Author |
Topic |
Rick
Average Member
Serbia
900 Posts
Member since 21/01/2009 |
Posted - 06/06/2009 : 15:16:10
|
Kako sam nacuo Vila dobija 1500 evra po naslovnici. |
"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome." |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
tiberije
Average Member
USA
789 Posts
Member since 08/06/2007 |
Posted - 07/06/2009 : 08:11:23
|
Pa mora i Villa po nesto da zaradi od naslovnica kada nacrta jedan strip svake 3 godine:) |
Trazim ritam u koraku, usporavim ti hod |
|
|
masni
Senior Member
Serbia
2240 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 07/06/2009 : 10:26:46
|
DA sam znao da su tolike pare u crtanju nebih upisao Gradjevinu vec neki umetnicki faks |
Zelim Lone Vulf-a meke korice. Pristupacna cena kao ,blek i mark ludens |
|
|
dessa
Advanced Member
Serbia
4354 Posts
Member since 19/11/2008 |
Posted - 07/06/2009 : 23:14:49
|
quote: Originally posted by Zeljko Ferri
Danas Bonellijevi crtaci mesecno rade manje tabli nego ranije jer se sada vise obraca paznja na kvalitet crteza i na detaljisanje...nekada se radilo po 25 tabli mesecno...Crtaci Texa i Dilana rade maximum 10-12 tabli mesecno..dok ostali rade do 18 tabli mesecno.
Par stvarcica iz cele ove price mi nisu baš najjasnije, pa ako može neko ko zna da malo pojasni, a ja se nadam da necu da ispadnem(mnogo) glup, pošto se ne razumem u ove stvari.
1. Ako Dylanovi i Texovi crtaci rade 10-12 tabli mesecno ispada jednom takvom crtacu treba 2 dana da bi osmislio i nacrtao 1 tablu. Pored svog detaljisanja i kvaliteta crteža meni je to ipak malo .
2. Ako(opet npr.) Dylanovi crtaci rade 10-12 tabli mesecno, znaci da je za jedan regularni broj potrebno 8 meseci crtanja!?! Ne znam koliko se stripovi crtaju unapred, pre nego što se objave ali... Za period od npr. 8 godina(1.2001.-12.2008.) objavljivanja DD-a, Giovanni Freghieri je npr. uradio 14 regularnih brojeva, 2 specijalna, 3 almanaha i 2 cela giganta plus jednu pricu u trecem. To je ukupno oko 2500 tabli za 8 godina, odnosno oko 26 tabli mesecno. Još ako je crtao nešto osim DD-a...
3. Koliko na kiosku košta jedan 'obican' Bonelli broj u Italiji? Ako se tabla placa 400-500 eura(kod DD i TW), znaci da na ceo broj na crtaca odlazi 40000-50000 eura. Plus naslovnica i plus scenario. Je l' to znaci da na jedan broj samo na stvaraoce stripa odlazi blizu 100000 eura?
Hvala unapred!! |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6029 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 08/06/2009 : 09:02:09
|
Postoje sporiji i brži crtaci u svakom staffu, to nema veze s junakom... Recimo, Freghieri i Roi 100 % crtaju puno više od 12 tabli mjesecno, ali su zato manje kvalitetni... I manje placeni... O M&G necu ni govoriti, oni crtaju po bar tri stripa godišnje, pa su zbog cinjenice da zagušuju redovnu seriju, samo zbog njih uveli Maxi izdanje... Gigi Simeoni je na MaFestu izjavio da crta po tablu dnevno... Ako u tjednu radi pet dana, to je opet oko 20-25 tabli mjesecno...
Cijena jednog Bonelli stripa je 2,70 eura... Tex izlazi u 400 000 primjeraka... Nek se isprve proda 300 000, to je 810 000 eura... Dylan je drugi s nakladom od 200 000... Nathan, Dampyr, MV i slicni su zlatna sredina i na njima se takoder nešto zaradi, dok Zagor prodajom otprilike pokrije troškove...
Dodajmo tomu još da se izdanja dvaput normalno reprintaju po jednakoj cijeni, i treci put kao kolekcionarsko izdanje za 4 eura... Tako da place crtaca definitivno nisu pretjerane...
A za prvo tvoje pitanje, pa i strip crtaci su ljudi, i oni imaju neradne dane, tako da 10-12 tabli i nije tako malo... Villa ih ne nacrta ni toliko... Znam da se Bonelli jednom tužio kako je užasno spor... |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
Edited by - Beva on 08/06/2009 09:03:08 |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 08/06/2009 : 09:10:00
|
Ponekad se i dvi godine ranije nacrta nego objavi... |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6029 Posts
Posted - 08/06/2009 : 09:31:06
|
quote: Originally posted by Renky
Ponekad se i dvi godine ranije nacrta nego objavi...
Da, ali opet, ako izlaze tri stripa godišnje vec desetak godina (M&G), to znaci da crtaju tri stripa godišnje...
A mislim da se ipak ne ceka baš toliko dugo s gotovim stripovima, medutim, scenariji se pišu par godina unaprijed... |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 08/06/2009 : 10:55:26
|
quote: Originally posted by Beva
Postoje sporiji i brži crtaci u svakom staffu, to nema veze s junakom... Recimo, Freghieri i Roi 100 % crtaju puno više od 12 tabli mjesecno, ali su zato manje kvalitetni... I manje placeni...
meni su njih dvojica u TOP3 DD staffa... jesi li siguran ovo da su manje placeni? |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6029 Posts
Posted - 08/06/2009 : 11:12:36
|
Manje su placeni od, recimo, Stana i Brindisija sigurno... Ali sve je to relativno, s obzirom da je raspon placa od 250 do 500 eura, nisu to neke razlike... A i moraš uzeti u obzir njihovu brzinu, uvijek ce koštati više nešto što se radi temeljitije... Sad, ne znam, možda Bonelli diže placu veteranima, što oni svakako jesu... A bitan aspekt u odredivanju place je, koliko se sjecam, i omiljenost crtaca... Sad, kako to ispituju, ne znam... Ali negdje sam citao da crtaci u pocetku rade za minimalac, pa ovisno o reakcijama publike raste i placa... |
|
|
dessa
Advanced Member
Serbia
4354 Posts
Member since 19/11/2008 |
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6029 Posts
Posted - 08/06/2009 : 13:48:21
|
quote: Originally posted by dessa
Beva, hvala na odgovorima. Jedino mislim da nisi u pravu kada kažeš da je DD Maxi serija uvedena 'samo zbog njih'-M&G.
Pa procitao sam negdje da su odlucili uvesti Maxi zbog njihove produktivnosti... Otkad postoji Maxi, M&G su nacrtali samo jednu redovnu pricu, nastavak 'Zone sumraka'... Možda bi Maxi uveli i tako i tako, ovi su to dodatno ubrzali... |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Posted - 08/06/2009 : 13:52:14
|
Ponekad se i dvi godine ranije nacrta nego objavi...
Da, ali opet, ako izlaze tri stripa godišnje vec desetak godina (M&G), to znaci da crtaju tri stripa godišnje...
A mislim da se ipak ne ceka baš toliko dugo s gotovim stripovima, medutim, scenariji se pišu par godina unaprijed...
Sera:"Buduci da smo u Hrvatskoj u regularnoj seriji tek oko broja 100, domaci citatelji imat ce još jako puno uživanja u Nathanu dok su Talijani vec premašili broj 200 (evo ih na #216), a osim toga kao i za sve druge serijale, materijali (od scenarija do samog crteža) se rade dvije godina unaprijed. Što se tice razvoja, buducnosti, oni vec sad predvidaju daljnju prodaju i daljnju proizvodnju...
Ne cini li ti se da se ovo odnosi i na gotove crteže? |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Member since 15/12/2004 |
Posted - 08/06/2009 : 13:58:56
|
Manje su placeni od, recimo, Stana i Brindisija sigurno... Ali sve je to relativno, s obzirom da je raspon placa od 250 do 500 eura, nisu to neke razlike... A i moraš uzeti u obzir njihovu brzinu, uvijek ce koštati više nešto što se radi temeljitije... Sad, ne znam, možda Bonelli diže placu veteranima, što oni svakako jesu... A bitan aspekt u odredivanju place je, koliko se sjecam, i omiljenost crtaca... Sad, kako to ispituju, ne znam... Ali negdje sam citao da crtaci u pocetku rade za minimalac, pa ovisno o reakcijama publike raste i placa...
I ja sam cuo ovo..mislim da je ovo 100% tacno...a minimalac je 250 e po tabli. |
|
|
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 08/06/2009 : 14:01:18
|
quote: Originally posted by supermark
Postoje sporiji i brži crtaci u svakom staffu, to nema veze s junakom... Recimo, Freghieri i Roi 100 % crtaju puno više od 12 tabli mjesecno, ali su zato manje kvalitetni... I manje placeni...
meni su njih dvojica u TOP3 DD staffa... jesi li siguran ovo da su manje placeni?
Takodje,ako su oni losi neznam sta su Picato i ostali. |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
|
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 08/06/2009 : 14:03:28
|
Manje su placeni od, recimo, Stana i Brindisija sigurno... Ali sve je to relativno, s obzirom da je raspon placa od 250 do 500 eura, nisu to neke razlike... A i moraš uzeti u obzir njihovu brzinu, uvijek ce koštati više nešto što se radi temeljitije... Sad, ne znam, možda Bonelli diže placu veteranima, što oni svakako jesu... A bitan aspekt u odredivanju place je, koliko se sjecam, i omiljenost crtaca... Sad, kako to ispituju, ne znam... Ali negdje sam citao da crtaci u pocetku rade za minimalac, pa ovisno o reakcijama publike raste i placa...
Pa dobijaju minuli rad. |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6029 Posts
Posted - 08/06/2009 : 14:17:49
|
Sera: a osim toga kao i za sve druge serijale, materijali (od scenarija do samog crteža) se rade dvije godina unaprijed.
Ne cini li ti se da se ovo odnosi i na gotove crteže?
Ja to shvacam ovako: Pocinju se raditi dvije godine prije izlaska, a kad se završe, to je druga prica... Recimo, Nuccijev debi na Zagoru stalno odgadaju jer je spor i nikako da završi pricu... Pa DD specijal 'Izbor' je takoder izašao godinu kasnije jer crtac nije uspio na vrijeme završiti...
No ne kažem, vjerojatno ima i primjera gdje je sve gotovo par godina unaprijed...
Ali vidi ovo:
Sera: 'Greystorm je pak novi miniserijal koji nema nikakve veze sa svijetom Nathana Nevera. Radnja se dešava krajem 19. stoljeca. Radnja se vrti oko jednog izumitelja i sve je nadahnuto romanima Julesa Vernea, Wellsa i ostalih pisaca fantastike tog doba. Trenutno se još ne zna hoce li biti 13 ili 14 brojeva s obzirom da su tek tri broja gotova. Prvi broj izlazi u listopadu i osjeca se kao otac koji ocekuje rodenje djeteta.'
Dakle, za novi serijal koji ce vjerojatno ici mjesecno i koji izlazi za cetiri mjeseca, gotova su tek prva tri broja... |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29373 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 08/06/2009 : 14:25:25
|
quote: Originally posted by Zeljko Ferri
I ja sam cuo ovo..mislim da je ovo 100% tacno...a minimalac je 250 e po tabli.
250e po tabli je minimalac u nekom lijepom snu. Ako se ne varam, Joevito mi je rekao da on dobije 140 eura.
|
Trouble will find me |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29373 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 08/06/2009 : 14:26:02
|
250 i 500 eura po tabli nisu neka velika razlika? O, Isuse Kriste... |
Trouble will find me |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Posted - 08/06/2009 : 15:15:41
|
Hi hi hi... pa pricao nam je Goran i digici o ciframa, zato mi zanimljivo ovo nabadanje di svi sa sigurnošcu lupaju cifre... ali je zabavno... |
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Member since 15/12/2004 |
Posted - 08/06/2009 : 15:17:30
|
Hi hi hi... pa pricao nam je Goran i digici o ciframa, zato mi zanimljivo ovo nabadanje di svi sa sigurnošcu lupaju cifre... ali je zabavno...
Pa reci nam ti prave cifre |
|
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Posted - 08/06/2009 : 15:29:00
|
Meni je receno u prijateljskom razgovoru i ne želim necije privatne stvari ode otkrivati no bit je u tome da ja nisam ni spominja cifre ni nagada iznose. Vec same izjave tipa xy je sigurno bolje placen od yx su presmišne. Zašto sigurno? Jer se nama manje ili više svida? Hi hi hi... Kako god, vrtimo se oko pravih cifri s tim da spomenuti minimalac nije ni blizu istine prema informaciji od prije godinu dana. Usput, novi MINI serijal koji je gori spomenut, je zaokružena prica i nema potrebe cekati dvi godine sa startom prve epizode jer na kratke staze ne može doci do zajeba. Koliko god crtaci kasnili mala serija se može izvuci do kraja u roku. Dugorocno je veca i mogucnost zajeba pa se izdavac mora osigurati. |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6029 Posts
Posted - 08/06/2009 : 16:23:20
|
quote: Originally posted by Markos
Ali sve je to relativno, s obzirom da je raspon placa od 250 do 500 eura, nisu to neke razlike...
250 i 500 eura po tabli nisu neka velika razlika? O, Isuse Kriste...
Krivo si me shvatio... Nisam rekao da je mala razlika izmedu 250 i 500 eura, nego da unutar tog raspona nisu moguce neke ogromne razlike... Recimo, nek je Freghieri (lupam) placen 300 eura, a Stano 350, nije to puno...
A hajde ti reci kolike su otprilike place, mislim (mada se ne mogu zakleti) da si upravo ti negdje napisao da Villa dobije 500 eura po tabli... A željko Ferri je rekao da je minimalac 250, pozivajuci se na Sediolija... Ja sam bio uvjeren da je minimalac oko 100 eura...
A Renky, to da su Stano i Brindisi najplaceniji u DD staffu sam zakljucio na osnovu toga što su njih dvojica crtali jubilarne epizode, plus Stano crta naslovnice... Nema to veze s tim tko mi se više svida, više volim Marija i Dall'Agnola od Brindisija, ali poznato mi je koliko Bonelli cijeni Brindisija (iz nekog intervjua)... A Stana da ne cijeni, ne bi mu dao raditi naslovnice...
Prosvijetlite nas, najlakše je komentirati 'O Bože!', nisu svi imali srecu upoznati Parlova i Talijane kao vi... |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 08/06/2009 : 16:31:37
|
quote: Originally posted by Markos 250e po tabli je minimalac u nekom lijepom snu. Ako se ne varam, Joevito mi je rekao da on dobije 140 eura.
ah, pa to je valjda neki pocetnicki honorar, ukoliko stimaju ove druge cifre koje su tu spomenute.Za koju godinu, moje misljenje da ce se Zagor vrtiti oko njega, tj. preuzece naslovnice i Ferrijevo mjesto. Ako se to desi, sigurno ce cijena njegovih tabli znatno porasti. |
Edited by - King Warrior on 08/06/2009 16:32:01 |
|
|
Dok Lester
Advanced Member
5078 Posts
Member since 15/11/2001 |
|
Topic |
|