forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Turnir u Monopoly-u!!!!!
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 21/10/2010 : 16:00:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message
quote:
Originally posted by Darth Ivan

quote:
Originally posted by Grujah.

Monopoly je generalno najgori Boardgame. Eeeew. Al po Americi ima turnira (jer je nazalost popularan) http://monopolytournaments.com/

lol a zakaj misliš grujane da je monopol najgori?
znaci, one ostale igre poput rizika, clueda su bolje?

Kad vec pitas
Najgori je jer je "roll and move" tj. "baci kockicu i pomeraj se" je jako los mehanizam, to sto je veoma moguce da jednom bacis lose, ugazis na skupu teritoriju sa puno kuca i, iako si tehnicki u igri uopste nemas sanse da pobedis, to sto se traje predugo, sto su jedine odluke kupiti ili ne kupiti i sto se vec od pre pola partije zna pobednik i svi sad moraju da se smaraju do kraja iako ne mogu nista da urade.

Riziko mi je jednako los, Cluedo jos i ok. Od "klasicnih" je jos najbolji Stratego. Stvar je u tome da kada odigras bar "PRAVIH" boardgamova, nikad ti se vise nece igrati Monopol i Riziko.
Na boardgamegeek.com (najvecem sajtu u stolnim igrama) su Gorepomenute igrice na oko 5000og mesta (Monopol 6400). Ima GOMILA boljih igrica. Ja posedujem par, i da se okupi nas petoro i da ispred sebe imamo Riziko i Igru Prestola, ne mogu da vidim ni jedan razlog zasto bismo igrali Riziko pored onakvog ZMAJA od igre.

Edited by - Grujah. on 21/10/2010 16:01:04
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12523 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 21/10/2010 : 17:13:26  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by Darth Ivan

quote:

Monopoly je generalno najgori Boardgame. Eeeew. Al po Americi ima turnira (jer je nazalost popularan) http://monopolytournaments.com/

lol a zakaj misliš grujane da je monopol najgori?
znaci, one ostale igre poput rizika, clueda su bolje?

Kad vec pitas
Najgori je jer je "roll and move" tj. "baci kockicu i pomeraj se" je jako los mehanizam, to sto je veoma moguce da jednom bacis lose, ugazis na skupu teritoriju sa puno kuca i, iako si tehnicki u igri uopste nemas sanse da pobedis, to sto se traje predugo, sto su jedine odluke kupiti ili ne kupiti i sto se vec od pre pola partije zna pobednik i svi sad moraju da se smaraju do kraja iako ne mogu nista da urade.

Riziko mi je jednako los, Cluedo jos i ok. Od "klasicnih" je jos najbolji Stratego. Stvar je u tome da kada odigras bar "PRAVIH" boardgamova, nikad ti se vise nece igrati Monopol i Riziko.
Na boardgamegeek.com (najvecem sajtu u stolnim igrama) su Gorepomenute igrice na oko 5000og mesta (Monopol 6400). Ima GOMILA boljih igrica. Ja posedujem par, i da se okupi nas petoro i da ispred sebe imamo Riziko i Igru Prestola, ne mogu da vidim ni jedan razlog zasto bismo igrali Riziko pored onakvog ZMAJA od igre.

gdje se nalazi ta lestvica?
Ja sam posjetio tu stranicu ali nisam nigdje video lestvicu?
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 21/10/2010 : 17:18:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message
http://www.boardgamegeek.com/browse/boardgame
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9934 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 21/10/2010 : 18:23:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message
jupi:) ima nas dosta za f dijgnoze:)

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 21/10/2010 : 18:34:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message
quote:

Kad vec pitas

u monopolyju, cluedu, riziku i još mnogim drugima igraš igru uz pomoc kockica. a kockica znaci srecu, tj. onako kako nešto možeš dobiti, tako nešto i izgubiti. ona je dakle ono što odreduje tko ce pobijedit a tko izgubit. a sad, ako se sreca nasmiješi tebi - super, ako ne - onda ništa.
mislim, ovo kaj si ti rekao o monopolyju i riziku je istina skroz, slažem se. ali velim, moraš imat srece.
nego, po cemu je ova igra "Prestol" po tebi bolja od rizika i monopolyja? meni zanima kaj u njoj radiš? kaj u njoj ne igraš igru s kockicama i ne moraš pobijedit samo "srecom"?

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 21/10/2010 18:36:07
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 21/10/2010 : 19:23:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message
Ok, retko koja igra je bez kockica ili srece (Sah, Go, Stratego mi prvi padaju na pamet), ali problem je kada igra PREVISE zavisi od srece. Ne treba ona da odredjuje ko ce pobediti a ko izgubiti; treba malo da utice, ali ne da oredjuje. Iskustvo, umece, strategija, taktika, diplomatija treba da odnosi pobedu.

"Igru Prestola" sam vec pominjao na forumu. Strateska ratna igra radjena po istoimenoj knjizi, uporediva sa npr. Rizikom. Necu sad sigurno pisati sva pravila, ali ukratko:

Ratna igra. Postoji vise vrsta jedinica (Konj, brod, pesak) i cilj je osvojiti 7 gradova.

Odlicni koncepti su to sto se sva naredjenja postavljaju tajno a onda u isto vreme otkrivaju i izvrsavaju jedno po jedno (a ima ih raznih), to sto se u borbi ne koriste kockice vec umesto njih imas 7 kartica - neke jake, neke slabe, neke imaju specijalnu sposobnost (npr. ojacavaju brodove) - ali fora je da kada odigras jednu, ne dobijas je nazad dok ne odigras sve. Tako da ces nekada morati odigrati slabe karte - sto na neki nacin zamenjuje "losu srecu na kocki" ali ti SAM odlucujes kad je trenutak da odigras slabu kartu i/ili izgubis borbu. Takodje se skuplja politicka moc koja posle sluzi da se skupljaju razne "beneficije" - ali putem tajnog glasanja/aukcije - tako da moras daodlucis koje su ti beneificije vaznije - red igranja, snaga u borbi, broj specijalnih naredjenja i sl. Ima tu jos stvari, tipa zalihe koje odreduju velicinu vojske i sl.
Jedini uticaj srece je kroz tzv. "Westeros" karte - na pocetku svakog kruga se okrecu 3 i one kazu da li npr. stizu zalihe ili pojacanje vojske, dali se skuplja politicka moc ili se odvija glasanje za presto , da li nega naredjenja ne mogu da se igraju. Fora je to sto te karte uticu JEDNAKO na sve igrace (npr. niko ne moze da stavlja odbranu, ili svima stizu pojacanja). Naravno, desice se nekad da na primer tebi bas odgovara da stignu zalihe a ne pojacanja i to se desi - ali iako ti to daje samo prednost.

Ne vredi objasnjavati ovako, mora se to odigrati.

Edited by - Grujah. on 21/10/2010 19:24:34
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 21/10/2010 : 19:53:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message
quote:

Ok, retko koja igra je bez kockica ili srece (Sah, Go, Stratego mi prvi padaju na pamet), ali problem je kada igra PREVISE zavisi od srece. Ne treba ona da odredjuje ko ce pobediti a ko izgubiti; treba malo da utice, ali ne da oredjuje. Iskustvo, umece, strategija, taktika, diplomatija treba da odnosi pobedu.

"Igru Prestola" sam vec pominjao na forumu. Strateska ratna igra radjena po istoimenoj knjizi, uporediva sa npr. Rizikom. Necu sad sigurno pisati sva pravila, ali ukratko:

Ratna igra. Postoji vise vrsta jedinica (Konj, brod, pesak) i cilj je osvojiti 7 gradova.

ova igra koju si opisao je meni na neki nacin (po konceptu) slicna riziku. iako, moram ti rec da to što u ovoj igri koristiš karte a ne kockice meni ne znaci ništa. zašto?
pa, isto kao kad igraš neke kartaške igre (sedmicu, šnaps, poker, belu etc.) možeš dobit, kao što je i u tvojoj opisanoj igri slucaj, neke slabije, neke jace karte. a kako? slucajno. mora te jednostavno pogodit da dobiješ one karte koje bi ti trebale za pobjedu. a to kakve ceš karte dobit odlucuje sreca. jasno je da tu isto i postoji taktika/strategija ali što ti ona znaci ako si dobio sve slabe karte?

isto tako, ove karte koje govore da li stiže pojacanje/zalihe etc. isto imaju jedan utjecaj srece i isto bi mogle bit i dvosjekli mac. zašto? zato što, kako si ti objasnio, se one okrecu i dogadaji se temelje na slucajnosti. sad, to što one utjecu jednako na sve igrace ne znaci apsolutno ništa jer neki igrac od jednog dogadaja u jednom trenu može profitirat (dobit prednost) dok drugi igrac nece od tog imat nikakve koristi skoro.
tako da i u ovoj tvojoj opisanoj igri je sreca opet na prvom mjestu, bez obzira što se ne igra s kockicama. tako da tu nema baš neke velike razlike.

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 21/10/2010 20:02:38
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 21/10/2010 : 20:01:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message
quote:

ova igra koju si opisao je meni na neki nacin (po konceptu) slicna riziku. iako, moram ti rec da to što u ovoj igri koristiš karte a ne kockice meni ne znaci ništa. zašto?
pa, isto kao kad igraš neke kartaške igre (sedmicu, šnaps, poker, belu etc.) možeš dobit, kao što je i u tvojoj opisanoj igri slucaj, neke slabije, neke jace karte. a kako? slucajno. mora te jednostavno pogodit da dobiješ one karte koje bi ti trebale za pobjedu. a to kakve ceš karte dobit odlucuje sreca. jasno je da tu isto i postoji taktika/strategija ali što ti ona znaci ako si dobio sve slabe karte? tako da i u ovoj tvojoj opisanoj igri je sreca opet na prvom mjestu, bez obzira što se ne igra s kockicama. tako da tu nema baš neke velike razlike.

Mozda Grujah nije dobro objasnio. Ne dobijas karte. Karte su dio tvoje vojske. Uvijek sedam istih (premda razlicitih za svaku vojsku). U teoriji su balansirane (premda bi se o tome dalo raspravljat) tako da, premda rade razlicite stvari, u biti su podjednake snage. Kad i kako ce ih upotrijebiti stvar je igraceve odluke. Ko sto rece Grujah, jedini faktor srece su te tri karte koje se okrecu na pocetku svakog kruga. No cak i taj faktor srece je minimaliziran u nekom smislu jer nema puno razlicitih vrsta tih karata, tako da u igri svoje poteze mozes odigravat predvidajuci (ili se nadajuci) hoce li se nesto okrenuti ili nece. Ali ni u kom slucaju ti taj okret na kartama ne oduzima ili podaruje pobjedu (premda te moze privremeno unaprijedit ili unazadit). Velika je razlika od one u Riziku kad netko napada sa trideset na 7 vojnika i ovaj ga sa sedam pobjedi jer napadaca ujebu kockice (dogodilo se miljon puta ).

@Grujah: nabavio cimer trecu ekspanziju. Ima zanimljivih koncepata (modificirane Westeros i wildlings karte)...Ali ima i stvari koje ti razbiju mozak ako ih sve koristis (tipa global enchantments: funkcioniraju slicno ko generali, 6 istih i jedna unique), leaderi koji ti omogucuju da promarsiras gotovo citavu mapu prije mars faze...itd

http://matanovogumno.blogspot.com

Edited by - Mali_Mate on 21/10/2010 20:05:57
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 21/10/2010 : 20:06:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message
quote:
Originally posted by Mali_Mate

[quote]
Mozda Grujah nije dobro objasnio. Ne dobijas karte. Karte su dio tvoje vojske. Uvijek sedam istih (premda razlicitih za svaku vojsku). U teoriji su balansirane (premda bi se o tome dalo raspravljat) tako da, premda rade razlicite stvari, u biti su podjednake snage. Kad i kako ce ih upotrijebiti stvar je igraceve odluke. Ko sto rece Grujah, jedini faktor srece su te tri karte koje se okrecu na pocetku svakog kruga. No cak i taj faktor srece je minimaliziran u nekom smislu jer nema puno razlicitih vrsta tih karata, tako da u igri svoje poteze mozes odigravat predvidajuci (ili se nadajuci) hoce li se nesto okrenuti ili nece. Ali ni u kom slucaju ti taj okret na kartama ne oduzima ili podaruje pobjedu (premda te moze privremeno unaprijedit ili unazadit). Velika je razlika od one u Riziku kad netko napada sa trideset na 7 vojnika i ovaj ga sa sedam pobjedi jer napadaca ujebu kockice (dogodilo se miljon puta ).

morat cu probat tu igru, baš sam se zaintrigirao

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 21/10/2010 20:07:29
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 21/10/2010 : 20:19:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message
Kazem ti, Darth Ivan, moras odigrati. A i nije Igra Prestola jedina.

@Mate - heh, mi odigrali ovo cirka 12 puta do sada (ja od toga 10 puta barateon ili tyrell argh!). Za podli Lanisteri najbolji, Barateoni i Grayjoyi za njim. U jednoj partiji je Lanister pobedio (doduse na kraju 10. kruga) a da je tokom cele igre odigrao samo 3 house karte :D :D A skroz si bio u pravu za to da crni ne mogu da gaze crvene iz prostog razloga sto niko drugi to ne zeli da se desi :P
A pravila za ekspanzije sam citao, prva veci uliv para i uzimam Sudar Kraljeva.

Edited by - Grujah. on 21/10/2010 20:19:37
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 21/10/2010 : 22:52:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message
a di to uopce ima za kupit?

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 21/10/2010 : 23:26:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message
U hrvatskoj bi trebalo biti ovde:
http://www.landofmagic.hr/hr/news
Valjda.. ne znam.

Kod nas sam ja pljunuo 60e za Igru Prestola.
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 21/10/2010 : 23:30:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message
quote:

Valjda.. ne znam.

danke schon kolega

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 22/10/2010 : 01:21:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message
quote:

Valjda.. ne znam.

Jes, takva nekakva cijena je bila i kod nas prije par godina. Je li se sto mijenjalo po tom pitanju ne znam. Uzeo u ducanu koji je linkan gore.

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12523 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 18/01/2012 : 15:35:52  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message

Vidim da je dosta ljudi (po anketi sudeci) zainteresirano da bi igrali Monopoly.
Pa zašto da se stvarno ne skupimo negdje i odigramo neki turnir?
U obzir dolazi ovaj ORIGINALNI YU MONOPOLY:

-plava kutija
-žuta ploca
-letališca Ljubljana,Zagreb,...
-Jahorina, Bljelašnica

sigurno imate kod kuce ovakav Monopoly.

Pa ja znam nekoliko ljudi koji bi bili zainteresirani, javite se i ovdje ili na PM, svi koji bi voljeli igrati, pa cemo se onda detaljnije dogovoriti.
Nije meni ni problem putovati u Hrvatsku ili Srbiju na turnir,....ili vi dodete u Sloveniju.
Sve zavisi iz koje zemlje ce biti najviše interesenata.
Razmišljam, da ako nas se skupi 16, to bi bilo odlicno, jer tada trebamo imati 4 ploce, svaku plocu igra 4 osoba.
Onda oni koji budu prvi ispali ce igrati sa onima iiz drugih grupa koji su isto tako prvi ispali, oni koji budu drugi sipali ce isto tako igrati sa onim akoji su drugi ispali,....trece ispali sa trecim ispalima a pobijednici grupa sa pobijednicima grupa i tako cemo dobiti poredak.
Svatko ce odigrati 2 igre i onda cemo imati lestvicu od 1-16.
Pobijednik ce dobiti 16 bodova, drugo uvršteni 15, treci 14,....a poslednji ce dobiti 1 bod.
Tako cemo imati lestvicu takmicara i bodova.
Dogovorit cemo se koliko turnira cemo odigrati na godinu.
Turnir može biti na razlicitim mestima i državama i onaj koji bude na kraju turnira (lige) prvi na lestvici taj je pobijednik.
Možemo igrati za pehar ili za novac odnosno novcane nagrade.
Recimo ako nas se skupi 16 i svako sudjelovanje na turniru iznosi 2 eura po osobi u blagajnu ce doci 32 eura po turniru, ako bude recimo 6 turnira to bi ukupno iznosilo 192 eura. To znaci da bi pobjednik (onaj koji bude na vrhu lestvice na kraju svih 6 turnira) dobio 100 eura nagrade, drugouvršteni 60 eura, a treci 32 eura nagrade.
To ako bi se platilo dva eura po osobi na turnir, gdje bi svatko odogirao 2 igre, znaci 1 euro po igri na osobu, što nije preskupo za platiti.
A može naravno da bude i veci "bankroll" ako se svi složimo.
Moguce je i da se jednom godišnje organizira GRAND SLAM turnir gdje se placa sudjelovanje 10 eura po osobi i pobijednik odnosi sve!
Ali dobro o takvim i onakvim stvarima cemo kasnije se zajedno dogovarati, kao i o mijestima gdje ce se održati turniri i koliko njih na godinu.
Ovako za pocetak, kasnije, ako se bude javilo više i više zainteresiranih, onda cemo stvoriti 1,2,3,...ligu, nabaviti sponzore, osnovati Monopoly Organizaciju (društvo, zajednicu,...) i sve podici na viši nivo. Imat cemo svog prijedsednika ove krovne organizacije, blagajnika, tajnika,....povezivat cemo se sa drugim medunarodnim monopoly organizacijama i možda jednom stvorimo MONOPOLY CHAMPIONS LEAGUE (ligu prvaka).Sve je moguce ako se hoce.

No put do tamo je daleko i najprije neka se javi 16 osoba.
Ne moraju svi da budu iz foruma, znaci ako imate djevojku, prijatelja, rodaka,...koji bi htio igrati možete napisati i njega, ja cu u prvom postu voditi evidenciju!

ps:

možete se prijaviti svi osim paka, bagi, paro

Edited by - 1Euro on 18/01/2012 17:46:34
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8585 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 18/01/2012 : 15:56:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message
quote:
Originally posted by 1Euro

ps:

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47311 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 18/01/2012 : 17:08:35  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:
Originally posted by paro

quote:

ps:

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9934 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 18/01/2012 : 17:43:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message
quote:

quote:

ps:

nije fer ako se bojis boljih u monopoliju:) a htio sam se prijaviti ali ne volim namjestaljke:)

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12523 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 18/01/2012 : 17:57:51  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message
quote:
Originally posted by mamlaz

quote:

quote:

ps:

nije fer ako se bojis boljih u monopoliju:) a htio sam se prijaviti ali ne volim namjestaljke:)

na kakve namještaljke misliš?
Nece biti nikakvih namještaljki ako nekoga odkrijemo da vara BACIT CEMO GA U KATRAN I PERJE!
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000