forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Sveti Nikola- Najveca Srpska Slava!
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

sawitch
Advanced Member

Serbia
40319 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 21/12/2010 : 09:28:32  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message
Svaka porodica ima svog sveca zastitnika... I na taj dan je "SLAVA"... Moj je na primer Sv. Jovan - 20. januara... I tako redom.. Kazu da prave pretke trazis po slavi a ne po prezimenu...

Najvece slave kod nas su Djurdjevdan i Nikoljdan za koje se kaze "Ili ides ili ti dolaze".. Ovo ti je najprostije objasnjeno...

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8584 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 21/12/2010 : 09:48:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message
quote:
Originally posted by sawitch

Svaka porodica ima svog sveca zastitnika... I na taj dan je "SLAVA"... Moj je na primer Sv. Jovan - 20. januara... I tako redom.. Kazu da prave pretke trazis po slavi a ne po prezimenu...

Najvece slave kod nas su Djurdjevdan i Nikoljdan za koje se kaze "Ili ides ili ti dolaze".. Ovo ti je najprostije objasnjeno...

Sad mi je nešto jasnije....zahvaljujem

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22322 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 21/12/2010 : 19:05:36  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message
quote:
Originally posted by paro

Takoder sretna slava svima.
A zanima me kakav je to blagdan kod vas, jer ocito se jako razlikuje od klasicnog Sv. Nikole (ako je uopce to isti Nikola)...

Isti je, to je onaj originalni Djed Mraz
dan svetog Nikole je po normalnom kalendaru bio prije dvije sedmice, po starom, kojeg se drzi dio pravoslavaca(ne svi), taj je dan bio dvije sedmice poslije.
Slicno je sa Bozicem i novom godinom, to je isti praznik, samo sto ga dio pravoslavaca slavi po starom kalendaru, dvije sedmice poslije.
Ista je stvar i sa drugim svecima.

Sto se tice srpskih slava, rasprostranjenost se razlikuje od regije do regije. Nikoljdan je najrasprostranjeniji u Srbiji, dok je u Bosni Jovanjdan, koliko je meni poznato.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 21/12/2010 : 19:29:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message
jeste, Sveti Jovan je jednako "velika" slava, kao i Sveti Nikola

nego, sta znaci "normalan kalendar" ?

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

morrison
Advanced Member

Serbia
5142 Posts

Member since 29/01/2008

Posted - 21/12/2010 : 19:31:50  Show Profile Show Extended Profile  Send morrison a Private Message
quote:
Originally posted by Lord Vader89

jeste, Sveti Jovan je jednako "velika" slava, kao i Sveti Nikola

nego, sta znaci "normalan kalendar" ?

Nepravoslavni.

There ain't no grave gonna hold my body down.
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000