Pre neki dan podstaknut temama o tome koje bolji poznavalac stripova Dilana Doga, te kasnije i Zagora razmišljao na koji nacin fanovi sa foruma mogu i zvanicno da izmere svoje znanje o pojedinim junacima, i time i zvanicno demistifikuju sebe. Mnogi su se predstavljali kao vrsni Zagorolozi, utrkivali se ko je veci fan a kao parametre uzimali podatke koje koliko potrošio para za kolekcije, ili ko je koliko preskocio obroka ne bi li sebi priuštio pojedine stripove. Za mene je pravi fan onaj ko zna ponajviše o pojedinom junaku, najviše zanimljivosti, podataka o autorima , edicijama, ali i o pricama koje su izašle. Otuda mi je pala na pamet ideja da napravim jedan kvalitetan kviz o Zagoru, to se poklopilo sa mojim saznanjem za sajt: www.kvizomanija.net Inace ovaj sajt pruža mogucnost da sami napravite kviz, pa cak i da donekle osmislite koncepciju samog kviza. Kviz koji sam na tom sajtu napravio pod nikom profesor - inz ima 50 pitanja, na ista je ponudeno po 4 odgovora,ima lakših i težih pitanja, a u zavisnosti od težine i bodovi koje nose odgovori su razliciti,maksimum koji može da se osvoji je 150 bodova. Kviz se sastoji od razlicitih pitanja i sveobuhvatan je . Šta je potrebno da bi izmerili svoje znanje o kvizu ! Kao što rekoh odete na sajt www.kvizomanija.net , registrujete se i to nikom koji imate i na ovom sajtu,kada dobijete šifru i registruju vas, kliknete na polje reši kviz.Bice vam ponudeno više kategorija a ja sam kviz koji sam napravio stavio u kategoriju OPŠTE ZNANJE, kliknete na to i pod brojem 100.nalazi se kviz Zagor.Kviz možete da rešavate samo jednom,a po završetku bicete obavešteni o broju poena i mestu ,odnosno rang listi gde ce biti pozicionirano i vaše ime. To je nacin da saznamo ko najbolje poznaje Zagora na ovom forumu,inace ako neko ima volje takode može napraviti za nekog drugog junaka slican kviz.Ne bi bilo loše i da na novom sajtu www.stripovi postoji nešto slicno... Obaveštavacu vas o rezultatima ...
A pola sam bubnuo. Profo, oprosti, ali kviz ima mana. Kao prvo, previše si pokrio ZS razdoblje, dok je ovo novo ostalo neobradeno. Onda, pitanja o autorima su zauzela previše mjesta. Ni jednog Zagorologa ne zanima kad je roden Gamba.
U vlaku sam završio u istom vagonu s profesorom-inzom. Poceo mi je pricati o Zagorovim recenzijama, Zagorovim fanovima i autorima, te o Zagoru opcenito. Nakon 10 minuta sam se bacio pod tracnice...
A pola sam bubnuo. Profo, oprosti, ali kviz ima mana. Kao prvo, previše si pokrio ZS razdoblje, dok je ovo novo ostalo neobradeno. Onda, pitanja o autorima su zauzela previše mjesta. Ni jednog Zagorologa ne zanima kad je roden Gamba.
Pa dobro,pravi Zagorolog treba da zna i te manje bitne stvari,pogotovo o autorima, sada za ovo sa razdobljem ZS si u pravu,kviz sam malo više radio iz glave jer me mrzelo da otvaram kese i da se podsecam,stare stvari pamtim bolje.