Author |
Topic |
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
16993 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 29/01/2009 : 19:12:45
|
S obzirom na to da se pokrecu svakave teme, evo da i ja pokrenem jednu takvu
Da li neko ima akcije na verzi i kakva su iskustva s tim?
Pošto su kod nas u procesu privatizacije svi dobili besplatne akcije, bilo je pitanje srece ko ce gdje uložiti te akcije. U jednom trenutku sam mogao za akcije uzeti oko 8500 evra, ali tada su akcije bile u stalnom porastu i savjetovali su mnogi da se saceka. Ali poslije tog su akcije poptuno skinute s berze a kad su se pojavile cijena je bila duplo manja, a sad je manja 20 puta. Pošto su tu mutna posla, sad bi se povlacenjem ovih Ceha koji su trebali da ulože u Termo elektranu možda moglo to promijeniti. Ali svjetska ekonomska kriza sigurno nece omoguciti neke baš visoke cijene.
|
|
1Euro
Advanced Member
12484 Posts
Member since 17/07/2008 |
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
16993 Posts
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 29/01/2009 : 20:37:52
|
quote: Originally posted by delboj
quote: Originally posted by 1Euro
trebao si uzeti onih 8500 eura
Možda, ali u tom trenutku nije tako izgledalo
"He who dares - wins! That's my moto!" |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 29/01/2009 : 20:39:38
|
pravi delboj bi pokupio tih 8500 eura! |
|
|
Dalen
Senior Member
Croatia
2269 Posts
Member since 13/03/2003 |
Posted - 29/01/2009 : 20:46:03
|
Jedan moj poznanik s kojim sam išao u školu ima 1000 dionica jednog turistickog dionickog društva tu kod mene. Prije samo malo više od godinu dana mu je to vrijedilo cca 1.400.000,00 kuna. Ljudi s kim je dobar su mu govorili neka to proda, uzme lovu i mozak na pašu. On nije to htio napraviti, nego je htio cekati da još naraste pa ce onda prodati. Sad mu tih 1000 dionica vrijedi 250.000, kuna, a da ih hoce prodati, dobio bi najviše 170.000,00 kuna. Burza ti je jako cudna stvar. Sad ti je najbolje mirovati i cekati. |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
16993 Posts
Posted - 30/01/2009 : 09:12:28
|
Pa to i radim, šta drugo mogu nego da cekam. Ali te akcije moraju opet dostici neku vrijednost, ne radi se o nekoj propaloj firmi. Za naše uslove to je znacajan novac.
quote: Originally posted by supermark
pravi delboj bi pokupio tih 8500 eura!
Hm... Ne znam, on je izgubio cijelo bogatstvo na nekoj berzi u Srednjoj Americi |
Edited by - delboj on 30/01/2009 09:57:53 |
|
|
1Euro
Advanced Member
12484 Posts
Posted - 30/01/2009 : 10:05:06
|
Ima jedno pravilo u vezi dionice:"kada svi kupuju-ti prodaj i kada svi prodaju-ti kupuj" to sam jednom cuo na tv od jednog poznatog ekonomista u jednoj emisiji.Jel tako u stvarnosti ja ne bi znao reci. Naravno da ti drugo i ne preostaje nego da cekaš(neceš valjda za male pare prodavati) i da cekaš da ce se cijena opet dici ali jedno je sigurno.Ova recesija i sve ovo o cemu se sada našao svijet je baš zbog toga što je vrijednost svih tih dionica bila prenapuhana.Citava Islandija je propala (ekonomsko) baš zbog ove situacije,jer su se cijene dionica digle previsoko od realne vrijednosti,pa su banke davale kredite na domacu valutu,i kada je Euro poceo rasti,njihova krona je padala a pazi fora je u tome što su banke(a time i državljani) bili zaduženi u Eurima pa je njihov novac svaki dan manje bio vrijedan,i krediti su se povecavali,....Isto je i sa dionicama,sve je to bilo prenapuhano i bez kontrole,pa su neki glavni igraci koji su sve ovo zakuhali vec napravili samoubistvo,jer su sami najbolje znali šta ce se dogoditi i to se naravno dogada.U tom trenutku je teško reci koje su dionice bile prenapuhane,kolika je realna vrijednost dionica jer svi samo prodavaju a nitko ne kupuje pa onda uopšte Burza kao takva ne funkcionira kako treba.Koliko dugo ce to trajati,nitko ne zna ali svi kažu da ce trajati 10 ili više godina.Sad jel ti imaš toliko vremena cekati je druga stvar.Možda ce to trajati u Bosni i Hercegovini još dulje od 10 godina,....stvarno situacija nij eok i možda se kockaš time što cekaš,jer se ne zna šta ce se dogoditi.Jer pazi to nije problem samo jedne zemlje kao je to bio primjer Argentine ispred par godina kada je bankrotirala,nego citavog svijeta.Svi veliki igraci su u krizi,firme propadaju,ljudi ostaju bez posla,...nije to nešto što ce dionice dici u nebo prekosutra,.... |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
16993 Posts
Posted - 30/01/2009 : 10:32:57
|
Sve je to meni više nego jasno, ali cinjenica je da moram da cekam, pa necu dati sad to za 700 evra. Bilo je nekog govora da bi mogla biti i neka dividenda, ali od tog nije bilo ništa, niti ce biti, kako stvari stoje. Šta se može, kad je cijena bila najveca savjetovali su mnogi da se saceka 10 dana jer se tada ocekivala najveca cijena, a to je bilo i logicno, ali tada su akcije potpuno skinuti sa berze zbog mutnih poslova. Zbog toga su mali akcionari podigli tužbu, nisu je dobili, ali bar je sprijecena potpuna katastrofa kojom bi akcije postale bezvrijedne kako su tražili ovi Cesi. |
|
|
1Euro
Advanced Member
12484 Posts
Posted - 30/01/2009 : 11:33:32
|
Da,ali šta ako se desi pa da ovi Cesi jednom uspiju i da ove akcije postanu bezvrijedne? Jer i takve se stvari dogadaju.Neke firme koje ne posluju sa plusom(što je sada vrlo težko) onda je za sve najbolje da se ta firma zatvori.Znam da se cuje glupo ali vjeruj mi kod nas u Sloveniji a i drugdje po svijetu je tako najbolje da ide firma "u stecaj",nego da se održava na kreditima,pa onda nikako ne može isplivati.Naravno da onda akcije takve firme su bezvrijedne.Blizu mene je jedna železara koja je u Jugoslaviji bila vrlo poštovana firma.Išla je u stecaj vec davno,jer je tako veliko poduzece bilo teško održavati,iz nje su uradili oko 30 manjih poduzeca i neki gurajo ok neki ne,...hocu reci da ako su neke velike firme propale onda može svatko da propadne i što se nekada culo nemoguce dandanas je realnost.Znam da ti je teško prodati za 700 jer znaš da si mogao dobiti 8500,pa bi sad prodao bar za polovinu toga,ali tako nešto se nece dogoditi,niti ima šanse da se tako nešto dogodi.Bar ne uskoro.Možeš se nacekati a uz to možeš izgubiti i tih 700 eura.Ali dobro,ti si najviše upoznat sa situacijom pa možda znaš nešto što ja ne znam a to je kakva je mogucnost ove firme,ko stoji za njom,jel ima nekih potenciala,jel se može pregrupirati,jel ima neko zemljište,neke nekretnine,neke "by pass" firme,...sve je to novac i ako ima tako nešto onda ima mogucnost a ako ima samo otvorene kredite na banci,onda i sam znaš,šta to znaci..... |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
16993 Posts
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17812 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 30/01/2009 : 15:10:36
|
na burzi vise nista nema smisla
mislim da bi burza trebala biti mjesto gdje kupujes i prodajes dionice firme o kojoj znas sve
nesto kao profesionalni kladionicari koji prate neke timove i znaju ko je kad i gdje s kim spavao noc prije i ko ima umor u zglobu i ko je krivo pogledao trenera a ne da odu i lupe 20 parova nadajuci dobitku |
Utabanim stazama ocaja! |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 30/01/2009 : 15:22:45
|
Pa to i radim, šta drugo mogu nego da cekam. Ali te akcije moraju opet dostici neku vrijednost, ne radi se o nekoj propaloj firmi. Za naše uslove to je znacajan novac.
quote: Originally posted by supermark
pravi delboj bi pokupio tih 8500 eura!
Hm... Ne znam, on je izgubio cijelo bogatstvo na nekoj berzi u Srednjoj Americi
pa pravi delboj bi pokupio tih 8500 eura pa ih spusio na nekoj burzi! |
|
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 30/01/2009 : 16:31:33
|
Usponi i padovi su nešto što se stalno smenjuje u ekonomiji, pa i na berzama. A posle svakog pada, uvek sledi oporavak i rast cena akcija. (Uopšteno, ne SVIH akcija...) Pretpostavljam da je rec o akcijama nekog državnog preduzeca, zar ne?
Neceš na to morati da cekaš 10 godina, to je sigurno, ali je realno da te akcije dostignu možda do 50% nekadašnje max vrednosti, sa oporavkom privrede, znaci nešto preko 4000 evra, ako posmatramo to na neki srednji rok, do 3 godine. Ovo opet krajnje uopšteno, na osnovu nekih slucajeva ovde kod nas...gde se cena akcija nekih preduzeca posle raznih mahinacija cesto vracala na pocetnu, koji procenat gore-dole! Kao što si rekao: "kad su se pojavile cijena je bila duplo manja"...nego na vrhuncu. To je slucaj kad kao neko nešto "radi", pa tržište pokaže suprotno, mada je krajnje diskutabilno pricati o berzi kao pokazatelju u Srbiji...
Svetska kriza se može uslovno posmatrati i kao šok koji je slican nekim drugim, bilo unutrašnjim, bilo spoljašnjim, pa se mogu izvuci neki grubi zakljucci kao ovaj.
Pricamo o Srbiji, razume se, a ovde je s aktuarstvom najveci problem neupucenost ljudi, koje neko ko se razume gleda samo da zezne, a retko kad da ih savetuje pravilno. Verujem da u BiH nije bitno drugacija situacija, pa ti je moj predlog takode da sacekaš, jer je pitanje trenutka kada ce tržište kapitala na exYu prostorima da ojaca i zaživi. Iako sve izgleda crno trenutno, nije baš tako kako politicari predstavljaju... |
|
|
sed1
Advanced Member
Germany
3437 Posts
Member since 01/09/2006 |
|
ponki
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3112 Posts
Member since 20/09/2008 |
Posted - 31/01/2009 : 14:58:10
|
Tesko da ce ta vrijednost dionica ikada vise imalo otici gore...mozes ocekivati realan rast od mozda 20% u nekom malo duzem periodu posto pretpostavljam da se radi o TE Gacko(u slucaju da se ova sad kriza sa Cesima zavrsi pozitivno a ne sa nekim novim dugovima)...ali cak i to ne mora da znaci pogotovo sto je uspjeh odredjene firme direktno proporcionalan odnosu(direktor ili vlasnik) sa vlasti... kod nas u Rep.Srpskoj su vrijednosti dionica bile dostigle jako nerealne vrijednosti...jednostavno zakon ponude i potraznje u tom trenutku te neupucenost obicnih ljudi u berzu i realnu vrijednost firmi...a zelja za brzom zaradom je rezultirala da dodje do svega toga...svi su samo kupovali...nije bilo bitno ni sta se kupuje samo se razmisljalo koliko ce to vrijediti za mjesec ili dva...znam za par slucajeva gdje su ljudi digli kredit da kupe dionice da zarade...da su zaradili samo redovne rate kredita ne moram spominjati... da ne pricamo da su mnoge firme imale lazne bilanse uspjeha, te da u samom startu od pojave njihovih dionica na burzi to nije bila njihova stvarna vrijednost...zao mi je sto nisi to unovcio kad je vrijedilo 8500 evra...nikad vise one nece dostici ni 20% te cijene i sa tim se trebas pomiriti a akcije te prodaj kad ti novac bude bio potreban bez prevelikog razmisljanja o tome koliko si nekada mogao dobiti... ja sam imao 56 vaucera i za njih dobio dionice koje su vrijedile najvise 1450 evra...prodao sam ih za 1200 evra a da su mi ostale danas bi vrijedile oko 450 evra...castio sam tada sebe jednim lijepim putovanjem sa tim novcem i nisam pozalio pa makar danas mogao dobiti i 2500 evra... uglavnom nemoj vise razmisljati o tome koliko je to vrijedilo i sto nisi tad prodao...
|
Be yourself; everyone else is already taken. |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
16993 Posts
Posted - 31/01/2009 : 15:40:53
|
Da, radi se o TE Gacko. Realno gledajuci, situacija nikako ne može biti toliko loša odlaskom ovih Ceha. Neko je iskoristio da u sumnjivom ugovoru dode do dobrih para. Nije normalno da neko dode da ulaže i traži da ne otkupi ni jednu akciju nego da sve zajedno sa starim blokom TE ude u novo preduzece NERS i da te akcije obezvrijede, dalje da ne otkupljuju zemljištu po cuvenom clanu 9 nego da dobiju sve na koncesiju na 30 godina i da poslije toga vrate zemljište vlasnicima u obliku jama napunjenih vodom, bez rekulitivacije. Takav ugovor je bio štetan. Ali najveci problem su Gornji horizonti, jer je investicija ogromna, a niko tog nece da se prihvati. U starom dijelu kopa uglja više nema, eventualno još nekih godinu dana može nešto da se radi i gotovo. Da bi se kop premjestio u centralno polje gdje postoje rezerve uglja za narednih 140 godina rada jedne ovakve TE od 300 megavata morala bida se izmjesti rijeka Mušnica, spoji sa još nekoliko manjih tokova, da se potopi sadašnja trasa magistralnog puta Gacko-Nevesinje i da se napravi još jedno vještacko jezero. Za to je potrebno nekoliko milijardi, a još neke ekološke organizacije upozoravaju da bi se time poremetio gornji tok Neretve i da bi praktcno so došla sve do Mostara.
E to je pravi problem. Teško je vjerovati da ce Vlada RS sad naci novac za neka veca ulaganja, iako su najavili ako se ne pojavi novi investitor da ce oni sami ulagati. Akcije su dostigle najvecu vrijednost oko 2,50 KM jer su neki Slovenci uložili milione u taj posao, a vjeruj mi da je u trenutku kad je vrijednostbila najveca, deset dana prije potpisavanja ugovora za mnoge, ukljucujuci i mene, bilo nelogicno da se proda, posebno što su ljudi koji su bili više ukljuceni u to savjetovali da se saceka još malo. Bilo je šta je bilo, kasnije su udruženju malih akcionara nudili nagodbu da se isplati sve po cijeni 1,60 KM, to nije prihvaceno, poslije je nudeno 1,20 KM, bila je tužba, nije prošlo to da se dobije odšteta, ali bar nije sve propalo.
Bilo kako bilo, ovo ostaje da ceka, pokrenuo sam ovdje temu eto tek da se nešto piše. Siguran sam da necu ovo dati tako za neke male pare, pa makar ne uzeo ništa. Nece vjecno trajati ni ova svjetska kriza, a TE je sigurno nešto što ima veliku vrijednost. |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
16993 Posts
Posted - 15/03/2011 : 18:59:21
|
Evo da se malo vratimo ovoj temi. Poslije dugo vremena, pocela je da raste vrijednost ovih akcija. Odmah se pojavila prica o nekakvom kupcu iz Amerike. |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40265 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 15/03/2011 : 23:11:20
|
Ja danas bacio moje besplatne akcije Aerodroma i Naftagasa za 3000 dinara.. :)))))) Gre'oto moja... Procitao prvi post opet i setio se da si ti u stvari totalni ludak... Sto ne prodade za 8500 eura sunce ti j.... |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
Ultras
Advanced Member
Serbia
10047 Posts
Member since 17/10/2008 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40265 Posts
Posted - 15/03/2011 : 23:40:05
|
Posalji mu lepo PM da se vrati... Radite malo na vracanju clanova a ne samo na odstranjivanju.. Dobar je bio kusur.. |
|
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 15/03/2011 : 23:55:28
|
I ja sam moje pre neki dan.Ove od aerodroma mi se nisu ni prodale.Boze boze oni dobijali silne novce a mi...Strasno. |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40265 Posts
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 16/03/2011 : 00:53:06
|
quote: Originally posted by sawitch
Kad ih ima 200 u drzavi.. Salim se... Oni imaju Dodika a mi Dinkica..
Vise nemamo ni njega |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
16993 Posts
Posted - 16/03/2011 : 11:53:33
|
quote: Originally posted by sawitch
Ja danas bacio moje besplatne akcije Aerodroma i Naftagasa za 3000 dinara.. :)))))) Gre'oto moja... Procitao prvi post opet i setio se da si ti u stvari totalni ludak... Sto ne prodade za 8500 eura sunce ti j....
Pa tada je bilo glupo prodati akcije, ocekivalo se da ce vrijednost biti mnogo veca |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40265 Posts
Posted - 16/03/2011 : 12:53:59
|
Onda ih cuvaj, i nemoj prodavati.. Kad si bio alav, sad cekaj bar istu vrednost kao onda.. |
|
|
Topic |
|