forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 PROPRATNI TEKSTOVI U STRIPU
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Author Previous Topic Topic Next Topic  

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 25/07/2009 : 09:17:38  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message
Poll Question:
Interesuje me vaše mišljenje o sve ucestalijoj praksi postavljanja zanimljivih propratnih tekstova u stripovima. Na taj nacin uz strip cesto dobijamo niz zanimljivosti vezanih za isti, motive koji su vodili autora da napiše samu pricu. Cesto imamo prilike da procitamo i koju rec o samim autorima i još citav niz podataka za kojima smo jednostavno vapili u ono vreme ZS I LMS. Najdalje je otišao VC, koji radi i mini recenzije prica i daje ocene pojedinih epizoda.
Gde je granica? Da li treba da postoji?
Ili jednostavno što više podataka, to bolje? Da li vam se svida ova praksa izdavaca?
Da li tekstovi trebaju biti još opširniji ?

Results:
Volim kada strip ima uvodni tekstualni prilog [87%] 93 votes
Obicno ne citam i smatram da nije potrebno [13%] 14 votes

Poll Status: Locked »» Total Votes: 107 counted »» Last Vote: 06/11/2010 07:35:43

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29619 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 25/07/2009 : 09:45:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message
Volim kada strip ima uvodni tekstualni prilog
obožavao sam kao mali citati one tekstove i pisma citatelja u stripovima slobodne dalmacije, a i danas nije daleko od toga
Go to Top of Page

Milazzo
Senior Member

Croatia
2131 Posts

Member since 30/01/2008

Posted - 25/07/2009 : 11:12:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit Milazzo's Homepage  Send Milazzo a Private Message
Meni je super citati uvodne tekstove. Moze se saznati zanimljivih pojedinosti... :)

https://www.instagram.com/wanderereclectic/ // https://abadon.hr/
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13464 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 25/07/2009 : 11:13:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message
Volim uvodne tekstove, cak bih voleo i da su duzi (mislim na VC).
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22322 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 25/07/2009 : 11:20:00  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message
zavisi od teksta...

dobro je ako ima nekoliko zanimljivosti koje su vezane za pricu,kratka biografija o autoru i crtacu,nista pretjerano i mlacenje prazne slame samo eto da bi tu bio neki tekst.
Go to Top of Page

Archy
stripovi.com suradnik

Croatia
1448 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 25/07/2009 : 11:27:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Archy a Private Message
Pa, nekako volim uvodne tekstove, ako nisu predugacki. A oni popratni tekstovi u almanah izdanjima me pomalo živciraju.

No sikiriki
Go to Top of Page

REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts

Member since 17/03/2008

Posted - 25/07/2009 : 12:23:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit REJS's Homepage  Send REJS a Private Message
Super stvar,kada su lagani i u domenu stripa,maste i zabave cim predu neku granicu i sluze nekim budalama da nas dave i prodaju neke svoje ideje i tripove to je vec drugo.
Na tekstove sam se navukao u Zagor posti u nekadasnjim specijalcima a i Ken Parker ima prelepe tekstove.
Glasam za tekstualne dodatke daju stripu posebnu lepotu.

http://www.youtube.com/watch?v=C5qbvnqMClk

Izbacite Facepalm sprecite sukobe,givnite sansu miru !!!

Go to Top of Page

dnevni boravak
Senior Member

Croatia
1033 Posts

Member since 26/07/2008

Posted - 25/07/2009 : 12:56:12  Show Profile Show Extended Profile  Send dnevni boravak a Private Message
Razmišljao sam o ovome, u osnovi ja ne volim demistifikaciju stripa. Zašto jasno citatelju ukazati gdje je granica mašte i zbilje? Nestaje carolije fikcijskog svijeta koji bar za mene mora ostati malo tajnovit, neuhvatljiv kao duh u izmaglici. Ja bih uvodne- popratne tekstove rezao maksimalno.
Danas postoji milijun izvora infromacija ako nekoga zanimaju neki pojmovi ili dogadaji može sam naci vrlo brzo i relativno tocne podatke.

I'm working on a dream Though sometimes it feels so far away
I'm working on a dream And I know it will be mine someday......
Go to Top of Page

dzoni
Advanced Member

Serbia
4343 Posts

Member since 11/09/2006

Posted - 25/07/2009 : 16:33:11  Show Profile Show Extended Profile  Send dzoni a Private Message
volim da citam dodatne tekstove i uvode u8 stripu.takodje obozavao sam u specijalcima zlatne serije da citam pisma iz poste citatelja.voleo bi da se opet to pokrene
Go to Top of Page

andjelt
Senior Member

Serbia
2217 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 25/07/2009 : 17:29:07  Show Profile Show Extended Profile  Send andjelt a Private Message
volim kad strip obiluje propratnim tekstovima , slikama , spiskovima , najavama , malo mi je bezveze kada je onako klot strip medju korice . Naravno, tema teksta kadkad mi se svedja, kadkad ne ...
Go to Top of Page

andjelt
Senior Member

Serbia
2217 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 25/07/2009 : 17:31:46  Show Profile Show Extended Profile  Send andjelt a Private Message
p.s.

sto se tice tekstova na pocetku stripa kod VC , ne znam , ovo do sada meni je bilo OK... svaki sam procitao do kraja ... ako to nesto govori ...
Go to Top of Page

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 25/07/2009 : 18:03:49  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message
Dobra je ideja VC, mada sam za to da se uvede još po koja stranica, recimo sistem je to dobro radio sa Kenom...
Go to Top of Page

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 25/07/2009 : 18:05:05  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message
IZDAVACI OBRATITE PAŽNJU NA OVAJ TOPIK, OCIGLEDNO SU NAJZAD SVI JEDNOGLASNI PO PITANJU PROPRATNIH TEKSTOVA.
Go to Top of Page

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 25/07/2009 : 18:06:01  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message
Jednostavno mnogo je bolje kada ti približe strip, jednostavno dodatno te zainteresuju...
Go to Top of Page

andjelt
Senior Member

Serbia
2217 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 25/07/2009 : 18:17:22  Show Profile Show Extended Profile  Send andjelt a Private Message
quote:
Originally posted by profesor-inz

Jednostavno mnogo je bolje kada ti približe strip, jednostavno dodatno te zainteresuju...

... a i nekako je potpuniji strip kada ima i dodatnih stvari (tekstova , slika , ...) osim samog stripa ...
Go to Top of Page

Archy
stripovi.com suradnik

Croatia
1448 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 25/07/2009 : 19:11:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Archy a Private Message
Meni je recimo super u LL kada su na prvoj stranici napisali nekoliko rijeci o samoj epizodi, odnosno o temi koju obraduje ili o crtacima i scenaristu. To mi je cisto OK.

S druge strane, predugi uvodi su mi bezveze.

No sikiriki
Go to Top of Page

tex2
stripovi.com suradnik

Croatia
31049 Posts

Member since 17/09/2006

Posted - 25/07/2009 : 19:41:28  Show Profile Show Extended Profile  Send tex2 a Private Message
prva opcija

"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati."
"The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 25/07/2009 : 20:45:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message
quote:
Originally posted by supermark

obožavao sam kao mali citati one tekstove i pisma citatelja u stripovima slobodne dalmacije, a i danas nije daleko od toga

Hehehe, mene to odmah asocira na He-Mana... A i Luxor je imao istu praksu onomad u Borcima sumraka i Generaciji Tesla. No to je bilo jedno drugo vreme, kada nismo imali internet...

Sada sa izdavachima mozemo komunicirati direktno, preko foruma, mejla, Facebooka, blogova, pa bi stvarno smeshno bilo objavljivati "pisma" chitalaca. Prosto, imamo, mi chitaoci, chak i previshe prostora na internetu. Zato to i rade samo josh glupi Ameri u mesechnim sveskama... (A stvarno bi bio izuzetak da neko sedne i napishe jedno pravo pismo. Olovka i papir, pa u kovertu, seca li se neko toga?)

Shto se tiche predgovora, voleo bih da oni krase svako mesechno izdanje! Bilo da je rech o Bonelliju, gde to sasvim lepo chine saradnici Veselog chetvrtka, bilo o americhkim monthly izdanjima. Znachi, neka uvodna rech urednika, scenariste, ili crtacha. O motivima, idejama, uzorima, a posebno okolnostima pod kojima je strip (epizoda) nastao! Uvek padnem na neke nepredvidjene okolnosti, makar i da su izmishljene, who cares!? Meni je najvaznije da ono shto prochitam bude zanimljivo. A istinitost nechijih rechi je ionako nemoguce proveriti...

Tekstove na kraju stripa, tj. pogovore, kao i neke informacije o autorima, delu, vishe volim da vidim u zbirkama (integralima, trejdovima), one shot ili specijalnim izdanjima. I to da su shto duzi!!! Vrhunac su mi ubedljivo prateci tekstovi jednog od mojih omiljenih scenarista ever, Roya Thomasa, na kraju The chronicles of Conan trejdova, zatim oni u Mystereovim gigantima, "Kuca predaka" na kraju druge zbirke Metabarona; a odlichne tekstove za Libellus pishe nash kolega forumash Djole za Nathan Never almanahe... Itd. itsl.

Edited by - Gil-galad on 25/07/2009 20:46:00
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 25/07/2009 : 20:48:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message
Dodao bih samo da dobar (autorski) tekst uopshte ne mora da obiluje spoilerima i da kvari uzitak tokom chitanja! Naprotiv, tu je da priblizi strip chitaocu josh vishe!
Go to Top of Page

Bruce Springsteen
Advanced Member

5545 Posts

Member since 28/10/2008

Posted - 26/07/2009 : 00:22:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Bruce Springsteen a Private Message
Svakao je odlicna stvar imati propratni teks u svakom broju, pa cak i ako nije toliko kvalitetan uvek daje bar kakve takve informacije!
VC to radi odlicno, tekstovi su vrhunski
Go to Top of Page

Panon
Senior Member

2656 Posts

Member since 16/08/2007

Posted - 26/07/2009 : 00:28:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Panon a Private Message
Mislim da su popratni tekstovi u stripu dobra stvar, jer omogucuju citatelju da se malo bolje upozna sa tematikom ili likovima za koje ce eventualno cuti u stripu. Naravno, VC briljira u tome.
Go to Top of Page

badseed
Junior Member

308 Posts

Member since 11/06/2009

Posted - 26/07/2009 : 01:59:08  Show Profile Show Extended Profile  Send badseed a Private Message
Uživam u VC DD-u procitati popratni tekst.
Go to Top of Page

ned_lynx
Senior Member

2340 Posts

Member since 06/08/2005

Posted - 26/07/2009 : 03:42:38  Show Profile Show Extended Profile  Send ned_lynx a Private Message
Propratne tekstove ne volim, predgovori su mi oduvek licili na holivudske trejlere, u zadnje vreme narocito. Sa druge strane - nemam ništa protiv pogovora, uvek volim cuti tude mišljenje o necijem delu, ali mi onda to dode kao prosipanje pameti.

Tako da bih se, u ovoj temi, jedino mogao složiti sa mišljenjem @dnevnog boravka - ko želi više, široko mu polje, jer, da smo inicijalno želeli više, ne verujem da bi se zadržali na ... ..... (upiši po želji).

Glas ide drugoj opciji.

Piši propalo!
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 26/07/2009 : 05:41:59  Show Profile Show Extended Profile
Ja sam za tekstualne dodatke, jer: od viska ne boli glava!
Naravno, nije pravilo da dodaci u bilo kojoj formi(uvod, pogovor, razni prilozi uz strip...)moraju poboljsati strip, mada, mislim da ga ne kvare...
Go to Top of Page

tumen
Advanced Member

Serbia
3764 Posts

Member since 29/12/2008

Posted - 26/07/2009 : 16:33:14  Show Profile Show Extended Profile  Send tumen a Private Message
Volim kada ima tekstualnih dodataka,ali vezanih iskljucivo za svet stripa.Glupo mi je kada navode neke stvari iz istorije,zatim neke legende da bi nas kao uveli u strip,jer to rade dosta povrsno i u nekim slucajevima stavljaju pogresne informacije,a takodje vidim da su skloni i subjektivnoj interpretaciji.Ako vec navodis neke istorijske podatke,pa onda brate mili verno ih kopiraj i navedi izvor,a nemoj da iznosis svoj istorijski sud i da obradujes cinjenice na svoj subjektivni nacin.
Dodatni tekst vezan za strip,crtace,autore,neke nepoznate stvari koje su citaocima promakle su svakako dobrodosli.

Edited by - tumen on 26/07/2009 16:33:35
Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22435 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 26/07/2009 : 16:35:08  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message

Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.47 seconds. Snitz Forums 2000