forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Traže Se Strucnjaci Raznih Profila
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Author Previous Topic Topic Next Topic  

crom
Starting Member

9 Posts

Member since 15/05/2010

Posted - 15/05/2010 : 14:07:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit crom's Homepage  Send crom a Private Message
Sustav Alternativne Valute Crom: Oglas - Tražimo Strucnjake Razlicitih Profila

Zašto novac možemo samo koristiti, a ne i posjedovati?
Usprkos tome što je novac osnova o kojoj ovisi radanje, razvoj i opstanak svih društvenih aktivnosti, ne postoji niti jedna toliko nejasna i nedodirljiva institucija kao što je ona monetarna. Pitanja tko stvara novac, na osnovu cega stvara novac, što je javni dug i tko je kreditor tog duga su i danas uvijek zanemarena tabu tema.

Udruga Crom Alternativna Razmjena je udruga osnovana s ciljem da zainteresiranima omoguci razmjenu intelektualnih, materijalnih i drugih dobara izvan zatvorenog okvira privatiziranog globalnog financijskog sustava u kojem cirkuliraju konvencionalne valute bez ikakve materijalne podloge, sve do jedne stvorene kao dug prema bankama kojeg je i teoretski nemoguce vratiti jer se u opticaj izdaje samo glavnica, a ne i kamate što uzrokuje mogucnost isplate starih dugova jedino novim zaduženjima.

Razvoj nauke i tehnike nam je otvorio mogucnost realizacije najveceg sna cijelog covjecanastva, danas smo u stanju ispuniti potrebe svih ljudi svijeta, a najveci i najteži dio tog posla prepustiti strojevima i robotima koje smo upravo zbog toga i proizveli, da proizvode umjesto nas, no medutim, umjesto toga smo zapeli u globalnu financijsku krizu katastrofalnog potencijala bez presedana, ciji su uzroci sustavne naravi.

Za povijesni korak ljudske civilizacije nam nedostaje novca iako ga na svijetu nikad nije bilo u vecim kolicinama. Vlasništvo nad novcanim sustavom je za postizanje bilo kakve vrste trajnog prosperiteta od kljucne važnosti za bilo koju društvenu zajednicu jer novcani sustav utjece na naš svakodnevni život više nego izvršne, pravosudne i zakonodavne odluke zajedno, temeljan izvor moci leži u stvaranju novca a ne zakona.

S obzirom da su danas sve naše nevolje izravno povezane s monetarnim sustavom, alternativnom valutom možemo rješiti cijeli niz razlicitih problema s kojima se suocavamo, izgraditi mostove izmedu pojedinaca, poduzeca, zajednica, gradova, država i njihovih neispunjenih potreba i objektiva.
Želimo stvoriti zajednicu u kojoj ce ljudi umjesto medusobnog natjecanja i konkurencije poceti suradivati i raditi jedni za druge, za dobrobit sviju.
Mi smo danas vec poceli raditi za bolje sutra u nastojanju da promijenimo ono što nikad nije dobro funkcioniralo, što je pokvarilo, porobilo i eksploatiralo milijarde ljudi, što i danas devastira vecinu ljudskih bica.

"Most mora prvo nositi vlastitu težinu, a tek onda i dodatni teret, u istom smislu i radnik ne može placati poreze i namete ako prije toga prvo sebi nije osigurao egzistenciju".

Ova udruga je u svom djelovanju pokrenula eksperimentalni monetarni sustav unutar kojeg cirkulira alternativna valuta na osnovu koje su spomenute razmjene omogucene, izmedu ostalog i s namjerom rasporedivanja potrebnog uloženog rada za opstanak i razvoj neke zajednice, te uživanja u njegovim plodovima na što više njenih pripadnika kako bi se decentraliziralo bogatstvo i ujedno skratilo radno vrijeme.

No konkretna provedba ovih razmjena traži omasovljenje kako bi zaživila na osmišljeni nacin.

Sukladno tome objavljujemo

OGLAS/POZIV

Pozivaju se zainteresirani poznavaoci oblasti ekonomije, prava, marketinga, informatike i racunarstva, poljoprivrede, sociologije i ostalih društvenih znanosti, gradani i firme, da svojim aktivnim clanstvom u Udruzi i svojim idejama i/ili sadržajima obogate i oplemene osnovnu ideju alternativne razmjene sve do njene konkretizacije u realizaciji, kako bi postojece i nove vrijednosti kolicina stvarno uloženog fizickog, duhovnog, intelektualnog i minulog rada bile izbalansirane kroz ekonometrijski simbol Crom kao univerzalno sredstvo takve razmjene.

Kako je Udruga utemeljena na ideji o samoodrživosti, otvoreni smo i za pokretanje svih vidova projekata kojima bi se omogucila samoodrživost organizacije i na polju aktualnih nacionalnih službenih valuta.

Zainteresirani se mogu javiti e-mailom s osnovnim osobnim podacima o sebi i o struci kojom se bave.

Udruga Crom Alternativna Razmjena, 11 Svibanj 2010
Web stranica: http://cromland.cromalternativemoney.org
Kontakt: association@cromalternativemoney.org

Edited by - crom on 15/05/2010 14:09:20

sawitch
Advanced Member

Serbia
40274 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 15/05/2010 : 14:11:06  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message
Vi ste veci ludaci od nas... Mi zivimo u nerealnom svetu ali vi ste nas zajebali...

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

okudzava
Average Member

500 Posts

Member since 03/06/2009

Posted - 15/05/2010 : 14:49:30  Show Profile Show Extended Profile  Send okudzava a Private Message
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 15/05/2010 : 15:13:00  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message
Ako na ovom mjestu imam i malo kredibiliteta , onda ga ulazem sada .
Ne banajte ga ..smatram da ima puno za reci .
Tko misli rugacije ..neka se strpi.

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

Panon
Senior Member

2656 Posts

Member since 16/08/2007

Posted - 15/05/2010 : 15:44:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Panon a Private Message
Treba ukinuti novac i sve se treba bazirati na razmjeni ili trampi kada kapitalizam u bliskoj buducnosti više ne bude mogao opstati
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47141 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 15/05/2010 : 15:52:27  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
šta je ovo? najnovija utopija?

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 15/05/2010 : 15:52:57  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message
quote:
Originally posted by Panon

Treba ukinuti novac i sve se treba bazirati na razmjeni ili trampi kada kapitalizam u bliskoj buducnosti više ne bude mogao opstati

Ne prijatelju nije stvar u regresiji i nekom novom zombi socijalizmu..stvar je u tome da se pocme razmisljati svojom glavom i koristiti svoje ideje , bez straha od posljedica.
Zasto biti rob i po koju cijenu ??????????

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47141 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 15/05/2010 : 15:53:36  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6221 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 15/05/2010 : 15:58:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message
Zanimljivo kako ovakva 'inicijativa' ispliva kada je Euro u opadanju...
Još je zanimljivo da sam danas procitao tekst upravo o nacinu valorizacije rada i intelektualnih kapaciteta...
Je li neko gledao šta se desilo na Farmi?
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 15/05/2010 : 16:05:13  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message
quote:
Originally posted by Emir Pasanovic

Zanimljivo kako ovakva 'inicijativa' ispliva kada je Euro u opadanju...
Još je zanimljivo da sam danas procitao tekst upravo o nacinu valorizacije rada i intelektualnih kapaciteta...
Je li neko gledao šta se desilo na Farmi?

Euro i EU su ionako plasticne tvorevine , i naravno da ih mozemo usporediti sa farmom..mozda najbolje onom pod nazivom svinjac

Go to Top of Page

Quebrasco
Stripovi.com suradnik

Croatia
2207 Posts

Member since 26/03/2008

Posted - 15/05/2010 : 23:33:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Quebrasco a Private Message
Uvijek sam za ovakve ideje, nesto slicno promovira i Zeitgeist Movement…
Medjutim, da bi nesto ovakvo zazivjelo potrebna je kriticna masa ljudi spremnih na promjene.
Do tada ce nazalost i dalje biti na snazi ona stara od Midnight Oil
„...rich get richer, poor get the picture“.

Nadam se da ce sve vise ovakvih inicijativa dati doprinos brzem osvijestenju.

Takav je skot bio Alan
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6221 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 15/05/2010 : 23:42:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message
quote:
Originally posted by Quebrasco

Nadam se da ce sve vise ovakvih inicijativa dati doprinos brzem osvijestenju.

Meni nije jasno - osviještenju cega? Od cega? Od toga da neke stvari i neki ljudi vrijede više od drugih stvari i drugih ljudi? Ne budite smiješni, cak i najmanje životinje znaju ko je voda copora/krda i ko ce biti najbolja majka sljedecoj generaciji. Koliko god sofisticirani postanemo, to ce ostati jedna i nepromjenjena istina - neko ima manje, neko ima više kvaliteta, a krv nije voda. Jedino što možemo je boriti se protiv zle krvi.
Go to Top of Page

Quebrasco
Stripovi.com suradnik

Croatia
2207 Posts

Member since 26/03/2008

Posted - 16/05/2010 : 00:13:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Quebrasco a Private Message
Ne bih da idem previse u detalje, pretjerano „agitiranje“ uvijek ima kontra ucinak…
Danas barem ima dosta alternativnih izvora informacija ne mrezi pa sva'ko kog zanima moze istrazivati.
Dosta detalja o monetarnoj „zabludi“ je vec dano u uvodnom postu.

Takav je skot bio Alan
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6221 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 16/05/2010 : 00:21:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message
Hahaha, a na to misliš. A ja sam mislio na ovu budalaštinu:
quote:

S obzirom da su danas sve naše nevolje izravno povezane s monetarnim sustavom, alternativnom valutom možemo rješiti cijeli niz razlicitih problema s kojima se suocavamo, izgraditi mostove izmedu pojedinaca, poduzeca, zajednica, gradova, država i njihovih neispunjenih potreba i objektiva.
Želimo stvoriti zajednicu u kojoj ce ljudi umjesto medusobnog natjecanja i konkurencije poceti suradivati i raditi jedni za druge, za dobrobit sviju.

Hahaha, ovaj zadnji bold je posebno smiješan. Prvo kaže, možemo sve prepustiti robotima, pa onda kaže, možemo raditi jedni za druge za dobrobit sviju u nekoj imaginarnoj zajednici.
Na žalost, ojadeni i zaduženi ljudi ce pokušati svako ispiranje mozga i kradu para iz nade da ce im biti bolje. Potrudite se da to ne budete vi.
Go to Top of Page

kucni duh
Advanced Member

Croatia
3943 Posts

Member since 21/03/2007

Posted - 16/05/2010 : 11:19:43  Show Profile Show Extended Profile  Send kucni duh a Private Message
quote:

što se tice mene može, ja ionako samo peglam kartice!!!!!!!!!!!!!!

oooooooo pa ja sam vec odavno pripadnik ovog pokreta a nisam to ni znala
Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 16/05/2010 : 11:39:51  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
quote:
Originally posted by mr murdoc

quote:

Ne prijatelju nije stvar u regresiji i nekom novom zombi socijalizmu..stvar je u tome da se pocme razmisljati svojom glavom i koristiti svoje ideje , bez straha od posljedica.

Pa ja prodajem ljudima pricu da treba ukinuti megakompanije i uvesti manufakture, pa mi se smiju. Svašta.

itsyourworldyoucanchangeit
Go to Top of Page

Panon
Senior Member

2656 Posts

Member since 16/08/2007

Posted - 16/05/2010 : 12:20:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Panon a Private Message
quote:
Originally posted by alen

quote:
Originally posted by mr murdoc

quote:

Pa ja prodajem ljudima pricu da treba ukinuti megakompanije i uvesti manufakture, pa mi se smiju. Svašta.

Smiju ti se zato što su ih masmediji i korporacije izrabljivackog kapitalizma uvjerile da su one buducnost i ''prirodan put u buducnost'', a da svaki drugi oblik ekonomskog organiziranja znaci proprast i neprofitabilnost - ali propast ne, neprofitabilnost da - ovo današnje potrošacko društvo forsira proizvodnju proizvoda koji nam uopce ne trebaju ali nas komercijalna propaganda uvjerava da su nam potrebni.
S obzirom da je na svijetu sve više stanovništva, kapitalizam se pokazuje sve neisplativijim zbog tehnologizacije, odnosno covjek je sve manje potreban u proizvodnom procesu a zamjenjuje ga robot ili racunalo. S obzirom da je rast stanovništva u Trecem svijetu najveci, to vodi ka ropskom izrabljivanju ili bijedno placenom radu za jedva dostatno preživljavanje. Mogao bih ja napisati cijeli traktat koji vodi u daljnje rasprave, ali ovo sam ukratko sažeo i uglavnom slažem se s tobom Alene da su manufakture, odnosno neprofitabilnne proizvodne ustanove, potrebne želimo li sprijeciti daljnji rast nezaposlenosti i milijardu gladnih u svijetu.
Ovo možda još nije tako radikalno izraženo kod nas, ali nece proci dugo vremena kada ce ovaj virus zahvatiti i nas, samo da tada ne bude prekasno.

Edited by - Panon on 16/05/2010 12:21:11
Go to Top of Page

SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts

Member since 21/07/2003

Posted - 16/05/2010 : 18:00:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit SnotMan's Homepage  Send SnotMan a Private Message
Ma euro neche josh dugo,vidi sve kraljevine,svaka je zadrzhala svoju valutu.

Nil sciri quisquis putet,id qudque nescit an sciri possit,quo se nil scire fatetur.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47141 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 16/05/2010 : 22:39:52  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:
Originally posted by SnotMan

Ma euro neche josh dugo,vidi sve kraljevine,svaka je zadrzhala svoju valutu.

jedina globalna konkurencija dolaru je pod žestokin pritiskon

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47141 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 16/05/2010 : 22:44:05  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
manufakture? ma dakako najbolje je vratit feudalizam

Go to Top of Page

Panon
Senior Member

2656 Posts

Member since 16/08/2007

Posted - 18/05/2010 : 20:41:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Panon a Private Message
Manufakture, nego što. Cim se sredinom 19. stoljeca napustila proizvodnja u manufakturama i uvelo izrabljivanje do krvi u velikim tvornicama automatski je još tad stvorena niža klasa koja i dan danas u nešto izmijenjenim uvjetima služi krupnom kapitalu, korporacijama, itd.
Lako je to ignorirati ili se smijati, jer na ovim prostorima kroz tako radikalno izrabljivacku industrijalizaciju nismo prošli, pa nemamo traume vezane uz to.
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6221 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 18/05/2010 : 21:36:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message
quote:

Lako je to ignorirati ili se smijati, jer na ovim prostorima kroz tako radikalno izrabljivacku industrijalizaciju nismo prošli, pa nemamo traume vezane uz to.

Ne, ali smo zato u p..ku strininu potkovani svakim mogucim ideologiziranjem polupismenih radnickih masa i kako treba njima prepustiti vlast, da svaka kuca ima i radi onoliko koliko joj treba. Jedino što idioti koji to propagiraju zaboravljaju je da je i u manufakturama gazda izrabljivao šegrte (uglavnom rodenu djecu, treba samo procitati j..enog šegrta Hlapica za adekvatne primjere) za svoju zaradu, i da u Indiji i Kini i dan danas postoje 'manufakture' gdje kupuju djecu cim su u stanju da drže konac u rukama, da do smrti proizvode cilime i lijepe indijske korpe kojim naše žene ukrašavaju kuce.
Šta znaci 'uvesti manufakture', da je bolje da se privatno izrabljuju mali ljudi, dokle god je van ociju javnosti? Give me a fucking break.
Nije nikad bilo bolje nego danas, ljudi, samo je bilo manje obrazovanog svijeta koji nije znao bolje. I ljudi su sporije ubijali jedni druge. Uvijek ce covjek izrabljivati covjeka, ako ne svoj svog, onda nekog tudeg kojeg si može priuštiti.
Prestanite se zavaravati, i radite i ucite da vama licno bude bolje.
Go to Top of Page

bagi
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3840 Posts

Member since 29/12/2002

Posted - 18/05/2010 : 21:51:28  Show Profile Show Extended Profile  Send bagi a Yahoo! Message  Send bagi a Private Message
quote:
Originally posted by Emir Pasanovic

quote:

Ne, ali smo zato u p..ku strininu potkovani svakim mogucim ideologiziranjem polupismenih radnickih masa i kako treba njima prepustiti vlast, da svaka kuca ima i radi onoliko koliko joj treba. Jedino što idioti koji to propagiraju zaboravljaju je da je i u manufakturama gazda izrabljivao šegrte (uglavnom rodenu djecu, treba samo procitati j..enog šegrta Hlapica za adekvatne primjere) za svoju zaradu, i da u Indiji i Kini i dan danas postoje 'manufakture' gdje kupuju djecu cim su u stanju da drže konac u rukama, da do smrti proizvode cilime i lijepe indijske korpe kojim naše žene ukrašavaju kuce.
Šta znaci 'uvesti manufakture', da je bolje da se privatno izrabljuju mali ljudi, dokle god je van ociju javnosti? Give me a fucking break.
Nije nikad bilo bolje nego danas, ljudi, samo je bilo manje obrazovanog svijeta koji nije znao bolje. I ljudi su sporije ubijali jedni druge. Uvijek ce covjek izrabljivati covjeka, ako ne svoj svog, onda nekog tudeg kojeg si može priuštiti.
Prestanite se zavaravati, i radite i ucite da vama licno bude bolje.

Dobro receno,tj napisano...

Wtf?
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47141 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 18/05/2010 : 23:22:41  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

Manufakture, nego što. Cim se sredinom 19. stoljeca napustila proizvodnja u manufakturama i uvelo izrabljivanje do krvi u velikim tvornicama automatski je još tad stvorena niža klasa koja i dan danas u nešto izmijenjenim uvjetima služi krupnom kapitalu, korporacijama, itd.

a šta ti misliš iz cega su izrasle velike korporacije ?
stvorile se ukazon?
ko je bija uspješniji i recimo moga ponudit jeftiniju robu?
manufakturist s 10 ili s 3 zaposlena?
onaj šta je placa radni sat 3 penija ili onaj šta ga je placa 5?
onaj šta je otkupljiva recimo vunu od malih proizvodaca sa stadima do 10 ovaca ili onaj šta je kupova od velikih vlasnika od 100+ ?
ko je moga proizvset jeftiniju sirovinu?
itd,itd,itd

Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2535 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 19/05/2010 : 23:25:14  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message
Kako god te manufakture simpaticno zvucale, to je pomak u tehnologiji 200 godina unazad. Mislim, šta možeš u manufakturama napravit - neki jednostavan stroj od pet zubcanika, strojit kožu, tkati platno... Neku slicnu bedastocu su probali i kinezi tamo pedesetih ("veliki skok naprijed") kad su u svakom dvorištu postavili visoku pec, pa proizvodili ogromne kolicine željeza. Evo recimo da ostanem samo u svojoj struci - kemije se ne možeš ici bez procesne tehnologije - direktna posljedica je pad kvalitete života i kraca životna dob - nema lijekova, nema polimernih materiala, nema konzervansa i sredstva za dezinfekciju, nema aluminija, nema izolacijskih materiala, nema frižidera...

Stara Huta za 36 minuta

Edited by - GGG on 20/05/2010 08:01:41
Go to Top of Page

SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts

Member since 21/07/2003

Posted - 20/05/2010 : 15:50:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit SnotMan's Homepage  Send SnotMan a Private Message
ovako ima previshe svega a nemash kome prodati,druga krajnost...

Nil sciri quisquis putet,id qudque nescit an sciri possit,quo se nil scire fatetur.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000