forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Koliko Vam (ne) smeta zabrana pušenja . . .
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 11

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 14/12/2010 : 22:09:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:
Originally posted by lwood

ne pijen
vrlo rijetko se nalijen a cak i tada nisan agresivan

Covjek može pod dejstvom alkohola, droge, ocaja, teškog života, lošeg odgoja napraviti puno gluposti pa cak i ubiti nekoga. Ali, to jednostavno nije paralela s pušenjem. Možeš mirno sjediti u kafani, naliti se, pasti pod stol i tu završiti. To nece nikome škoditi. No, ako mirno sjediš i pušiš, dostojanstveno truješ ljude oko sebe. Ja znam da ovo može nekog boljeti ili uvrijediti, ali ponovit cu to još 100 puta jer to je istina...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 14/12/2010 : 22:15:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message
quote:
Originally posted by paro

Ako ubojice i pušace bacaš u isti koš, onda si zaista izgubio par šerafa u glavi.
Ne smatram da svojim pušenjem trujem ljude, niti se smatram ubojicom, moja savjest je cista.
I ponavljam, ako ti toliko smeta dim, napusti prostoriju i otidi u kafic u kojem se ne puši.

ovo je upravo jedna od karakteristika pušaca koju sam vec naveo...
a paro, zanima me jedna stvar. a zašto onda ne bi ti, ako toliko želiš dimit, zašto ti ne bi otišao van iz prostorije, tj. negdje drugdje, i dimio?

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 14/12/2010 : 22:23:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message
quote:
Originally posted by Obi-wan

Meni bi odgovaralo da postoje kafane za pušace i nepušace (sa znakom na ulazu) ili dvije odvojene prostorije. No, obojica znamo da se to nece ostvariti. Ja zbog pušenje ni ne idem u kafice, a ionako više ni ne pijem. Jedino se sa bijelog još nisam skinuo, ali to nije tema sada...

odvojene prostorije su potpuno beskorisne jer se duhanski dim širi ekstremnom brzinom i zacas dode iz jedne prostorije u drugu. nisu ni dvije vrste kafica baš smislene same po sebi, ali su možda najbolje rješenje.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25985 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 14/12/2010 : 22:25:54  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:

Covjek može pod dejstvom alkohola, droge, ocaja, teškog života, lošeg odgoja napraviti puno gluposti pa cak i ubiti nekoga.

No, ako mirno sjediš i pušiš, dostojanstveno truješ ljude oko sebe.

Na ovo moram da reagujem!

Ponosan sam na to da nisam okusio kap alkohola vec 12 godina.

Bezveze mi je poredenje i povlacenje paralele izmedu ubistva u pijanom stanju, i eventualnom ugrožavanju zdravlja putrm pasivnog pušenja. Covek koji je ubijen uvek umre, ljudi koji aktivno ili pasivno puše ne umru uvek od posledica istog, zar ne? Šanse su vece, ali ipak....
A i nisam nikad procitao ili cuo da su pušaci pod dejstvom nikotina prebili citavu porodicu, silovali nekog, potukli se, pregazili nekog, napravili udes u kome su nastradali nepušaci, zato što je ovaj pušac zaspao i sišao sa puta....

Zabrana pušenja me ne dotice nimalo. Kad hocu da pripalim izadem napolje, i to je to. I kod sebe kuci ne pušim u stanu, izadem na balkon i zapalim cigaretu. Isto tako i kad odem u posetu kod nekog.

To je to manje-više.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 14/12/2010 22:30:22
Go to Top of Page

henry
Senior Member

Serbia
1708 Posts

Member since 20/09/2005

Posted - 14/12/2010 : 23:06:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit henry's Homepage  Send henry a Private Message
quote:
Originally posted by dsormaz1

quote:
Originally posted by Mhejl

Obi, a koliko tacno ta uloga "pasivnog pušaca" šteti necijem zdravlju? Jer, meni se cini da malo dramatizujete stvari - oprostite ako griješim...

Medicina je vec utvrdila da griješiš.

Pa ja se prema tome odnosim sa rezervom.
Medicina ništa nije dokazala, istraživanja su samo pokazala da izloženost duvanskom dimu kao posledicu ima povecani rizik od dobijanja nekih bolesti. Ali to ne znaci i jedini. Drugi uzroci su ocigledno nebitni. Prema tome, može da bidne al ne mora da znaci.
Ako ja ceo život provedem u prostoriji sa par pušaca i pritom cepam dve kutije dnevno, normalno je da ce da mi riknu pluca. Ali provesti par sati nedeljno u zadimljenom kaficu je, slažem se, za nepušace neprijatno, ali teško da dovodi do nekih posledica. Kao i sa alkoholom, recimo. Pij litar votke dnevno i ciroza ti je zagarantovana. Ma preteruj u cemu god hoceš, imaceš posledice. Ali umerena kolicina nije baš toliko štetna...

Košta toliko da si ga vi, s prihodima koje imate, iz Despotije Ace Velikog teško možete priuštiti.
Drž se ti svog Ace i ostavi se civiliziranog svijeta i EU, nije to za takve!
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 15/12/2010 : 00:55:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by lwood

ne pijen
vrlo rijetko se nalijen a cak i tada nisan agresivan

Covjek može pod dejstvom alkohola, droge, ocaja, teškog života, lošeg odgoja napraviti puno gluposti pa cak i ubiti nekoga. Ali, to jednostavno nije paralela s pušenjem. Možeš mirno sjediti u kafani, naliti se, pasti pod stol i tu završiti. To nece nikome škoditi. No, ako mirno sjediš i pušiš, dostojanstveno truješ ljude oko sebe. Ja znam da ovo može nekog boljeti ili uvrijediti, ali ponovit cu to još 100 puta jer to je istina...

Imaš pravo, nek zabrane alkohol to je druga najopasnija droga pre nje je kokain

A tu je malo drugacija lista:
1. Heroin - popular street names include smack, skag, and junk.
2. Cocaine - often referred to as snow, flake, coke, and blow.
3. Barbiturates - popular slang names include yellow jackets, reds, blues, Amy's, and rainbows.
4. Street Methadone
5. Alcohol
6. Ketamine - a powerful hallucinogen, often referred to as Special K.
7. Benzodiazepines - a family of sedative drugs.
8. Amphetamines - known as greenies among baseball players.
9. Tobacco
10. Buprenorphine - also called bupe or subbies.

---

--

Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli!

Edited by - Risar_69 on 15/12/2010 01:00:26
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8619 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 15/12/2010 : 01:06:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message
quote:
Originally posted by Darth Ivan
ovo je upravo jedna od karakteristika pušaca koju sam vec naveo...
a paro, zanima me jedna stvar. a zašto onda ne bi ti, ako toliko želiš dimit, zašto ti ne bi otišao van iz prostorije, tj. negdje drugdje, i dimio?

A zašto bi se ti kao zagriženi nepušac uopce našao u situaciji da si u kaficu u kojem svi puše ???

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8619 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 15/12/2010 : 01:17:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message
quote:
Nedavno sam bio kod kuma, slavili prvi rodendan njegovog sina. Bila je tu i nekolicina male djece.
Zamisli ovo:
Ženska puši tudem djetetu odmah iznad glave, a djete sve nešto kašljuca i zbunjeno je. Zgadio mi se život. Znao sam da išta kažem da ce me gledati kao cudaka. No, ta djeca su se fino nadisala dima tog dana...

A gle, Obi, po naslovu topika sam zakljucio da je rijec o zakonu koji se tice kafica, restorana itd...
Za zabranu u restoranima nemam ništa protiv, ali kafici...
A što se tice tvoje price, eto, ja doma uopce ne pušim, cak ni na balkonu, a kad dodem u goste normalno i ljudski pitam dal smijem zapalit, ako ne nije smak svijeta, pa nisam došao u goste zbog duhana. A ne znam zašto bi te itko gledao kao cudaka, pa cak ni ja ne pušim u prostoriji u kojoj su djeca pobogu, ne želim da moj porok postane i tudi, daleko od toga..

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12758 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 15/12/2010 : 11:07:30  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message
Da li bi broj pušaca pao ako bi država mogla da donese zakon, zbog kojeg bi morali oni, koji bi dobili karcinom na pljucima i to dokazano zbog pušenja, platiti sve troškove lijecenja sami?

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

henry
Senior Member

Serbia
1708 Posts

Member since 20/09/2005

Posted - 15/12/2010 : 11:15:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit henry's Homepage  Send henry a Private Message
quote:
Originally posted by Bob Rok

quote:
Originally posted by henry

quote:
Originally posted by dsormaz1

quote:
Originally posted by Mhejl

Obi, a koliko tacno ta uloga "pasivnog pušaca" šteti necijem zdravlju? Jer, meni se cini da malo dramatizujete stvari - oprostite ako griješim...

Medicina je vec utvrdila da griješiš.

Pa ja se prema tome odnosim sa rezervom.
Medicina ništa nije dokazala istraživanja su samo pokazala da izloženost duvanskom dimu kao posledicu ima povecani rizik od dobijanja nekih bolesti. Ali to ne znaci i jedini. Drugi uzroci su ocigledno nebitni. Prema tome, može da bidne al ne mora da znaci.
Ako ja ceo život provedem u prostoriji sa par pušaca i pritom cepam dve kutije dnevno, normalno je da ce da mi riknu pluca. Ali provesti par sati nedeljno u zadimljenom kaficu je, slažem se, za nepušace neprijatno, ali teško da dovodi do nekih posledica. Kao i sa alkoholom, recimo. Pij litar votke dnevno i ciroza ti je zagarantovana. Ma preteruj u cemu god hoceš, imaceš posledice. Ali umerena kolicina nije baš toliko štetna...

O jeste

Koliko se secam iz sudske (jos je nisam polagao), kolicina CO u krvi kod pusaca (koji se umesto CO2 vezuje za hemoglobin) je kod onih koji puse paklu do dve toksicna toliko da povecava rizik za dobijanje mozdanog udara ili infarkta miokarda. Pasivni pusaci su takodje ugrozeni, zbog cega se ne preporucuje pusenje u zatvorenim prostorijama. Dakle, dokazano.

Stavka 2. Maligni tumori. Karcinom usana, jezika, grla, pluca - dokazano da su sastojci u cigari uzrocnici tumora. Sad ti kazes da je neko pusio, pa ziveo 100 godina i nista mu nije bilo? Mozda, ali je sigurno doslo do mutacija u njegovom DNK materijalu sto znaci da je rizik za karcinome povecan kod pokolenja.

Kakve veze imaju pasivni pusaci? Sve je individualno. Neko ce sa 2 litra radze dnevno da dobije cirozu posle 30 godina, a neko moze da dobije cirozu i kada mesecno pije 2 litra 30 godina. Tako je i kod pasivnih pusaca. Neko moze da ima komplikacije, a neko ne. U zavisnosti od uslova rada (zadimljene prostorije). Ako radnik ima pravo da ne radi u uslovima koji su pogubni za njegovo zdravlje, mora da trazi i da okolina u kojoj radi ne pusi u njegovom prisustvu (jer je dokazano da utice i na pasivne pusace sa slabijom individualnom odbranom).

Pretpostavljam da se ovo odnosi i na kafice i zadimljenost takvih. Zasto? Da li znate koliko drzavu kosta dijagnostika i lecenje KVS oboljenja i karcinoma (za ovo prvo smo medju prvima u Evropi, kao i za broj pusaca)? Drzava nema para da leci sve njih (narocito posle bombardovanja kada je povecan broj pacijenata od karcinoma). Prevencija (primarna zastita) je najjeftinija, tako da se napusta stara (losa) praksa da se tek kada te zaboli nesto ode kod lekara (sto se vidi prema stanju zdravlja zuba stanovnika Srbije).

Ovo je sve u stilu "Bolje spreciti nego leciti". Zasto? Drzavu mnogo kosta, pod 1. Imamo neprirodno (za evropski prosek) veliki broj pusaca po stanovniku (vidite Tursku, koja je takodje usvojila rigorozan zakon). Poenta zakona nije da ti dozvoli da pusis ili ne, nego da te primora da vise ne pusis. Drzavu kostas.

Trebao si da boldaš celu recenicu, ne samo deo. Postoji razlika u "izaziva" i "povecava rizik".
Sem toga, vec sam izneo podatak da pušaci pune 10% državne kase. Koliko god da koštamo državu, bice da ipak ostaje još nešto preko.

Košta toliko da si ga vi, s prihodima koje imate, iz Despotije Ace Velikog teško možete priuštiti.
Go to Top of Page

henry
Senior Member

Serbia
1708 Posts

Member since 20/09/2005

Posted - 15/12/2010 : 11:19:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit henry's Homepage  Send henry a Private Message
I da, zaboravih. A koliko državu košta obezbedivanje fudbalskih utakmica, boravak huligana u pritvoru, troškovi lecenja povredenih...
Što ne bismo zabranili fudbal?

Go to Top of Page

henry
Senior Member

Serbia
1708 Posts

Member since 20/09/2005

Posted - 15/12/2010 : 12:42:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit henry's Homepage  Send henry a Private Message
U Srbiji imaš bezmalo dva miliona pušaca.
Koliko je ljudi obolelo od kancera?
Koliko ljudi je obolelo od kancera prouzrokovanog duvanskim dimom?
Uporedi procente i reci mi šta je tu dokazano.
Druga stvar je što niko ne ispituje šta se sve od aditiva i ko zna kakvih susptanci koristi u proizvodnji cigareta i da li je nešto od toga kancerogeno. Duvan se koristi više vekova i tek u poslednjih par decenija se govori o tolikom "zlu" koje truje nam planetu...
A nije da ima stotinjak huligana. I koliko je policajaca moralo da obezbeduje poslednji derbi, recimo. I koliko je to koštalo državu...

Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8619 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 15/12/2010 : 12:52:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message
@ henry

a cuj prije u duhanu nije bilo toliko štetnih supstanci kao danas...šta je je..

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 15/12/2010 : 17:57:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message
quote:
Originally posted by paro

A zašto bi se ti kao zagriženi nepušac uopce našao u situaciji da si u kaficu u kojem svi puše ???

da postoje kafici za pušace i nepušace, išao bi u onaj gdje se ne dimi, ocito je tako najbolje, ne?
mogo bi jedino doc u kafic i zacepit nos i ne disat.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 15/12/2010 : 18:12:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
Preneseno s jednog drugog foruma:

- Smrtnost je u pušaca cigareta za 30 – 80 % veca nego u nepušaca.

- Smrtnost raste s povecanjem potrošnje cigareta.

- Izuzetno visoka smrtnost cešca je u onih osoba koje pocinju s pušenjem u mladim godinama nego u onih koji pocinju kasnije.
- Smrtnost pušaca cigareta srazmjerno je najveca u dobi od 45. do 54. godine.
- Smrtnost je veca u pušaca koji udišu dim nego u onih koji ga ne udišu.
- Smrtnost je niža u pušaca koji su prestali pušiti nego u onih koji su i dalje pušili.
- Smrtnost pušaca cigara i lula manja je od pušaca cigareta.
Što covjek više puši, rizik po njegovo zdravstveno stanje veci je. Ako pušac puši 2 kutije cigareta dnevno, opasnost da umre od infarkta miokarda 2,5 puta je veca, a od raka pluca je 20 puta veca

Opasnost od pasivnog pušenja

Strucnjaci tvrde da nepušac koji radi u prostoriji gdje ima pušaca dovodi u opasnost svoje zdravlje, jer to znaci da je popušio dnevno 4 cigarete, što povecava rizik od raka tri puta.
Kemicar Lowrey, koji radi u istraživackom laboratoriju ratne mornarice, u studiji koju je objavio u casopisu «Science», tvrdi da je zagadeniji zrak od cigaretnog dima u zatvorenoj prostoriji nego atmosfera na autoputu u Los Angelesu u špici prometa, a ta je atmosfera vrlo štetna po zdravlje nepušaca, koji su prisiljeni udisati isti dim, tj. pasivno pušiti. Japanski istraživac Hirayama 14 je godina promatrao 91 000 žena nepušaca (u dobi od 40 godina ili više) i došao do zakljucka da, što su njihovi muževi više pušili, tim se više povecavao rizik tih žena da obole od raka pluca (rizik se kretao od 2 puta više za žene ciji su muževi pušili jednu kutiju cigareta dnevno, do 4,5 puta više kod žena ciji su muževi pušili dvije ili više kutija cigareta na dan).
Najviše su ugrožena djeca roditelja pušaca i cešce obolijevaju od respiratornih infekcija, npr. od bronhitisa

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8619 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 15/12/2010 : 19:56:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message
quote:
Originally posted by Darth Ivan
da postoje kafici za pušace i nepušace, išao bi u onaj gdje se ne dimi, ocito je tako najbolje, ne?
mogo bi jedino doc u kafic i zacepit nos i ne disat.

pa koliko ja znam, danas po Zg imaš hrpu kafica u kojima je zabranjeno pušenje, tako da zaista ne znam u cemu je problem ??

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 15/12/2010 : 20:37:42  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message
quote:
Originally posted by Beva

Preneseno s jednog drugog foruma:

- Smrtnost je u pušaca cigareta za 30 – 80 % veca nego u nepušaca.

- Smrtnost raste s povecanjem potrošnje cigareta.

- Izuzetno visoka smrtnost cešca je u onih osoba koje pocinju s pušenjem u mladim godinama nego u onih koji pocinju kasnije.
- Smrtnost pušaca cigareta srazmjerno je najveca u dobi od 45. do 54. godine.
- Smrtnost je veca u pušaca koji udišu dim nego u onih koji ga ne udišu.
- Smrtnost je niža u pušaca koji su prestali pušiti nego u onih koji su i dalje pušili.
- Smrtnost pušaca cigara i lula manja je od pušaca cigareta.
Što covjek više puši, rizik po njegovo zdravstveno stanje veci je. Ako pušac puši 2 kutije cigareta dnevno, opasnost da umre od infarkta miokarda 2,5 puta je veca, a od raka pluca je 20 puta veca

Opasnost od pasivnog pušenja

Strucnjaci tvrde da nepušac koji radi u prostoriji gdje ima pušaca dovodi u opasnost svoje zdravlje, jer to znaci da je popušio dnevno 4 cigarete, što povecava rizik od raka tri puta.
Kemicar Lowrey, koji radi u istraživackom laboratoriju ratne mornarice, u studiji koju je objavio u casopisu «Science», tvrdi da je zagadeniji zrak od cigaretnog dima u zatvorenoj prostoriji nego atmosfera na autoputu u Los Angelesu u špici prometa, a ta je atmosfera vrlo štetna po zdravlje nepušaca, koji su prisiljeni udisati isti dim, tj. pasivno pušiti. Japanski istraživac Hirayama 14 je godina promatrao 91 000 žena nepušaca (u dobi od 40 godina ili više) i došao do zakljucka da, što su njihovi muževi više pušili, tim se više povecavao rizik tih žena da obole od raka pluca (rizik se kretao od 2 puta više za žene ciji su muževi pušili jednu kutiju cigareta dnevno, do 4,5 puta više kod žena ciji su muževi pušili dvije ili više kutija cigareta na dan).
Najviše su ugrožena djeca roditelja pušaca i cešce obolijevaju od respiratornih infekcija, npr. od bronhitisa

Majke ti, Beva, gde si iskopao ovu gomilu gluposti koje same sebi skacu u usta?
U ovoj histeriji zaista svako moze da pise sta mu volja.
Go to Top of Page

milandj3
Average Member

Serbia
615 Posts

Member since 17/08/2006

Posted - 16/12/2010 : 08:26:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit milandj3's Homepage  Send milandj3 a Private Message
quote:
Originally posted by Raspucin

Doslo mi je vreme da ostavim cigare. Sad je prvi put ozbiljno. Pusim tri pakle dnevno godinama i to ne valja. Ima li koga ovde da je ostavio? Kakva su iskustva?
Zena mi je kupila neke tablete "Ziban". One bi trebale da mi ogade cigare, ali vec deseti dan nista.
Zajebana stvar, pametan nisam.

Ultras EDIT:

Mogao sam otvoriti novu temu ali mi se cini da je pogodnije da se prisetimo ovog starog topika i tu nastavimo o "duvanskom dimu"...

he, sad tek videh ovaj topic i ovaj post pa rek'o da se i ja malo umešam.
Kad pominješ taj lek, moram da skrenem pažnju da se u originalu piše ZYBAN a pravila nalažu da se cita ZAJBAN! Znaci, ne Zaj'ban nego Zajban.
Secam se kada je Glaxo izbacio taj preparat a moja firma uzela da ga prodaje, kaže meni šefovica: "evo unesi u cenovnik ovaj Zajeban" i crce žena od smeha.
Ubrzo posle toga stigla nam je neka strucna farmaceutska publikacija u kojoj je napisan vrlo ozbiljan opširan tekst o tome kako: pošto je u pitanju engleski proizvod, a englezi ono "Y" izgovaraju kao "aj" pravila nalažu da se proizvod isprsvno zove ZAJBAN. Jebiga, Ako ti nije neprijatno kad imaš ljude koji se prezivaju Guzina, Kurtovic i sl. što bi te bilo sramota da izgovaraš Zajban.
Izgleda da se tržište ipak u'vatilo za ovu manje "bezobraznu" varijantu ZIBAN.

Inace ja sam od neke svoje devetnaeste do neke tridesete bio vikend-pušac, tu i tamo se ogrebem za cigaretu i tako. Onda sam jedno dve-tri godine bio aktivan, pušio sam paklu dnevno da bi ih momentalno ostavio kada sam shvatio da mi je ujutru prva misao postala-cigareta. Nikad robom!
Pripomoglo je i to što su cesto poceli da me hvataju nekakvi žmarci u desnoj ruci.
Go to Top of Page

Guffy
Advanced Member

Croatia
3109 Posts

Member since 11/12/2002

Posted - 16/12/2010 : 09:01:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit Guffy's Homepage  Send Guffy a Private Message
A jeste se raspisali
Inace kao i sve u Hr tako i ova zabrana,
Sve je krenulo dobro a onda su pojeli govno(vlada).
Ko i svaki zakon koji guraju tako i ovaj, dobar je ali onda se uplaše za fotelje i ublaže ga, isto se dogodilo i sa alkoholom za volanom i sa dosta inih zakona.
I šta sad imamo, ništa , sve isto ko i prije tj još i gore , jer sad do kafica imamo nakaradne gradevine u kojima se puši, ventilacije koje ne rade nikad , i slicno.
Pušenje je opaka ovisnost, i ljudi koji puše truju prvo sebe a onda i sve druge oko sebe, da ne ulazimo u detalje , dokazano u više navrata, vlada treba donjeti zakon, kojim ljudi koji se sami svjesno truju snose i sve posljedice toga.
Dakle , nema zdravstveno, tj plati sve , ako imaš 20 kuna za kutiju cigareta imaš i za platit doktora , tocka.

http://www.appaloosa.hr/
Go to Top of Page

milandj3
Average Member

Serbia
615 Posts

Member since 17/08/2006

Posted - 16/12/2010 : 09:19:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit milandj3's Homepage  Send milandj3 a Private Message
quote:
Originally posted by Guffy

A jeste se raspisali
Inace kao i sve u Hr tako i ova zabrana,
Sve je krenulo dobro a onda su pojeli govno(vlada).
Ko i svaki zakon koji guraju tako i ovaj, dobar je ali onda se uplaše za fotelje i ublaže ga, isto se dogodilo i sa alkoholom za volanom i sa dosta inih zakona.
I šta sad imamo, ništa , sve isto ko i prije tj još i gore , jer sad do kafica imamo nakaradne gradevine u kojima se puši, ventilacije koje ne rade nikad , i slicno.
Pušenje je opaka ovisnost, i ljudi koji puše truju prvo sebe a onda i sve druge oko sebe, da ne ulazimo u detalje , dokazano u više navrata, vlada treba donjeti zakon, kojim ljudi koji se sami svjesno truju snose i sve posljedice toga.
Dakle , nema zdravstveno, tj plati sve , ako imaš 20 kuna za kutiju cigareta imaš i za platit doktora , tocka.

pravilno. Inace ja sam baš pre neki dan kaz'o ženi: Ženo, ja od sutra ponovo pocinjem da pušim! Tj. smatraj kao da ponovo pušim. O cemu se radi. Jedna paklica dodje oko 100 dinara tj 1€. Mesecno ti treba znaci minimum 30 €. Vazda se nadje neka sica od kusura i sl. pa i ne osetiš ali bi sve izašlo na isto kad bi u startu izdvojio 30 € od plate i otvorio neki tajni štek u banci. Znaci na godišnjem nivou zaradiš nekih 360€ plus neka kamatica, da te Bog vidi. Ovako pi to popušio. Plus, stavio sam se i u ulogu onih što igraju loto svake nedelje pa cu i to da iskombinujem ali ovo nije ta tema.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 16/12/2010 : 09:25:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:
Originally posted by cat claw

Majke ti, Beva, gde si iskopao ovu gomilu gluposti koje same sebi skacu u usta?
U ovoj histeriji zaista svako moze da pise sta mu volja.

Ma jucer malo tražio po forum.hr o tome, cisto da provjerim što medicina kaže, i bio je link do ovoga...

Uglavnom, na jednoj diskusiji (a to su, po sudionicima, ispitani podaci), muškarci pušaci imaju 17% vjerojatnost dobivanja raka pluca, dok žene imaju 11,5 %... Nepušacima ta vjerojatnost iznosi 1,3 %...

Navodno se taj broj udvostrucuje ako ti je netko od roditelja imao rak pluca... I izgleda da nije toliko do genetike, koliko je do navika koje kupimo od roditelja (bio je neki eksperiment s posvojenom djecom, naslijedili su uglavnom bolesti posvojitelja, a ne bioloških roditelja)...

Još kažu da bi statistika bila i poraznija po pušace da ih velik broj ne prekine srce prije nego dobiju rak pluca...

A najjaci mi je lik koji je otvorio temu, kaže djed mu umro od raka pluca, bio pušac, stari mu umro od raka pluca, takoder pušac, a puši i on pa ga zanima treba li se bojati raka pluca :)

A ne znam, u ovome gore što sam prenijeo piše da djeca pušaca cesto boluju od bronhitisa... Ja se sjecam da me mama kad sam bio mali stalno vodila doktoru zbog bronhitisa... Trebam li napominjati da moji oboje puše :)

Go to Top of Page

milandj3
Average Member

Serbia
615 Posts

Member since 17/08/2006

Posted - 16/12/2010 : 09:35:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit milandj3's Homepage  Send milandj3 a Private Message
quote:
Originally posted by Beva

A ne znam, u ovome gore što sam prenijeo piše da djeca pušaca cesto boluju od bronhitisa... Ja se sjecam da me mama kad sam bio mali stalno vodila doktoru zbog bronhitisa... Trebam li napominjati da moji oboje puše :)

bice da si ti kao mali mnogo igrao lopte pa onda kuci onako znojav natezao litar 'ladne vode
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 16/12/2010 : 09:49:54  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message
OK, ali zar ti nisu malo sumnjivi ti bas egzaktni podaci? 11,5%!
Pomocu koje metode se to izracunava? Da li su merili na Maldivima ili u Pancevu ili u Sisku?
I rak pluca i bronhitis imaju genetske predispozicije a triger moze ali NE MORA da bude pusenje. Moze i stres i hiljade drugih stvari (kao oni semafori u Rijeci koji piste po ceo dan, mogu da zamislim kako su okolni stanari siznuli).
Da se razumemo, ne kazem da je pusenje korisno, ali ovi nepusacki jurisnici poput Gufija zaista preteruju. Niko ih ne tera da se druze sa pusacima u da ulaze u pusacki kafic. Zabrana pusenja na mestima u kojima nepusac mora da boravi je sasvim u redu.
Ali histerije poput one zabrane 50 metara od objekta su idiotsko izivljavanje.
Logika i razum kazu da jedna odvojena prostorija nikoga ne bi ugrozila, ali kako to dokazati likovima koji veruju statistikama kao sto su ove gore....
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6319 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 16/12/2010 : 10:05:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:
Originally posted by cat claw

OK, ali zar ti nisu malo sumnjivi ti bas egzaktni podaci? 11,5%!
Pomocu koje metode se to izracunava? Da li su merili na Maldivima ili u Pancevu ili u Sisku?
I rak pluca i bronhitis imaju genetske predispozicije a triger moze ali NE MORA da bude pusenje. Moze i stres i hiljade drugih stvari (kao oni semafori u Rijeci koji piste po ceo dan, mogu da zamislim kako su okolni stanari siznuli).

Citao sam jucer o svemu tome, a cetiri najveca odapinjaca su pušenje, stres, manjak tjelesne aktivnosti i loša prehrana... No za rak pluca je pušenje #1...

Pa mislim da su ti podaci dobiveni statistickom obradom podataka iz zdravstva... Mislim svi s rakom pluca su zabilježeni, kao i njihove navike vezane za pušenje...

Ne znam za koju su zemlju ti podaci, ali znam da u Europi po broju pušaca prednjace Turska i zemlje Ex-Yu, pa ti gledaj :) Ako su ovo podaci za zapadnu Europu, kod nas može biti samo gore...

Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 16/12/2010 : 10:33:24  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message
Znas i sam da je statistika kurva za mazanje ociju. Kolika je pouzdanost podataka?
Nije daleko od pameti da se koriste podaci koji koriste cilju.
Zasto ne uzmu podatke iz Kremne ispod Tare gde puse svi ko Turci a nema kancera?
Hiljade obolelih od bombardovanja je lako pretvoriti u obicnu hiljadu i to pripisati pusenju. A onda jos i pasivnom pusenju.
Kraj otvorenog prozora, nepusacu ne moze bas nista da se desi. Al dzaba. Nepusac onda skikne od promaje.

U osnovi, pogresno je ZABRANITI pusenje tamo i ovamo. Ispravno bi bilo ODVOJITI pusace i nepusace, ali sto prosto kad moze komplikovano.
Zato sada imamo zaposlene u azotari koji cupkaju na zimi ispred firme
Go to Top of Page
Page: of 11 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000