Author |
Topic |
Spiderman
Senior Member
Croatia
2746 Posts
Member since 06/11/2001 |
|
www2
Senior Member
Croatia
1046 Posts
Member since 11/02/2009 |
|
sigismundus
Senior Member
Slovenia
1043 Posts
Member since 08/07/2002 |
Posted - 10/06/2009 : 12:06:23
|
zbilja dobro odlican link, hvala samo jedna, mala primjedba jebiga, cepidlaka sam crtež je preopteren detajlima :( |
______________________ onaj, koji sniva tudje snove |
|
|
I like girlz
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
7806 Posts
Member since 18/01/2005 |
|
Hajo
Senior Member
1873 Posts
Member since 26/12/2008 |
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6026 Posts
Member since 04/06/2007 |
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Member since 16/11/2004 |
|
www2
Senior Member
Croatia
1046 Posts
Member since 11/02/2009 |
|
djukak
Senior Member
2932 Posts
Member since 28/04/2005 |
Posted - 10/06/2009 : 17:03:57
|
Sasvim solidan crtež... Boje, naravno. |
They have money for wars, but can't feed the poor!
Allow me to introduce first, Makaveli the Don. |
|
|
fumettisti
Senior Member
Croatia
2265 Posts
Member since 13/07/2002 |
Posted - 10/06/2009 : 17:26:53
|
Ovako,forenzicki receno o ovome crtezu.Kao prvo,tko kaze da je ovo lose neka sam pokusa nesto u koloru ili nek pokusa nesto kolorirati.Drugo,tko god da je ovo crtao daleko,daleko je od ozbiljnosti jer vojnici u smedjim uniformama ocito su kao ruski vojnici a ovi drugi naravno njemacki.Trece,na smedjim uniformama nema nikakovih oznaka ALI je uredno nacrtan znak SS na vrhovima kaputa njemackih vojnika kao i katastrofalna greska o kukastom krizu na desnoj ruci vojnika u ppozadini,a na sljemu nista.Tko god da je crtao trebao je dobro,dobro prijeci neke stvari o uniformama i bojama jer ovo ne stima.Sva sreca da je nama ovdje bog dao crtace poput Radilovica i Bednjanca koji su to radili kako treba. |
|
|
GGG
Senior Member
Slovenia
2535 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 11/06/2009 : 13:42:01
|
quote: Originally posted by fumettisti
Ovako,forenzicki receno o ovome crtezu.Kao prvo,tko kaze da je ovo lose neka sam pokusa nesto u koloru ili nek pokusa nesto kolorirati.Drugo,tko god da je ovo crtao daleko,daleko je od ozbiljnosti jer vojnici u smedjim uniformama ocito su kao ruski vojnici a ovi drugi naravno njemacki.Trece,na smedjim uniformama nema nikakovih oznaka ALI je uredno nacrtan znak SS na vrhovima kaputa njemackih vojnika kao i katastrofalna greska o kukastom krizu na desnoj ruci vojnika u ppozadini,a na sljemu nista.Tko god da je crtao trebao je dobro,dobro prijeci neke stvari o uniformama i bojama jer ovo ne stima.Sva sreca da je nama ovdje bog dao crtace poput Radilovica i Bednjanca koji su to radili kako treba.
Još i to -Rusi su imali Špagine a ne Thompsone |
Stara Huta za 36 minuta |
|
|
Death
Senior Member
Croatia
1208 Posts
Member since 10/01/2008 |
|
dino1984
Average Member
Austria
527 Posts
Member since 31/05/2007 |
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 11/06/2009 : 21:06:56
|
quote: Originally posted by GGG
quote: Originally posted by fumettisti
Ovako,forenzicki receno o ovome crtezu.Kao prvo,tko kaze da je ovo lose neka sam pokusa nesto u koloru ili nek pokusa nesto kolorirati.Drugo,tko god da je ovo crtao daleko,daleko je od ozbiljnosti jer vojnici u smedjim uniformama ocito su kao ruski vojnici a ovi drugi naravno njemacki.Trece,na smedjim uniformama nema nikakovih oznaka ALI je uredno nacrtan znak SS na vrhovima kaputa njemackih vojnika kao i katastrofalna greska o kukastom krizu na desnoj ruci vojnika u ppozadini,a na sljemu nista.Tko god da je crtao trebao je dobro,dobro prijeci neke stvari o uniformama i bojama jer ovo ne stima.Sva sreca da je nama ovdje bog dao crtace poput Radilovica i Bednjanca koji su to radili kako treba.
Još i to -Rusi su imali Špagine a ne Thompsone
imali su i thompsone. i tone i tone toga sa zapada kroz lend-lease. |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Member since 29/12/2002 |
Posted - 11/06/2009 : 23:37:34
|
"...nije mi baš nekaj..."
"...Boja izvlaci inace savim prosjecan crtež... Bez boje bi ovo bilo gore i od Cossua..."
"...Puno truda ni za šta..."
"...Da nije boje, izgledalo bi katastrofa. Ovako boja spašava, mada je možda predetaljna..."
Ljudi,blago receno,vi ste jedni obicni kriticarski analni otvori...Pa, jebote, tko god ovo nacrtao ubio se od truda.Ne mogu niti zamisliti koliko mu je trebalo vremena za ovo bojanje. Uostalom,volio bih vidjeti nekog od vas da uradi bar jedan ovakav crtež.Pa da ga onda neko odvec nadobudan popljuje... Ne zamjerite na teškim rijecima ali nisam se mogao suzdržati od ovakvog komentara. |
Wtf?
|
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7966 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 12/06/2009 : 00:01:57
|
Ne zamerite na "teškim recima", ali ovakvo kolorisanje NE VALJA!
Naizgled, sve površine su obojene "školski - kako treba". Svakom materijalu je data odgovarajuca tekstura, boja i (prividno) odsjaj.
Medutim, realno (a ovde se, kao, insistiralo na realisticnosti) sve bi moralo da izgleda totalno drugacije. Svaka scena treba da ima svoje osvetljenje. Ne mogu isto da budu osvetljeni likovi koji se nalaze u vecoj senci (zidova), manjoj senci ili izvan nje. To prakticno znaci da boje uniforma, lica, šlemova ne mogu da budu identicne na svim kadrovima, nego moraju da se razlikuju u nijansama, od svetlijih do tamnijih.
Kad osvetljenja i senke nisu postignute tušom, inace jedva prosecnog crteža, onda se moraju postici bojom, da bi sve izgledalo autenticno, a ne veštacki neprirodno.
Na stranu to, što za kvalitetnije kolorisane stripove treba odstupati od puke realisticnosti i razmišljati o uklapanju boja i valera, slicno kao što se u savremenim filmovima primenjuju filtri koji daju nijanse scenama u zavisnosti od sadržaja i emocija koje se žele postici što fotografiji/boji crteža daje umetnicku dimenziju.
I još - onaj koji se "ubija od truda" boji rucno, a ne koristi jeftine, gotovo zadate, photoshop efekte. (cak i bez intervencija na menjanju nijansi)
Jedino što se mora priznati je zanatsko poznavanje racunarskog kolorisanja. Medutim, kako crtež nije ni malo impresivan, a ipak je on najbitniji, ni bolji kolor ne bi puno pomogao. To bi i tada bila prosecna strana stripa. |
|
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Member since 29/12/2002 |
Posted - 12/06/2009 : 00:31:01
|
Velika greška kriticara ovog crteža je u tome da inzistiraju na realisticnosti i što vjernijem prikazu vojnika,uniformi,oznaka,vozila,eksterijera,interijera,kamenja te drugih vrsta podloge i ostalih gluposti vezanih za autenticnost tog doba i vremena jednostavno zato jer ovdje od realizma nema ni traga. Crtac ocigledno nije razmišljao o bolesnim pojedinostima jer ovo nije dokumentarno filozofijsko ultra realisticni strip nego s tim suvislim budalaštinama neopterecen krvavo ratno polukarikaturalni stripic na kojem se dosta toga može ispraviti i koji dosta toga pokazuje-talentiranog crtaca te velikog majstora za detalje. Svaka cast. |
Wtf?
|
Edited by - bagi on 12/06/2009 00:32:12 |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6026 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 12/06/2009 : 07:53:32
|
Bagi, napisao sam da je crtež sasvim prosjecan upravo iz razloga što i ja mogu bolje od ovoga... Kolor necu komentirati, jer tu nisam toliko jak, ali ako je vec htio karikaturu, onda je trebao tako i bojiti...
Ja nisam gledao oružje i detalje, nego izraze lica, položaje tijela i slicno... Prvo, ovaj lik za mitraljezom i ovaj iza zida imaju istu facu... Drugo, lik za mitraljezom ima prekratku lijevu ruku... Trece, i najvažnije, sve je konfuzno, vinjete nisu jasno odijeljene, i nije mi baš jasan, recimo zadnji kadar... |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
Edited by - Beva on 12/06/2009 07:54:08 |
|
|
GGG
Senior Member
Slovenia
2535 Posts
Posted - 12/06/2009 : 11:36:19
|
quote: Originally posted by Curunir
imali su i thompsone. i tone i tone toga sa zapada kroz lend-lease.
Nisu ih imali baš tone, niti jih nisu upotrebljavali u borbenim jedinicama. Špagini i MP38/40 su bili bolji, a problem je bila i '45 municija (u SSSR se nije proizvodila, a regularna dostava iz USA je bila problem) |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
7966 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 12/06/2009 : 18:37:25
|
quote: Originally posted by Beva
Bagi, napisao sam da je crtež sasvim prosjecan upravo iz razloga što i ja mogu bolje od ovoga... Kolor necu komentirati, jer tu nisam toliko jak, ali ako je vec htio karikaturu, onda je trebao tako i bojiti...
Ja nisam gledao oružje i detalje, nego izraze lica, položaje tijela i slicno... Prvo, ovaj lik za mitraljezom i ovaj iza zida imaju istu facu... Drugo, lik za mitraljezom ima prekratku lijevu ruku... Trece, i najvažnije, sve je konfuzno, vinjete nisu jasno odijeljene, i nije mi baš jasan, recimo zadnji kadar...
Sve to stoji. Ima još prilicno grešaka. Prvi kadar, prvi vojnik u braon uniformi koji drži ono oružje usprabno u desnoj ruci - može li palac ruke koja drži pušku da stoji onako povijeno? Ne.
Perspektiva mitraljeza koji je okrenut prema nama, u odnosu na vojnika koji ga drži? Pogrešna. Deluje da je cev pala, kao istopljena, na dole.
itd |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4741 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
sdragan@
Senior Member
Western Sahara
1780 Posts
Member since 01/05/2005 |
Posted - 12/06/2009 : 19:42:04
|
Jeste li pogledali ostale linkove...nije lose...da li moze neko da otkrije smisao krsta na levoj saci vojnika koji puca u Hitlera?
Takodje bi dobro dosao i poznavalac tenkova da nam kaze o kom modelu se radi...ne lici mi na 34-ku...ako se vec radi o rusima...
|
"Bijah uhvacen u zamku,I pozvan da se predam,Al taj nisam ja,Stuc u ruke i crta. Kako gordo teku suze,Skrivao sam mnoge ljude,Kao i imena,A sad i ona ginu sa mnom
|
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4741 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 12/06/2009 : 20:32:58
|
Nisu ih imali baš tone, niti jih nisu upotrebljavali u borbenim jedinicama. Špagini i MP38/40 su bili bolji, a problem je bila i '45 municija (u SSSR se nije proizvodila, a regularna dostava iz USA je bila problem)
pa nisam ni rekao da su NJIH imali na tone, pogledaj bolje. da, problem je bio kalibar, a samih thompsona bilo je prilicno mnogo, no zbog streljiva, slabo su se koristili. na tone su imali svega drugoga. vise od 200.000 vozila za operaciju bagration npr. i nekoliko desetaka tisuca (!!!) (kroz cijeli rat) zrakoplova, koji su spasili ruse 1941./42. samo hurricanea 2952 komada, bratac. |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
sdragan@
Senior Member
Western Sahara
1780 Posts
Member since 01/05/2005 |
Posted - 12/06/2009 : 22:31:48
|
Nisu ih imali baš tone, niti jih nisu upotrebljavali u borbenim jedinicama. Špagini i MP38/40 su bili bolji, a problem je bila i '45 municija (u SSSR se nije proizvodila, a regularna dostava iz USA je bila problem)
pa nisam ni rekao da su NJIH imali na tone, pogledaj bolje. da, problem je bio kalibar, a samih thompsona bilo je prilicno mnogo, no zbog streljiva, slabo su se koristili. na tone su imali svega drugoga. vise od 200.000 vozila za operaciju bagration npr. i nekoliko desetaka tisuca (!!!) (kroz cijeli rat) zrakoplova, koji su spasili ruse 1941./42. samo hurricanea 2952 komada, bratac.
Koliko si siguran u to...Staljin mi nije delovao kao tip koji bi kupio 3000 Engleskih aviona??? Jos jedna cinjenica...Citavo Nemacko vazduhoplovstvo je u predvecerje rata 1939 posedovalo nesto vise od 3600 aviona...
|
"Bijah uhvacen u zamku,I pozvan da se predam,Al taj nisam ja,Stuc u ruke i crta. Kako gordo teku suze,Skrivao sam mnoge ljude,Kao i imena,A sad i ona ginu sa mnom
|
|
|
GGG
Senior Member
Slovenia
2535 Posts
Posted - 14/06/2009 : 17:07:53
|
Nekako sam iz tvog odgovora razumio, da su na tone i tone imali pješadijskog naoružanja (ukljucujuci thompsona), kojega je zapravo od sveg materiala bilo najmanje i najmanje je bilo uptrebljavano A oko ostalog se mislim da slažemo slažemo, da su rusi od zapada dobili ogromne kolicine vojnog i drugog materiala (od bojnog broda to telefona), vjerojatno najznacajniji su od svega bili benzin i 400.000 Dodge i Studabaker kamiona
@sdragan@ Rusi su u njemackom napadu izgubili preko 30% avijacije vecina toga što jim je ostalo bilo je zastarjelo, a proizvodnja suvremenih aviona tek je bila u pocetku, zato su jedva docekali zapadnu pomoc koja jih je izvukla i tek u drugoj polovini 1944 imali su dosta kvalitetnih vlastitih aviona. Sve skupa su dobili 15.000 aviona, a Najvažniji primjerci su bili cca 6000 air- i kingcobri, 2600 havoca/bostona i 200 catalina... |
|
|
Topic |
|