i od tada izlazi mjesecno do 936 broja. Ponovna velikaaaa "pauza" od 8 godina prekida se u oktobru 1999.godine i Stripoteka od tada izlazi u mjesecnom ritumu s izuzetkom jula 2001.godine kada se pojavlju dva broja (958 i 959)... |
I kad ce Bob Morane u integralima? |
Edited by - Trigger on 21/07/2008 23:02:37 |
|
|
Topic |
|
|
|