Author |
Topic |
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 16/01/2009 : 14:39:01
|
quote: Originally posted by osim
Možda su u Vršcu naše pošte na evropskom nivou, ali u Novom Sadu, bogami, ne. Informisao sam se na pošti, oni mi rekli da o tome ne znaju ništa, oni kao samo primaju pisma i prosleduju, nego da ja zovem neki broj na glavnoj pošti...onda sam satima pokušavao da dobijem taj broj, da bih nekako dobio tipa koji mi je rekao da je problem u zemlji gde je adresirano pismo. Otici cu još u ponedeljak licno do Glavne pošte, možda to još nekako upali, mada sam zamolio i prodavca da vidi sa svojom poštom.
quote: Originally posted by srdjandj
Preporuceno pismo mora da ima traga, tacno se mora znati dokle je stiglo, gde se zagubilo, ko je potpisao i slicno, otidi na poštu i informiši se.
Ali Peda, pa zar ne dobiješ na pošti prilikom slanja potvrdu o preporucenom slanju, gde tacno ima broj po kome se može tacno saznati gde je i kako pismo stiglo ili ako je neko drugi, eventualno, potpisao i preuzeo pismo, ništa nije drugacije u Vršcu, takva je situacija i procedura u svim poštama u Srbiji(bar tako mislim i tako bi trebalo da bude). |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
osim
Senior Member
Vatican City
1686 Posts
Member since 12/11/2002 |
Posted - 16/01/2009 : 19:05:53
|
Naravno da sam dobio potvrdu, ali Novi Sad ima neki fazon sa poštoma, ne znam kako o zovu, u fazonu samoje jedna pošta glavna, a sve ostale su kao ispostava, pa za sve moraš da ideš u glavnu poštu. A u glavnoj pošti imaš kao neka razlicita odeljenja (primera radi, paketi se primaju ko zna gde, u nekoj zgradi iz XIX veka i sl., pa je kao najbolje interesovati se prvo telefonom, na koji se niko ne javlja... to ti je sve, onako, Kafkijanski. Primera radi, jednom mi je u petak popodne stigao telegram, ali sam ja bio u gradu, pa je poštar samo ostavio poruku da me nije našao kuci. Kad sa potom otišao do pošte, rekli su mi da telegram mogu da podignem tek u ponedeljak (???), jer kao nema nikog do tad. Možeš misliti kako nisam mogao da spavam ceo vikend pitajuci se šta li je u tom telegramu... Ipak je Vršac centar sveta , NS je teška provincija, vec nekih 20-ak godina (od kad su propali Dnevnik i Forum ), šta reci kad nigde nemaš da kupiš Marketprintove albume, a nema ni jedne cestite striparnice!
|
|
|
masni
Senior Member
Serbia
2240 Posts
Member since 03/07/2008 |
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Posted - 16/01/2009 : 19:32:24
|
Naravno da sam dobio potvrdu, ali Novi Sad ima neki fazon sa poštoma, ne znam kako o zovu, u fazonu samoje jedna pošta glavna, a sve ostale su kao ispostava, pa za sve moraš da ideš u glavnu poštu. A u glavnoj pošti imaš kao neka razlicita odeljenja (primera radi, paketi se primaju ko zna gde, u nekoj zgradi iz XIX veka i sl., pa je kao najbolje interesovati se prvo telefonom, na koji se niko ne javlja... to ti je sve, onako, Kafkijanski. Primera radi, jednom mi je u petak popodne stigao telegram, ali sam ja bio u gradu, pa je poštar samo ostavio poruku da me nije našao kuci. Kad sa potom otišao do pošte, rekli su mi da telegram mogu da podignem tek u ponedeljak (???), jer kao nema nikog do tad. Možeš misliti kako nisam mogao da spavam ceo vikend pitajuci se šta li je u tom telegramu... Ipak je Vršac centar sveta , NS je teška provincija, vec nekih 20-ak godina (od kad su propali Dnevnik i Forum ), šta reci kad nigde nemaš da kupiš Marketprintove albume, a nema ni jedne cestite striparnice!
Pa dobro, jedino je tacno da je Vršac centar sveta i da je veci od Novog Sada, naravno i od Beograda! |
|
|
osim
Senior Member
Vatican City
1686 Posts
|
osim
Senior Member
Vatican City
1686 Posts
Posted - 16/01/2009 : 21:31:46
|
Bravo! Ovo je super! Proverio i našao pošiljku. Piše da je istog dana pošiljka primljena i otpremljena (pre 10 dana), ali ne piše ništa više šta se sa njom desilo?
quote: Originally posted by masni
http://www.trackandtrace.ptt.yu/status.asp ovde bi trebao da mozes da proveris status posiljke.(ja nisam uspeo ne znam zasto) U svakom slucaju Potrudi se da izganjas svoje novce natrag ... ne daj lopovima da te PREVARE.
|
|
|
sdragan@
Senior Member
Western Sahara
1780 Posts
Member since 01/05/2005 |
Posted - 16/01/2009 : 21:47:41
|
Bravo! Ovo je super! Proverio i našao pošiljku. Piše da je istog dana pošiljka primljena i otpremljena (pre 10 dana), ali ne piše ništa više šta se sa njom desilo?
quote: Originally posted by masni
http://www.trackandtrace.ptt.yu/status.asp ovde bi trebao da mozes da proveris status posiljke.(ja nisam uspeo ne znam zasto) U svakom slucaju Potrudi se da izganjas svoje novce natrag ... ne daj lopovima da te PREVARE.
MOras izdati "poternicu" za nestalom posiljkom...to ono o cemu renky govori...o formularu. NA ovom sajtu u rubrici "najcesca pitanja" sam pronasao sledeci tekst:
Kako mogu da pratim pošiljku za inostranstvo?
Ukoliko pošiljka koju je korisnik poslao ka odredenoj destinaciju u svetu, nije stigla u propisanim rokovima, informaciju o doticnoj pošiljci, korisnik, za sada, može saznati ukoliko koristi klasican nacin potraživanja. Dakle, korisnik treba da pokrene potražni postupak.
Mislim da je to pravi redosled stvari...e sad znam da se postanskim sluzbenicima zivo j**e za tvoju posiljku...moras biti uporan
|
"Bijah uhvacen u zamku,I pozvan da se predam,Al taj nisam ja,Stuc u ruke i crta. Kako gordo teku suze,Skrivao sam mnoge ljude,Kao i imena,A sad i ona ginu sa mnom
|
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 17/01/2009 : 03:07:48
|
quote: Originally posted by sdragan@
MOras izdati "poternicu" za nestalom posiljkom...to ono o cemu renky govori...o formularu.
Na žalost, Osim ignorira dobronamjerni savjet koji sam mu dao odmah na pocetku. Formular je "potražnica" i preko njega dobiješ tocne i vjerodostojne podatke dali je preporuka isporucena. Ako je, primatelj te laže, ako nije sa potvrdom o preporuci ideš na poštu i moraju ti refundirati štetu. Naravno bitno je da budeš uporan. Iznos ovisi o pravilniku vaše pošte. Ovo govorim iz iskustva. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
tumen
Advanced Member
Serbia
3764 Posts
Member since 29/12/2008 |
Posted - 17/01/2009 : 05:33:44
|
Sto se tice slanja novca,tu je zaista problem kada je u pitanju slanje iz Srbije.Zakonskim propisima je ogranicen platni promet i odliv deviza napolje.E sada,radosna vest za mnoge iz Srbije bi trebala da bude ta da se spremaju novi propisi da se to konacno promeni.Losa vest je opet ta,da kako radi skupstina moguce je da to skoro nece doci na dnevni red. No,iako sam prilicno kratko prisutan ovde u vasem drustvu i novajlija sam na aukcijama,dosao sam do zakljucka da su 2 nacina verovatno najbolja za slanje novca iz Srbije napolje ka drugim destinacijama. Prvi nacin je, kako je vec neko spomenuo poslati neki strip koji vam ne treba,i negde u njega metnuti pare,ali dobro ih sakriti.Nije lose staviti ih u neku kesicu koju potom dobro treba zalepiti za stranice.Ako se radi o vise od jedne novcanice,rasporediti ih na razlicitim stranicama,ali gledati da ipak ne bude vise od 2 novcanice.Sve to dobro upakovati,ali ostaviti otvorenu jednu stranu donekle otvorenu da se vidi da je strip u pitanju(to jest vec nesto stampano) da bi one u posti minula radoznalost.A da ipak ne bi tako lako otvarali,vezati sve to kanapom. Drugi nacin,a mislim i najbolji je slati novac preko banke,to jest uplata na devizni racun prodavca.E sada,ni to nije tako lako,jer iako banke tu imaju donekle neku slobodu i one ne smeju tek tako da dopustaju odliv novca iz zemlje.Tu se treba rastrcati od banke do banke,jer su kod mnogih razliciti uslovi.Neke banke su liberalnije u tom pogledu.Dosta banaka dozvoljava i najobicnije slanje novca uz davanje izjave o pomoci.Medjutim,to je samo formalno tako,u praksi one se tesko odlucuju da odobre to.Najbolje resenje je(a ja sam pribegao tome) da dobro izaberete kojem cete bankarskom sluzbeniku prici(najbolje je da je zena u pitanju).Probate da sarmirate sluzbenicu(pod pretpostavkom da je zena u pitanju) i otvoreno joj kazete sta je u pitanju,da vam je jako stalo da dobijete to sto trazite i onda ako je ona voljna da vam pomogne moze da urediti situaciju tako da se cela transakcija obavlja na taj nacin sto saljete napolje novac za izdrzavanje porodice.Dakle,u svrhu izdrzavanja clana porodice,tu su banke veoma popustljive.Nema sanse da kasnije kod proveravanja neko dokaze da vi niste u nekakvom rodu sa doticnim kome saljete novac,dakle sve je na dobroj volji bankarskog sluzbenika,on tu ne moze nastradati.Eto,meni je uspelo,i na taj nacin cu i dalje da pokusavam,vec sam se sprijateljio sa jednom gospodjom u jednoj banci. Ako se radi o vecoj sumi novca koja se salje i ako se posiljalac boji da ce mu ipak otvarati posiljku,tu je uvek i post expres koji smanjuje rizik za to,doduse to i kosta negde oko 10 eura plus ili minus.Opet,svako radi onako kako voli. Sve u svemu nadam se da ce i taj platni promet vec proraditi.Sto se tice slanja novca u Srbiju,mislim da tu stvari stoje mnogo bolje i da ima mnogo vise opcija.
P.S.-Za Novosadjane,glavna posta za slanje posiljki je ona kod Limanske pijace,i ako nesto saljete,najbolje je da odete tamo,lepo je organizovana.
|
Edited by - tumen on 17/01/2009 05:54:42 |
|
|
osim
Senior Member
Vatican City
1686 Posts
Posted - 17/01/2009 : 09:47:16
|
Ono što me dodatno ljuti (mada, možda je opet neki zakon u pitanju) je što ponekad paketi iz inostranstva mi stižu otvoreni, odnosno izlepljeni žutom trakom srpske pošte. Da li za to postoji neki zakonom osnovan razlog ili ne? Što se tice "tjeralice", sacekacu ponedeljak, tada ce biti 2 nedelje kako sam poslao pismo, pa ako ne bude novih informacija, krecem u poteru! |
|
|
osim
Senior Member
Vatican City
1686 Posts
Posted - 17/01/2009 : 09:53:09
|
Evo, sad sam detaljnije procitao informacije na ppt sajtu: oni prate pošiljke samo dok su u zemlji, a šta se dešavalo u inostranstvu, nemaju pojma. To je ono isto što mi je rekao i lik na NS pošti - sa njihove strane je OK, a šta je bilo kad je pošta napustrila zemlju, nemaju pojma i ne mogu da pomognu
"U sadašnjoj situaciji elektronsko pracenje pošiljaka u polazu za inostranstvo moguce je do Izmenicne pošte. Kompletno pracenje pošiljaka za/iz inostranstva bice moguce uskoro, nakon što se povežu sistemi "Track and Trace" I "IPS (International Postal System)". |
|
|
masni
Senior Member
Serbia
2240 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 17/01/2009 : 10:52:48
|
Ma ako je preporueno oni moraju da ti omoguce uvid sta se desilo sa posiljkom... Ako posiljka nije stigla u predvidjenom roku imas pravo na isplatu x5 postarina. A nemoj da se bakces sa sluzbenicima na salteru vec trazi sefa smene. |
Zelim Lone Vulf-a meke korice. Pristupacna cena kao ,blek i mark ludens |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Posted - 25/02/2009 : 12:05:17
|
Evo danas mi stiglo pismo iz Dubrovnika, poslao covek 15 eura u obicnom pismu i neko maznuo lovu, lepo se vidi da je sa strane pismo iseceno, pa kasnije lepkom zalepljeno, ja se samo pitam, kad i kako neko ima vremena da to tako pedantno uradi, koliko mu je potrenbo vremena da to uradi, zar ne postoji kontrola kad se pisma rasporedjuju, da li rade to zajedno, pa dele lovu, ne znam, zasto jednostavno, ako je vec uzeo to obicno pismo, zasto ga ne baci kad uzme lovu iz pisma, nego ovako kad ti stigne pismo bez love, zadaje ti dodatnu nervozu i probleme, da moras objasnjavati kupcu da nije stiglo, da se nerviras. Rekao sam mu da ne salje lovu u obicnom pismu, on je to uradio i prvi i drugi put, prvi put je stiglo, sad je neko maznuo, moze 20 puta da prodje, jednom nece proci. Poslao sam coveku stripove o mom trosku, nisam imao izbora, sad da mu tu objasnjavam, a moze i da mi ne veruje, nije frka za 15 evra, ali me uzasno nerviraju takvi tipovi, koji kradu lovu iz pisama, jebem im sve po spisku, dabogda mu svecu kupili za te pare, kakvih sve ljudi ima na ovom svetu i nije ovo prvi put da se tako nesto desi, nego mi se nije odavno desilo, pa sam vec zaboravio, a sad su me opet podsetili. |
|
|
sdragan@
Senior Member
Western Sahara
1780 Posts
Member since 01/05/2005 |
Posted - 25/02/2009 : 12:45:04
|
Kolega ti ne smes da se nerviras...smiri zivce jebes nekolio eurica...
|
"Bijah uhvacen u zamku,I pozvan da se predam,Al taj nisam ja,Stuc u ruke i crta. Kako gordo teku suze,Skrivao sam mnoge ljude,Kao i imena,A sad i ona ginu sa mnom
|
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Posted - 25/02/2009 : 12:55:19
|
quote: Originally posted by sdragan@
Kolega ti ne smes da se nerviras...smiri zivce jebes nekolio eurica...
Ne nerviram se, poslao sam coveku stripove, bas me briga, a taj koji je ukrao lovu, neka ga stignu moje kletve. |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Posted - 25/02/2009 : 16:36:08
|
Zanima me jedino, kako "taj neko" ima vremena da tako pedantno, neprimetno, zasece pismo po ivici, izvadi novac i ponovo zalepi pismo lepkom? Kako se vrsi ta raspodela pisama, verovatno to ne radi jedan covek, pa bi onda bilo sumnjivo da neko zagleda svako pismo i trazi gde su novci, ne razumem nikako, otkud mu toliko vremena? Ili, odnese pismo kuci, pa izvadi pare i ponovo ga vrati, ali zasto ga jednostavno, u tom slucaju ne bi bacio, kad je vec uzeo pare, jer obicno pismo je u pitanju, nego pokvarenjak, jos izvadi lovu, jos pusti da takvo pismo stigne na odrediste i eto ti onda nervoze prilikom prijema takvog pisma, krajnje podmuklo i bezobrazno, ma dabogda crko svako ko to radi, dabogda mu se muda ucrvljala, a kroz glavic mu crvi izlazili ili ako je zensko u pitanju, dabogda celog zivota imala menzis!
|
Edited by - srdjandj on 25/02/2009 16:37:33 |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 25/02/2009 : 16:46:09
|
Zanima me jedino, kako "taj neko" ima vremena da tako pedantno, neprimetno, zasece pismo po ivici, izvadi novac i ponovo zalepi pismo lepkom? Kako se vrsi ta raspodela pisama, verovatno to ne radi jedan covek, pa bi onda bilo sumnjivo da neko zagleda svako pismo i trazi gde su novci, ne razumem nikako, otkud mu toliko vremena? Ili, odnese pismo kuci, pa izvadi pare i ponovo ga vrati, ali zasto ga jednostavno, u tom slucaju ne bi bacio, kad je vec uzeo pare, jer obicno pismo je u pitanju, nego pokvarenjak, jos izvadi lovu, jos pusti da takvo pismo stigne na odrediste i eto ti onda nervoze prilikom prijema takvog pisma, krajnje podmuklo i bezobrazno, ma dabogda crko svako ko to radi, dabogda mu se muda ucrvljala, a kroz glavic mu crvi izlazili ili ako je zensko u pitanju, dabogda celog zivota imala menzis!
Ovako ja to vidim. U pitanju je osoba koja je cesto sama sa pošiljkama. Rano jutro, nocna smjena, možda poštar na terenu. Uglavnom, on ima vremena i cak možda neku spravu kojom vidi unutrašnjost pisama. Ako otkrije novce on uzima vec spreman pribor za otvaranje i zatvaranje pisma (izvještio se pa mu treba 30 sekundi). A zašto ne baci pismo. Pa vjerovatno je problem kada pismo baš nestane. Ovako, pismo je isporuceno, nitko ništa ne zna, možda ti novce nisu ni poslali. A ako jesu - novci se ne šalju u pismu... Cini mi se da je to ta logika. |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Posted - 25/02/2009 : 17:11:00
|
Pa ne slazem se, obicno pismo, na kojem je zalepljena marka, ubaceno u sanducic, se ne moze pratiti i ne postoji nikakav dokaz da je to pismo poslato, na pismu je udaren zig i tako je krenulo, zasto ga ne bi neko onda bacio, kad izvadi pare, kakav smisao je u tome da takvo pismo ipak pusti da stigne, jos vise rizikuje da bude uhvacen, ne razumem, mogao ga je baciti i nikom nista, ali eto nekoliko puta mi je stizalo pismo bez novca, a postar je sasvim pouzdan, sad, ko to radi i kako? A necu traziti da mi kupac ponovo posalje novac, jer on je poslao, pismo je stiglo bez novca, vidi se da je otvarano i ponovo zatvarano, dakle on nije kriv, on je svoje ispunio i ja nemam razloga da od njega trazim novac, stetu snosim u ovom slucaju ja, jer novac je poslat, izvadjen( da pismo nije nikako stiglo, onda je to druga stvar), takodje ako nekom kupcu ne stigne tiskovina, krivica nije moja koji sam je poslao, mislim da je tako posteno. A novci nestaju i iz preporucenih pisama, tako da ga ne krivim sto je slao obicno. |
Edited by - srdjandj on 25/02/2009 17:12:04 |
|
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
Member since 24/10/2007 |
Posted - 25/02/2009 : 20:27:49
|
Pa ne slazem se, obicno pismo, na kojem je zalepljena marka, ubaceno u sanducic, se ne moze pratiti i ne postoji nikakav dokaz da je to pismo poslato, na pismu je udaren zig i tako je krenulo, zasto ga ne bi neko onda bacio, kad izvadi pare, kakav smisao je u tome da takvo pismo ipak pusti da stigne, jos vise rizikuje da bude uhvacen, ne razumem, mogao ga je baciti i nikom nista, ali eto nekoliko puta mi je stizalo pismo bez novca, a postar je sasvim pouzdan, sad, ko to radi i kako? A necu traziti da mi kupac ponovo posalje novac, jer on je poslao, pismo je stiglo bez novca, vidi se da je otvarano i ponovo zatvarano, dakle on nije kriv, on je svoje ispunio i ja nemam razloga da od njega trazim novac, stetu snosim u ovom slucaju ja, jer novac je poslat, izvadjen( da pismo nije nikako stiglo, onda je to druga stvar), takodje ako nekom kupcu ne stigne tiskovina, krivica nije moja koji sam je poslao, mislim da je tako posteno. A novci nestaju i iz preporucenih pisama, tako da ga ne krivim sto je slao obicno.
Zato je potrebna mera prevencije: Meni cesto kažu da sam cak i hipohondar po pitanju sigurnosti slanja: Novac tako zamaskiram u pismo da i onaj kome je namenjeno ima poteškoca da dode do njega!
Ali je ipak bolje i obratiti dodatnu (pa možda i ne neophodnu pažnju), no poslati stvar aljkavo i rizikovati ne više svoj novac, vec novac onoga kome je namenjen! |
Whenever You need hard center, I will be there... |
|
|
skviki
Average Member
Serbia
723 Posts
Member since 29/12/2006 |
Posted - 25/02/2009 : 23:07:37
|
Ja sam samo jednom platio školu neznanju ( poštaru lopovu ) i to samo sa 5 evra. Od tada nikad ne šaljem novac u bilo kakvom pismu. Bolje da platim proviziju za slanje nego da ne stigne ništa. |
Bolje je biti bogat nego ne biti !!! |
|
|
osim
Senior Member
Vatican City
1686 Posts
Posted - 26/02/2009 : 15:31:00
|
Kako god da je, sa novcem ili ne, pismo ne bi smelo da se otvara. Da li si pokušao da se žališ? To se desilo jednoj ženi iz NS, ona prvo pokušavala da se žali, niko je nije fermao; onda ona napisala sms novosadskom Dnevniku i odgovorni likovi su bii za tili cas suspendovani! Barem je u Vršcu lako utvrditi ko je bio u kontaktu sa pismom. Pored toga, radi se o kradi. Cuo sam juce da je neka kasirka u Nemackoj dobila otkaz posle 30 godina rada u Supermarketu, zato što je kupca zavrnula za 1,30 evra. Ako se ne žališ, takvi što kradu ne mogu se spreciti. |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Posted - 26/02/2009 : 15:41:42
|
Kome da se zalim, kad je pismo bilo obicno i nasao sam ga u sanducetu, nisam ga otvarao pred postarom, tako da ne mogu nista da dokazem, mogu da misle da sam sve to izmislio, nije meni zao za pare, nego bih rado zadavio tog majmuna koji je ukrao pare iz razloga toga, sto mi zadaje dodatnu nervozu, koji kreten, izvadi pare i onda pismo pusti da stigne na odrediste, podmuklo, odvratno, neobjasnjivo za moj pojam. |
|
|
zac
New Member
Italy
181 Posts
Member since 01/12/2005 |
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
|
giant
Average Member
Slovenia
890 Posts
Member since 22/10/2006 |
Posted - 26/02/2009 : 18:42:09
|
quote: Originally posted by zac
pitanje - mada ne spada ovde zanima me odnos 1 euro = kuna??? hvala
Ja sad vec duže vreme upotrebljavam odnos 1 Euro = 7,2 kune...Inace pogledaj kursnu listu u novinama ili na internetu....zapazio sam neku adresu u topiku niže,mislim da! |
Invincible shield |
|
|
Topic |
|
|
|