Author |
Topic |
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 04/01/2009 : 11:43:15
|
Da, kao kad prica o graphic novelima pocne s pecinskim crtežima neandertalaca... Yup, prvo beše crtež, ali mislio sam na to da ovo pitanje može da se pretvori u beskrajnu diskusiju...što i nije tako loše, s druge strane. :))
Hmm, možda Java zna istinu? :)) |
|
|
culfis
Advanced Member
6738 Posts
Member since 01/12/2006 |
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
30980 Posts
Member since 17/09/2006 |
Posted - 04/01/2009 : 12:47:43
|
prica ili crtež, dobro pitanje, nek bude prica |
"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati." "The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
|
|
|
Panon
Senior Member
2656 Posts
Member since 16/08/2007 |
Posted - 04/01/2009 : 13:20:01
|
Crtež. Ja jednostavno ne mogu uživat u prici ako je crtež sranje. Kao primjer navodim DD EX ''Oštrica britve'' - prica jest dobra, ali zbog crteža vjerojatno nikad više necu procitat taj strip.
|
|
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 04/01/2009 : 13:35:22
|
Zaboravio sam ovo da pomenem...možda jedna misao Harolda Fostera može da bude pravi odgovor: "Pravi crtac mora imati dar za pisanje." |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8166 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 04/01/2009 : 13:42:15
|
crtež je samo sredstvo za ispricati pricu kome je samo do crteža, ima galerije i muzeje |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 04/01/2009 : 14:00:05
|
quote: Originally posted by ken2
crtež je samo sredstvo za ispricati pricu kome je samo do crteža, ima galerije i muzeje
Mislim da su se ljudi izjasnili o prioritetima, a ne o iskljucivim vrednostima.
To vazi i za propagiranje knjiga, a i galerija! |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
npetros2@htnet-dsl
Advanced Member
Papua New Guinea
3783 Posts
Member since 22/02/2006 |
Posted - 04/01/2009 : 14:33:58
|
Scenarij najvažniji, sjecam se dok smo ko mulci citali Zagore, svima nam je bila duplo važnija prica, npr. Prokleto zlato od Caponea iako nacrtana odurno, i dan danas je pamtim kao odlicnu avanturu, cak je postignuta kvalitetna atmosfera.
Super lijep crtež sa praznom i nikakvom pricom mi djeluje kao da kao trener imam C.Ronalda na klupi, ali stalno neaktiviranog za igranje. Znam da je tu, imam ga ali što ce mi? Dakle, jasno, prica je važnija. |
David Hayter: Legend is nothing but fiction, someone teels it, someone else remembers, everybody passes it on [/font=Trebuchet MS] Solidus Snake: Brother, this is a whole different game from Liquid! Don`t do lunch! That`s like the express lane to the friend zone! -Ryan Reynolds- |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 04/01/2009 : 17:19:11
|
60:40 u korist price. Ali šta znaci dobar/loš crtež? Evo, meni od 20 crtaca koje vecina ljudi ne podnosi, ja ih mogu podnit najmanje 15! ;) |
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 04/01/2009 : 17:21:22
|
quote: Originally posted by npetros2@htnet-dsl
Super lijep crtež sa praznom i nikakvom pricom mi djeluje kao da kao trener imam C.Ronalda na klupi, ali stalno neaktiviranog za igranje. Znam da je tu, imam ga ali što ce mi? Dakle, jasno, prica je važnija.
Ovo isto moze da se upotrijebi i obrnuto,primjer: Dugo putovanje |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 04/01/2009 : 17:30:01
|
quote: Originally posted by King Warrior
Super lijep crtež sa praznom i nikakvom pricom mi djeluje kao da kao trener imam C.Ronalda na klupi, ali stalno neaktiviranog za igranje. Znam da je tu, imam ga ali što ce mi? Dakle, jasno, prica je važnija.
Ovo isto moze da se upotrijebi i obrnuto,primjer: Dugo putovanje
Eto, odmah da se nadovežem na svoj prethodni post. Chiarolla mi je tu najbolji ikad! |
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 04/01/2009 : 17:45:23
|
quote: Originally posted by Inferno
quote: Originally posted by King Warrior
Ovo isto moze da se upotrijebi i obrnuto,primjer: Dugo putovanje
Eto, odmah da se nadovežem na svoj prethodni post. Chiarolla mi je tu najbolji ikad!
Onda samo za tebe vazi,primjer: Ferri u Demoni ludila |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8001 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 04/01/2009 : 19:15:54
|
quote: Originally posted by ned_lynx
Da se uradi (dobar) strip, nije nužno poznavanje veštine crtanja, kadriranja, kompozicije & svega ostalog.
Stoga, prica.
Nije nego.
Pa to su najosnovniji elemeti stripa, apsolutno neophodni za dobar strip.
quote: Originally posted by ken 2
crtež je samo sredstvo za ispricati pricu kome je samo do crteža, ima galerije i muzeje
Ne radi se ovde o crtežu u užem smislu, nego o strip crtežu!
Strip crtanje je analogno filmskoj režiji, ono u sebe obuhvata i pricanje price - naraciju. Scenario je samo priprema, kao priprema po kojoj nastane film/strip. Od crtaca zavisi kako ce sve da bude na kraju. On je i kostimograf i scenograf i glumac likova i odreduje iz kog ugla se kadrira, kako se redaju kadrovi. Može i scenarista da razraduje te detalje, ali se u vizuelno pripovedanje, uglavnom, više razume crtac i scenario mu dode kao polazna postavka koju prilagodava potrebama.
Mada citaoca ne treba da zanima nacin rada.
Nije dobro razmišljanje da je prica totalno loša, šta mi znaci crtež. Uvek, ako je jedan deo loš sasvim, crtež ili prica, on pokvari sve.
Neki se zavaravaju da prihvataju loš crtež, ako je prica ok. To znaci da crtež i nije toliko loš. Kad jeste ne bi ni stigli da primete da je prica dobra jer bi bila loše pretocena u sliku. |
|
|
Ultras
Advanced Member
Serbia
10048 Posts
Member since 17/10/2008 |
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25299 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 04/01/2009 : 19:23:15
|
Meni je za mrvicu važniji crtež. Primer: odem u striparnicu, ili gledam neki preview na netu, prvo što uradim je da prelistam strip. Onako, fast forward, bez citanja. Ako mi se crtež barem malo svidi, krecem sa citanjem pojedinih dijaloga, cisto da vidim "o cemu se radi", pa strip ima velike šanse da ga procitam. Džaba mi i najboljeg scenarija i price, ako moram da se mucim i razaznajem šta je u stvari na slici. Kao što neko rece, dobrih prica ima i u knjigama/romanima, tako da uvek mogu tamo da potražim zanimljivo štivo. Sa druge strane, imamo i primer stripa bez reci, gde je crtež glavni nosilac kvaliteta. Mada, i tamo je prica važna, jer bez dobrog scenarija koji nam taj crtež docarava, imali bismo samo niz lepih slikica bez veze i smisla. Kao što neko rece, za "lepe slike" mogu da posetime neku galeriju ili muzej ;-)
Tako da ja citam samo osrednje stripove: tamo gde se crtež i prica dopunjuju, a retko kad su obadvoje vrhunski..
Mada, kao što rekoh, glas crtežu, ako mi se on ne svidi, ne pomaže ni najbolja prica. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 04/01/2009 19:24:41 |
|
|
kreso_stanic
Senior Member
Croatia
1504 Posts
Member since 18/12/2002 |
Posted - 04/01/2009 : 20:28:15
|
Ako je cura ružna vjerojatno je necu ni pokušati upoznati, a ako je zgodna dat cu joj priliku, možda mi se svidi. Ako je glupa i površna, ali zgodna nakon jednog "druženja" vjerojatno cu je zaboraviti. Daklem, idealno je da je zgodna i dobrog karaktera.
Ako je strip loše nacrtan vjerojatno ga necu ni pokušati procitati, a ako je lijpo nacrtan dat cu mu priliku, možda mi se svidi. Ako je prica glupa i površna, ali dobro nacrtana nakon jednog citanja vjerojatno cu ga zaboraviti. Daklem, idealno je da su i crtež i prica dobri.
|
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12513 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
tiberije
Average Member
USA
789 Posts
Member since 08/06/2007 |
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8166 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 05/01/2009 : 07:31:47
|
quote: Originally posted by alexts
quote: Originally posted by ned_lynx
Da se uradi (dobar) strip, nije nužno poznavanje veštine crtanja, kadriranja, kompozicije & svega ostalog.
Stoga, prica.
Nije nego.
Pa to su najosnovniji elemeti stripa, apsolutno neophodni za dobar strip.
quote: Originally posted by ken 2
Ne radi se ovde o crtežu u užem smislu, nego o strip crtežu!
Strip crtanje je analogno filmskoj režiji, ono u sebe obuhvata i pricanje price - naraciju. Scenario je samo priprema, kao priprema po kojoj nastane film/strip. Od crtaca zavisi kako ce sve da bude na kraju. On je i kostimograf i scenograf i glumac likova i odreduje iz kog ugla se kadrira, kako se redaju kadrovi. Može i scenarista da razraduje te detalje, ali se u vizuelno pripovedanje, uglavnom, više razume crtac i scenario mu dode kao polazna postavka koju prilagodava potrebama.
Mada citaoca ne treba da zanima nacin rada.
Nije dobro razmišljanje da je prica totalno loša, šta mi znaci crtež. Uvek, ako je jedan deo loš sasvim, crtež ili prica, on pokvari sve.
Neki se zavaravaju da prihvataju loš crtež, ako je prica ok. To znaci da crtež i nije toliko loš. Kad jeste ne bi ni stigli da primete da je prica dobra jer bi bila loše pretocena u sliku.
nemoj tako ozbiljno ovo je poll a to nisu baš najpametnije rasprave inace, sa svime se slažem |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
wiskey
Senior Member
Croatia
1250 Posts
Member since 11/12/2006 |
Posted - 05/01/2009 : 11:52:42
|
Za strip su meni jednako važni i crtež i prica. Ipak, za malu nijansu prevladava prica, jer kad npr. citam izvrstan strip sa lošom pricom, osjecam se loše. Medutim, kada je prica super, mogu da oprostim slabiji crtež. |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18874 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 05/01/2009 : 12:01:57
|
slažem se 100% sa wiskejem.Crtež bez price ne znaci puno, dok se napeta prica može podnjet i uz lošiji crtež. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
nika331
Senior Member
Croatia
1375 Posts
Member since 13/10/2006 |
Posted - 05/01/2009 : 19:53:45
|
hmmm....odbijam ici citati eternauta jer ima užasno ružan crtež i možda zbog toga necu nikad shvatiti kako ima dobru pricu( ), odbijam ici citati Moebiusa jer ima djetinjast crtež što me totalno odbija(a svi kažu da je strip klasik)....razmišljam kako bi svagdanja borba u mojim ocima bila još genijalnija da su ti likovi nacrtani ko ljudi, a ne ko djeca sa nekakvim komicnim ekspresijama lica koji mi nikako ne odgovaraju, razmišljam kako broncano doba ima predivan i predobar crtež koji totalno paše u tu legendarnu pricu....hmmmm.... sjecam se Tom's bara koji ima i price i crtež savršeno simbionizirane(), ili El nino takoder. ocito sam na crtež osjetljiva u jednakoj mjeri kao na pricu. nemrem se opredijelit samo za jednu stranu. |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25299 Posts
Member since 17/09/2004 |
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4746 Posts