Author |
Topic |
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 10/01/2010 : 11:33:45
|
Primjetio sam da su mi se u dosta stripova nagrispali(postali valoviti?) listovi. Vecinom je rijec o fibrinim albuimima na onom debelom papiru. Pretpostavljam da ima veze s vlagom. Jel ima neko nekakav savjet kako da mi se to vise ne dogadja, kao i kako vratiti postojece na staro.
p.s.
Necu drzati stripove u vrecicama.
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29375 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 10/01/2010 : 11:36:08
|
Ne brini, papir reagira na uvjete u prostoru u kojem se nalazi. Kad se smanji vlaznost u zraku, on ce se sam od sebe ispraviti. To je sezonski proces:) (pod uvjetom da nije dosao iz tiskare vec valovit, to je onda drugi problem) |
Trouble will find me |
|
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 10/01/2010 : 11:42:51
|
U biti danas su manje nagrispani nego prekjucer. Ocito je manje vlage u zraku.
Neki dan sam izvadio svagdanju borbu da cu citati i bila je toliko izvitoperena, pa mi nije bilo jasno o cemu se radi, jer se sjecam da sam je dobro pregledao kad sam kupovao.
Uglavnom, sad imam dobar mjerac vlage u zraku. :) |
|
|
bihac-una
Average Member
Germany
979 Posts
Member since 13/07/2008 |
Posted - 10/01/2010 : 11:53:39
|
Isti problem imam,potpuno isti,samo sto se kod mene radi o stripovima LMS i ZS.Kupim odlicno ocuvane stripove i dobijem ih takve,lagerujem u original zastitne kesice(bez da ih zatvaram,znaci kesica je otvorena gore,savjet Njemackog stripofila u strip knjizari),i ostavim u policu.Nakon nekog vremena slucajno uzmem strip u ruke,kad ono cuda,strip sav valovit,sok za mene E sad me interesuje bas ista stvar,zasto je to tako i imali lijeka.Sto Marko kaze,vraca se,kod mene ne pije vode.Znaci,kad se uvije ,ostaje takav i mogu ga baciti samo, jer takve nemogu ocima vidjeti |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 10/01/2010 : 12:45:47
|
Jesi razmišlja o doktoru? |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 10/01/2010 : 13:48:59
|
quote: Originally posted by Mord
Primjetio sam da su mi se u dosta stripova nagrispali(postali valoviti?) listovi. Vecinom je rijec o fibrinim albuimima na onom debelom papiru. Pretpostavljam da ima veze s vlagom. Jel ima neko nekakav savjet kako da mi se to vise ne dogadja, kao i kako vratiti postojece na staro. p.s. Necu drzati stripove u vrecicama.
Nemoj uzeti zdravo za gotovo da je u pitanju višak vlage. Meni zimi uvijek ruke ispucaju što sugerira na manjak vlage. Takoder sam jedne godine primjetio da su mi stripovi (Ludens uglavnom) koje držim u hodniku (gdje se grije), dobili neku krutost, te su se savili u obliku slova U. Ja sam nakacio posude za isparavanje na svaki radijator gdje ima stripova i sada je sve u redu. Dakle, kod mene je bio manjak vlage u pitanju... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
|
|
giant
Average Member
Slovenia
891 Posts
Member since 22/10/2006 |
Posted - 10/01/2010 : 15:03:14
|
Pozdrav..... Elvise....evo, najbolje ti je, ako imaš stalno jednake uvjete u onome prostoru, u kojem su ti stripovi! Dakle, posto vlage ti kroz godinu u vazduhu stalno variira - ali taj višak/manjko mora se oduzeti/nadoknaditi....Najbolje rešenje ti je klimatizirana soba sa stripovima, ako imaš tu mogucnost! Inace je naboranje stripova usled previsokog postotka vlage u zraku obican pojav, kod stripova LMS/ZS i toliko bolje zapažen, jer su izradeni iz recikliranog papira, koji po mojih informacija upija veci posto vlage/vode nego obica papir (onaj pisarniški bjele boje...)... I da, isto i ja ovde sugeriram, da se stripove ne drže u hermetickoj zatvorenim vrecicama za stripove, jer ako se u procesu pakovanja uz strip "upakira" i manji posto vlage, onda imamo problem, jer se ta višak vlage NE MORA nikud odvesti..... |
Invincible shield |
|
|
bihac-una
Average Member
Germany
979 Posts
Member since 13/07/2008 |
Posted - 10/01/2010 : 16:03:27
|
Moje je misljenje da nije potrebna klima vec je bolje povaditi stripove iz kesica i ostaviti jednostavno na suho mjesto.Ova plasticna vrecica stvara neku vrstu kondenzacije u prostoru kad se mijenja temperatura sobna(toplo/hladno) itd..., i tu nastaje problem i vlaga uzima svoj danakAli opet,s druge strane,kako lageriti stripove ako nisu u kesicama.Los papir,njezni a skupi,lako se usi naprave, i tako tih manjih ostecenja koliko zelis moze brzo da se napravi.Ipak je najbolje sve prodati i poceti sa HC koji su puno cvrsci i bolji.Ali,to je opet sve ispocetka,ohhh,nesmijem ni misliti koliko posla,zivaca,vremena i para. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47165 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 10/01/2010 : 16:13:32
|
suho i tamno misto bez vanjskih utjecaja. temperatura od 7-19 C |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
J.C.Debs
New Member
Croatia
212 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 10/01/2010 : 23:08:36
|
Vrecice ne smiju biti od pvc-a nego od polypropylena,u vrecicu ide kartoncic koji ne sadrži kiselinu,on sprecava savijanje,pakiraš na sobnoj temperaturi i zatvaraš obicnim selotejpom.Postoje i posebne kutije u koje stane oko 100 kom standardne zs,lms,sd,lu,vc velicine.One su od dvostrukog kartona te se mogu slagati do pet u visinu.Ja tako cuvam stripove i nemam nikakvih problema.Cijela stvar se zove Comic defense system,nekad se to nalazilo na www.diamondcomics.com |
|
|
Porter
Advanced Member
Sweden
5874 Posts
Member since 01/08/2002 |
|
seinfeld
Advanced Member
16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 11/01/2010 : 16:13:20
|
Da li si gledao ispod kreveta? Mozda je trenutno u tvojoj sobi :-))! |
"I'm not saying I'm Batman. I'm just saying nobody has ever seen me and Batman in a room together." |
|
|
drogsy
stripovi.com suradnik
Croatia
4741 Posts
Member since 27/12/2009 |
Posted - 11/01/2010 : 16:16:45
|
Možda je fakat neki vrag sa zrakom , kad sam kupio neke libellus strip -knjige ovog ljeta , sve je bilo uredu , a sad kad sam na njih u prosincu bacio pogled stranice su se zavalovile u jednu val |
Go kneel and weep
|
|
|
Obelix
Average Member
Serbia
537 Posts
Member since 06/04/2009 |
Posted - 11/01/2010 : 16:24:59
|
Meni se to sa talasastim stranama desava samo kada pakujem albume i stripove uspravno. Tako lepse izgledaju u policama, kao biblioteka, ali ocigledno nije bas dobro za stripove. Kada ih pakujem jedan na drugi, nema tog problema sa stranama. |
Teorije nam pomazu da podnesemo nepoznavanje cinjenica |
|
|
|
Topic |
|