Redni broj mora imati tocku samo ako je arapski, ako je rimski podrazumjeva se da je redni te je dodavanje tocke nepotrebno (cak bi se moglo reci da je u pitanju pleonazam). Popularni primjer su imena - Ivan Pavao II se ne piše sa tockom. Sukladno tome, piše se futur I, kondicional II, itd... Naravno, ako odbacimo okove preskriptivne gramatike i bacimo pogled na "the real world", naici cemo na svakojaka rješenja i naravno da je sve to u redu.
Što se tice ucestalosti, doma imam dva sata na kojima je 4 napisano kao "IIII" i na koje stalno gledam, tako da možda nisam objektivan koliko se koja verzija koristi.... :)
seng, skidam kapu, nema se sta dodati. btw. kad se spominju satovi, cesto se pojavljuje IIII, ali jos nikad nisam vidio VIIII, uvijek IIII i IX. kako je na tvojim satovima?
a da malo bolje pogledas na kiosku... sigurno bi ga primjetio, trust me
Well, slap me silly and call me a manga lover!
Dopodne me odjebala na jednom kiosku uz odgovor da danas nije stigao niti jedan novi strip, da bi malocas svratio 100 metara dalje do drugog kioska i kupio novi Almanah! Prodavacice novina...
2Pavel01: upravo procitah na wikipediji da su stari rimljani preferirali "IIII" nad "IV" jerbo je "IV" bio opceprihvacena kratica za boga Jupitera ("IVPPITER" na latinskom). "IV" se poceo cešce upotrebljavati tek u srednjem vijeku, tako da se može reci da je "IIII" zapravo ispravnije (odnosno "izvornije") - a mi mislili da je Ludens inkompetentan! ;)
Ma fakat se bezveze prepirete... Jeste li kupili almanah? Na mom piše III... niti IIII a niti IV. Tipfeler... još samo jedan Ludensov zajeb. Koliko velik zajeb, zavisi od osobe do osobe. ;)
I da, takoder piše da se u izradi satova "IIII" pogotovo cesto koristi stoga što je teže zamjenjiv sa "VI" (6). Ovo je pogotovo bitno kada je sat dizajniran tako da brojevi gledaju prema centru (rimska bi šestica napisana naopako bila posebno zbunjujuca).
Redni broj mora imati tocku samo ako je arapski, ako je rimski podrazumjeva se da je redni te je dodavanje tocke nepotrebno (cak bi se moglo reci da je u pitanju pleonazam). Popularni primjer su imena - Ivan Pavao II se ne piše sa tockom. Sukladno tome, piše se futur I, kondicional II, itd... Naravno, ako odbacimo okove preskriptivne gramatike i bacimo pogled na "the real world", naici cemo na svakojaka rješenja i naravno da je sve to u redu.
Što se tice ucestalosti, doma imam dva sata na kojima je 4 napisano kao "IIII" i na koje stalno gledam, tako da možda nisam objektivan koliko se koja verzija koristi.... :)
Hm...
Kako jedna slika govori vise od tisucu rijeci, odlucio sam malo ukljuciti i svoj skener.
A evo malo i o pisanju rednih brojeva...
A na kraju evo i naslovnice "Hrvatskog pravopisa" koji je prosle godine izdala "Matica hrvatska" tako da ne mislite kako ovo skeniram iz tko zna cega:
And I must be an acrobat to talk like this and act like that...