forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 VC vs. Ludens/SA
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

flamboyant soul
stripovi.com suradnik

United Kingdom
1975 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 21/07/2008 : 20:35:19  Show Profile Show Extended Profile  Send flamboyant soul a Private Message
Šta se misli pod 'komunikacija citatelja i izdavaca' ?

Evo šta ja mislim - nije mi važno dali ce izdavaci ovdje najavljivati svoja (kiosk) izdanja, ali mi je važno da se ako postoji neki problem, tim gore ako postoji problem koji se (pre)cesto ponavlja (ili još gore - nikad ni ne nestaje), izdavac udostoji negdje pojaviti (dali ovdje na forumu, dali u clanku na prvoj stranici sajta, dali u samom izdanju, gdje mu je lakše) i dati svoje mišljenje, obrazloženje, ispriku ili pojašnjenje datog problema/upita.

Po tom pitanju Ludensu/SA-u nema ravnog u bezobraštini, nemaru i bezobzirnosti.

No, idemo redom:

A) Dali je u Ludenosvim izdanjima toliko puno puta problem bilo usrano, jebeno, prokleto, jeftino ljepilo najslabije kvalitete, radi kojega su se (u paketu sa nevjerojatnim 'uvezom') toliki brojevi poceli odljepljivati nakon prvog citanja (pod kutem od 15 stupnjeva)?

- Je.

Dali se za to svo ovo vrijeme itko udostojio ispricati citateljima?

- Ne. Ni rijeci od gospode, a i zašto bi se javljali? Stoka kupuje i šuti. I nemojte mi molim vas sad uletavati sa spikama tipa ''oni neznaju kako ce to ispasti'', ''nemogu utjecati na...'', ''tiskara, kurac-palac'' ili nešto u tom stilu, stvarno nemam živaca. Ne samo da od njih nije bilo ni rijeci, nego su se problemi u ciklickim periodima ponavljali.

B) Koja to firma objavljuje stripove redoslijedom kojim ih prevodi prevoditelj (a ne originalnim)?

- Nema takve firme. Pardon, ima, to jest postojala je nekad. Zvala se ''Dnevnik'', i danas se svi veselimo što više ne izdaje stripove. Ludens i SA su legitimni nasljednici gore spomenute firme.

Dali je netko nama objasnio radi cega se to tako radi?

- Ma kakvi.

C) Koliko su puta prevodtelji bili najslabija karika njihovih izdanja?

- Puno puta.

Dali je netko uzeo u obzir kritike citatelja (te opet - javio se, ispricao, ili dao do znanja da ga je briga)?

- Naravno da ne, gura se dok ide.

I šta reci? Ocito su se neki uljuljali u sigurnosti svog monopola i sad ih baš briga. Mene samo zanima dokle ce to trajati. Ajde neki pomaci postoje, ali je jednostavno presporo došlo do njih, tako da covjek ima apsolutno pravo biti ljut na njih, jer novac su ubirali redovito. S druge strane procitao sam tek nekoliko izdanja VC-a, tako da ne mogu dati ocjenu na njihov rad, ostaje na njima da djelima i angažmanom pokažu dali misle biti sljedeci Ludens, ili ozbiljni izdavac.

Znao sam da sam nešto zaboravio (a kolega @Tex Willer je spomenuo) - dodajte pod D onu pizdariju da HC specijalcima.

Dobro i šta mi sada treba da uradimo?

Edited by - flamboyant soul on 21/07/2008 20:40:06
Go to Top of Page

dzoni
Advanced Member

Serbia
4342 Posts

Member since 11/09/2006

Posted - 21/07/2008 : 20:37:10  Show Profile Show Extended Profile  Send dzoni a Private Message
ludensov otisak u stripu i stampa je sve losija i ocajnija.i prevod u nekim delovima je los.to je moja zamerka za ludens
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 21/07/2008 : 20:54:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message
@flamboyant soul
Mrzelo me sve to da kucam,pa sam naveo samo ono sto me najvise nervira
A nije da me ne nervira sve ovo sto si naveo.
Go to Top of Page

weljko94
Advanced Member

Serbia
3015 Posts

Member since 08/02/2008

Posted - 21/07/2008 : 21:17:18  Show Profile Show Extended Profile  Send weljko94 a Private Message
meni je VC odgovorio na sve mailove koje sam im poslao(a bilo ih je 2 ili 3)i sasvim sam zadovoljan,pitao sam iz radoznalosti oni su odgovorili...i da posaljem ludensu i da ne odgovore briga me ali samo kazem da mi se vishe svidja kako VC radi...svaka im cast..a i LUDENSU!!

Tebi pripada kraljevstvo zaborava na cijim
granicama padaju sve maske,pa se tako prema tvojoj palati približavamo lišeni secanja, godina i kao bezimena bica ulazimo u božanski putir,nalik na kakvu vatrenu hostiju
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 21/07/2008 : 21:36:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
VC-u svaka cast, jedina zamjerka je što ne distribuiraju po cijeloj BiH, ali valjda je to do distributera... Otisak im je u Carobnom frulašu bio dosta loš, ali se poslije popravio, pa su to valjda one prebrodene 'djecje bolesti'...

Ludens mi je takoder dobar, odnos s kupcima me ne zanima, samo što je otisak u stripu sve slabiji... Ali to je valjda krivnja tiskare, slicno kao s distributerima i VC-om... Prijevod ne komentiram jer ne znam talijanski, pa ne bi bilo OK... Što ja znam kako je u originalu...

Izgledaju mi nepotrebni ovakvi topici, jer se kritika Ludensu mogla i drugacije uputiti... Bio nam je dobar dok je bio jedini... Ako dode netko bolji od VC-a, hoce li nam onda i VC biti 'lošiji'?

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 21/07/2008 : 21:39:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
flamby sve rece...

Da budem iskren, ta firma LU/SA nikad od mene nece dobiti ni jednu jedinu pohvalu. Gade mi se za popizdit. Takva ignorancija je nevidena.
Baš sam danas slagao stripove i one od SA/LU sam morao prenositi s pincetom i u rukavicama jer otisak prsta na njihovim izdanjima ima slican ucinak kao i otisak konjskog kopita. Pogledajte samo kakve remitende dolaze na kioske. Moram se 2 sata vrtiti po kioscima kako bi pronašao kolko-tolko ocuvani strip. Kako to ne mogu reci za SD ciji stripovi, makar isavijani i zgnjeceni, odlicno izgledaju i nakon 10 godina?!
Nadalje... loš tisak, prijevod, tipfeleri, ljepilo, skracivanje onog centimetra i ono što im nikako ne mogu oprostiti je dvomjesecni, šestomjesecni izlazak 90% njihovih izdanja. Kad bi izdavali još narednih 180 godina, oni ne bi uveli eventualno nekog novog junka ili ubrzali nekog starog. Samo se pogoršavaju. Imaju par dobrih stvari jer izdaju spec. izdanja i sl., ali malo mi to znaci.
I sad ocekuju pohvale!?
Na im roge cacine!
To je k**** od izdavaca
Pravdanja kako je strip-scena u kurcu me se ne ticu jer ih demantiraju ostali izdavaci (op. cak jadni VC)

Nažalost, ovaj post moram završiti konstatacijom da sam unatoc svemu tome prisiljen uzimati njihova izdanja jer nama stripofilima/drogašima nema drugdje. Bolna istina.

Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.

Edited by - Inferno on 21/07/2008 21:41:26
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 21/07/2008 : 21:49:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
Plakacemo mi kada Ludens propadne pa se sve serije naprasno završe...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7808 Posts

Member since 18/01/2005

Posted - 21/07/2008 : 21:54:49  Show Profile Show Extended Profile  Send I like girlz a Private Message
quote:
Originally posted by Obi-wan

Plakacemo mi kada Ludens propadne pa se sve serije naprasno završe...

"Experience is simply the name we give our mistakes"
Go to Top of Page

dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 21/07/2008 : 22:13:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message
Vidim da su se mnogi forumaši pošteno raspisali o ovoj temi, uglavnom sve izjave stoje i argumentirane su. Na svakome od nas je da odluci koja ce izdanja kupovati, a koja ne. Vjerujem da izdavacima nije lako u ovim teškim vremenima za strip, ali mislim da bi se pojedini svakako trebali više potruditi oko svoje citalacke publike.

Necete vjerovati ali meni se gotovo niti jedan SD, LU ili SA strip nije razlijepio, raspao i sl. Možda zato što sam ih pažljivo birao prilikom kupnje tamo još od 94 godine.

Isto tako za remitendu nemam pojma, jer nisam nikada kupio niti jedan strip u takvom ili slicnom pakiranju.

Pa cak me i prijevod previše ne smeta, ali da ne bi ispalo da mi sve odgovara, recimo ne kupujem izdanje Zagor klasik, jer nisu krenuli po orginalnom redosljedu i MaxMagnusa jer me živcira prijevod nekim imena. Smeta me i pizdarija sa Markovim i Blekovim specijalcima. Eto...
Go to Top of Page

SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts

Member since 16/04/2002

Posted - 22/07/2008 : 05:54:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit SejoSexon's Homepage  Send SejoSexon a Private Message
@ Gand

Ja sam svaki mjesec poslovno na Balkanu pa sam (djelimicno) upoznat sa situacijom u bivšoj državi.

Kažeš da se nema vremena za dugorocne planove, u redu, hajde da prihvatimo tu cinjenicu.

Opet ostaje:

loš prevod - mislim da se 99 % forumaša žalilo na gospode Gaspar i Pliško i opet se ništa nije promijenilo.
Ludensu je teško da navedu brojeve svojih sopstvenih izdanja! Umjesto toga u stripovima imamo tal. numeraciju

Barem se ove dvije stvari mogu riješiti.

A što se tice najava evo ti jedan primjer:

Dampyr u izdanju SA: taj strip (odnosno 4 knjige) izade jednom u godini (niko ne zna kada ce izaci u toku godine), do sada je izašlo osam knjiga, niko nema pojma da li ce izaci sljedece cetiri knjige i ako budu izašle kada ce izaci a VC jednom mjesecno izdaje Dampyra (po jeftinijoj cijeni). Ja ne želim da mijenjam izdavaca (imam prvih 8 knjiga) no ovaj nacin komunikacije i izlaženja me tjera da se riješim SA Dampyra i da predem na izdanja VC.

Niko ozbiljan ne može ocekivati uspjeh sa Dampyrom jer je ovakav nacin izlaženja smrtonosan za strip.

But I'm just a soul whose intentions are good
Oh Lord, please don't let me be misunderstood
Go to Top of Page

milan 11
Junior Member

Serbia
364 Posts

Member since 13/06/2008

Posted - 22/07/2008 : 08:38:08  Show Profile Show Extended Profile  Send milan 11 a Private Message
Ludensu svaka cast za sve sto je dosada uradio a sada mislim da VC uvodi nove standarde.Jedina bolja stvar kod Ludensa je sto im papir mirise po onim starim stripovima mada je sam kvalitet papira bolji kod VC.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 22/07/2008 : 10:08:55  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Da, i sada ce se (za koji moment, minute su u pitanju!) nakon detaljne elaboracije problema Bernijeve komunikacije sa stripocanstvom (i drugim manje važnim detaljcicima), na ovom forumu pojaviti i Bernie i onaj drugi, a bome i tromi Tromislawski i tog trenutka osvanut ce novi dan, gdje ce forum stripovi.com i Ludens i SA živjeti u miru, sreci i ljubavi i obostrano korisnoj kohabitaciji!

Siguran sam da ce naša inicijativa, nakon nekih 6, 7 godina rezultirati izvanrednim rezultatima, ako to vec dosad nije. Nema razloga da se to ne promijeni. Siguran sam da ce i Bernie odmah reci, evo ljudi, odmah cu dati otkaz dragoj prevoditeljici elizabeti i onoj drugoj i unajmiti najboljeg strip prevoditelja na tržištu. Najboljeg! A ako vam to nece biti dosta, uzet cemo i curunira za lektora!

evo još minutica da se javi bernie na forum i siguran sam da nece štedjeti rijeci... ko i dosad...

samo još malo...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 22/07/2008 : 10:16:54  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
Upravo je upalio PC...

itsyourworldyoucanchangeit
Go to Top of Page

SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts

Member since 16/04/2002

Posted - 22/07/2008 : 10:24:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit SejoSexon's Homepage  Send SejoSexon a Private Message
Upravo mu je nestalo struje u stanu...

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 22/07/2008 : 10:27:24  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Ma ne, valjda mu je palo na pamet da prije ovog monumentalnog trenutka skuha kavicu i popuši koju... NE obraca se covjek forumu svaki dan!

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 22/07/2008 : 10:29:56  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
quote:
Originally posted by SejoSexon

Upravo mu je nestalo struje u stanu...

Zamisli peha
"Draga nacijo..." BLINK!

itsyourworldyoucanchangeit
Go to Top of Page

weljko94
Advanced Member

Serbia
3015 Posts

Member since 08/02/2008

Posted - 22/07/2008 : 10:30:00  Show Profile Show Extended Profile  Send weljko94 a Private Message
quote:
Originally posted by alen

Upravo je upalio PC...

ali mu se pokvario

Tebi pripada kraljevstvo zaborava na cijim
granicama padaju sve maske,pa se tako prema tvojoj palati približavamo lišeni secanja, godina i kao bezimena bica ulazimo u božanski putir,nalik na kakvu vatrenu hostiju
Go to Top of Page

MladenT
New Member

Croatia
260 Posts

Member since 16/10/2007

Posted - 22/07/2008 : 10:42:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit MladenT's Homepage  Send MladenT a Private Message
Ja isto ne kuzim kud ste svi napali tisak i uvez. Pa Ludensove stripove radi ista tiskara kao i Libellusove. Napadnite tiskaru odnosno AKD onda zasto dio posla obavi dobro a dio aljkavo.
Iskreno meni se niti jedan strip nije niti raspao niti sam imao bilo kakvih problema, a imam sve od 1994 (Slobodna Dalmacija) i kasnije od Ludensa i SA. Mislim da ste pretjerali. Meni je tisak VC gori nego Ludensov. U njemu cak tiskaju dva put iste stranice (na zalost imam takvog Mr. No) a nemrem ga zamijenit. Dobra je konkurencija ali pretjerujete s hvalospjevima jednih i napadima na druge.
Ima dosta stvari koje ne stimaju ali ipak ne mozete tak napadat covjeka koji ipak izdaje stripove vec dugi niz godina i taj posao radi sasvim ok. Problem je sto neka izdanja (Chico, Maxiji itd.) izlaze nekim cudnim redom, red izlazenja odnosno najavljeni razmaci nikad nisu stvarno ti (mjesec, dva mjeseca, tri mjeseca i sl.). Zbog toga ga blatite i napadajte jer to zasluzuje, ali sve ostalo je pretjerivanje.
Go to Top of Page

Trigger
Average Member

Bosnia and Herzegovina
757 Posts

Member since 12/07/2007

Posted - 22/07/2008 : 11:55:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Trigger a Private Message
quote:
Originally posted by MladenT

Ja isto ne kuzim kud ste svi napali tisak i uvez. Pa Ludensove stripove radi ista tiskara kao i Libellusove. Napadnite tiskaru odnosno AKD onda zasto dio posla obavi dobro a dio aljkavo.
Iskreno meni se niti jedan strip nije niti raspao niti sam imao bilo kakvih problema, a imam sve od 1994 (Slobodna Dalmacija) i kasnije od Ludensa i SA. Mislim da ste pretjerali. Meni je tisak VC gori nego Ludensov. U njemu cak tiskaju dva put iste stranice (na zalost imam takvog Mr. No) a nemrem ga zamijenit. Dobra je konkurencija ali pretjerujete s hvalospjevima jednih i napadima na druge.
Ima dosta stvari koje ne stimaju ali ipak ne mozete tak napadat covjeka koji ipak izdaje stripove vec dugi niz godina i taj posao radi sasvim ok. Problem je sto neka izdanja (Chico, Maxiji itd.) izlaze nekim cudnim redom, red izlazenja odnosno najavljeni razmaci nikad nisu stvarno ti (mjesec, dva mjeseca, tri mjeseca i sl.). Zbog toga ga blatite i napadajte jer to zasluzuje, ali sve ostalo je pretjerivanje.

Svaka cast. napokon glas razuma...

I kad ce Bob Morane u integralima?
Go to Top of Page

SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts

Member since 16/04/2002

Posted - 22/07/2008 : 12:13:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit SejoSexon's Homepage  Send SejoSexon a Private Message
quote:
Originally posted by MladenT

Ja sam Ludens napao u par navrata, no nijednom nisam spomenuo tisak i uvez, jer nikada nisam imao problema sa tiskom i uvezom, no cinjenica je da se dosta ljudi žali na uvez.

Go to Top of Page

elsauto
New Member

Germany
164 Posts

Member since 08/07/2005

Posted - 22/07/2008 : 13:04:37  Show Profile Show Extended Profile  Send elsauto a Private Message
Uvez je bio jedno vrijeme veoma los ja imam oko 25-30 brojeva
Zagora koje sam ljepio sam da nebi stranice bile izgubjene;

TEX Maxi mi je nakon sto sam procitao 30-40 stranica raspao u cetiri dijela (jest da je bilo lakse citati ali ipak bi ga volio citavog)
ustvari pokonio sam ga i od tad nisam vise uzimao Tex maxi

Ima tu jos poneki primjer kupusarki od stripova sto je izbacio LUDENS
ali moram reci da se u zadnjim brojevima 20-30 to vise ne pojavljuje
Znaci popravili su se u tom smislu.

Sto se tice kad ce sta izaci tu sem Zagora nikad se nezna jedno obrazlozenje na forumu ili u nekom Stripu nebi bilo lose da znaju ljudi na cemu su i da se to nije u potpunosti ugasilo.

Redosljed izlazejna spec. brojeva je stvarno GLUP tu nebi bilo lose jedno obrazlozenje jer kad bih znao u cemu je fazon nebi se ni ljutio osim ako je to bacanje Pikada izdavaca u birou pa kojeg potrefe.

MARK I BLEK Spec. sto i nije Spec. Perverzija da nema vece i tu zelim u svakom slucaju jedno objasnjenje ZBOG CEGA ? Zasto neizlazi pravi Spec i hoce li upste.

E sad da ne naklapam previse Smilieje stavite sami gdje vam pase
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 22/07/2008 : 14:49:23  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Koliko sam vidio, seju najviše smeta odnos Ludensa/SA prema kupcima, odnosno manjak komunikacije s njima. Cak uvez ovaj put nije spominjao...

Go to Top of Page

mladen13
Senior Member

Croatia
1145 Posts

Member since 22/09/2005

Posted - 22/07/2008 : 17:46:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit mladen13's Homepage  Send mladen13 a Private Message
neznam kako nekome ne smeta taj odnos, mislim da teza " a kod nas je to na balkanu tako" ne pije vodu,
Mi kupujemo te stripove, zbog nas ih i štampaju,
tiskara je kriva zbog uveza?--------pa jel nebi netko trebao pregledat to po izlasku,( ne mislim strip po strip da se pregleda, za one koji bi pustili reply) ukoliko je loše odštampano, ajmo ponovo, tiskara odgovara za svoj pos'o,
vec sam spomenuo tex maxi 4 hc( ko papagaj), jel nam neko to objasnio, šta se dogodilo pa je 70% stripova pod greškom, nema ih za nabavit.
Izlazi dosta LU stripova, jel neko od vas zbraja koliko je to mjesecno, a koliko godišnje, dode se do fine svote, tko kupuje sva izdanja,

Pa ja sam zbog ljepila odusto od LU stripova, dosta mi je da malo malo moram nabaviti novi strip, jer se neki i nakon picajzla citanja i držanja u rukama razlijepio,
jedino još šta kupujem za sebe, je Libellus Tex, od sveg ostalog sam odusto,

Da ne zastranim i ljepilu, odnos kupac-prodavac:
mislim da bi trebalo malo više zanimanja pokazati za nas i ponekad oslušniti naše želje,
možda bi se i isplatilo, jer na kraju mi smo krajnji korisnici tog proizvoda.

Covjek napravio anketu za Spawna, objavio strip i vidi sad, ide druga knjiga, odgovara na mail, dopisuje se, raspituje se, izgleda da taj odnos ipak nešto znaci,

svi koji se ne slažete s ovim, baš me briga, hehehe

mladenlov@gmail.com
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 22/07/2008 : 17:51:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
Kad ide druga knjiga?

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 22/07/2008 : 22:49:02  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message
za VC je jos prerano ist reci.Bilo ih je dosta koji su nakon par epizoda nestali
Ludens mi je naravno broj jedan. Svaka cast onome koji je nadosao na ideju da nastavi numeraciju od SD,tako da npr. Zagor sada leti prema perfektnoj kolekciji
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000