Author |
Topic |
|
GGG
Senior Member
Slovenia
2541 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 12/04/2009 : 22:49:42
|
Gledam moje police sa stripovima i knjigama i pojavlja se jedan zanimljiv detalj - naslovi na hrbtima stripva i knjiga na ex-Yu izdanjima citaju se od dolje prema gore, dok je kod engleskih (USA i UK) izdanja stvar obratna - naslovi se citaju od gore prema dolje. Zanima me, da li je to nekakav standard ili propis, tradicija ili odluka izdavaca/dizajnera. Zanima me kakva je praksa kod francuza, talijana, nizozemaca... Od njemaca imam par knjiga sa "Yu stilom" i par stripova (Carlsen) sa "USA stilom"
Ali nijedno pravilo nije 100%...
- Cinebook (engleski) ima "YU stil" hrbata koji se cita od dolje prema gore - Strip Agent se inace uredno drži "Yu stila" ali bar kod Puške u vodi hrbat je okrenut - Heavy Metal magazini su u "USA stilu" ali svih 7 HM Keepers of the Maser albuma je po "Yu stilu" - Avanture Spirouai Fantazija (Decje Novine) albumi 1 do 7 po "Yu stilu", dok je 8. Gužva u Šampinjaku naslov nahrbtu je okrenut od gore prema dolje - i meni najdraži slovenski Maus: Naslov se cita od gore prema dolje, a autor u suprotnom smjeru
|
Stara Huta za 36 minuta |
Edited by - GGG on 12/04/2009 22:50:12
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 12/04/2009 : 23:04:19
|
Moralo bi imati nekog smisla... Ovo ili ono. Sigurno postoji neki razlog ali ne znam ima li kakvo pravilo... pogotovo u odnosu na jezicna podrucja. Meni je nekako najlogicnije natpis odozdo prema gore. Možda cisto da olakša citanje ako je knjiga/strip okrenut na naslovnicu.
Zanimljivo... |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 12/04/2009 : 23:08:47
|
Pa i nema smisla. USA trejdovi (a bogami i knjige) su skoro bez izuetka odzgo na dole, dok BD-ovi šteaju na sve strane (Dupuis odzgo na dole, Delcourt obrnuto, etc).
Pricao je Macan o tome, ovde negde, na ko zna kom topkiu, ranije. U smislu, dal' je strip/knjiga predviden da se reda vodoravno, jedno preko drugog, ili uspravno. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
Pavel
Senior Member
Croatia
1233 Posts
Member since 25/08/2005 |
|
Spiderman
Senior Member
Croatia
2746 Posts
Member since 06/11/2001 |
Posted - 13/04/2009 : 07:53:12
|
pa ja sam cuo da bi ustvari trebalo biti odozgo prema dole. zašto? pa pogledaj ovako, ako ti staviš knjiu na stol na naslovnicom prema gore i sada pogledaj hrbat, jel bi bilo logicnije da možeš procitati naslov knjige bez da gledaš naslovnicu ako je ispisan na hrptu? ako je pisan odozgo prema dole onda bez problema procitaš naslov jer nisu slova rotirana 180 stupnjeva kao u slucaju kada je odozdo prema gore pisano.
primjer odozgo prema dolje:
odzdo prema gore:
samo zamisli da i ova druga knjiga o nogometu je isto na stolu kao i ova write something |
Moj strip Moje aukcije |
|
|
Le Samourai
Senior Member
2871 Posts
Member since 14/10/2008 |
Posted - 13/04/2009 : 12:10:55
|
I meni ima smisla odozgo na dole, jer onda kada polozhish knjigu tako da mozhesh da prochitash riknu imash naslovnu okrenutu na gore. |
|
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
Member since 14/11/2001 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 13/04/2009 : 13:01:30
|
kod mene je isto sarenilo,cita se sa lijeva na desno i obrnuto. Sve je ok dokle jedan serijal koji se normalno slaze po numeraciji zadrzi i ...jedan pravac |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 13/04/2009 : 13:01:37
|
pa fazon valjda i jeste da rikna bude ispisana odozdo na gore, da bi mogao da vidis o cemu se radi ukoliko je naslovna okrenuta licem na dole.
ako vec vidis naslovnu, zasto bi morao da citas naslov i na rikni? |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
Spiderman
Senior Member
Croatia
2746 Posts
Posted - 13/04/2009 : 13:04:18
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
pa fazon valjda i jeste da rikna bude ispisana odozdo na gore, da bi mogao da vidis o cemu se radi ukoliko je naslovna okrenuta licem na dole.
ako vec vidis naslovnu, zasto bi morao da citas naslov i na rikni?
pa recimo posložiš više knjiga/stripova jedan na drugi što'š onda? okretat se za 180 stupnjeva
a opet je logicnije da knjigu staviš na stol na zadnju stranu? što ne? |
Moj strip Moje aukcije |
Edited by - Spiderman on 13/04/2009 13:06:36 |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 13/04/2009 : 13:12:23
|
ne kontam sta si hteo da kazes. mislis, ako ih poslazem jedan na drugi bez nekog sablona, samo ih na nabacam nepravilno
|
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
Spiderman
Senior Member
Croatia
2746 Posts
Posted - 13/04/2009 : 15:12:47
|
ne kontam sta si hteo da kazes. mislis, ako ih poslazem jedan na drugi bez nekog sablona, samo ih na nabacam nepravilno
hm. ajmo ovako
posliži stripove/knjige da su ti naslovnice gore ali jedan na drugi i reci mi jel si lako pricitao naslove ili si ipak morao zakretati glavu? |
Moj strip Moje aukcije |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 13/04/2009 : 15:52:37
|
quote: Originally posted by Spiderman
hm. ajmo ovako
posliži stripove/knjige da su ti naslovnice gore ali jedan na drugi i reci mi jel si lako pricitao naslove ili si ipak morao zakretati glavu?
Ma morao sam da okrecem glavu (mozda za manje od 180 stepeni) kod Bonelija, ali zasto bih se trudio da procitam to sto stoji na rikni ukoliko mogu samo da bacim pogled na naslovnu. Mada je i cela rasprava glupa, zato sto ima takvih posebnih slucajeva koliko hoces, ali mislim da je reper za citavu filozofiju rikne jedno, pojedinacno izdanje knjige/stripa/cd-a, a ne gomila njih. (mozda)
Ka da je i bitno uostalom. Kako god okrenemo, ja glavu okrecem za 90 stepeni i u knjizarama i u strip-shopovima, zato sto je sve poslagano uspravno na policama. Dalje bi se diskusija svodila samo na to da li okrecem za +90 stepeni ili -90 stepeni |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26847 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
GGG
Senior Member
Slovenia
2541 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 13/04/2009 : 17:53:32
|
Ako stripovi ili knjige leže vodoravno hrbat je više manje nebitan jer gledaš naslovnu stranu - u vecini primjera (police u trgovini i doma) knjige su složene vertikalno. Kod mene su knjige i stripovi složeni po velicini (izmješani naši i engleski) i kad neko to pregledava, tilta glavom ljevo-desno ko padavicar |
Stara Huta za 36 minuta |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8173 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 13/04/2009 : 21:55:17
|
trebalo bi bit pravila, nije bitno u kom smjeru, ali da se poštuje, kad slažem stripove horizontalno, onda volim da je naslovnica gore i za takvo slaganje je bolje odozgo prema dolje, kad ih slažem vertikalno, onda je mrvicu lakše citat kada su odozdo prema gore pa ti vidi
ima još jedna stvar u dizajnu knjiga/stripova o kojoj se ne vodi racuna svi izdavaci racunaju da ce im knjižnice uzeti dio tiraža, a knjižnice imaju svoje signature, koje po njihovim pravilima idu u gornji desni kut poledine , pa bi dizajner koji o svemu vodi racuna, morao u tom dijelu ostaviti prazan prostor, a to (pre)cesto nije slucaj |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
|
Topic |
|