forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Mister NO maxi
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17592 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 22/08/2009 : 00:14:34  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message
quote:
Originally posted by bacho

Procitao sam ga danas.

Nisam neki Mister Noovac, ali ove tri price su mi odlicno legle.

Sasvim solidno.

Meni baš i nisu legle. Ništa posebno novo. Ocekivao sam više od Nolite.
Go to Top of Page

draskomisterno
Senior Member

Serbia
1003 Posts

Member since 28/03/2004

Posted - 23/08/2009 : 10:14:33  Show Profile Show Extended Profile  Send draskomisterno a Private Message
sjajno,svidja mi se i jedina zamerka mi je sto Mister No nije ni malo ostario

drale
Go to Top of Page

Djuro
New Member

Serbia
273 Posts

Member since 29/03/2006

Posted - 23/08/2009 : 18:04:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Djuro a Private Message
Jedan obecavajuci pocetak sage, koja ce, cini se, predstavljati dostojan i logican zavrsetak price o Mister No-u. Cini mi se da kroz sve tri price provijava neki lirski ton, bez cvrste narativne postavke. Ovo je posebno tacno za prvu pricu i prvu polovinu druge price, kad od akcije, osim jedne tuce, prakticno nema nista. Cak je i drugi dio Maxija u kome ima mnogo vise akcije, prozet jakim emocijama, za koje bih ipak rekao da su ako ne pesimisticne, ono makar apaticne.
Nesto se zaista promijenilo. Promijenio se grad, promijenili su se ljudi, neko nabolje, neko nagore, a uglavnom je te promjene tesko vrednovati i procijeniti. Jedino sto je sigurno da u takvom promijenjenom Manausu, i u tom novom svijetu, nema mjesta za Mister No-a, isto kao sto ga vec odavno nema, za npr. Corta.
Rano je sada davati konacne ocjene o kvalitetu i domasaju ovog oprostajnog ciklusa, ali sve u svemu, Nolitin potez, kojim gasi Mister No-a, kao i osnovni motiv prve tri price tog ciklusa, jasno govori da je u ovom slucaju, nemilosrdna logika stvarnog svijeta pregazila romanticnu i eskapisticku stripovsku logiku i emocije. I to, makar iz dva razloga: (i) Nolita je morao ugasiti svoje cedo, Mister No-a, strip junaka u koga je navjerovatnije unio najvise emocija od svih drugih junaka na kojima je radio, i to zbog sasvim prozaicnog i ne-misternoovskog razloga - slabe prodaje i neisplativosti serijala. (ii) U stvarnom svijetu vrijeme protice, protek vremena donosi promjene koje uticu na ljude, i koje ih ili mijenjaju ih ili cine bespomocnim da se sa njima suoce, sto rezultira izolovanoscu, povlacenjem u sebe, ili bjekstvom na neko drugo mjesto, gdje promjene jos uvjek nijesu stigle. U stvarnom svijetu Manaus 1970. godine je drugacije mjesto nego Manaus pocetkom 50-ih godina. U stvarnom svijetu, covjek kao Mister No, ne bi mogao podnijeti te promjene, cutke i bez velikih lomova, pa zato bira bijeg, kao jedino logicno rjesenje, da bi sacuvao sebe.
Stvarni svijet je pobijedio strip, sto jeste malo tuzno, ali daje Mister No-u dostojanstvo i autenticnost, koja njegova "mladja braca" (MM, DD), nazalost polako gube.
Mister No-ov obracun sa Madeireirosima u zavrsnici ovog Maxija, prilicno podsjeca na Rorschachov obracun sa Ozymandiasom u Watchmenu. To je sukob starog i novog, sukob slabog i jakog, ciji se krajnji ishod unaprijed zna. Ali ni Roschach ni Mister No ne odustaju, iako znaju da su osudjeni na propast, njihovi moralni imperativi ne dozvoljavaju odstupnicu, cak iako je povlacenje i mirenje sa sudbinom najracionalniji odgovor.
Rorschach je zbog takvog stava koji je zauzeo ne samo prema Ozimandiasu vec prema cijelom svijetu (koji vise ne priznaje maskirane osvetnike) zavrsio kao tipican outcast, prezren i sam. Nolitta je na srecu ipak veci optimista od Moorea, pa je iako svjestan nezaustavljivosti "napretka", rijesio da Jerryu podari jos jednu sansu i da i njemu i nama da nadu, da tamo negdje, ipak postoji "Novi zivot" (naziv poslednjeg regularnog MNO broja).
A sto se tice pojavljivanja MNO-a sredinom 80-ih u team-upovima sa MM-om, kao i njegovog pojavljivanja na doceku 2000-e godine, to bih prije nazvao romanticnim ustupcima, nego realnim razvojem serijala. Isto kao sto se jedini pravi kraj price o Dilan Dogu desio u broju 100, tako je i jedini pravi kraj price o MNO, ova saga (naravno ako se bude razvijala u pravcu koje su postavili ove tri epizode izdate u Maxiju). Sve drugo je "samo strip", zanimacija za nedjeljno popodne, lektira za djecu i nostalgicare, ili recnikom 21-og vijeka - nemilosrdna eksploatacija brenda; a recnikom nekih proslih vremena - bajka, prica o stvarima koje ne postoje i nikad nece postojati...
Go to Top of Page

cibalia
Senior Member

Sierra Leone
1699 Posts

Member since 14/11/2008

Posted - 24/08/2009 : 06:38:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit cibalia's Homepage  Send cibalia a Private Message
@Djuro:
Respekt za ovaj post...

Tekst sadrži spoilere

Pocetak ovog maxija uvod je u kraj sage o jednom od najkvalitetnijih likova kuce Bonelli. Unatoc tome što je Nollita promjenio ton serijalu, i dalje se osjeca onaj stari MN duh koji je falio drugim scenaristima.

Prva prica nas uvodi u taj novi svijet, svijet u kojem nema mjesta za Mister Noa. Sjetimo se, on je u Manaus otišao da bi pobjegao od civilizacije. Je li pobjedio? Nije, jer napredak je stigao u Manaus, mjesto se moderniziralo. Nema više cekanja brodova s Krugerom, nema ljencarenja po citave dane... Neki ljudi su došli, neki su otišli, a neki su ostali. Neki su otišli naprijed, dok neki nisu. Istina je što Djuro kaže, covjek ne bi mogao podnijeti sve te promjene. Ni Kruger ih nije podnijeo, ponovo je odlucio pobjeci od civilizacije i modernizacije, ali od toga se ne može pobjeci...

Druga prica u maxiu je brutalna. Imamo skupinu zanasenih mladica koji žele promjeniti svijet. Ali svijet se ne može promijeniti. Oni sanjaju otvorenih ociju, kao i Corto kojeg je spomenuo Djuro. Za sebe misle da su gerila koja može zapapriti Brazilskoj vladi. Nažalost, Madeireirosi koji su nezahvalno pobili te naivne idealiste dobiti ce medalju, jer oni su službeno smaknuli gerilu opasnu po trenutnu vlast. I tako te ubojice dobivaju medalje, ali uvijek postoje dvije strane medalje. Vecina vidi samo zlatni sjaj prednje strane, od cega je nemoguce vidjeti sjaj druge strane, koja stoji potiskana u srcu. Mister No je takoder idealista. On zna da je nekad onaj koji presuduje gori od onog kojem se presuduje. Nažalost, pravde nema, ili je možda ima? Ipak je ovo samo strip, to su samo likovi nacrtani na papiru koji nemaju veze s pravim svijetom. Ili imaju?

U vlaku sam završio u istom vagonu s profesorom-inzom. Poceo mi je pricati o Zagorovim recenzijama, Zagorovim fanovima i autorima, te o Zagoru opcenito. Nakon 10 minuta sam se bacio pod tracnice...
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7883 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 27/08/2009 : 03:18:21  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message
dugo sam razmišljao i odlucio da cu ipak uzeti ovaj maxi ali ne zbog mister noa vec zbog kolekcije ostalih maxi izdanja.
nisam ni martina m. mislio skupljati ali kad je maxi izašao nisam mu mogao odoliti.
ionako ce VC to izdati kao posebne stripove pa cu tako doci do pravog izgleda kolekcije.
kako je VC izdao i broj 300 a u ovo koji dan bi trebao dobiti i onaj pirat 200 falice mi samo onih 7 stripova koje lms preskocio i koje ce libelus za koju godinu da izda(mislim fali mi i još nešto lms izdanja ali se to da nabaviti).
samo što ce to libelus da radi kao dosad sa spajanjem više stripova u jedan ali kad dode vrijeme i to ce se kao i oni njihovi almanah izdanja vec nekako srediti.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 27/08/2009 : 13:24:34  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Pa da, no Mister No vec dugo vremena nije bio Nolittin, on je u rukama drugih scenarista postao sasvim netko drugaciji, cak je postajao i druga osoba tijekom mignaccovih pokušaja revolucionarizacije serijala, a Amazona poprište sve krvavijih i brutalnijih dogadaja... Neisplativost serijala? Priznajmo, serijal se istrošio, postao je eksploatacija jednih te istih starih tema...

Možda ovu promjenu možemo gledati i kao na samu metaforu zastarjelosti serijala ili jednostavno starosti Nollite/Mister Noa. Nollitin junak, pa i sam Nollita mora se suociti s neminovnom buducnošcu, starenjem, a i umjetnim procesima - kompjuterizacijom i industrijalizacijom. Siguran sam da je NOlitti bilo bolje kad je bio obican strip scenarista svoje literarne djece, a ne sad kad se mora baviti mrskim poslovanjem tvrtke.

KOliko god bila dramaticna promjena, svida mi se taj optimisticni, makar indirektan i suptilan, NOlittin ton. KOliko god je teško prihvatiti napredak, mislim da je on ipak neophodan, ako se želi preživjeti, to znaju i Nolitta i MIster NO.

I meni je dobar ovaj pocetak kraja...

Delboj, ne znam što si ti ocekivao?

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 27/08/2009 : 14:09:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message
Procitao prvu pricu, jako mi se svida.
Poslije cu na ostale.

.
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17592 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 27/08/2009 : 14:25:54  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message
quote:
Originally posted by DeeCay

Delboj, ne znam što si ti ocekivao?

Nešto drugaciju pricu, osnova kako se nešto promijenilo je dobra, ali ostalo mi se nije svidjelo.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 27/08/2009 : 15:15:28  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Koliko mogu razabrati prema sižeima na sbe, ova minisaga ce razrješiti neke ideje nagoviještene u ova tri broja - sukob s ganngsterom Abaxacijem, nevolje sa Steliom i nekim kultom, pronalaženje Krugera i borba protiv eksploatacije Amazone... Oke.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29699 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 27/08/2009 : 22:02:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Bravo Djuro. Inace, cijela saga je takva, melankolicna, lirska, spora, epizode su labavo medjusobno povezane i dosta se gubi na ritmu (nije ni cudo, jer je Nolitta to pisao u uzasno kratkom razdoblju), tako da na kraju sage rezultat nije savrsen, ali je vrlo dobar. Kad procitas zadnju pricu, ostane ti neki gorak osjecaj rastanka sa starim prijateljem, a to je i bila poanta te price. I drugi osjecaj koji prevladava je da je samo Bonelli kriv što je Mister No tako propao, jer zadnjih 10 godina je govorio kako je Mr. No potrošen junak koji nema više što za reci, a onda napiše kraj na 1600 stranica. Itekako ima što za reci, samo u rukama scenarista koji ga razumije i zna što bi s njim.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 27/08/2009 : 22:11:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message
quote:
Originally posted by Rock.Bob Rock

Procitao prvu pricu, jako mi se svida.
Poslije cu na ostale.

Dovršio.

Vrlo dobro.

Ajmo sad još jedan :)

.
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19493 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 28/08/2009 : 10:22:41  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message
slažem se sa svima, pogotovo Markosom, prebrzo je Nollita gurnuo pilota iz aviona bez padobrana...
bilo je tu još manevarskog prostora za pilotove epizode ali ako u 10 godina nije našo scenaristu
drugcije nije moglo ni završit...šteta...ovaj maxi odlican i ja bi skoro novog.

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 28/08/2009 : 18:46:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message
Odushevio me je ovaj maksi! Ovako pishe Nolita kada se bavi junakom koji ga zanima, kojim vlada i kojim, shto je najvazhnije, ima shta da kazhe. Odavno nisam chitao Boneli strip koji je, bez ozbiljnijeg narushavanja standardne Boneli forme, na ovaj nachin pun duha i interesantnosti.
Go to Top of Page

elfak nish
Advanced Member

Serbia
5707 Posts

Member since 23/02/2009

Posted - 28/08/2009 : 18:48:11  Show Profile Show Extended Profile  Send elfak nish a Private Message
Mrzi me listati predhodne strane,jel ima ovaj maxi sve naslovne unutra???????

Soundgarden - Halfway There
http://www.youtube.com/watch?v=LW4Zsd1mhPI
Go to Top of Page

kandraks
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3924 Posts

Member since 16/03/2009

Posted - 28/08/2009 : 18:57:17  Show Profile Show Extended Profile  Send kandraks a Private Message
Cini mi se da nema,koliko sam uspio shvatiti sve tri naslovnice nalaze se na zadnjoj korici,doduse umanjene!!!Ko zna,mozda ipak grijesim...

Dagda, Gospodaru Noci, obasjaj svoga slugu jer on ce zlatnim srpom Druida ubrati Svetu Imelu koja otvara Vrata Nadnaravnog Svijeta...Vrata koja vode do Bogova!!!

Edited by - kandraks on 28/08/2009 18:58:08
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7883 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 28/08/2009 : 18:59:44  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message
quote:
Originally posted by kandraks

Cini mi se da nema,koliko sam uspio shvatiti sve tri naslovnice nalaze se na zadnjoj korici,doduse umanjene!!!Ko zna,mozda ipak grijesim...

ne griješiš....
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19493 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 28/08/2009 : 19:04:37  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message
to sa naslovnicama je možda i jedina zamjerka na taj maxi sa moje strane, da su stavili bar crnobijele na odgovarajuca mjesta, ali i ovako po meni(pristrano)KIOSK IZDANJE LJETA!

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

elfak nish
Advanced Member

Serbia
5707 Posts

Member since 23/02/2009

Posted - 28/08/2009 : 19:15:34  Show Profile Show Extended Profile  Send elfak nish a Private Message
planirao sam ga kupiti,ali ovo sa naslovnicama je stvarno promasaj
bolje cu sacekati da izadje od VC bar ce imati sve naslovne

Soundgarden - Halfway There
http://www.youtube.com/watch?v=LW4Zsd1mhPI
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10924 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 28/08/2009 : 19:43:41  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message
Strip ispunio ocekivanje. Kiosk izdanje godine za sada. Fala
Go to Top of Page

goksi
Senior Member

Serbia
1963 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 28/08/2009 : 19:57:49  Show Profile Show Extended Profile  Send goksi a Private Message
Zna li neko kako je ova saga prošla u Italiji u smislu prodaje? Jel išlo bolje nego pre ovog Nolitinog završetka Džerija?
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29699 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 28/08/2009 : 21:15:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Prodaja je porasla kad se Nolitta vratio, naravno.

Trouble will find me
Go to Top of Page

cronos six
Advanced Member

Serbia
7970 Posts

Member since 09/09/2008

Posted - 28/08/2009 : 22:19:01  Show Profile Show Extended Profile  Send cronos six a Private Message
quote:
Originally posted by Markos

eto cistog dokaza ,ko nam smaza pilota.
Go to Top of Page

goksi
Senior Member

Serbia
1963 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 29/08/2009 : 09:54:33  Show Profile Show Extended Profile  Send goksi a Private Message
quote:
Originally posted by Markos

Hvala. A mogli su ga baš i ranije aktivirati. Makar nekoliko prica. Pretpostavljam da su to samo moje puste želje al' jbg žao mi pilota.
Go to Top of Page

draskomisterno
Senior Member

Serbia
1003 Posts

Member since 28/03/2004

Posted - 29/08/2009 : 10:58:44  Show Profile Show Extended Profile  Send draskomisterno a Private Message
steta sto se u Boneliju ne odluce da Nolita uradi jednu pricu u velicini Maksija jednom godisnje i da Diso crta...dok su MLADI

drale
Go to Top of Page

dnevni boravak
Senior Member

Croatia
1033 Posts

Member since 26/07/2008

Posted - 30/08/2009 : 14:27:39  Show Profile Show Extended Profile  Send dnevni boravak a Private Message
Kupio sam maxi samo zbog starog carobnjaka Nollite i nisam pogriješio. Odavno nisam vidio ovakav strip za koji se može rec "dogodilo se u stvarnosti". U nekim stranicama dobijam osjecaj kao da ne citam strip nego biografiju u slikama ili slicno.

I'm working on a dream Though sometimes it feels so far away
I'm working on a dream And I know it will be mine someday......
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.37 seconds. Snitz Forums 2000