Author |
Topic |
|
navaho
Starting Member
Croatia
54 Posts
Member since 21/02/2009 |
Posted - 01/05/2009 : 10:14:44
|
Htio bih vam ispricati jedno iskustvo koje mi se dogodilo prije nekoliko dana.. Naime primio sam preporuceno pismo iz Srbije, u njemu je trebalo biti 100 kuna, al nažalost novci su nestali.. Lijepo se vidi da je koverta otvarana i ponovno zaljepljena pa preko toga zaljepljena regularna naljepnica preporucene pošiljke Republike Srbije.. Na pošti kao objašnjenje dobio sam da se novac ne smije slati u preporucenom nego u vrijednosnom pismu i da je vjerojatno neka komisija za to ili carina preko odgovarajucih senzora vidjevši da je unutra novac, otvorila kovertu i uzela novac.. Priznajem to je greška mene i pošiljatelja, al svejedno ako se tu radi o komisiji pitam se : Kakva to komisija ima pravo bez ikakvog službenog zapisnika izvaditi novac i poslati na odredište praznu kovertu??? Postoji i vjerojatnost da je službenik na pošti samo izvadio novac i nastavio slanje kako se ne bi mogli žaliti jer preporuceno pismo ipak mora doci do odredišta (makar i prazno) Iz svega ovoga pošiljatelj- Zorgoljub (koji je ovdje bio iznimno korektan i prekorektan) pobrinuo se da dogovorena svota dode do mene na neki drugi nacin i zato svaka cast njemu iako to nisam tražio.. Dobivao sam vec iz inozemstva novac i u obicnom pismu i u stripu poslan kao tiskanica, al ovaj naoko siguran nacin pokazao se najlošijim.. Iz svega htio bih samo savjetovati prodavacima da razmisle prije slanja na ovakav nacin da se ne dogodi ista stvar..
Što se mene tice od sada preferiram iskljucivo uplatu na devizni racun ako se radi o kupcima iz inozemstva.. Hvala na pažnji i veliki pozdrav svim iskrenim stripoljupcima iz Karlovca
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 01/05/2009 : 10:28:31
|
Davno poznata stvar, vec se polemisao o ovome vise puta. Takodje se i meni desila ista stvar kad su mi slali novac iz Hrvatske. |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
giant
Average Member
Slovenia
889 Posts
Member since 22/10/2006 |
Posted - 01/05/2009 : 16:58:10
|
quote: [i] Na pošti kao objašnjenje dobio sam da se novac ne smije slati u preporucenom nego u vrijednosnom pismu i da je vjerojatno neka komisija za to ili carina preko odgovarajucih senzora vidjevši da je unutra novac, otvorila kovertu i uzela novac.. Priznajem to je greška mene i pošiljatelja, al svejedno ako se tu radi o komisiji pitam se : Kakva to komisija ima pravo bez ikakvog službenog zapisnika izvaditi novac i poslati na odredište praznu kovertu???
Hm, pitanje ti stoji na mestu, iako se sam zbog toga ne bih preterano lupao po glavi! Na žalost, pošta si, kako izgleda u nekim primjerima, uzme za pravo raditi takve stvari, ali malo ih zna (bar ja nism znao, da je ovo domena pošte i doticnih komisija) da se takvih prijema pošta služi! Ovo je prvi primer, koji cujem, da su tako postupili....i da uz sve ovo nije predat zapisnik o proceduri....!! Moja preporuka: ako niste u mogucnosti uplatiti pare na devizni racun (ili koji drugi), onda šaljite (i naravno, pri tom pažljivo zaljepite novac izmedu 2 stranice) u obicnoj (ili pak preporucenoj tiskanici)....PROVERENO RADI! Ali ne samo staviti pare unutra-MORATE IH ZALJEPITI!! Moj dobronamjeran savet!! |
Invincible shield |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 01/05/2009 : 17:52:14
|
Ja sam to znao i od ranije. Zašto je to tako? Paaa, kod nas nema pravog zakona skoro ni u cemu pa tako nema ni ovdje. Još uvijek smo divlji zapad i istok... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
|
|
Man_of_Steel
Advanced Member
Serbia
3708 Posts
Member since 24/10/2007 |
Posted - 01/05/2009 : 19:33:45
|
quote: Originally posted by Obi-wan
Ja sam to znao i od ranije. Zašto je to tako? Paaa, kod nas nema pravog zakona skoro ni u cemu pa tako nema ni ovdje. Još uvijek smo divlji zapad i istok...
Yeah, ako prode-prošlo, ako ne- niko nije kriv... |
Whenever You need hard center, I will be there... |
|
|
profesor-inz
Advanced Member
4204 Posts
Member since 27/11/2008 |
|
osim
Senior Member
Vatican City
1686 Posts
Member since 12/11/2002 |
Posted - 01/05/2009 : 20:48:58
|
Ja sam x puta slao i nikad nisam imao takvih problema. Samo što su mi na pošti rekli da koverat za Hrvatsku ne sme da bude zalepljen selotejpom! Šalteruša u pošti je uvek radoznala i pita "Šta je u koverti, jel sigurno nema ništa?", a na šalteru piše da se pošiljke moraju predati otvorene. To i ima neke logike, u smislu terorizma i slicno, a slanje novca u inostranstvo je zabranjeno zakonom, na bilo koji nacin. Znaci, može samo ilegalno u pismu ili nekom casopisu, ali to što je zabranjeno, ne znaci da neko sme da otvori koverat i uzme novac, to bi svako morao da prijavi (pošiljalac i primalac). Carina sigurno otvara pakete, radi carinjenja - sve podleže carini, osim polovnih stvari, ali to ne bi trebalo da se odnosi na pisma - tu nema šta da se carini, dakle, pisma ne bi trebalo da budu otvarana. Moguce je da kad neko šalje pismo sa neke male pošte da se tako nešto dešava, ali sa velikih pošta, gde dnevno prime na stotine pisama, verovatno teže. |
|
|
bogart
Starting Member
Slovenia
22 Posts
Member since 17/06/2005 |
Posted - 01/05/2009 : 21:07:15
|
Ja ako imam novac, da na aukcijama kupim strip, onda uvek imam i novac, da ga šaljem lepo vrednostnim pismom i kod prodavaca stigne 99,98% (u Hrvatsku, Srbiju i Bosnu)!! Još nikad se nije desilo, da kupac nije dobio pare! |
|
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Member since 26/11/2001 |
Posted - 02/05/2009 : 11:34:58
|
quote: Originally posted by Gand
quote: Originally posted by navaho Kakva to komisija ima pravo bez ikakvog službenog zapisnika izvaditi novac i poslati na odredište praznu kovertu???
Nikakva naravno.
ali se nemaš kome ni žaliti jer si radio što ne smiješ |
|
|
tristan
Junior Member
Belgium
401 Posts
Member since 12/08/2005 |
Posted - 05/05/2009 : 19:38:18
|
Nisam nikad imao problema s sljanjem. Samo sam dobro stavio pare (ni u kakvom slucaju kovanice) u jedan papir, na kojem je nesto bez veze stampano, i prelomio nekoliko puta, pa onda u drugi, prelomljen tri puta pa u kovertu. A to sto zakoni postoje, postoje, ali da se krse, krse se. Ne smijes ici preko crvenog, ali ides svaki dan (ako si pjesak, nadam se, ne ako si automobilist). Postari znaju da im nitko nista ne moze i kad nanjuse neke pare, nestanu (pare, a ne postari). To naravno ne vrijedi za sve postare, ali ima ih, kao nas svih, postenih, a i nepostenih. Eto |
TK |
|
|
Marenovic
Junior Member
Serbia
426 Posts
Member since 08/01/2009 |
Posted - 06/05/2009 : 00:48:54
|
Tajnost pisma je zagarantovana Ustavom Srbije, a ako ne gresim i Hrvatske. Ipak, ovo je Balkan...
Kafanska komisija je odlucila videti gde ima novaca... osete lopuze novac. Meni je konacno dosao novi postar, stari je krao samo tako. Videcemo kakav ce biti ovaj novi.
|
Kolekcionar starina.... Imate li stogod staro a ocuvano? Moze i neka tetka... |
|
|
navaho
Starting Member
Croatia
54 Posts
Member since 21/02/2009 |
Posted - 06/05/2009 : 10:09:19
|
Uglavnom uvjerio sam se da ce lakše doc novac poslan u obicnoj koverti, malo sakriven ili u tiskanici,u nekom starom stripu nego u preporucenom pismu.. Naime, za obicna pisma i tiskanice nitko ne ocekuje da je novac unutra , a preporucene pošiljke su im pravi mamac.. Pozdrav svima i hvala što ste se ukljucili svojim iskustvima i savjetima
|
|
|
|
Topic |
|