forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 VC - A kako bi bilo lepo da.......
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Bruce Springsteen
Advanced Member

5546 Posts

Member since 28/10/2008

Posted - 10/11/2008 : 20:02:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Bruce Springsteen a Private Message
Tema koju je pokrenuo Kerber jeste zanimljiva, ali pre svega nostalgicna, i na prvi pogled i sam sam u jednom trenutku citajuci predhodne komentare za trenutak bio mišljenja da je to sasvim OK i prihvatljivije. Jer kao što neko rece onda bi pojedini junaci koji i toliko nisu bitni za pojedine kupce, za nas kolekcionare svakako bi bili neophodni. Recimo ja od VC nekupujem samo Dmpyra i DD, a u ovom slucaju uzimao bih i njih. Ali vratimo se realnošcu i sadašnjom vremenu i onome kako treba da bude, i kako je u originalu u Italiji, mada je i kod Bonellija bilo nešto slicno kao kod naše ZS i LMS u ediciji "Zenith Gigante" i kod drugih izdavaca koji i danas izdaju reprinte starih Bonllijevih junaka kao što je "Edizione IF".
I da zakjljucim ipak sam licno za svakog junaka sa posebnom serijom ovako kako i jeste kod VC, Ludensa, Libellusa...
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29624 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 10/11/2008 : 20:46:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message
quote:
Originally posted by satko

Sad cu nešto reci pa me izbacite sa foruma. Ljudi, cast svim izdavacima sa podrucja bivše zemlje koji su ikad i koji još uvijek izdaju striopove, hvala im puno na epizodama i junacima koje nam donose, na kraju hvala im za uopšte izdavanje stripa (govorim samo za Bonellija jer jedino to i citam) ali (kad smo vec kod Bonellija) ovo što neki od nas citaju od 1968 godine nije ni nalik onome što Sergio Bonelli Editore radi vec godinama u Italiji. Strip u Italiji je veliki biznis, koji je to postao zahvaljujuci prvenstveno italijanskim autorima (scenaristima i crtacima koji su u mnogo slucajeva akademski gradani, obrazovani ljudi, književnici, novinari, arhitekte, likovni umjetnici, itd. dakle, ljudi od struke, koji su svoje znanje i sposobnosti upotrijebili u cilju proizvodnje zabave-stripa). Sve što se izdaje i što se ikad izdavalo na podrucju bivše Juge a potice od Sergio Bonell Editore jeste samo kopija originala, da mi ne zamjeri niko ali zašto mjenjati nešto što funkcioniše vec 50 godine u Italiji. Tu prije svega mislim na nacin izllaženja pojedinih junaka. Sada kada smo konacno prihvatili njihov nacin objavljivanja epizoda nekog od junaka (svaki u svojoj posebnoj ediciji) zašto ga mijenjati? Sreten Draškovic, dugogodišnji direktor NIŠRO Dnevnik je pokrenuo izdavanje stripa u Jugi sredinom šezdesetih godina i to je funkcionisalo dok je dnevnik imao monopol jer je otkupljivao prava na sva izdanja Sergio Bonellija (dakle velika vecina onog što danas citamo) a to je uradio zato da neko nebi otkupio prava na nekog junaka koji se možda trenutno slabije prodaje. Zato je u ranijim godinama dnevnika i bilo slucajeva da se godinu dvije i izdaje po jedna junak (pocetkom sedamdesetih dvije ili tri godien u ZS je izlazio samo Komandant Mark a slicno je bilo i sa Zagorom u LMS u dva navrata). Zakljucak, treba da svaki junak izlazi u posebnoj seriji. Takode, treba se potruditi da sva naša izdanja lice što vjernije originalnom italijanskom izdanju. Usvim detaljima, u boji hrbata, korice, fonta naslova, kvalitetu papira jer samo u tom slucaju imao izvorni proizvod. Licno mišljenje: strip "našeg" izdavaca bi trebao da ima samo kvalitetan prevod a da ispunjava sve ostale standarde italijanskog originala.

ja se slazem sa tobom
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 10/11/2008 : 21:55:02  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
quote:
Originally posted by satko

Sad cu nešto reci pa me izbacite sa foruma. Ljudi, cast svim izdavacima sa podrucja bivše zemlje koji su ikad i koji još uvijek izdaju striopove, hvala im puno na epizodama i junacima koje nam donose, na kraju hvala im za uopšte izdavanje stripa (govorim samo za Bonellija jer jedino to i citam) ali (kad smo vec kod Bonellija) ovo što neki od nas citaju od 1968 godine nije ni nalik onome što Sergio Bonelli Editore radi vec godinama u Italiji. Strip u Italiji je veliki biznis, koji je to postao zahvaljujuci prvenstveno italijanskim autorima (scenaristima i crtacima koji su u mnogo slucajeva akademski gradani, obrazovani ljudi, književnici, novinari, arhitekte, likovni umjetnici, itd. dakle, ljudi od struke, koji su svoje znanje i sposobnosti upotrijebili u cilju proizvodnje zabave-stripa). Sve što se izdaje i što se ikad izdavalo na podrucju bivše Juge a potice od Sergio Bonell Editore jeste samo kopija originala, da mi ne zamjeri niko ali zašto mjenjati nešto što funkcioniše vec 50 godine u Italiji. Tu prije svega mislim na nacin izllaženja pojedinih junaka. Sada kada smo konacno prihvatili njihov nacin objavljivanja epizoda nekog od junaka (svaki u svojoj posebnoj ediciji) zašto ga mijenjati? Sreten Draškovic, dugogodišnji direktor NIŠRO Dnevnik je pokrenuo izdavanje stripa u Jugi sredinom šezdesetih godina i to je funkcionisalo dok je dnevnik imao monopol jer je otkupljivao prava na sva izdanja Sergio Bonellija (dakle velika vecina onog što danas citamo) a to je uradio zato da neko nebi otkupio prava na nekog junaka koji se možda trenutno slabije prodaje. Zato je u ranijim godinama dnevnika i bilo slucajeva da se godinu dvije i izdaje po jedna junak (pocetkom sedamdesetih dvije ili tri godien u ZS je izlazio samo Komandant Mark a slicno je bilo i sa Zagorom u LMS u dva navrata). Zakljucak, treba da svaki junak izlazi u posebnoj seriji. Takode, treba se potruditi da sva naša izdanja lice što vjernije originalnom italijanskom izdanju. Usvim detaljima, u boji hrbata, korice, fonta naslova, kvalitetu papira jer samo u tom slucaju imao izvorni proizvod. Licno mišljenje: strip "našeg" izdavaca bi trebao da ima samo kvalitetan prevod a da ispunjava sve ostale standarde italijanskog originala.

Pa vise-manje i danasnji izdavaci imaju monopol. Kakve to veze ima, "Dnevnik" je izlazio onako kako je izlazio a na slican nacin su izlazili i ostali. Isti je kvaliteti papira, korica i svega ostalog imao i "Vjesnik" sa Superstrip bibliotekom, te mnogi drugi u svojim izdanjima ("Politika", "Decije novine"). Dakle, nije "Dnevnik" taj koji je postavljao standade u bivsoj Jugi kako ce strip izgledati, svi ostali su i menjali naslove i objavljivali nepostojece naslovnice i preskakali epizode, eto ti kaonajblizi primer Alan Forda. Pun mi je k**** spominjanja "Dnevnika" iskljucivo po losim stvarima, kad su na identican nacin radili svi ostali strip izdavaci.

Sto se tice izgleda korica, pogledaj malo kako izgledaju razni izdavaci u svetu koji su u to vreme izdavali "Bonellijeve" stripove pa ces videti da se velika vecina nije drzala originalnih naslovnica, ukljucujuci i nadaleko poznati americki "Dark Horse".

Edited by - ---dp--- on 11/11/2008 16:32:09
Go to Top of Page

kerber
Senior Member

Fyro Macedonia
1723 Posts

Member since 22/03/2006

Posted - 11/11/2008 : 00:56:22  Show Profile Show Extended Profile  Send kerber a Private Message
quote:
Originally posted by Obi-wan

quote:
Originally posted by Poli

Uff, bolje je ovako, svaki mjesec novi junak i u "svojoj ediciji", ko u Italiji. I ja ne kupujem sve pa ne bih mjesao kruske i jabuka. :p

Takoder mi je bolje ovako.
Da ide kao ZS i LMS, ja ništa ne bih kupovao. Taj sistem mi se nije svidao ni onda kada sam bio klinac, a ne svida mi se ni sada.
Sorry Kerberu.

A koji sistem ti se svidzao kad si bio klinac(pred 20 tak godina)?Ludensov?
Go to Top of Page

kerber
Senior Member

Fyro Macedonia
1723 Posts

Member since 22/03/2006

Posted - 11/11/2008 : 01:07:12  Show Profile Show Extended Profile  Send kerber a Private Message
quote:
Originally posted by Bruce Springsteen

Tema koju je pokrenuo Kerber jeste zanimljiva, ali pre svega nostalgicna, i na prvi pogled i sam sam u jednom trenutku citajuci predhodne komentare za trenutak bio mišljenja da je to sasvim OK i prihvatljivije. Jer kao što neko rece onda bi pojedini junaci koji i toliko nisu bitni za pojedine kupce, za nas kolekcionare svakako bi bili neophodni. Recimo ja od VC nekupujem samo Dmpyra i DD, a u ovom slucaju uzimao bih i njih. Ali vratimo se realnošcu i sadašnjom vremenu i onome kako treba da bude, i kako je u originalu u Italiji, mada je i kod Bonellija bilo nešto slicno kao kod naše ZS i LMS u ediciji "Zenith Gigante" i kod drugih izdavaca koji i danas izdaju reprinte starih Bonllijevih junaka kao što je "Edizione IF".
I da zakjljucim ipak sam licno za svakog junaka sa posebnom serijom ovako kako i jeste kod VC, Ludensa, Libellusa...

Upravo o tome sam govorio,nostalgija + kupovanje radi popunjavanje kolekcije = Veca prodaja
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 11/11/2008 : 01:11:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message
Pa dobro, ochigledno ti znash bolje kako treba prodavati stripove od ljudi koji shtampaju 8 stripova mesechno u tirazhu od po najmanje 10000 primeraka.
Go to Top of Page

kerber
Senior Member

Fyro Macedonia
1723 Posts

Member since 22/03/2006

Posted - 11/11/2008 : 01:18:36  Show Profile Show Extended Profile  Send kerber a Private Message
quote:
Originally posted by Le Samourai

Pa dobro, ochigledno ti znash bolje kako treba prodavati stripove od ljudi koji shtampaju 8 stripova mesechno u tirazhu od po najmanje 10000 primeraka.

E jesi ti neki kreten,a?
Go to Top of Page

ned_lynx
Senior Member

2340 Posts

Member since 06/08/2005

Posted - 11/11/2008 : 01:25:25  Show Profile Show Extended Profile  Send ned_lynx a Private Message
Naravno da se vecina izdanja i stripova i knjiga kupuju po, pre svega, nostalgicnoj konoti.

Pa, zar iko kupuje nešto novo? Ili - još gore - i cita to?

Piši propalo!
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 11/11/2008 : 01:40:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message
quote:
Originally posted by kerber

quote:

E jesi ti neki kreten,a?

a da pokušaš civilizirano,a ne kao kakav primitivac?

https://www.facebook.com/Comicator/
https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/
Go to Top of Page

kerber
Senior Member

Fyro Macedonia
1723 Posts

Member since 22/03/2006

Posted - 11/11/2008 : 01:46:27  Show Profile Show Extended Profile  Send kerber a Private Message
Pa sto me on proganja po ovom topiku? Nek si mu rekao!Ti vise znas od izdavaca...bla,bla..
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 11/11/2008 : 01:49:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message
quote:

Pa sto me on proganja po ovom topiku? Nek si mu rekao!Ti vise znas od izdavaca...bla,bla..

https://www.facebook.com/Comicator/
https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 11/11/2008 : 01:51:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message
quote:

quote:

E jesi ti neki kreten,a?

Nisam imao zhelju da te uvredim, ali stvarno ne znash shta prichash. U redu je da ti zhelish neshto iz nostalgije, ali prosto nema poslovnog smisla, i samo sam na to ukazao. Nema potrebe za vredjanjem.
Go to Top of Page

kerber
Senior Member

Fyro Macedonia
1723 Posts

Member since 22/03/2006

Posted - 11/11/2008 : 01:59:58  Show Profile Show Extended Profile  Send kerber a Private Message
quote:
Originally posted by globinjo

quote:

Prvi njegov post u ovom topiku(pokusao sam civilizirno,ignorirao sam to)...i ovaj zadnji ironicni....Ja ni ne mislim da vise znam od izdavaca(Ti znas vise od trenera Hajduka?)..samo iznosim svoje mislenje,koje je po meni logicno..
Pa sad sam samo pokusao "polucivilizirano" da sprecim njegov eventualni treci ironicni post.
Go to Top of Page

kerber
Senior Member

Fyro Macedonia
1723 Posts

Member since 22/03/2006

Posted - 11/11/2008 : 02:06:46  Show Profile Show Extended Profile  Send kerber a Private Message
quote:

quote:

quote:

E jesi ti neki kreten,a?

Nisam imao zhelju da te uvredim, ali stvarno ne znash shta prichash. U redu je da ti zhelish neshto iz nostalgije, ali prosto nema poslovnog smisla, i samo sam na to ukazao. Nema potrebe za vredjanjem.

Zasto neznam sta pricam,cist primer sam ja,svojevremeno sam kupovao Ken parker samo da ne izgubim red u kolekciju,nisam ga volio..
Pa zato i izvodim ove zakljucke,dobar primer ti je Bruce Springsteen,covek je lepo rekao,da je VC izdavao kao sto je izdavao Dnevnik,kupovao bi sve po redu,znaci on i ja smo dva kupca vise za izdavaca,jel?Gde si video ti da nema logike u to sto pricam.Jos i da se pravim da vise znam od izdavaca.

Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 11/11/2008 : 02:13:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message
Nijedan proizvod se ne prodaje onome ko ce ga svejedno kupiti, ili uglavnom kupiti, nego onome ko je na ivici ili se premishlja. Onaj ko zna i chita ce kupiti svejedno, a da bi pridobio dodatne, nove kupce, strategija VC-a je nemerljivo pametnija, iz razloga koje sam ti napisao na proshloj stranici. A to shto bi ti, ili neki drugi fan, vishe voleo drugachije, nazhalost nema puno veze, jer cesh ti kupiti svejedno.

No, ti svakako imash pravo na svoje mishljenje, i ja na svoje.
Go to Top of Page

kerber
Senior Member

Fyro Macedonia
1723 Posts

Member since 22/03/2006

Posted - 11/11/2008 : 02:21:42  Show Profile Show Extended Profile  Send kerber a Private Message
Ovako su ostavili prostora ljudima da budu i na ivici i da se premisljaju,onako puno od nas ne bi imali dilemu dali da uzimaju sve redom ili samo br:1,7,8,14.....odabrali bi prvu varijantu(moje skromno mislenje)
A Vc je odabrao varijantu koju ima svuda oko nas,ovako bi bili unikatni.

Inace,svidza mi se zadnja tvoja recenica.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 11/11/2008 : 15:19:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:

quote:

quote:
Originally posted by Poli

Uff, bolje je ovako, svaki mjesec novi junak i u "svojoj ediciji", ko u Italiji. I ja ne kupujem sve pa ne bih mjesao kruske i jabuka. :p

Takoder mi je bolje ovako.
Da ide kao ZS i LMS, ja ništa ne bih kupovao. Taj sistem mi se nije svidao ni onda kada sam bio klinac, a ne svida mi se ni sada.
Sorry Kerberu.

A koji sistem ti se svidzao kad si bio klinac(pred 20 tak godina)?Ludensov?

Ja sam tada imao samo viziju sistema koji bi mi se svidao.
A to je: Jedan junak u jednoj ediciji redom po brojevima (pocevši sa jedinicom). Sjecam se kako sam kupovao Zagora i onda kupim iduci nstavak, a ono Teks. Cekao sam dosta dugo da se nastavi ta prica o Supermajku i tu sam definitivno shvatio da mi se taj sistem ne svida.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

kerber
Senior Member

Fyro Macedonia
1723 Posts

Member since 22/03/2006

Posted - 11/11/2008 : 16:17:51  Show Profile Show Extended Profile  Send kerber a Private Message
Cekao si super majka od br.753 do 761(2 meseca)tako nesto jel?ali to je bio redak slucaj,sad se svaki nastavak zagora ceka po mesec i vise
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 11/11/2008 : 16:44:20  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
quote:

Ovako su ostavili prostora ljudima da budu i na ivici i da se premisljaju,onako puno od nas ne bi imali dilemu dali da uzimaju sve redom ili samo br:1,7,8,14.....odabrali bi prvu varijantu(moje skromno mislenje)
A Vc je odabrao varijantu koju ima svuda oko nas,ovako bi bili unikatni.

Inace,svidza mi se zadnja tvoja recenica.

Kerber, svako na ovom forumu ima pravo na misljenje i na komentar. Mozda se tebi nesto u datom momentu ucini ironicno sto ne mora biti tako, jer je takav dozavljaj komentara uvek subjektivan. Da ne govorim da istinski ironican komentar i dalje ne spada u primitivizam kojem si se ti jako brzo naklonio pored nekih koji su ovde godinama i koji su vec prosli kroz verbalne sukobe i polusukobe svih mogucih vrsta, pa opet nisu naklonjeni terminologiji kojoj si ti vrlo brzo pribegao. A da o izdavastvu i o trzistu nemas pojma, vise je nego jasno. Da li ti zaista mislis da neko ko je upumpao preko 100.000 eura u strip tokom samo nekoliko meseci ne zna sta ce i kojim ce ritmom izdavati? Vec sam ranije napisao nekome (mozda bas tebi, ne znam) da distributerske kuce periodicno prave analize prodaje raznih vrsta, da ne govorim da postoje specijalizovane marketinske agencije koje se samo time bave godinama. Kad bi se stripovi prodavali samo nedelju dana umesto mesec dana, prodaja bi bila bar trostruko manja sto znaci da bi se takva edicija ovde odavno ugasila. To sto ti stvari posmatras samo iz svog ugla je tvoj problem i tvoja nemogucnost poimanja stvarnosti.

Edited by - ---dp--- on 11/11/2008 16:53:03
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 11/11/2008 : 17:11:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:

Cekao si super majka od br.753 do 761(2 meseca)tako nesto jel?ali to je bio redak slucaj,sad se svaki nastavak zagora ceka po mesec i vise

Paa u pravu si. Danas sam strpljiviji pa mi se to ne cini tako dugo...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 11/11/2008 : 17:17:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message
quote:

quote:

Paa u pravu si. Danas sam strpljiviji pa mi se to ne cini tako dugo...

Izmedju ostalog i zato shto u istom periodu imash josh sto drugih izdanja da te prebrode. :)
Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22435 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 11/11/2008 : 21:36:48  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message
Bolje mi je ovako, svaki junak za sebe, ono kao što je radio Dnevnik je bilo po meni glupo, mada sam kupovao sve što izade, ali vec je neko pomenuo, da svako ima pravo na svoje mišljenje....

Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 11/11/2008 : 21:57:04  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
Jedno je sta bismo voleli, a sasvim drugo da li je to ostvarivo. Ja od pocetka govorim da je tako nesto neostvarivo u danasnjim uslovima, iako bih i ja voleo da izlaze stripovi kao i nekad, nedeljno. Jos da izgledaju kako izgledaju danas, samo da broj bude na rikni i nigde vise. Brze bih imao nastavak price, a ako u ZS ide neka dosadnija prica, tu je LMS u kome je bas interesantna prica koju pratim. BTW, mi sad uz VC i "Ludens"/SA imamo vise stripova mesecno nego u vreme "Dnevnika". VC ih izdaje 2 sedmicno koliko je bilo ukupno ZS i LMS, ali imamo i "Ludens"/SA za kojeg ne znam koji je prosecni mesecni ritam, ali je pretpostavljam oko 6 stripova
Go to Top of Page

satko
New Member

Bosnia and Herzegovina
213 Posts

Member since 12/01/2006

Posted - 11/11/2008 : 22:27:47  Show Profile Show Extended Profile  Send satko a Private Message
Naravno da je Dnevnik imao i dobrih stvari. Jedna od njih su ta nedeljna izdanja (utorak LMS, cetvrtak ZS), zatim broj epizode na 3,33, 66 strani, za ono vrijeme veoma dobra distribucija, itd., a ono što sam htjeo da kažem da današnja izdanja treba da budu što slicnija originalnim. Tek kada dodjemo na taj nivo, moci cemo da unaprijedimo postojece serije. Možda ce nekome zvucati cudo ali je upravu Veliki Blek YU ta Dnevnikova nadogradnja Bonellija (blek je bio jedan od najpopularnijih junaka u bivšoj zemlji i crtaci stripa su se najlakše za njega odlucivali za pocetak svog autorskog rada). Kada bi sadašnja izdanja sa ovih prostora u potpunosti ili barem u velikom procentu dostigla italijnska postavili bi ljestvicu visoko onima koji žele da unaprijede sam izgled pojedinih edicija.
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 12/11/2008 : 00:12:39  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
Nisam siguran da sam razumeo sta si hteo da kazes...
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000