Author |
Topic |
kico
Advanced Member
Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
Posted - 12/03/2009 : 18:06:39
|
Na ovom forumu ili na nekoim drugim forumima,raspravama,uživo u birtiji za šankom,na prezentaciji ili tribini nekog poznatog crtaca,uvijek se provodi pitanje tko je jaci. -Blek ili Zagor? Sam sukob te dvojice strip junaka i nije toliko sada važan,kao ni njegov ishod u krvi i prašini na litici i ponorom. Stripoznalci i teoreticari još vjeruju u urbanu legendu o Zagorovom "Teroru Šeste planete" kao najtiražnijem stripu ikad na Balkanu.Ovdi mislim iskljucivo na izdavacku kucu Dnevnik. Eto tako,kada se ekipa u kombiju uputi na putovanje od 5 dana sa natpisom "Lešo pivac" u prljavštini kombija,sazna neke pojedinosti koje bi poljuljale sve teoreticare i stripoznalce. Ponekad je dovoljno pitati. Odgovori ponekad poteku kada se najmanje nadaš. I doznaš. "Teror šeste planete" nije bio najprodavaniji Dnevnikov strip! Ma kakvi!!!! Blek je jaci! Porazio je Gospodara Darkwooda! Višestrukim udarcem! Po pitanju tiraža!!! Šokirani smo slušali sve te price i nismo mogli vjerovati u istinitost rijeci doticnog govornika,štoviše,njih više,dok nam se mit ruši pred ocima kao kula od pijeska. Od tamo neke "Plave pecine" preko "Saratoge" pa do tamo nekog broja 400 i nešto broja,plavokosi traper ide u tiražu od 180 000 primjeraka!!! Toliko dobro ide da krece i YU Blek. I popularnost i prodavanost ne pada. Gospodar Darkwooda nemocno gleda kako plavokosi div preuzima tržište svojim rucetinama.Negdje oko Blekovog koljena je njegov tiraž... A danas suvereno drma tržištem Balkana. Vremena se mjenjaju,al mitovi ostaju...dok ih neki pametnjakovic ne sruši.Jednim udarcem.Bezveznim topicom.
|
Edited by - globinjo on 12/03/2009 21:54:29
|
|
Born To Run
Average Member
901 Posts
Member since 05/01/2009 |
Posted - 12/03/2009 : 18:09:52
|
180 000 !!!!!!!!!!! Kakvi su to tirazi bili.Pa danas svi stripovi zajedno u svim exYu drzavama mesecno ne dobace ni do polovine te brojke. |
Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47141 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 12/03/2009 : 18:19:10
|
takvi tiraži uopce nisu cudni jer u to vrime i nisi ima nekog izbora. na TV par programa,kompici nisu ni postojali... |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Member since 02/05/2005 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 12/03/2009 : 18:35:22
|
quote: Originally posted by kico
Gospodar Darkwooda nemocno gleda kako plavokosi div preuzima tržište svojim rucetinama.Negdje oko Blekovog koljena je njegov tiraž...
Hebote,kao da smo svi zivili upravo na nekoj sestoj planeti pa ne znamo kakva je otprilike situacija bila onda na nasim prostorima.Zagi je uvijek bio kod nas broj jedan,svaki pokusaj da se dokaze suprotno(bilo ih je i biti ce) je uzaludan |
|
|
cibalia
Senior Member
Sierra Leone
1699 Posts
Member since 14/11/2008 |
Posted - 12/03/2009 : 18:44:11
|
quote: Originally posted by King Warrior
Gospodar Darkwooda nemocno gleda kako plavokosi div preuzima tržište svojim rucetinama.Negdje oko Blekovog koljena je njegov tiraž...
Hebote,kao da smo svi zivili upravo na nekoj sestoj planeti pa ne znamo kakva je otprilike situacija bila onda na nasim prostorima.Zagi je uvijek bio kod nas broj jedan,svaki pokusaj da se dokaze suprotno(bilo ih je i biti ce) je uzaludan
U buducnosti predvidam njegov pad. mange ce uskoro vladat ovim prostorima. |
U vlaku sam završio u istom vagonu s profesorom-inzom. Poceo mi je pricati o Zagorovim recenzijama, Zagorovim fanovima i autorima, te o Zagoru opcenito. Nakon 10 minuta sam se bacio pod tracnice... |
|
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
Member since 24/10/2007 |
Posted - 12/03/2009 : 19:01:42
|
quote: Originally posted by cibalia
Hebote,kao da smo svi zivili upravo na nekoj sestoj planeti pa ne znamo kakva je otprilike situacija bila onda na nasim prostorima.Zagi je uvijek bio kod nas broj jedan,svaki pokusaj da se dokaze suprotno(bilo ih je i biti ce) je uzaludan
U buducnosti predvidam njegov pad. mange ce uskoro vladat ovim prostorima.
Yeah, for like million years... |
Whenever You need hard center, I will be there... |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 12/03/2009 : 19:11:22
|
To je jedino protiv cega nebi smio da se kladim...cak i u Francuskoj zemlji BD,mange pokrivaju 60% stripova. Za mene jedna uzasna realnost,koja se samo sa maloljetnom publikom objasniti moze |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 12/03/2009 : 19:16:09
|
Mit je srušen... Bilo je i vrime |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
cibalia
Senior Member
Sierra Leone
1699 Posts
Posted - 12/03/2009 : 19:22:05
|
To je jedino protiv cega nebi smio da se kladim...cak i u Francuskoj zemlji BD,mange pokrivaju 60% stripova. Za mene jedna uzasna realnost,koja se samo sa maloljetnom publikom objasniti moze
Da si vidio samo euforiju prije izlaska algoritam mange. Plakati po gradu, reklame na TV-u. Ali da se ne zaboravi da kod nas Zagor znaci strip. Ex-Yu rijecnik: strip-Zagor |
U vlaku sam završio u istom vagonu s profesorom-inzom. Poceo mi je pricati o Zagorovim recenzijama, Zagorovim fanovima i autorima, te o Zagoru opcenito. Nakon 10 minuta sam se bacio pod tracnice... |
Edited by - cibalia on 12/03/2009 19:22:16 |
|
|
lsvemir
Junior Member
Croatia
433 Posts
Member since 06/12/2001 |
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
6221 Posts
Member since 10/06/2002 |
Posted - 12/03/2009 : 21:32:38
|
Mislio sam da je razlika u tiražu ocita - nema toliko kolekcionara i nije toliko kolekcija izgorilo u najrazlicitijim dešavanjima da na svakog Zagora na svakom štandu dode najmanje 10 Blekova. Zar se to ikad iko pitao??? |
|
|
jang
Advanced Member
Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
|
elfak nish
Advanced Member
Serbia
5705 Posts
Member since 23/02/2009 |
|
Ultras
Advanced Member
Serbia
10047 Posts
Member since 17/10/2008 |
|
cibalia
Senior Member
Sierra Leone
1699 Posts
Posted - 12/03/2009 : 22:36:45
|
Ljudi, dobro je. Ne moramo sad otvorit topništvo na mange. Imaju i one vjerovatno solidnih uradaka, a Kico je pohvalio zadnji Warcraft. Ovo što sam dosad procitao bilo je loše, ali ocito je da mange polako skupljaju publiku. Pa otidite na manga forum i vidite kako dijeca lijepo raspravljaju o stripovima. I ja sam veci fan Bonellia, ali vremena se mjenjaju. |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 12/03/2009 : 22:51:51
|
quote: Originally posted by Emir Pasanovic
Mislio sam da je razlika u tiražu ocita - nema toliko kolekcionara i nije toliko kolekcija izgorilo u najrazlicitijim dešavanjima da na svakog Zagora na svakom štandu dode najmanje 10 Blekova. Zar se to ikad iko pitao???
mmoze biti i drugih razloga, npr: zagor se danas 10 puta bolje prodaje, logicno je da ih ima 10 puta manje u ponudi (sto se tice kolekcionara)
|
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 12/03/2009 : 22:53:46
|
quote: Originally posted by supermark
180 000?!?!
a gdje smo sad mi....?
ispred monitora |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
elfak nish
Advanced Member
Serbia
5705 Posts
Member since 23/02/2009 |
Posted - 12/03/2009 : 22:53:49
|
quote: Originally posted by supermark
180 000?!?!
a gdje smo sad mi....?
Ne mozes uporedjivati to vrem i sadasnje=tad su ljudi kupovali strip cisto recimo da ubiju dosadu,a danas treba ocesati glavu da li kupiti jedan strip,ili ici na pljesku i colu.Razlog su mozda kvalitetnija izdanja(onaj sivi papir na kom su se stampali ZS/LMS je najjeftiniji na trzistu),a mozda i koji drugi.... U svakom slucaju,tiraz koji se nikad nece vracati |
Soundgarden - Halfway There http://www.youtube.com/watch?v=LW4Zsd1mhPI
|
|
|
Leon S. Kennedy
Starting Member
Croatia
15 Posts
Member since 30/11/2007 |
Posted - 12/03/2009 : 22:53:53
|
quote: To je jedino protiv cega nebi smio da se kladim...cak i u Francuskoj zemlji BD,mange pokrivaju 60% stripova. Za mene jedna uzasna realnost,koja se samo sa maloljetnom publikom objasniti moze
Potpisujem ovo...ne velim da su mange zadnje sranje, al po nekom pametnom razmišljanju, nebi se nikad smjeli približiti Bonelliovim stripovima |
|
|
Born To Run
Average Member
901 Posts
Member since 05/01/2009 |
Posted - 13/03/2009 : 00:03:03
|
A dnevnik je bio drzavna firma, ako se ne varam.Lako je stampati 200 000 stripova od drzavnih para |
Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste |
|
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
6221 Posts
Member since 10/06/2002 |
Posted - 13/03/2009 : 00:13:28
|
quote: Originally posted by supermark mmoze biti i drugih razloga, npr: zagor se danas 10 puta bolje prodaje, logicno je da ih ima 10 puta manje u ponudi (sto se tice kolekcionara)
Cifre od prodaje novog Ludensovog Bleka se ne bi složile s tobom, ali je tacno da je svako ko je ikada poželio mogao i po dvaput sakupiti svakog Bleka koji je ikada izašao, dok Zagoru nabijaju cijene nebu pod oblake. Razlog tom stanju je ili mnogostruko veci tiraž tog naslova ili da neki ludak drži hiljade i tisuce Zagora u svom skladištu, da drugi ne mogu nabaviti. |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
|
sdragan@
Senior Member
Western Sahara
1780 Posts
Member since 01/05/2005 |
Posted - 13/03/2009 : 06:16:43
|
quote: Originally posted by Born To Run
A dnevnik je bio drzavna firma, ako se ne varam.Lako je stampati 200 000 stripova od drzavnih para
Sama cinjenica da je neki junak imao veci tiraz od drugog ti govori da se itekako vodilo racuna o isplativosti izdavanja...
|
"Bijah uhvacen u zamku,I pozvan da se predam,Al taj nisam ja,Stuc u ruke i crta. Kako gordo teku suze,Skrivao sam mnoge ljude,Kao i imena,A sad i ona ginu sa mnom
|
|
|
osim
Senior Member
Vatican City
1686 Posts
Member since 12/11/2002 |
Posted - 13/03/2009 : 07:07:36
|
Ali je cinjenica da sem par stotina zanesenjaka u EX YU, Brazilu i Turskoj, van Italije Bonelli je besmislen, a mange osvajaju svet. Zapravo, odavno su ga osvojile, ne zato što su loše, verovatno. Nude nešto novo i drugacije, od Bonellijeve hiperprodukcije komercijalnog šunda.
quote: Originally posted by Leon S. Kennedy
quote: To je jedino protiv cega nebi smio da se kladim...cak i u Francuskoj zemlji BD,mange pokrivaju 60% stripova. Za mene jedna uzasna realnost,koja se samo sa maloljetnom publikom objasniti moze
Potpisujem ovo...ne velim da su mange zadnje sranje, al po nekom pametnom razmišljanju, nebi se nikad smjeli približiti Bonelliovim stripovima
|
|
|
Topic |
|