Author |
Topic |
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 24/05/2009 : 15:19:25
|
Stare brojeve sam kupovao zbog odredenih junaka i tako ih i koricio. Imao sam sve od Conana, ali sam poklonio prijatelju nakon što je pre par godina Dark Horse poceo s trejdovima... Onda Letac, Thor, Rip, Brick Bradford... Svi ti stripovi su mi i danas (i bice dok sam živ) najdraži i najrade ih citam. "Zlatni" i "srebrni" Ameri. A sve sam njih upoznao preko Stripoteke (i starih Zabavnika, koji su meni podjednako važni kao i Stripoteka).
Voleo bih da je i nakon što je revija ponovo pocela da izlazi zadržana stara forma, znaci malo Amera, malo Francuza, po 3-4 stripa u jednom broju. Kad se samo setim onih sjajnih brojeva iz 80-ih kada se puno naših stripova moglo procitati u Stripoteci... Danas je kupujem zbog nostalgije, a i zato što se (sem Blueberrya, koga ne volim) za smešne pare upoznam s nekim novim serijalom. Ne vidim na šta bih drugo mogao da potrošim sto kinti...
Glede broja strana, kvaliteta papira... Pomenuo je neko skoro na Stripoteka topicu da neke epizode budu prebacene u naredni broj, zbog toga što album sadrži oko 60 strana. Dakle, ako bi ikako obim mogao da bude recimo 64 strane + 4 strane nekog stripa u koloru u sredini, i što više onog ludaka Titeufa, meni bi Stripoteka bila savršena!
Blago onome ko ima sve brojeve i ko je put od decaka do zrelog coveka prevalio uz ovu nezamenljivu reviju. |
|
|
C Celtic
Average Member
Serbia
893 Posts
Member since 20/05/2009 |
Posted - 24/05/2009 : 15:38:14
|
@srdjandj Mislim da si u jednoj recenici rekao sve o Stripoteci
@sigismundus Moram reci da si u pravu da je bilo i losih i nekvalitetnih stripova ( ne bas po sto brojeva ), ali ogromna kolicina , sada vec legendarnih i kultnih stripova obelezila je Stripotekin "zivotni vek".
Ipak , slozicete se , 40 i vise godina je veoma dug period da bi kvalitet (naravno , mislim na sadrzaj ) uvek bio na najvisem nivou. Setih se Strip Arta , koji je svojevremeno dobio priznanje kao najbolja ( evropska ili svetska ? ) strip revija . Mislim da se ne moze tvrditi da je kompletan opus ( od 72 broja , koje srecom , posedujem ) bio sadrzajno besprekoran. |
What a long strange trip it's been |
|
|
C Celtic
Average Member
Serbia
893 Posts
Posted - 24/05/2009 : 15:44:01
|
@Gil-galad Odlican predlog za 64 + 4 , moja podrska. Svaka cast na poslednjoj recenici! |
|
|
sigismundus
Senior Member
Slovenia
1043 Posts
Member since 08/07/2002 |
Posted - 24/05/2009 : 20:42:06
|
da, da da vam kažem najbolja strip revija, koja je izlazila na našim prostorima, bila je STRIP MAGAZIN 27 broja, toliko kvalitetnih materijala, da smislit nisi mogao u prosjeku na broj stranica, mnoštvo kvalitetnih stripova
ovako, kad sam detaljno pregledavao stripoteke, i stripove, koji su unutra izašli, da fotokopiram stripove i napravim knjige, nekakve integrale i sam sam se iznenadio zbilja, 100 brojeva i ništa vredno napisacu detaljnije svoje utiske, i potkrepicu svoje videnje podacima ali tek za kojih 14 dana jer idem na lepše kako se kaže u sloveniji budite dobro :)
|
______________________ onaj, koji sniva tudje snove |
|
|
nenad_alf
Starting Member
Croatia
39 Posts
Member since 22/08/2004 |
Posted - 24/05/2009 : 20:48:39
|
quote: Originally posted by osim
S obzirom na to koliko ima brojeva, pristojnom coveku bi trebalo nekoliko decenija da to sakupi, a odraslom coveku (zaposlenom) još toliko da to procita, a toliko vremena nam nije ostalo :) kompleti, ako i postoje, sigurno su neprimereno skupi
U pet godina skupio je dvaput komad po komad. A sto se tice kompleta uvjeravam vas da su jeftiniji nego da se kupuje pojedinacno.
|
|
|
sigismundus
Senior Member
Slovenia
1043 Posts
Posted - 24/05/2009 : 20:55:04
|
tek sam sad procitao poslednje postove da, svakako, stripoteka je bila i jest naša strip revija bio je to magazin, koji je obeležio naše živote i naš vijek najvažnije mi je to, što je u naše živote unosila i evropski i americki strip tako, da smo imali sorazmerno uravnotežen prikaz svetskih stripova ovde cu kazat i nešto, što vecini nece biti po godu hvala bogu, što nije objavljivala bonnelija dosta je toga bilo i jest bez stripoteke ali i stripopteka je imala sušne godine pocivala je na staroj slavi i ništa bitno nije ob javila da, cak ni sto brojeva zaredom napravicu statistiku, zbilja da znate, nikad necu zaboraviti karla vikinga, pa morga, umpah paha, asteriksa, talicnog, srebrnog kolta, celicnu kandžu, bob morana, trinaesticu, bogija, mort cindera, džeta logana, ridjobradog, modesti, bonda... i samo sam poceo ali bilo je zbilja sušnih godina nisam ni sam mogao verovati, kad sam prolistao stotinjak brojeva i našao ništa vreno, da fotokopiram da, impozantnih 1000+ brojeva ali ipak, recimo strip magazin sa 27 brojeva vredi onako za 200 brojeva stripoteke :)
|
|
|
sigismundus
Senior Member
Slovenia
1043 Posts
Posted - 24/05/2009 : 20:59:47
|
uh, kad se samo setim, kako su preterali sa nebeskim sokolom, onaj australski avijaticarski strip... |
|
|
spaski
Starting Member
14 Posts
Member since 22/12/2007 |
Posted - 24/05/2009 : 21:32:14
|
Ja sam redovno kupovao Stripoteku negdje od 1. epizode Olaka gladijatora, mislim oko 40. broja pa do 850., skoro 20 godina, daleko najbolji brojevi su bili dvobroji, dok su išli, pred kraj su poceli ponavljati ranije objavljene epizode, pa sam je tada prestao kupovati. Kupovao sam i CAK, Zov strip i Strip ART, ali oni bi svi nakon nekoliko godina prestali izlaziti, a Stripoteka je bila jedina i neponovljiva. Kasnije su došla vremena kada se o stripovima nije moglo razmišljati pa sam i ja ostao bez njih. Kupujem je ponovno od Arizona love, i kvaliteta tiska nije ni blizu kao ranije, cesto i na granici citljivosti, ali je izbor stripova odlican, kao što je bio i ranije. Nemam volje da ponovno kupujem stare brojeve, jedan dio sam nabavio skenirane ali to nije tema za ovaj topic. |
|
|
C Celtic
Average Member
Serbia
893 Posts
Posted - 24/05/2009 : 21:32:17
|
@sigismundus Znas Sigi , sada posle toliko godina Nebeski soko mi nekako deluje dobro , mada ga nisam nesto obozavao kad je izlazio. Valjda su to godine... odnosno nostalgija... |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8001 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 25/05/2009 : 00:31:19
|
quote: Originally posted by sigismundus
da, da da vam kažem najbolja strip revija, koja je izlazila na našim prostorima, bila je STRIP MAGAZIN 27 broja, toliko kvalitetnih materijala, da smislit nisi mogao u prosjeku na broj stranica, mnoštvo kvalitetnih stripova
ovako, kad sam detaljno pregledavao stripoteke, i stripove, koji su unutra izašli, da fotokopiram stripove i napravim knjige, nekakve integrale i sam sam se iznenadio zbilja, 100 brojeva i ništa vredno napisacu detaljnije svoje utiske, i potkrepicu svoje videnje podacima ali tek za kojih 14 dana jer idem na lepše kako se kaže u sloveniji budite dobro :)
Ah, "cuveni" Strip Magazin.
Casopis kome je udarni strip u prvom broju bio KUNG FU, strip po TV seriji sa Dejvidom Karadinom (!!!!)
U sledecem su najavljivali kao udarni strip neki erotski strip u fazonu Emanuele(!!!!!).
Bio je i po neki pristojan strip u Strip Magazinu, kao npr Bak Rodžers koga je tada radio Grej Morou. To je solidan strip, ali nije u rangu Rejmondovog Kirbija, Berijevog Flaša Gordona, Hogartovog i Maningovog Tarzana, Kanifovog Stiva Kenjona ili Fosterovog Valijanta, koje je donosila Stripoteka.
Strip Magazin je bio skrpljeno izdanje, nije objavljivao stripove velikih i znacajnih kuca tog vremena (Dargaud, Marvel, DC, King Features), brzo se ugasio, jer je bio beznacajna pojava. |
|
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3513 Posts
Member since 21/07/2004 |
Posted - 25/05/2009 : 00:50:17
|
Zna li neko zasto Stripoteka nikad nije zavrsila onu pricu o Thoru? Nedostajalo je jos dva broja (#300 i #301 po americkoj numeraciji). Bizarno je sto su originalni #303 i #304 izasli u malom Marvelu... |
moji crteži |
|
|
tronožac
Average Member
Serbia
509 Posts
Member since 04/05/2008 |
Posted - 25/05/2009 : 07:59:08
|
Zaboravlja se da stripoteka nije samo tih 1000 i kusur brojeva vec je kao jedini pravi strip magazin sfrj imala pregršt vanrednih serijala koji su bili podrška maticnom listu spunk spunk novosti avantura marvel mala stripoteka evoksi i panorama iz koje je sve pocelo jer je stripoteka krenula kao vanredni broj panorame.
|
|
|
osim
Senior Member
Vatican City
1686 Posts
Member since 12/11/2002 |
Posted - 25/05/2009 : 09:19:11
|
Dobre vesti! još kad bi bilo vremena da se procita 1000 brojeva! A kako si ti skupio dva kompleta, mogao bi meni da ustupiš jedan Koliko je to povoljno? Ja sam negde (aukcije?) video iznose i od par hiljada kuna?
quote: Originally posted by nenad_alf
quote: Originally posted by osim
S obzirom na to koliko ima brojeva, pristojnom coveku bi trebalo nekoliko decenija da to sakupi, a odraslom coveku (zaposlenom) još toliko da to procita, a toliko vremena nam nije ostalo :) kompleti, ako i postoje, sigurno su neprimereno skupi
U pet godina skupio je dvaput komad po komad. A sto se tice kompleta uvjeravam vas da su jeftiniji nego da se kupuje pojedinacno.
|
|
|
sigismundus
Senior Member
Slovenia
1043 Posts
Posted - 25/05/2009 : 10:26:39
|
no, da dam par reci o odbranu Strip magazina
u svojih 27 brojeva ta je magazin objavio -meta meriota i mata dilona (dva najbolja novinska westerna) -koko bila jaccovitija -pregršt stripova toppija, kojeg ce šira stripovska publika upoznati tek sada putem fibre -jeffa hawka i lance mc lanea -jamesa bonda -modesty blaise -gartha -crnog jahaca andrije maurovica -machu picu -corbena -a i kung fu uopšte nije bio loš, ni filmski serial ni strip redov bili wizard of id i to u glavnom po više stripova
sve su to velike marke stripe
tako, da su osrednji, ali još uvek dobri stripovi, kao fil corigan (mada je objavljena odlicna epizoda), rip kirby, mali abner, tragaci (seekers), max magnus, kerry drake, latigo, kelly green, buck rogers, rurik viking, prošli skoro nezapaženo
i priznajmo serggia toppija tad niko nije poznavao, izašao je još samo u RS magazinu, a objavljeno bilo tamo oko 5-6 epizoda lance mclanea, nekakvog nastavka jeffa hawka upoznali smo samo preko strip magazina
i sve to je izašlo u samo 27 brojeva
po mom mišljenju takav prosek nije imala nijedna strip revija
|
|
|
alen
Advanced Member
Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
Posted - 25/05/2009 : 10:56:41
|
stare stripoteke (ispod 930-i-nekog broja) su sjajna stvar zbog tih sindikalaca (Ben Bolt, Kirby, Flash Gordon...) i uglavnom sam zadržao sveske u kojima su ti stripovi. Blueberryja i ostale francuze lagano zamjenjujem albumima. Ove nove stripoteke su mi skroz OK. Shit papir ali za 14 kunaca procitam cijeli album :) |
itsyourworldyoucanchangeit |
|
|
Obelix
Average Member
Serbia
537 Posts
Member since 06/04/2009 |
Posted - 25/05/2009 : 11:55:45
|
Ja lagano popunjavam rupe koje imam u Stripotekama i bez obzira na reprinte po kvalitetnijim izdanjima, albumima, mnoge stvari ponovo citam iz Stripoteke. Ja zaista ne znam za bolju reviju. Svakako se mora uzeti u obzir i koliko brojeva ona ima, tako da porediti je sa necim sto ima 27 brojeva je vise nego smesno. Potreban je kontinuitet u visedecenijskom izlazenju da bi mogli da govorimo o kvalitetu koji bi se eventualno odrzao kroz sve te godine. U njoj su bili najbolji svetski stripovi, naravno ne svi, nemoguce bi bilo, ali mnogo, mnogo vrhunskih. Susne periode imaju i pojedini serijali nekih junaka koji su imali samo desetak, dvadeset epizoda, kao i svaka svetska izdavacka kuca, pa je normalno da je i Stripoteka imala neki slabiji period, ali to je zanemarljiv procenat u odnosu na sve one fantasticne stripove koje je do danas izdala. Ponesto su i oni preskocili od najvrednijih svetskih stripova, ali ipak izdali ogroman broj klasika, vrhunskih serijala
Za male pare, procitas odlicne stripove. |
Teorije nam pomazu da podnesemo nepoznavanje cinjenica |
Edited by - Obelix on 25/05/2009 11:58:33 |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4746 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
masni
Senior Member
Serbia
2240 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 25/05/2009 : 12:24:08
|
Stripoteke su pre svega jeftine cesto nadjem stripoteke sa cenom od 30 -50 dinara. Kupim nekad da imam sta da citam u vozu ali nisam njen verni citalac. Zadnju stripoteku sto sam kupio u njoj je bio Porucnik Tara Ako nekome fali neki broj a zeli ga neka mi javi Pm , da iduci put pogledam da li imaju ti brojevi. |
Zelim Lone Vulf-a meke korice. Pristupacna cena kao ,blek i mark ludens |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Member since 28/04/2002 |
Posted - 25/05/2009 : 19:35:48
|
quote: Originally posted by C Celtic interesuje me koliko forumasa sakuplja Stripoteku.
Ne skupljam, ali imam dosta starih brojeva u kojima su objavljivani meni dragi junaci. |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18874 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 25/05/2009 : 21:11:51
|
kojeg li pitanja ? citam i sakupljam naravno...imam sve od broja 936 nadalje i nekih 50 brojeva od prije...jeftino,nostalgija,svega pomalo...e da se ju stavi u HC,to bi bilo izdanje za anale. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
augustus
Starting Member
Moldova
26 Posts
Member since 25/05/2009 |
Posted - 25/05/2009 : 22:41:13
|
imao sve od 300 i nekog broja do ljeta 88 pa prodao preprodavacima koji su tada imali standove juzno od kvatrica (ZG). Nikad necu shvatiti zasto. Najdraza mi je bila francusko-belgijska skola - komanca, bernard prince, ramiro, bruno brasil, Johnatan Cartland i, zaboravljeni, Buddy Longway sjeca li se itko tunge? vrijeme radnje: praskozorje covjecanstva |
|
|
axle munshine
Senior Member
Serbia
2341 Posts
Member since 14/06/2006 |
Posted - 25/05/2009 : 22:57:59
|
Ramira i Brazila vec imas u integralima Bookglobea...uskoro i Cartland,Longway i Tounga... BD Klasici...nasi omiljeni... |
...BD, c'est la vie... |
|
|
augustus
Starting Member
Moldova
26 Posts
Member since 25/05/2009 |
Posted - 25/05/2009 : 23:08:43
|
quote: Originally posted by axle munshine
Ramira i Brazila vec imas u integralima Bookglobea...uskoro i Cartland,Longway i Tounga... BD Klasici...nasi omiljeni...
cool! jos da se konacno rijesi pitanje formata jeremiah integrala i zivot ce biti gotovo savrsen. Naravno, ili A4 ili nista. |
|
|
REJS
Senior Member
Serbia
2891 Posts
Member since 17/03/2008 |
|
Topic |
|
|
|