Author |
Topic |
jaki
Advanced Member
Croatia
26814 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26814 Posts
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26814 Posts
|
Sekta
Average Member
Bosnia and Herzegovina
768 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 31/07/2010 : 08:23:10
|
Zanimljiv tekst. Još kad bih znao Italijanski. Samo sam razumio brojeve. Izgleda da su samo Teks i Dilan sigurni. |
???? ????? ???? 100, ??? ?? ?? ?????? ??? |
|
|
kasper
Advanced Member
10878 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 31/07/2010 : 09:19:00
|
Sto bi Inferno onomad rekao, Bonelli je vec uveliko postao socijalna ustanova. I to raznoraznim mediokritetima, govnima kojima mesto nije u svetu stripa. Posledice su ocekivane. Sergio Bonelli je prvo napravio kucu Bonelli, a onda ju je unistio |
Edited by - kasper on 31/07/2010 09:30:42 |
|
|
Svarog
Junior Member
444 Posts
Member since 03/06/2010 |
|
marcho
New Member
Croatia
262 Posts
Member since 23/04/2008 |
|
giant
Average Member
Slovenia
888 Posts
Member since 22/10/2006 |
Posted - 31/07/2010 : 10:14:03
|
quote: Originally posted by kasper
Sto bi Inferno onomad rekao, Bonelli je vec uveliko postao socijalna ustanova. I to raznoraznim mediokritetima, govnima kojima mesto nije u svetu stripa. Posledice su ocekivane. Sergio Bonelli je prvo napravio kucu Bonelli, a onda ju je unistio
Hm, poštujem tvoje mišljenje, iako mislim da je napisan previše sarkasticno. Nisam ovde po znanju o stripovima bog zna što, ali mislim, da dok ima Bonellija ima još strip kulture kod nas (moje skromno mišljenje)....bar se nešto izdaje, bilo to kvalitet ili ne....pa i nije sve tako loše-pronade se i koja dobra epizoda, zar ne? Inace u polemiku i sudenju o govnima, kojima nije mesto u stripu(zamolio za koji konkretan argument) ne bih ulazio, jer su mi kompetencije na nuli..... I da, ako je Bonelli tako loš, onda neka mi netko kaže, stripovi koje kuce se (još uvijek) u vecini citaju na prostorima ex-Yu?? Bez uvrede i pozdrav g |
Invincible shield |
|
|
kasper
Advanced Member
10878 Posts
Posted - 31/07/2010 : 10:36:19
|
@giant Imas moje postove ovde, mrzi me da se ponavljam. Evo ga jedan mali primercic samo: Povratak mutanta, stvarno me je bila sramota sto citam stripove na kraju istoga. Mojoj deci ja to ne bih dao u ruke, eto. O dobrim epizodama, pa naravno da ima, tu i tamo. Evo ova Gea i Caravan deluju pristojno. Al generalni utisak je moj predhodni post.
E sada protivnapad, Ex Yu (generalnije receno, juznjacki) mentalitet je dosta pomirljiv (u nekim apektima zivota), tipa samo nek tece koga briga za posledice. Il nakrivicu kapu rodila mi sljiva . Zasto li to tako ne znam, al ne mozes da pravdas cinjenicom da 'pa to ljudi vole, neka ih'. Mislim mozes, al onda imas jednog Nicija, jednog Rujua, jednog Minjaca. I kasnije se cesete kada nesto pukne, optuzujuci za to'savremeno doba'.
To sto ce se MV ugasiti to je realno. I to sto se MM lagano gasi i to je realno. Ako strada i Zagi, pa i to je realno, kako je krenulo. |
Edited by - kasper on 31/07/2010 11:03:28 |
|
|
The Hammer of Hell
Average Member
Croatia
945 Posts
Member since 10/12/2006 |
Posted - 31/07/2010 : 10:45:10
|
Mali reality-check:
Crtac crta ako je brz 20-ak stranica mjesecno, šta znaci ugrubo da može maksimalno napraviti 2 epizode nekog stripa godišnje. Crtac treba i jesti i preživjeti to vrijeme, vjerojatno i njegova obitelj, znaci za te 2 epizode, treba 12 solidnih talijanskih ili španjolskih placa. Tu su i scenarist i urednik i cistac u redakciji i distributeri, i tako dalje. Ajmo lupnit taj trošak negdje 30-40.000 eura iako je vjerojatno i veci. Ako komad košta 2.7-3.5 eura na kiosku, koliki tiraž u Italiji treba biti (plus 500 komada u ex-Yu) da to izdanje ne gubi lovu i iz tog razloga se ugasi?
|
www.stripgen.com |
|
|
kasper
Advanced Member
10878 Posts
|
cronos six
Advanced Member
Serbia
7916 Posts
Member since 09/09/2008 |
|
kasper
Advanced Member
10878 Posts
Posted - 31/07/2010 : 10:47:51
|
quote: Originally posted by cronos six
quote: Originally posted by jaki
Izgleda da je Martiju odzvonilo a i Zagi je blizu
znao sam.
Istovremeno komemoracija u Beogradu i Zagrebu . |
Edited by - kasper on 31/07/2010 10:57:50 |
|
|
pravedni
Advanced Member
Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
Posted - 31/07/2010 : 12:50:28
|
quote: Originally posted by kasper
quote: Originally posted by cronos six
quote: Originally posted by jaki
Izgleda da je Martiju odzvonilo a i Zagi je blizu
znao sam.
Istovremeno komemoracija u Beogradu i Zagrebu .
Zloguke pticurine,to se nece skoro desiti..."Duh sa sekirom" živi vecno!!! |
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17009 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 31/07/2010 : 12:56:41
|
Auu, trcim i dalje kupovati debilne maxije i specijalce po 30 i 50 kuna samo zato da spasim Zagora. Cinjenica je da je Zagor odavno dao svoje najbolje price, ali ne bi volio da se ugasi, nade se i u novije doba dosta toga dobroga, ali opci dojam je ipak loš. Ponekad i ubitacno loš. |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
Posted - 31/07/2010 : 13:28:18
|
quote: Originally posted by Sekta
Zanimljiv tekst. Još kad bih znao Italijanski. Samo sam razumio brojeve. Izgleda da su samo Teks i Dilan sigurni.
Tacno. Ako Tex i Dylan jos uvijek ovoliko prodavaju, onda ce biti ok, makar za sledecih 5 ili 10 godina, a mozda i vise. Zagora bi mogo dogurat do broja 600, i onda ugasti za nekom fenomenalnom epizodom, a mozda i ranije, sa brojem 550 :( |
http://www.acestroke.blogspot.com |
|
|
1Euro
Advanced Member
12484 Posts
Member since 17/07/2008 |
|
dnevni boravak
Senior Member
Croatia
1033 Posts
Member since 26/07/2008 |
Posted - 31/07/2010 : 14:10:39
|
Normalno da je Boneliju odzvonilo, naznam kada sam vidia dite-mladica-covika da npr. na plaži cita strip a necujem od prijatelja da ih skoro iko cita (jedan ili dva). |
I'm working on a dream Though sometimes it feels so far away I'm working on a dream And I know it will be mine someday...... |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
Posted - 31/07/2010 : 14:27:22
|
quote: Originally posted by dnevni boravak
Normalno da je Boneliju odzvonilo, naznam kada sam vidia dite-mladica-covika da npr. na plaži cita strip a necujem od prijatelja da ih skoro iko cita (jedan ili dva).
Moderna tehnologija polako ubija ne samo stripove, nego i knjige. Klinci 21-og stoljeca imaju kompjutere, video igre i DVD - ne trebaju njima stripovi. I ja sam jedini u mojoj porodici koji cita uopce ista - brat mi nije uzeo knjigu u ruke ima skoro 13 godina. Stvarno steta, jer mi stripovo pino znace, zbog njih imam lijepa sjecanja djetinstva |
http://www.acestroke.blogspot.com |
|
|
drogsy
stripovi.com suradnik
Croatia
4740 Posts
Member since 27/12/2009 |
|
drogsy
stripovi.com suradnik
Croatia
4740 Posts
Member since 27/12/2009 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40251 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26814 Posts
Posted - 31/07/2010 : 15:28:54
|
Strip tržištu opada
Alfredo Castelli je jedan od pisaca kuce Bonelli. Posebno je poznat po tome što stvara u 1982, Martin Misterija, detektiv nemoguce. Ipak objavljeno cak i ako je "u opasnosti zatvaranja", koja je, kako nam je rekao, "Ja samo prodati izmedu 30.000 i 35.000 primjeraka po broju. Naizgled visoka brojka, ali u stvarnosti je upravo iznad praga od izbiti ravan. " Visoki prag, te da cinjenica Dvorci u narednim godinama ce biti "dolje", inace samo nestanak nekoliko novina. U suprotnom cete "sve više prema tržištu francuskog tipa, s balon koji se više ne doživljava kao igralište zamijeniti nešto (radio, televizija, kino ...), ali koja stjece svoju autonomiju porastu . Stoga je ocito da knjige kao i tece. Primjer povijesnih novina kao neustrašiv ili Kid može rasvijetliti: "Oni milijuna prodanih primjeraka. Tada sapunice, žanr slicne price, objavili su, došli na TV i za nekoliko godina oni su zakljucili" . Medutim, problem za Bonelli je veca: ukupno tržište u padu crtic ("Svake godine smo vidjeli smanjenje prodaje), a ne samo" popularna ". Iznimke su samo nekoliko serija: "Tex , naravno, zajedno sa Dylan Dog (Castelli je imao i dodao Diabolik, ed ..) Oni su cuda, radosnim otajstvima vjere, cak i ako su prošli slavu godina. " Tex danas ga prodaje "izmedu 230 i 250.000 primjeraka po broju. Što bi mogao napraviti dojam da nije posao, ali u usporedbi s 600.000 prije deset godina rijetki. Sada kada mi stigne na listu su 40/50.000 uživajuci u zlatnim godinama sam se dogodilo zatvoriti seriju sa tim radi ...". Jedan primjer je dovoljno da razumije kolaps: "Sjecam se da je u srpnju 1993 smo proslavili 3 milijuna prodanih primjeraka. U tom mjesecu, danas, iako je vecina novina, jedva do milijun, onda moj casopis više scalchignato prodao 80.000, sada smo oko 25.000. Potonje serije, usprkos "Ja uvijek držati težak, i zato što sam volio i zašto želim da se osigura što više raditi na moje osoblje", rekao je kako su na visokim rizikom. Kontradikcija flagrantno: povecanje dogadaje ("Mi smo ocajni: morali smo slušati sve, svaki dan smo trebali ici na drugom mjestu"), povecanje stripove, cak i ako samo kroz dobro Bonelli distribuira 37.000 newsagents u Italiji, koja jer troškovi nisu ravnodušni, ali ne i prodaja, u najboljem slucaju, stagnirati. I izdavaci gasp. Iako je vrijednost za novac za Castelli je više nego samo: "S manje od 3 € Bonelli daje 80/90 stranica, francuski, sa 12, gotovo polovica. Obložen i boju, ali još uvijek pola. Jedan od nacina da to Bonelli, unatoc uspjehu on je vlasništvo u ispišite Boja Tex pripojena Republici, nije cini se da želite ici. RB
|
Ja sam fetišist papira! |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18861 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 31/07/2010 : 15:40:01
|
same Žalostne Sove....Bonelli bar za sada ne predvida ukidanje nijednog junaka,tiraži padaju svuda svima, strip nije iznimka, pa i Talijani imaju recesuju, možda i ukine ponekog (Marti je tome najbliži) ali istovremeno uvodi nove serijale, istina mini ali novitete su se dobro primile kod citatelja....a i zašto nebi u slucaju nužde i manjih prihoda najprvo skresao dosta preplacene crtace, ionako nemaju posla osim u BD i Marvel produkciji, pa bi crtali i za puno manje svote dalje za Bonellija...možda neje...bu honorari zaposlenima i poneki junak ali prije ce propasti pola svjetske strip produkcije i nakladnika nego Bonelli...bar dok ima Zagora....a da se stripi i te kako citaju na plaži vidio sam ovih dana na Rabu, Zagor, Dilan,Alan Ford zauzimali su mjesta na ležaljkama(ne samo kod mene), a kad znamo da su plaže pune stranca,Nemca,Ceha,Madžara,Slovaka nije ni cudno da stripovi ne leže razbacani po plaži..... Optimizma malo ljudi. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
Pavel
Senior Member
Croatia
1233 Posts
Member since 25/08/2005 |
Posted - 31/07/2010 : 16:07:43
|
Od svega gore napisanog smisla jedino ima cinjenica da Bonelli prodaje strip od 96 stranica za manje od 3 eura, a Francuzi album od 45 za 12 eura. Ako i dode do gašenja pojedinih junaka u narednim godinama (malo vjerojatno) to ne mora znaciti njihov konacan nestanak. S promjenom izdavacke politike može se osigurati nekakva buducnost. Dobar primjer smo imali kod nas. Ako strip ne može proci na kiosku za 18 kuna, tiskaj ga u HC-u za 150. Takva politika je prošla s obzirom da svi zapoceti serijali izlaze i dalje. Možda bi to bilo rješenje: napuštanje kioska i takve, cesto preskupe distribucije, te okretanje striparnicama, luksuznijim izdanjima itd. Bonellijevi stripovi su užasno konzervativni, mnogima od nas se baš zbog svidaju, ali problem je što nove generacije sve manje zanima strip kao medij, pogotovo takav koji se u 60 godina postojanja minimalno promijenio u formatu, temama, naraciji itd. Uostalom, zašto strip mora izlaziti svaki mjesec? Pa da imate najgenijalnije scenariste u staffu oni bi morali napisati u slucaju Dylana 12 prica za redovno izdanje, 3 price za jedan maxi,2-3 price za gigant i po jednu za almanah i specijal. To je 20 prica godišnje tj. 100 prica u 5 godina. Uzmimo u obzir da malo koja kvalitetna serija doživi 100 nastavaka. Dakle, naprosto je NEMOGUCE da iz mjeseca u mjesec citamo kvalitetne i uzbudljive price.
I da, Tex naprosto ne može propasti, a najvjerojatnije ne ni Dylan jer su obojica ikone pop kulture u Italiji (ovaj drugi i je k tome i iskomercijaliziran preko svake mjere). A što se Zagora tice... ako propadne, neka ga prodaju Turcima. Tamo se proda toliko da slobodno mogu financirati nove epizode. A i ja cu imati što za prevoditi |
Edited by - Pavel on 31/07/2010 16:16:18 |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26814 Posts
Posted - 31/07/2010 : 16:22:40
|
Specijalizirane prodavaonice,manji luksuzni tiraž ne može proci u italiji.da bi se proizvodio strip sa svim troškovima potrebna je masovna prodaja.martiju predvidam još godinu,dvi dana a ni zagi nece više izdurat.mini serije su mini serije.njih se ne može vjecno musti osim ako ne prerastu u redovite a nisu.dodaj tome pad interesa za strip,skoru promjenu u vlasniku kompanije i recesiju,sasvim je moguce da vecina bonellija kihne. |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Topic |
|