forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Koji Bonelli stripovi deluju edukativno?
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/09/2010 : 23:07:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
Evo, Bobe, nekoliko Dylanovih epizoda gdje su prisutne stvari koje sam nabrojao:

- stav prema hendikepiranim osobama, osim slavnog 'Johnnieja Freaka', jedan pravi biser nalazi se u specijalu 'Strava iz nekog drugog kad', o mentalno zaostalom djecaku Goru kojeg roditelji drže u podrumu... Tu je prica ispricana bez puno patetike i, što je bitnije, stvarno te natjera da se zamisliš nad sudbinom takvih ljudi...

- prava manjina i beskucnika, ima odlican dio koji se odnosi na ovo u 'Killexovom povratku', kad beskucnici ilegalci pristaju biti i ubijeni samo da bi se njihovim obiteljima poslao novac... Takoder Rujuov 'Bunar prevara' govori o ilegalcima džeparošima... Još jedan odlican primjer su 'Loše misli', gdje doseljenik, crnac biva osuden na smrtnu kaznu jer su 'svi crnci isti'...

- nasilje u obitelji i prava žena, odlican Sclavijev 'Prema dalekom svijetu', gdje su prikazane žene žrtve obiteljskog nasilja koje svojevoljno ostaju uz muževe nasilnike jer nemaju snage išta promijeniti... Tu takoder imamo lik povucenog i pomalo cudnog momka, koji je strahovito inteligentan, gdje Sclavi opet pokazuje kako i oni 'drukciji' mogu biti korisni i dobri u necemu...

- seksualne slobode, pravi primjer su 'Uspomene nevidljivog', gdje Sclavi ne samo da ne osuduje prostitutke, nego ih smatra toliko normalnima da Dylan jednu i zaprosi... Znaci, Sclavi ne osuduje nikoga zbog posla kojim se bavi ili zbog odredenih navika...

- besmislenost ratovanja, dok se u vecini avanturistickih stripova ratovi glorificiraju šaljuci time djeci sliku o casnoj smrti na bojnom polju, u Dylanu se ratovi osuduju... U 'Dok vas smrt ne rastavi' Dylan je zaljubljen u Lillie, pripadnicu IRA-e kojoj je brat poginuo u sukobima Engleza i Iraca, i koja ga svim silama želi osvetiti... Dylan, iako policajac u službi Engleske, na sudu se suprotstavlja državi u slucaju protiv Irskih mladica, i ne znajuci kako su ti isti mladici pocinili nekoliko teroristickih djela... Rat nema smisla, jasna je poruka...

- prava životinja, u 'Posljednjem uštapu' vukodlak je prikazan puno humanije od mnogih ljudi... Takoder, u Johnnieju Freaku' imamo skupinu bogatih mladica koji iz dosade ubijaju pse lutalice u parku... Pa u 'Goblinu' eksperimente na majmunima itd...

Uglavnom, pošto mislim da su te stvari puno bitnije u životu od poznavanja povijesti, rekao bih da se iz Dylana puno više nauci nego iz MM-a... Jer samo pogledajte razinu svijesti o ovakvim pitanjima u našim krajevima, vecinom su stariji ljudi jako zadrti i ako ce mladi uz Dylana izgraditi neke drukcije stavove, onda nikako ne možemo reci da DD nije edukativan strip... Ja sam za neke od ovih problema prvi put saznao kao mladi citajuci Dylana...

Raspisao sam se, slobodno komentirajte!

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

psycho
New Member

212 Posts

Member since 12/08/2009

Posted - 02/09/2010 : 23:19:53  Show Profile Show Extended Profile  Send psycho a Private Message
Dylan je, sto bi se danas reklo, vise politicki korektan, nego sto je edukativan.Mozda, avangardan? Svakako da je ta zivotna prica u Dylana vazna, u to nema sumlje.
Go to Top of Page

marcho
New Member

Croatia
263 Posts

Member since 23/04/2008

Posted - 02/09/2010 : 23:23:52  Show Profile Show Extended Profile  Send marcho a Private Message
Pa dylana nisam puno citao. Procitao sam prvih desetak epizoda krajem osamdesetih kad su izašle i tad mi se nije svidio... previše krvav, strašan i brutalan za jednog desetogodišnjaka. Kasnije sam procitao nekoliko epizoda s pocetka devedesetih koje sam posudivao od frendica...ni tad se nisam bio previše zagrijao za citanje. Dakle u životu sam možda procitao 20-25 dylanovih stripova, dakle ne mog suditi je li edukativan ili ne.

a što se tih socijalnih prica tice,poput: prava manjina i beskucnika,seksualne slobode,besmislenost ratovanja,prava životinja... ima ih i u Kenu. I tamo su vjerujem daleko daleko toplije ispricane i pristucnije svim dobnim skupinama .
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 02/09/2010 : 23:26:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:
Originally posted by marcho

a što se tih socijalnih prica tice,poput: prava manjina i beskucnika,seksualne slobode,besmislenost ratovanja,prava životinja... ima ih i u Kenu. I tamo su vjerujem daleko daleko toplije ispricane i pristucnije svim dobnim skupinama .

O tome ne možeš suditi ako nisi citao, zar ne?

Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 03/09/2010 : 08:55:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message
Mislim da su Marti, DD i MN najedukativniji. Zagor? nah

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!
Go to Top of Page

tex2
stripovi.com suradnik

Croatia
31015 Posts

Member since 17/09/2006

Posted - 03/09/2010 : 09:00:59  Show Profile Show Extended Profile  Send tex2 a Private Message
Marti svakako, i Mister No!

"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati."
"The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 03/09/2010 : 09:09:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message
quote:
Originally posted by poison

U italijanskim stripovima moze dosta toga da se nauci pogotovo dilan i marti. Jedini strip koji je debilan je alan ford

Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 03/09/2010 : 09:14:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message
quote:
Originally posted by teller

Zagor nije edukativan? a almanahi sa tekstom ili specijalci sa dodatkima?

Pa ne znam baš. Ti dodaci u almanahu uopce nemaju nikakve veze sa žanrom stripa i pricaju o Jamesu Bondu, Charltonu Hestonu itd. Sve što se može nauciti i s IMDb-a. Za dodatke u specijalima ne znam, ali u ovom topicu se prica o edukativnim stripovima, a ne o dodacima. Ono što možeš u Zagoru nauciti jest da lijane i leopardi postoje u S. Americi.

Edited by - Opti on 03/09/2010 09:16:50
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 03/09/2010 : 09:21:13  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message
Zahvaljujuci Zagoru nacitala sam se raznoraznih tekstova po wikipediji, mnogo toga je i ostalo u glavi. Najedukativniji je svakako Marty ali generalno gledano, znatiželjan covjek se vrlo lako nade za wikipedijom makar googlao o gradicu gdje se radnja stripa odvija. I valjda znate kako to ide na netu. Krenete citati o Indijancima Hopi a za sat dva shvatite da citate o endemskim vrstama ptica u Švedskoj.
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 03/09/2010 : 09:37:14  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message
Eh da. I manje serite po Zagoru... Evo vam jedan primjer kako uciti uz Zagora. Uzmimo na primjer epiziodu "Krilati osvetnik". Prvo me je natjerao da guglam o planinama u državi New York, zatim o indijancima Munsee, po grckoj mitologiji i doznala sam sasvim slucajno što je Mothman. Nisam imala blage veze do tada da ljudi po americi briju da postoji covjek sa krilima i crvenim ocima. Pa slušajte, nacitala sam se o svakom cudu zahvaljujuci Zagoru.
Poanta je u tome da nije bitan nedovoljno ili dovoljno edukativan strip, vec je poanta da ce tele ostati tele ukoliko ga znatiželja ne navede da cita o svijetu oko sebe.
Nabijem vas na lijane i geparde! Što sad hocete reci da nekakav random glupan ne može iz martija "nauciti" da u Amazoni uistinu postoji stotinjak sisatih plavuša koje se lezbiciraju a paralelno s tim žele osvojiti svijet?

Edited by - grofica Varga on 03/09/2010 09:39:45
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 03/09/2010 : 10:10:02  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
quote:
Originally posted by Beva

Evo, Bobe, nekoliko Dylanovih epizoda gdje su prisutne stvari koje sam nabrojao:

A što je s onim nasilje, krv, incest i rock'n'roll da kvari omladinu? Mislim da zajednica ne gleda blagonaklono na horore kad je pitanju njihov podmladak... Na tebe je to možda djelovalo pozitivno, no koliko je serijskih ubojica proizašlo nakon što su citali Dylane?

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 03/09/2010 : 10:19:09  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
quote:
Originally posted by grofica Varga
Poanta je u tome da nije bitan nedovoljno ili dovoljno edukativan strip, vec je poanta da ce tele ostati tele ukoliko ga znatiželja ne navede da cita o svijetu oko sebe.
Nabijem vas na lijane i geparde! Što sad hocete reci da nekakav random glupan ne može iz martija "nauciti" da u Amazoni uistinu postoji stotinjak sisatih plavuša koje se lezbiciraju a paralelno s tim žele osvojiti svijet?

True... Ukoliko strip ne potakne citatelja na daljnje istraživanje, ili ga ne navede da malo razmisli o zadanoj tematici ili ideji, ne znam koliko možda djelovati onda edukativno. Mada, priznajmo, u Zagoru je najmanje edukativnih cinjenica, a i sami autori priznaju da nisu obracali pažnju na stvarne cinjenice nakon što su kreirali Zagorov svijet (doduše, neki novi autori to su ispravili). Opet, sve to dalje ostaje na samom citatelju.

Za Amazonke, nisam znao da se baš lezbiciraju (možda su aseksualne?), no znam, doduše da otimaju muškarce tek za rasplod. Taj stripic opet nudi obilje tema za istraživanje mondo, horor trash i sexploatation kinematografije...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 03/09/2010 : 10:20:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message
quote:

Mislim da je važnije što u toj epizodi nema lijana.

Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 03/09/2010 : 10:49:02  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message
quote:
Originally posted by Bob Rok
Bolje da cutim i ne uticem na ostale. A i sve cekam ko ce me omanda sa bejzbol palicu sa ledja. Jbga, jeretik.

Za ovo nemasa frke , spremicu vec neku klopku (palica, satara, busilica). Jel dolazis na sajam knjiga?
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 03/09/2010 : 10:53:01  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message
quote:

Ne znam. Ovo li je trik pitanje?

Jock, ljudsko !
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 03/09/2010 : 10:58:03  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message
quote:
Sajam stripa ove godine Ne

To nije manifestacija koju preporucujem. Ovo za ispite te razumem, i sam sam bio u tvojoj kozi .
Go to Top of Page

Kit Carson
Advanced Member

Serbia
11593 Posts

Member since 19/11/2008

Posted - 03/09/2010 : 11:13:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Kit Carson a Private Message
E reko da cutim, pa ne mogu. Kada procitam da je DD edukativniji od Zagora, onda... Takvo nesto bezveze nisam procitao jos od kad je Vjeko prijavio da je Litvanija pokradena od Srbije u cuvenom finalu.

Ja kao prosvetni radnik, uvek sam propagirao strip kod dece, ali nikad nisam DD. Sta mogu klinci odatle da nauce? (Pricam o osnovcima.) Uvek sam forsirao Bleka, Marka (koje inace ne volim) i Zagora. Pa samo o Indijancima i njihovim obicajima, kulturi, verovanjima,klinci mogu vise da nauce nego... Necu da pricam o razvijanju osecaja za pravdu i slicno. Ni toga nema kod DD. Pricao sam vec da sam pisao i diplomski rad na temu stripa i o edukativnom karakteru, ali nigde nisam pomenuo DD, dok mi je pomenuta trojka (od Bonellijevaca)bila na skoro svakoj strani.
I da, ja volim da citam DD.

Ubrzajte Texa u koloru na 2 mesecno!

Edited by - Kit Carson on 03/09/2010 11:15:00
Go to Top of Page

Bardho
Senior Member

1943 Posts

Member since 10/04/2003

Posted - 03/09/2010 : 11:39:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Bardho a Private Message
quote:
Originally posted by Kit Carson

E reko da cutim, pa ne mogu. Kada procitam da je DD edukativniji od Zagora, onda... Takvo nesto bezveze nisam procitao jos od kad je Vjeko prijavio da je Litvanija pokradena od Srbije u cuvenom finalu.

Ja kao prosvetni radnik, uvek sam propagirao strip kod dece, ali nikad nisam DD. Sta mogu klinci odatle da nauce? (Pricam o osnovcima.) Uvek sam forsirao Bleka, Marka (koje inace ne volim) i Zagora. Pa samo o Indijancima i njihovim obicajima, kulturi, verovanjima,klinci mogu vise da nauce nego... Necu da pricam o razvijanju osecaja za pravdu i slicno. Ni toga nema kod DD. Pricao sam vec da sam pisao i diplomski rad na temu stripa i o edukativnom karakteru, ali nigde nisam pomenuo DD, dok mi je pomenuta trojka (od Bonellijevaca)bila na skoro svakoj strani.
I da, ja volim da citam DD.

Hm pa šta se to može nauciti iz ta tri stripa? Ni u jednom od ta tri stripa nema ništa istinito o indijancima i njihovoj kulturi. U Marku i Bleku nema cak ni povijesnih bitaka za americku neovisnost(možda griješim). U Zagoru je sve krivo (od oružja kojim se koriste, odore americke vojske i još puno drugih sitnica...)

Kao što su neki vec primjetili najedukativniji su Mystere, Mister No, Magicni.

Slažem se s groficom da ako je covjek znatiželjan može cak i iz Zagora pronaci nešto.(naravno ako mu se da surfati po netu i da je imun na netocnosti koje ce u njemu pronaci)

P.S. odmah da razjasnim citam sva tri stripa
P.S. nisam fan Dylana Doga (citam i njega naravno)
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 03/09/2010 : 11:46:08  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message
Nesto oko Marti Misterije i prosvetljenja. Ljut sam na Kastelija sto je Svetog Nikolu nazvao Turcinom, mnooogo sam ljut zbog toga .
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4528 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 03/09/2010 : 12:00:18  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message
sjecam se epizode zagor maksia tajni agenti, nitko ne može rec da nije edukativna, ne znam po cemu je to dilan dog edukativniji od zagora. najedukativniji je marti misterija.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 03/09/2010 : 12:58:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:
Originally posted by adriano

ne znam po cemu je to dilan dog edukativniji od zagora.

Ja sam dao argumente, nabrojao epizode i što se iz njih konkretno da nauciti... Mogao sam isto tako za puno epizoda pronaci nešto, recimo jedna od zadnjih u VC, Rujuova u kojoj se nauci ponešto o islandskoj mitologiji...

Uradi ti slicno za Zagora...

@ DeeCay, znam da si se šalio o utjecajima horrora na mlade, pa puno više ubijanja ima u klasicnim avanturistickim stripovima... I to licemjernog, jer Zagoru je sasvim OK ubijati Indijance, dok se kod bijelaca uvijek trudi privesti ih na sud... Kakvu to poruku šalje djeci?

Kažem, nije edukacija samo povijest i zemljopis... Recimo da je Dylan najedukativniji strip (uz Kena) na podrucju sociologije, a i psihologije...

@ grofica Varga, ne pljujem ja po Zagoru, citao sam ga dok sam bio manji, ali se realno kod njega najmanje nauci iz samog stripa... A na wikipediju te može potaknuti bilo koji strip, ali ovdje je rijec o edukativnoj vrijednosti samog stripa...

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22318 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 03/09/2010 : 13:15:38  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message
budimo iskreni i ostavimo simpatije po strani , jer ovdje koliko vidim svak svoju bebu brani
DD nije edukativan strip, ali zato ima svoje kvalitete koji ga kao strip cine boljim od vecine ostalih iz Bonellija
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 03/09/2010 : 13:24:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:
Originally posted by King Warrior

budimo iskreni i ostavimo simpatije po strani , jer ovdje koliko vidim svak svoju bebu brani
DD nije edukativan strip, ali zato ima svoje kvalitete koji ga kao strip cine boljim od vecine ostalih iz Bonellija

Meni je bio, jer sam danas u mnogim pogledima slican Dylanu, a sam strip je puno na to utjecao... Sjecam se da je nešto slicno i Barker izjavio... Ali ovisi što smatrate edukacijom? Hoce li netko Djoletu reci da nije educiran covjek jer je pravnik, a pola stvari koje sam ja nabrojao odnose se na pravo? Mora li covjek biti povjesnicar ili geograf da bi bio educiran?

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22318 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 03/09/2010 : 13:28:05  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message
quote:
Originally posted by Beva

Meni je bio, jer sam danas u mnogim pogledima slican Dylanu, a sam strip je puno na to utjecao... Sjecam se da je nešto slicno i Barker izjavio... Ali ovisi što smatrate edukacijom? Hoce li netko Djoletu reci da nije educiran covjek jer je pravnik, a pola stvari koje sam ja nabrojao odnose se na pravo? Mora li covjek biti povjesnicar ili geograf da bi bio educiran?

mada se ovo moze primjeniti za apsolutno svaki strip, bez izuzetka, moram reci da si sa te tacke gledista apsolutno u pravu.
Go to Top of Page

Pajtos
Advanced Member

Sierra Leone
4678 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 03/09/2010 : 13:34:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajtos a Private Message
quote:

...Poanta je u tome da nije bitan nedovoljno ili dovoljno edukativan strip, vec je poanta da ce tele ostati tele ukoliko ga znatiželja ne navede da cita o svijetu oko sebe.
Nabijem vas na lijane i geparde!...

WOW!WOW! Lepo receno!Ovako se brani Zagor,a ne vedrim nebom nad darkvudom ili clanskom kartom ZGUZ-a... Zagor jeste edukativan!
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000