Author |
Topic |
kico
Advanced Member
Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 19/12/2008 : 11:32:23
|
quote: Originally posted by Inferno
Evo, nakon 3 i po ure sam završio s citanjem "Satorove zagonetke"! Što reci? Jako sam zadovoljan.
Ha? Ja sam se dosadivao ko nikad u životu... Nastranu sad što su debelo proucili gnosticku materiju i povezali vecinu velikih katastrofa sa datumima rituala. Zapravo je sve to bilo površno objašnjeno, a povijest gnostika uopce nije spomenuta, niti Martinovo proucavanje katara. Ili nisam bio dovoljno koncentriran, no oni jednolicni flasbackovi sa jednolicnim likovima su me samo zbunjivali, dok je marti u sadašnjosti samo zijeva. Malo sam se trgnuo iz sna pred kraj, kad se razotkrio mali twistic. Da, i valjda jedno 346 puta smo culi da je temeljni princip gnostika dualnost...
Sad se slucajno poklopilo da su Bertoli i Pasini u igri i u specijalcu koji je na kioscima, samo što u specu scenarij radi Castelli, dok su redovni odradila potonja dvojica... Da su bili pametniji i stvarno pustili castellija ili nekog drugog scenarista, sigurno bi epizoda bila bolja. Dobra je ideja i kraj, no izvedba loša. Sam inferno je dao par linkova za gnostike, no gdje se nešto slicno prica u stripu. Vecina apokrifnih evandelja radili su gnostici. Jedna od dviju ranokršcanskih "sekti" su bili gnostici. O Katarima/gnosticima se lijepo pricalo u "10 godina kasnije". |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
Edited by - DeeCay on 19/12/2008 17:26:01 |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 19/12/2008 : 19:37:29
|
S druge strane, ja sam pak oduševljen Martinovim specijalcem... Još jedan u nizu specijalaca koji se bave glazbenim misterijama, tocnije dodekafonijom Arnolda Schonberga odnosno Antona von Weberna. Specijalac, kako to i dolici, radi kratku rekapitulaciju prijašnjih susreta stalne postave, kao i nekih momenata iz povijesti baze Drugdje, ali i elemenata price o kreatorima heksagona. Rijeci, zvuk ili glazba, kako je to više puta bilo kod Mysterea dokazano, mocan su alat za manipuliranja masama. ELF valovi kao mentalna dominacija (spec Car demon), rijeci koje je izgovorio Mojsijev tumac Aron ( vidi MM Egipcanin Mozes), Mozartova magicna nota te naposljetku, zvuk dodekafonije koji nije ništa drugo doli...?
Prevoditelj ili urednik izdanja se cak potrudio staviti i reference na domaca prijašnja izdanja. Da ispravim jednu greškicu, spec #12 "Kontrapunkt, skerco i fuga" je objavljen (a ne da nije, kako to objašnjava urednik u stripu), kao tu Angie skoro prevari Brodyja sa don Fefeom, sicilijanskim žigolom.
Bertoli i Pasini ocito imaju dobre ideje za ekstrakciju misterija iz svega mogucega, no potreban im avatar koji ce iz toga napraviti scenarij, odnosno smislenu pricu sa duhovitim replikama, aktivnim likovima i smislom za suvislo brbljanje. Fillipucci ovdje uopce nije došao do izražaja. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 19/12/2008 : 20:42:13
|
@Deecay Dobro, jemaš prav. Nema te "širine" prilikom pricanja o gnosticima i katarima. Mene je, izgleda, zaintirgiralo par fil. fraza koje se ticu "spoznaje". Deeycay, možda je za tebe ovaj strip jednostavno otišao u suprotnome smijeru, jer u stripu su se ipak spominjale neke stvari kao: eoni, demiurgi, dualizam, materijalizam nasuprot duhovnom, Zoroastriaizam, pleroma, božanska iskrica, ariman,magija rijeci, novo stvaranje, palindromi. Al su te stvarno zbunjivali flashbackovi? Meni ono totalno jednostavo i ocigledno. Plinije Stariji i oni Talijani su Satorovci, ostali su rotorovci. Više flashabckova je tu da se vidi kako se oni, kao, stoljecima svadaju, tj. svakih 1000 godina (izmišlotina). A zanimljive su i iz razloga što se posebno interpretiraju neke povijesne katastrofe. Meni, recimo, smeta ta sloboda scenarista da sami odrede neke stvari bez ikakvog referiranja. Npr. ti obredi. Oni su više-manje scenaristicka izmišljotina - mislim ono: 48 pripremnih pa 49. za pravo... Te izmišljotine su omogucile na kraju da se lako napiše kraj, jer su ikorištene izmišljotine poput "novog niza" i "ubijanja šefa". Kuda baš palindromi u kombiaciji s gnosticima. pa ja mislim da ima logike, meni je dosta to pripisati "magiji rijeci" i samim tajanstvenostima oko tih palindorma. Pa, jebat ga, zar ni u starim Martyima nije bilo vakih ludih kombinacija misterija? Posebno dobra stvar u ovom stripu je preokret onog Japanezera (koji ne izgleda tako): "Ali, nisu li uništavatelji, suprotno mojem nekadašnjem uvjerenju, uistinu odgovorni što u kreaciji ne svijetli božanska iskrica? Ne ocekuje li odgovornost zbog potojanja zla one koji ne žele okoncati besmislenu patnju u svijetu?"
Nakon svega ovoga (vidim da se mnogima ne svida), vrlo je moguce da je meni uživancija svaki MM konfuzan i nadrobljen svim i svacim. Volim citati i slabe MM. Uvijek nauciš nešto. Ima tu nekih dobrih shema, koje nisam siguran da ste baš skroz skužili. Ajde, Dee, pa jel baš toliko loše da zaslužuje krnjavu 40-eticu? Pa nije baš toliko loše. Nemoj mi reci da nisi procita nikad gori MM. Pa onome prvom maxiju si da nekih 50-60, a triput je gori od ovog! Pa jasno... Niko nije ni do koljena castelliju. Nemože niko, ali baš niko, osim njega napisati nešto genijalno kao "Deset godina poslije". To je ipak Pasini. Covjek se trudi kolko može i ja mu kao citatelj idem u susret koliko god mogu. Ne mogu oni "zavrnit" sve ono o katarima i sl. Istina, Pasini pati od realizacije, ali ima jako dobre ideje - Putevi sudbine, hamptonovo prijetolje... Ipak, ovo mu je daleko najbolji rad, šta se mene tice, dakako. Znaci zaspa si tijekom citanja? Daj još koji argument koji bi pojasnio kako ovo i nije nešto, odnosno da je smece. Ipak ti imaš u malom prstu MM i zanima te sve to... P.S. spec još nisam procita, pa još necu citati ni tvoj post |
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
Edited by - Inferno on 19/12/2008 20:47:57 |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
|
dnevni boravak
Senior Member
Croatia
1033 Posts
Member since 26/07/2008 |
Posted - 20/12/2008 : 10:02:46
|
Zadovoljan sam Satorom. Dosta iznesenog o gnosticima poznajem, ali koliko sam znam danas Vecina akademskih povjesnicara odbacuje da je prva dualisticka religija krenula od Zoroastera. Scenarij je pažljivo slagan, lipo se objasnilo pravila magije suprostavljenih struja. Utrpano je previše osoba zbog gomile povezanih dogadaja kroz dugacak period. Više bih volio vidit emotivna previranja Kushide nakon bacanja A-bombe, jer to je kljucan trenutak u njegovom životu koji usmjerava sve drugo...nego svu silu flashbackova, pogotov onaj o ubojstvu na Valentinovo. Prica je predugacka, neke konverzacije predugacke -Java i Diana u špijunskom zadatku gdje bi trebalo bit napeto a zapravo se ništa ne dogada... Moglo je sve stat na max. 125 str. Za crtež nemam loše primjedbe, možda na trenutke ljudi izgledaju smrznuo i staticno. |
I'm working on a dream Though sometimes it feels so far away I'm working on a dream And I know it will be mine someday...... |
|
|
profesor-inz
Advanced Member
4204 Posts
Member since 27/11/2008 |
|
Le Samourai
Senior Member
2871 Posts
Member since 14/10/2008 |
Posted - 20/12/2008 : 16:17:55
|
quote: Originally posted by profesor-inz
Odlicne naslovnice ali price su nemaštovite,tu mislim na ove poslednje specijale koje sam citao...
bla bla bla bla bla |
|
|
Škrky
Junior Member
Croatia
410 Posts
Member since 11/11/2008 |
Posted - 20/12/2008 : 17:15:29
|
Uglavnom se slažem sa svim onim što je DeeCay rekao, ali nikako ne bih mogao reci da sam se citajuci "Satora" dosadivao kao nikad u životu. Bilo je i gorih dosadivanja s Martijevim pricama (skoro polovica ih je u ona dva maksija).
Slažem se i sa Le Samouraijevim "bla bla bla bla bla". |
Odgovorno tvrdim da sam možda u pravu! |
|
|
Death
Senior Member
Croatia
1208 Posts
Member since 10/01/2008 |
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9399 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 21/12/2008 : 21:52:31
|
Specijalac mi se jako svidio...mislim ispunio je sva moja iscekivanja...malo je onaj dirigent/kompozitor i štovec naporan ali prica odlicna Sator je nešto lošiji ali nemogu rec da mi se nije svidio, recimo da je to ipak bolja epizoda od vecinu predhodnih... U svakom slucaju ova tura misterija me zadovoljila |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
dnevni boravak
Senior Member
Croatia
1033 Posts
Posted - 23/12/2008 : 14:50:54
|
Specijalac je odlican, osjeca se cvrsta ruka Castelija, samo ne kužim tko je onaj šta je na kraju lupia Verportena frulom po glavi? |
I'm working on a dream Though sometimes it feels so far away I'm working on a dream And I know it will be mine someday...... |
|
|
Death
Senior Member
Croatia
1208 Posts
Member since 10/01/2008 |
Posted - 23/12/2008 : 15:03:30
|
quote: Originally posted by dnevni boravak
Specijalac je odlican, osjeca se cvrsta ruka Castelija, samo ne kužim tko je onaj šta je na kraju lupia Verportena frulom po glavi?
Mislim da je to bio onaj frulaš koji je svirkom natjerao gomilu da se bace u rijeku. |
|
|
Le Samourai
Senior Member
2871 Posts
Posted - 23/12/2008 : 15:09:45
|
Jesu samo meni ovi specijalci sa Kelijem i Dijem uzhasno dosadni? Ovaj konkretno nisam prochitao, ali generalno izbegavam MM specijalce nakon prochitanih par 'najcenjenijih' koji su bili smrtno udavni. |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 23/12/2008 : 15:49:20
|
Buduci da si se toliko potrudio, potrudit cu se i ja odgovoriti...
quote: Originally posted by Inferno Nema te "širine" prilikom pricanja o gnosticima i katarima. Mene je, izgleda, zaintirgiralo par fil. fraza koje se ticu "spoznaje". Deeycay, možda je za tebe ovaj strip jednostavno otišao u suprotnome smijeru, jer u stripu su se ipak spominjale neke stvari kao: eoni, demiurgi, dualizam, materijalizam nasuprot duhovnom, ...bla,bla,bla
Pa da, to su samo parole bez nekog pravog porijekla i primjera gnosticizma... Možda sam ocekivao drugaciju prezentaciju gnostika?
quote:
Al su te stvarno zbunjivali flashbackovi? Meni ono totalno jednostavo i ocigledno. Plinije Stariji i oni Talijani su Satorovci, ostali su rotorovci. Više flashabckova je tu da se vidi kako se oni, kao, stoljecima svadaju, tj. svakih 1000 godina (izmišlotina). A zanimljive su i iz razloga što se posebno interpretiraju neke povijesne katastrofe. Meni, recimo, smeta ta sloboda scenarista da sami odrede neke stvari bez ikakvog referiranja. Npr. ti obredi. Oni su više-manje scenaristicka izmišljotina - mislim ono: 48 pripremnih pa 49. za pravo... Te izmišljotine su omogucile na kraju da se lako napiše kraj, jer su ikorištene izmišljotine poput "novog niza" i "ubijanja šefa". Kuda baš palindromi u kombiaciji s gnosticima. pa ja mislim da ima logike, meni je dosta to pripisati "magiji rijeci" i samim tajanstvenostima oko tih palindorma. Pa, jebat ga, zar ni u starim Martyima nije bilo vakih ludih kombinacija misterija? Posebno dobra stvar u ovom stripu je preokret onog Japanezera (koji ne izgleda tako): "Ali, nisu li uništavatelji, suprotno mojem nekadašnjem uvjerenju, uistinu odgovorni što u kreaciji ne svijetli božanska iskrica? Ne ocekuje li odgovornost zbog potojanja zla one koji ne žele okoncati besmislenu patnju u svijetu?"
Flasbackovi su doslovno nizanje dogadanja bez duha i neke narocite važnosti. Rotor, pa sator, pa rotor, pa sator, you get the picture... Dobro, važni su za pricu, no nikako koncipirani. Naravno, scenaristi se drže svoje ideje i rasplet/twist na kraju je više nego zadovoljavajuci. Povezivanje i posudivanje velikih povijesnih dogadaja za pojedine storylineove je svojevrsni trademark serijala MM, to volim vidjeti.
quote:
Ajde, Dee, pa jel baš toliko loše da zaslužuje krnjavu 40-eticu? Pa nije baš toliko loše. Nemoj mi reci da nisi procita nikad gori MM. Pa onome prvom maxiju si da nekih 50-60, a triput je gori od ovog! Pa jasno... Niko nije ni do koljena castelliju. Nemože niko, ali baš niko, osim njega napisati nešto genijalno kao "Deset godina poslije". To je ipak Pasini. Covjek se trudi kolko može i ja mu kao citatelj idem u susret koliko god mogu. Ne mogu oni "zavrnit" sve ono o katarima i sl. Istina, Pasini pati od realizacije, ali ima jako dobre ideje - Putevi sudbine, hamptonovo prijetolje... Ipak, ovo mu je daleko najbolji rad, šta se mene tice, dakako. Znaci zaspa si tijekom citanja? Daj još koji argument koji bi pojasnio kako ovo i nije nešto, odnosno da je smece.
NIsam zaspao nego sam imao osjecaj da se vrtim u krug (Satorov jelda), u prazno, bez prestanka, bez znakovitih likova kod kojih možeš zastati i reci - e ovaj ima karizme, zanimljiv je. Nema ni humora. NE velim da je smece, vec da je monoton. U vezi maxija, da vjerojatno sam dao prevelike ocjene, posebice prvom. Poštujem svako mišljenje, pa tako i tvoje da ti strip valja. Možda si bio bolje raspoložen, a ja nisam kad sam citao, ili sam postao kriticniji naspram bonellija. Ne da mi se ga ici opet precitavati, stoje mi drugi u queueu... |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 23/12/2008 : 15:51:29
|
quote: Originally posted by Le Samourai
Jesu samo meni ovi specijalci sa Kelijem i Dijem uzhasno dosadni? Ovaj konkretno nisam prochitao, ali generalno izbegavam MM specijalce nakon prochitanih par 'najcenjenijih' koji su bili smrtno udavni.
To je uglavnom mišljenje vecine, no ja se s tim ne slažem. Svako ima svoj nacin zadovoljavanja stripovske gladi. |
|
|
Le Samourai
Senior Member
2871 Posts
Posted - 23/12/2008 : 17:46:08
|
quote: Originally posted by DeeCay
quote: Originally posted by Le Samourai
Jesu samo meni ovi specijalci sa Kelijem i Dijem uzhasno dosadni? Ovaj konkretno nisam prochitao, ali generalno izbegavam MM specijalce nakon prochitanih par 'najcenjenijih' koji su bili smrtno udavni.
To je uglavnom mišljenje vecine, no ja se s tim ne slažem. Svako ima svoj nacin zadovoljavanja stripovske gladi.
Jedino sad ne znam da li ljudi koji hvale ovaj poslednji misle da je on super za razliku od ostalih specijalaca, ili super kao i ostali specijalci. :) |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Member since 10/07/2007 |
Posted - 23/12/2008 : 17:53:24
|
To sa Deejem i Kellyjem je zbog toga što Castelli misli da je duhovit.
Nikako da procitam tog Satora nesretnog, ogadili ste mi ga. |
Dobro i šta mi sada treba da uradimo? |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 23/12/2008 : 17:56:17
|
quote: Originally posted by Le Samourai Jedino sad ne znam da li ljudi koji hvale ovaj poslednji misle da je on super za razliku od ostalih specijalaca, ili super kao i ostali specijalci. :)
Ako ti se dosad nije dopadao, zbog ovog ih sigurno neceš zavoljeti. Toliko. |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 23/12/2008 : 18:23:59
|
@flamboynt soul Ne ulazim u tvoj ukus, ali mogu ti sa sigurnošcu reci da je barem za 1% ova epizoda bolja od "Kralja sunca" i "Biblioteke u pijesku". Sve je razumljivo. Dakako, meni je epizoda prilicno dobra, jer tražim, ponajprije zabavu, a uvijek možeš naucit nekog kurca (ma terminologije, filozofije, pseudopovijesti, kompleksnosti, zbrljanog teksta...) Znaci, kritike su uglavnom usmjerene na kvalitet scenarija, tocnije: isprepletenosti pojedinih scena; a možda se o Gnosticima moglo pricati na nešto drukciji nacin (Castellijev). Sad, jesi li cjepidlaka, ili nisi, vidijet ceš nakon citanja.:DD
@Deecay Hvala na riplaju. Eto to su te raspravice koje fale forumu... Nego... Procitao sam specijalac. Poenta mi se svida, ali mislim da ima nekih greškica koje cu poslije navesti i zamoliti da mi se objasne, hm, hm. Ovdje su Dee i Kelly bili potpuno suvišni. Osim one nevažne krade partiture, nisu imali nikakvu ulogu. Opcenito, obožavam specijalce. Svi dosad su mi bili dobri. Zašto? Zato što volim tu otkacenu stranu MM svijeta. Jasno je zašto ih neki ne vole. Ali meni je dobra ta neozbiljnost i ti neki slabije obradeni misteriji. Dee i Kelly su mi išli na jetru u pocetku, sad više nije, mada je u najnovijem specu malo pretjerano s njima. Eto, meni su specijalci odlicni, a oni koji ih dosad nisu zavoljeli, nece ni sada ni ubuduce. |
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
|
|
dnevni boravak
Senior Member
Croatia
1033 Posts
Posted - 23/12/2008 : 18:52:07
|
quote: Originally posted by Le Samourai Jedino sad ne znam da li ljudi koji hvale ovaj poslednji misle da je on super za razliku od ostalih specijalaca, ili super kao i ostali specijalci. :)
IMHO, super kao i svi svi ostali.
|
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Member since 10/07/2007 |
Posted - 23/12/2008 : 23:21:33
|
quote: Originally posted by Inferno
@flamboynt soul Ne ulazim u tvoj ukus, ali mogu ti sa sigurnošcu reci da je barem za 1% ova epizoda bolja od "Kralja sunca" i "Biblioteke u pijesku". Sve je razumljivo. Dakako, meni je epizoda prilicno dobra, jer tražim, ponajprije zabavu, a uvijek možeš naucit nekog kurca (ma terminologije, filozofije, pseudopovijesti, kompleksnosti, zbrljanog teksta...) Znaci, kritike su uglavnom usmjerene na kvalitet scenarija, tocnije: isprepletenosti pojedinih scena; a možda se o Gnosticima moglo pricati na nešto drukciji nacin (Castellijev). Sad, jesi li cjepidlaka, ili nisi, vidijet ceš nakon citanja.:DD
Ma procitat cu ga ja vec, bez brige, samo sad mi se baš neda. ;)
Veselim se svakom novom broju, i onda kad ga procitam razmišljam da prodam kolekciju |
Dobro i šta mi sada treba da uradimo? |
|
|
ismolc34
Senior Member
Croatia
1146 Posts
Member since 01/09/2006 |
Posted - 29/12/2008 : 15:02:23
|
u spec-u na 120 str.druga vinjeta Angie trcecim korakom -u trapkama,tajcama ili necem slicnom-ulazi sa ekipom u auto, na 126 str.-treca vinjeta-nakon "dugotrajne"potjere izlazi iz spomenutog automobila -ovog puta prevrnutog-gle cuda u totalno kratkoj minici |
...majka kretena je uvijek trudna... |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 29/12/2008 : 15:10:38
|
quote: Originally posted by ismolc34
u spec-u na 120 str.druga vinjeta Angie trcecim korakom -u trapkama,tajcama ili necem slicnom-ulazi sa ekipom u auto, na 126 str.-treca vinjeta-nakon "dugotrajne"potjere izlazi iz spomenutog automobila -ovog puta prevrnutog-gle cuda u totalno kratkoj minici
Pa podrapale se tajice i nastala minica... Logicno! KOja greškica... |
|
|
Topic |
|
|
|