forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Koji Bonelli stripovi deluju edukativno?
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Kit Carson
Advanced Member

Serbia
11593 Posts

Member since 19/11/2008

Posted - 03/09/2010 : 18:29:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Kit Carson a Private Message
@ Colt

Zasto da ne, s tim sto im ti stripovi trenutno manje dostupni.
Identifikacija dece sa junacima je vrlo cesta, tako da je ovo sasvim na mestu.

Ubrzajte Texa u koloru na 2 mesecno!
Go to Top of Page

selanne
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
7655 Posts

Member since 11/09/2009

Posted - 03/09/2010 : 18:35:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit selanne's Homepage  Send selanne a Private Message
Evo, moj potpis sam kaže koji je strip sigurno edukativan.

Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted.
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9401 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 03/09/2010 : 19:03:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message
dd nojev let

mm nezanimljiv djeci? ovisi o kojoj dobi i kojoj djeci govorimo. meni je cim sam poceo otkrivati povijest i zemljopis mm postao zanimljiv. doduše ja sam pomalo geek ali ipak.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 03/09/2010 : 19:24:25  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message
quote:

Jesam, subjektivan sam jer sam ja od Dylana naucio puno.

Dylan je tebe naucio - prava manjina, besmislenost ratovanja, ljubav prema životinjama (kako si naveo prije). Identicne stvari te može nauciti i Zagor. I sad meni nije jasno, kako ti možeš zbog navedenih stvari govoriti da je Dylan edukativan, a Zagora koji uci to isto, klasificirati kao needukativnog? Zar ne bi bilo logicno da ako je Dylan edukativan zbog toga što si naveo, da je onda i Zagor edukativan jer te nauci isto to?

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 03/09/2010 : 20:24:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:
Originally posted by grofica Varga

Dylan je tebe naucio - prava manjina, besmislenost ratovanja, ljubav prema životinjama (kako si naveo prije). Identicne stvari te može nauciti i Zagor. I sad meni nije jasno, kako ti možeš zbog navedenih stvari govoriti da je Dylan edukativan, a Zagora koji uci to isto, klasificirati kao needukativnog? Zar ne bi bilo logicno da ako je Dylan edukativan zbog toga što si naveo, da je onda i Zagor edukativan jer te nauci isto to?

Pa sad, nije baš isto, jednostavno jer je Zagor ipak strip s radnjom u prošlosti, a te teme tad nisu bile aktualne... Recimo, nasilje nad životinjama... Od Zagora sam naucio da konja, kad slomi nogu, treba ubiti :) Od Chica da su životinje tu samo za jelo, da ga citiram: 'Ne jedem ništa što nije imalo mamu'...

Manjine, indijanci nisu manjina i ktomu su starosjedioci Darkwooda... Ne znam...

Zagor je dosta puta sudjelovao u ratovima i uvijek su se rješavali ubojstvima nekih likova, Dylan ne bira strane i pokušava pomoci svima za koje smatra da su u nevolji... Procitaj 'Dok vas smrt ne rastavi'...

Jednostavno, vecina je tih tema odraz ovog vremena, i konkretno tih tema u Zagoru nema... Dok u Dylanu imaš cijele epizode posvecene samo tome...

Ali, pošto vec i sam sebe pocinjem gledati kao DD fanatika, samo da pripomenem da u zadnje vrijeme uglavnom citam MM-a i da uživam... Mada sam s dosta tih misterija vec upoznat, ne škodi obnoviti znanje...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

nolo contendre
Junior Member

Serbia
411 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 03/09/2010 : 21:07:35  Show Profile Show Extended Profile  Send nolo contendre a Private Message
jA sm iz stripova naucijo da piŠm!
Go to Top of Page

psycho
New Member

212 Posts

Member since 12/08/2009

Posted - 03/09/2010 : 23:35:04  Show Profile Show Extended Profile  Send psycho a Private Message
Bobe, sasvim je normalno da te vise interesuju fobije, nego sve i svja o Irokezima.Kakvi bre Irokezi kad je gotovo vecini stanovnika ovih teritorija psihicko zdravlje uzdrmano.Slazem se sa tobom u potpunosti.Iako nisam neki DD fan, strip je u potpunosti afirmativan.
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 04/09/2010 : 11:21:34  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message
quote:
Originally posted by Beva
Pa sad, nije baš isto, jednostavno jer je Zagor ipak strip s radnjom u prošlosti, a te teme tad nisu bile aktualne... Recimo, nasilje nad životinjama... Od Zagora sam naucio da konja, kad slomi nogu, treba ubiti :) Od Chica da su životinje tu samo za jelo, da ga citiram: 'Ne jedem ništa što nije imalo mamu'...

Manjine, indijanci nisu manjina i ktomu su starosjedioci Darkwooda... Ne znam...

Zagor je dosta puta sudjelovao u ratovima i uvijek su se rješavali ubojstvima nekih likova, Dylan ne bira strane i pokušava pomoci svima za koje smatra da su u nevolji... Procitaj 'Dok vas smrt ne rastavi'...

Jednostavno, vecina je tih tema odraz ovog vremena, i konkretno tih tema u Zagoru nema... Dok u Dylanu imaš cijele epizode posvecene samo tome...

Ali, pošto vec i sam sebe pocinjem gledati kao DD fanatika, samo da pripomenem da u zadnje vrijeme uglavnom citam MM-a i da uživam... Mada sam s dosta tih misterija vec upoznat, ne škodi obnoviti znanje...

Presmiješan si! Razumijem da ce ljudi uvrstiti Texa i Zagora u lako štivo, manje edukativno obzirom na Dylana ili Martija koji se bave ezoterijom, okultizmom ili pseudoznanostima. Ali ovo što ti pokušavaš osporiti Zagoru je teška glupost. Pokušavaš osporiti tu plemenitu poantu (konkretno smo se uhvatili prava životinja, besmislenost ratovanja ili prava manjina, Indijanci tada nisu bila manjina ali su bili potlaceni pa slobodno mogu napisati prava potlacenih ) koja je vidljiva iz aviona i koju ce valjda i najveci tukac u svemiru odmah primjetiti.

Mislim, zar ti uistinu ne razumiješ Chicov lik? On je lijen, proždrljivac, hedonist, varalica, prevrtljivac i pun mana i kao takav je pun slicnih bisera. A ubijanje konja koji slomi nogu je westernski klišej još od Clinta Eastwooda. Ma daj molim te, u moru necenzurirane krvi i kasapljenja koji se pojavljuju u Dylanu uspiješ uhvatiti plemenitu poantu, a ovamo ce ti Chico kvariti mladež. Ajmo zbog Chica nalijepiti "zabranjeno mladima od 18" na strip. Budi malo objektivniji, ako si u stanju shvatiti poantu u Dylanu, valjda te Chicove gluposti nece omesti u interpretaciji Zagorovih epizoda.

Ni ti ,ni Dylan, ni ja nismo bili ni u jaju dok je Zagor (1966.) rušio utvrde koje su vojnici gradili na pašnjacima bizona. Kad se borio protiv velikih krznarskih kompanija, u ime spašavanja lovišta od izlovljavanja, kada je spašavao robove iz afrike.
A sam Zagorov, traperski ili indijanski stil života kroz više od 500 epizoda propagira ljubav prema prirodi i prema životinjama. Koji bonelijev junak više živi u skladu sa prirodom od Zagora? Da samo znaš od koliko sam ljudi u raspravama o ekologiji cula da ce za ekstremne ekologe reci - pa ovim aktivistima smeta svaki kurac, neka idu živjeti u kolibu kao Zagor ako su protiv automobila, industrije itd... (od ljudi koji ne citaju stripove)
Takoder u tih više od 500 epizoda non stop riješava neke nesporazume, hvata smutljivce sve u ime one "ne želim da izbije rat, indijanci ce prvi najebati, biti ce krvi do koljena, nevini ce nastradati, rat je besmislen, bla bla... A da ne kažem kako Zagor sa sjekirom onesvjesti 858 ljudi koji na njega nahrupe odjednom i pucaju iz svog moguceg oružja, sve u ime toga da ga scenaristi poštede ubijanja. Mali milijun puta je neprijateljima pružao ruke dok su padali niz provaliju. Evo i scena gdje Chico i Zagor stoje nad Hellingenovim grobom, na Chicove rijeci "Nemoj mi reci da si ganut zbog njegove smrti pa se moliš?" on odgovara - "Srami se zbog tih rijeci! Mislim da sam te ucio kako i opravdana mržnja mora nestati pred najstrožom od svih kazna... Pred smrcu".

Da si zaigrao na terenu filozofije, smisla života i slicnog, te prikazao Zagora manjkavim po tom pitanju ja ti ni rijeci nebi rekla. Osporavati Zagoru borbu za bilokakva ljudska prava i propagiranje ljubavi prema prirodi je glupo. Teška glupost po kojoj bi ljudi mogli pomisliti da nisi shvatio Zagora, po tebi najmanje edukativan i dubok strip. Profulati tu poantu citajuci Zagora, zbog pucanja u konje ili Chicovo prežderavanje je kao da promašiš bacanje košarkaške lopte u olimpijski bazen sa udaljenosti od pola metra. Ruku na srce glupan nisi, i ne želim te vrijedati. Jedini problem je u tome što bi sa svojim priznanjem da se u Zagoru propagira ljubav prema životinjama, prava manjina/potlacenih te besmislenost ratovanja poistovjetio Zagora s Dylanom. I to u onom segmentu po kojem je (po tvome) Dylan edukativan. Što bi automatski znacilo da po toj logici mora i Zagor biti edukativan. U tom grmu leži zec i dalje mi se ne raspravlja. Ne citaju mi se glupe argumentacije "Chico je prdnuo i zagadio prirodu" u tim utopijskim pokušajima da se ospori propaganda covjekoljublja i ljubavi prema prirodi.

Edited by - grofica Varga on 04/09/2010 11:27:12
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 04/09/2010 : 11:34:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:

Jedini problem je u tome što bi sa svojim priznanjem da se u Zagoru propagira ljubav prema životinjama, prava manjina/potlacenih te besmislenost ratovanja poistovjetio Zagora s Dylanom. I to u onom segmentu po kojem je (po tvome) Dylan edukativan. Što bi automatski znacilo da po toj logici mora i Zagor biti edukativan.

Nemam ja problema s tim, i cesto se iz Zagora daju izvuci pozitivne poruke, ne sporim to... Jedino što hocu reci je da se Zagor ne bavi istim problemima s kakvim se danas susrecemo, ali da ima slicnosti - ima... Samo, ja branim strip uz kojeg sam najviše naucio, ti takoder, tako da nigdje necemo doci nastavimo li... Imaš pravo u dosta stvari koje si napisala, i vec sam rekao da bih sad neke stvari drukcije napisao... Tako da, što se mene tice, možemo zakopati ratnu sjekiru :)

Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 04/09/2010 : 12:54:48  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message
quote:
Originally posted by Bob Rok
Irokezi? Da postoje me i zanima, ali na koliko se plemena dele, ne. Da, fobije me zanimaju, to je nesto sa cime se svakodnevno susrecem. Sa Irokezima? Ipak ne

Nisam pitala što te više zanima. Postavila sam ti pitanje koje te je trebalo dovesti do zakljucka da znanje covjeka koji nabroji neka plemena iz naroda Irokeza treba poštivati koliko i znanje onog koji zna nabrojati nazive pet - šest fobija. Zato ne vidim razlog po kojem bi epizoda "Šah - Mat" u kojoj se spominju ta plemena i godina njihovog ujedinjenja bila manje edukativna od "Fobije".

A ovo laprdanje o tome što svakodnevno susreceš je glupost. Ne susreceš po kvartu ni farone, lavove, sekvoje, neutronske zvijezde, Mariju Antonetu, Mohorovicicev sloj i slicno pa si svejedno barem jednom u životu svojom voljom citao o necemu takvom. Bože svašta!

quote:
Tako da, što se mene tice, možemo zakopati ratnu sjekiru :)

Može!

Tu sam vec skoro godinu dana a još uvijek sam "starting member", stvarno rijetko pišem ali kada mi je nešto zanimljivo za pokaciti se onda se razvežem. Ako sam bila na momente preagresivna, nemoj to osobno shvatiti!

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 04/09/2010 : 13:42:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:

Tu sam vec skoro godinu dana a još uvijek sam "starting member", stvarno rijetko pišem ali kada mi je nešto zanimljivo za pokaciti se onda se razvežem. Ako sam bila na momente preagresivna, nemoj to osobno shvatiti!

Trebala bi pisati više... Postovi ti imaju glavu i rep, pišeš samo kad imaš što reci i to je odlicno... Što me dovodi do zakljucka da je možda bolje što pišeš malo, jer bi se u suprotnom možda razvodnila kvaliteta :)

Nisi me nicim uvrijedila, svjestan sam da neke stvari koje sam napisao mogu zvucati uvredljivo, mada nisam baš tako mislio... Uostalom, bilo bi dosadno kad bi se svi stalno oko svega slagali :)

Go to Top of Page

mikado
Senior Member

Serbia
1710 Posts

Member since 01/06/2009

Posted - 04/09/2010 : 13:43:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit mikado's Homepage  Send mikado a Private Message
quote:

@Grofica

Irokezi? Da postoje me i zanima, ali na koliko se plemena dele, ne. Da, fobije me zanimaju, to je nesto sa cime se svakodnevno susrecem. Sa Irokezima? Ipak ne

Nisu bitni junaci, ja sam mozda kao klinac mogao saznati citajuci Dampira da je Prag glavni grad Ceske, danas mi ta informacija nista ne znaci. Tako je i za ostale, retki su primerci stripova gde ja upijem informacije. Eto, fobija je izuzetak, iako strip ko strip nije nista posebno

Meni se cini iz tvojih postova da se najviše sreceš sa bonelifobijom.

https://religiopedija.blogspot.com/
https://bonelistripovi.blogspot.com/
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 04/09/2010 : 15:07:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
Boneli stripovi, pogotovi ovi noviji, su puno više edukativni nego što se misli.
Marti ostaje najbolji primjer, uz jednu zamjerku: u mnogim epizodama se na brzinu iznese toliko raznoraznog materijala iz svih nauka da oni, barem u mom slucaju, više zamore nego podstaknu citaoca. Treba imati mjeru u svemu. Za mene je daleko podsticajnije kada se ne iznese puna dokumentacija i cinjenice o istoriji (mom starom hobiju), vec imamo praznine koje me kopkaju i tjeraju na istraživanje.
Nekada je cak i loše dijelo podstrekac: gledajuci naivno-patriotski ''Alamo'' Džona Vejna, bez šire i dublje slike istorijskog konteksta, na trenutke sam bio toliko iznerviran da sam se odmah dohvatio tekstova o teksašansko-meksickom ratu.
Dilanova primarna funkcija i jeste i nije edukativna. Odbacimo morbidne scene; one su obicna slasher šminka. Iz Dilana se može puno nauciti o emocijama, sama fabula price tjera na razmišljanje i otkrivanje metafora, razmišljanje o nivoima pripovjedanja, oniricnim scenama i ljudskom životu... Moje interesovanje za psihologiju potice iz ''Snova'', specijala broj sedam. Tako da, u pitanju je štivo koje više širi vidike ljudske duše i njenog iracionalnog dijela, nego uma.
Mister No zaslužuje svaku upucenu rijec pohvale... Jedna od najpoucnijih epizoda koje sam citao je specijal ''Crna magija'', u cijem se dodatku ide u ozbiljno detaljisanje finesa vudua i makumbe.
Iz Zagore SD se svašta može naucit.
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 04/09/2010 : 15:19:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
Bobe, imaš donekle pravo, ali znaš i ti da precijeniš Alana Forda... Debelo, i skupa sa emocijama.
Go to Top of Page

marcho
New Member

Croatia
263 Posts

Member since 23/04/2008

Posted - 04/09/2010 : 20:20:29  Show Profile Show Extended Profile  Send marcho a Private Message
Vidim ovdje se malo žešce raspravljalo zasnjih par postova. Je, alan ford je strip koji te potice da vedrije gledaš na svijet oko sebe. Koliko puta se nadem u nekoj situaciji i kažem : Pa ovo je ko u Alanu Fordu...
Go to Top of Page

alanford70a
Starting Member

38 Posts

Member since 24/03/2008

Posted - 05/09/2010 : 07:49:10  Show Profile Show Extended Profile  Send alanford70a a Private Message
Dilan, Marti, Dampyr.

Kad ce Ken Parker u mekom povezu, od prvog broja?
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 05/09/2010 : 20:38:50  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message
quote:
Da, ali ti pricas o milionu naroda Irokeza. Treba traziti sirinu u obrazovanju, ako cu ja iz tog stripa nauciti samo o plemenima, kako se ona dele i nista drugo, onda i nisam mnogo dobio.

Ne razumijem što si mislio reci s ovim da ja pricam o milijunu naroda Irokeza? Ako misliš reci da Zagor daje informacije samo o Indijancima, varaš se. Sve u svemu, da i jest tako, zar to umanjuje njegovu vrijednost i zar je to malo informacija? Po ovakvoj jednoj izjavi bi se reklo da su tebi Indijanci svi isti, jer ocigledno ne dobivaš ništa time što si recimo u epizodi "Seminole" naucio nešto o Osceoli, velikom poglavici Seminola po kome je napravljen lik Manetola, a u epizodi "Dugo putovanje" gdje saznajemo nešto o Sekvoji. Osceola , Sekvoja, isti vrag, sve su to tamo neki Indijanci, vrlo ogranicene povijesti, kulture i obicaja, pa citajuci o njima ne dobijemo puno.

quote:
Dao sam samo primer za DD-a, mozda ni tu ne moze mnogo vise da se nauci, ali ce meni licno biti interesantnije uciti o tome. Ako nista drugo, upotreba nesablonskih recenica i nepoznatih pojmova je znatno vise prisutnija. Gimnastika mozga, za razliku od Teksa ili Zagora (ovde mislim na dijaloge, pre svega).

Ovisi tko cita, zar ne, oh veliki rušitelju predrasuda, koji predrasude ruši novim predrasudama i generalizacijama? Tebi možda da, ali to nije dovoljno da bi polazeci od sebe i svojih iskustava izgeneralizirao neki strip. Prestani vec jednom te svoje stavove izbacivati kao nekakav anksiom, bez da se objasniš do kraja.

Uzmimo za primjer jednu sasvim dobru Dylanovu epizodu iz zadnjeg giganta "Kronika izvanrednog ludila". Na 24. str imamo scenu gdje se vrištanje djevojcice pretvara u Munchov Krik. Totalno prožvakana fora, mislim da sam je prvi put vidjela u Simpsonima. Zatim opsesija Laughtona (brije da ima problema sa komunikacijom) koja se manifestira tako da nikog živog ne razumije. Sve i jedan sugovornik mu izbacuje nasumicno pobacane rijeci bez ikakvog smisla. Pozvoni doktorici na vrata, ona mu otvori i kaže "Harfa dinosaur san". On pita :" Što miss Porter?" A ona ce mu "Novogodišnja stolica, hiperaktivni ocean dvopek". Trgala sam se od smijeha. Ali ni to mi nije bilo ništa novo jer sam se sa slicnom spikom susrela u (mislim) Ionescovim djelima. U toj prici su se dva lika svadala, svada je normalno pocela, svašta su jedan drugom govorili da bi na kraju završilo sa tim da su jedan na drugog poceli vrištati hrpu besmisleno pobacanih rijeci. (Kao u ovom Dylanu)
Iako mi je ta epizoda odlicna nije mi predstavila nešto nepoznato ili veliku gimnastiku mozga. Mogu je slobodno strpati u nešto isklišejizirano, svakidašnje i šablonizirano u djelima koje se bave apsurdom i koja eksploatiraju Ionesca, Monty Pythona i teatar apsurda opcenito. S druge strane, u svojih 28. godina jesam cula za teatar apsurda, ali nisam cula za Jeana Laffitea kojeg su poprilicno autenticno nacrtali i dali par istinitih informacija o njegovom životu, niti sam imala pojma tko je Madame Laveau. U njenom slucaju malo zamjeram to što je nisu baš autenticno nacrtali, ali mogu razumjeti da su joj željeli radi fabule dati taj neki fatalni izgled pa im opraštam.
Kako sam rekla, važno je tko cita. Hoce li netko pomocu Dylana produbiti interes prema filozofiji i teatru apsurda ili ce netko googlati o životu i djelu Madame Laveau i voodoo fenomenima apsolutno je nevažno. Jedina predrasuda koja se treba srušiti u cijeloj ovoj prici je ta generalizacija i podjele što je za ciji nivo.

quote:
Kad sam rekao svakodnevno susretanje, mislio sam na svoju buducu profesiju, ne na ljude koje srecem na ulici. A svakako da je i znanje o Irokezima deo obrazovanosti. Pitanje je da li je to manje ili vise od nekog stripa slicne tematike...

Pitanje je koliko citatelj ima ili nema znanja. Kada to apsolviramo onda možemo pricati je li ovo ili ono njemu više ili manje.
Npr. recimo da postoji strip Lingvistikman koji ce se kao Marti Misterija baviti jezicima. U prvom broju se uci o tome da jezici s podrucja bivše SFRJ nisu narjecja, a nastavak tog vrlo napetog broja je još napetiji nastavak "Povratak zlih prevoditelja naslova sa šestog planeta".
Bi li tebi osobno bilo više ili manje?

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47169 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 05/09/2010 : 21:18:30  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
S ovim se ne slažem. Najmanje edukativnih cinjenica po meni ima u Nicku Raideru (barem u ovih prvih 50-tak brojeva koji su nam dostupni) i Bradu Barronu. Što to znaci obratiti pažnju na stvarne cinjenice kod kreiranja necijeg svijeta? Mislim, U New Yorku uistinu postoji odjel za umorstva i detektivi koji se bave istragom istih. Šuma s lijanama kod velikih jezera u Sjevernoj Americi ne postoji i to je fikcija. Isto tako, u Nicku Raideru je domet viditi na zidu plakat filma "Duboko grlo", dok se u Zagoru pojavio poprilican broj stvarnih ljudi i dogadaja, koji su nekako "edukativniji" od dubokog grla.

[/quote]

pa da,iako je ideja klitorisa u grlu prilicno komicna

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47169 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 05/09/2010 : 21:27:13  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by adriano

ne znam po cemu je to dilan dog edukativniji od zagora.

Ja sam dao argumente, nabrojao epizode i što se iz njih konkretno da nauciti... Mogao sam isto tako za puno epizoda pronaci nešto, recimo jedna od zadnjih u VC, Rujuova u kojoj se nauci ponešto o islandskoj mitologiji...

Uradi ti slicno za Zagora...

@ DeeCay, znam da si se šalio o utjecajima horrora na mlade, pa puno više ubijanja ima u klasicnim avanturistickim stripovima... I to licemjernog, jer Zagoru je sasvim OK ubijati Indijance, dok se kod bijelaca uvijek trudi privesti ih na sud... Kakvu to poruku šalje djeci?

Kažem, nije edukacija samo povijest i zemljopis... Recimo da je Dylan najedukativniji strip (uz Kena) na podrucju sociologije, a i psihologije...

@ grofica Varga, ne pljujem ja po Zagoru, citao sam ga dok sam bio manji, ali se realno kod njega najmanje nauci iz samog stripa... A na wikipediju te može potaknuti bilo koji strip, ali ovdje je rijec o edukativnoj vrijednosti samog stripa...

white supremacy ? ma pretjeruješ

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

marcho
New Member

Croatia
263 Posts

Member since 23/04/2008

Posted - 05/09/2010 : 23:21:20  Show Profile Show Extended Profile  Send marcho a Private Message
quote:
Originally posted by marcho

O cemu vi vodite rasprave. zagor, kao i vecina bonellijevih junaka ne služe za edukaciju nego za neobaveznu zabavu. Samo što neki ovdje niceg prave nauku... Istina, vec sam rekao da se iz Martina i Mister Noa može ponešto nauciti, ali ni to nisu edukativni stripovi jer su povjesne cinjenice ili geogrfski podaci samo polazne tocke iz kojih autori grade pricu. Ne znam što je u Dylan Dogu edukativno?! Odsjecanje udova?! ili loši gruchovi vicevi..?!

Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 07/09/2010 : 14:03:31  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message
quote:
Retko citam junake Boneli kuce, zato mi je i ova tema neki vid edukacije. Dakle, koji strip sta nudi i koliko?
Tvoje recenice su pune gorcine. Narocito prema ljudima koji su smeli da dirnu u Zagora. Dok ja napadam junake u svojoj predrasudi da nude manje edukacije, ti napadas mene licno.

Pa ako rijetko citaš Bonelija od kud ti pravo da sebe nazivaš rušiteljem predrasuda u vezi sa stripovima iz te kuce? Gdje si, molim te lijepo, našao pokrice za to?
A još je najgore to što nisi ni svjestan da takva neka izjava može nekom dignuti tlak u toj mjeri da ima potrebu napasti tvoje stavove. U toj svojoj glavi sve lijepo ispercipiraš da si u cijeloj prici nevinašce koje je samo reklo nešto protiv Zagora, a grofica je zla kuja i ide te odmah ni krivog ni dužnog napadati.
Što se konkretno Zagora tice, citala sam temu i primijetila da ga ljudi stavljaju na samo dno. Ne slažem se s tim i ljudima sam objasnila zašto i zbog cega se ne slažem. 90% onoga što sam pisala jesu moji osobni osvrti na neke epizode. Rekla sam takoder da mi je Marti najedukativniji a Nick i Brad najmanje.

quote:
Ako nastavis tako dalje, necu se ponasati prema tebi kao prema zenskoj osobi.

Kakav je ovo seksisticki proser? Što, pocet ceš se ponašati prema meni kao da sam muškarac i pitati me hocu li ti pomoci oko slaganja 8 metara drva u šupu?
Sreca tvoja da u svojoj suštini nisi toliko zloban koliko si nepromišljen. U protivnom bi se moglo reci da spuštaš nekoga na osnovu spola (šovinizam) i da uz to još i prijetiš. Jer dok ja napadam tvoje stavove ti mene spuštaš na osnovu mog spola, necega što sam dobila rodenjem a ne svojim izborom. Ja tebe spuštam na osnovu stvari koje svojim izborom pišeš, na osnovu stavova koje si sam izabrao u životu. Možemo se mi sprdati i podjebavati na racun muškaraca i žena ali u kombinaciji s ovom prijetnjom ispadaš odvratno bezobrazan i niti malo duhovit.

quote:
Iskreno, i da nudi neku edukaciju, retke su epizode koje su citljive. Tako da covek treba naterati sebe da procita strip, kako bi se i edukovao iz istog. Sad, ovo je moje misljenje o stripu. On se moze menjati nagore ili nabolje sa upoznavanjem opusa ovog junaka. Kad kritikujem ili hvalim radim to posto upoznam materijal, ne radim napamet.

Dakle, sad kada ti je covjek nekako i dokazao da Zagor po pitanju edukativnosti nije najgori, vec ga se može staviti u neku zlatnu sredinu, rame uz rame s nekim drugim junacima opet ti ne odgovara. Sada spiku gledaš okrenuti na citljivost epizoda. Jel ti vidiš koliko si u stanju sam sebe izvozati u diskusijama? Koja je poanta ovog tvog topika o edukativnosti, ako si generalni zakljucak na koncu sveo na to je li strip zanimljiv i citljiv?

Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18881 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 08/09/2010 : 11:49:10  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message
pa noviji Martiji sigurno,akcije ima malo ili nimalo...za ostale nebi rekao da imaju više edukacije od akcije.

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

Pajtos
Advanced Member

Sierra Leone
4678 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 08/09/2010 : 13:37:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajtos a Private Message
quote:
Originally posted by marcho

...Ne znam što je u Dylan Dogu edukativno?! Odsjecanje udova?! ili loši gruchovi vicevi..?!

Kao recimo "Kazu da je rec smrtonosnija od maca.Vi srecom imate samo mac" ili "Sta se dobija ukrstavanjem dokonog kompijuterasa i hobotnice?Nemam pojma,al' sto svira na orguljama..."
Go to Top of Page

docA
Advanced Member

8104 Posts

Member since 14/09/2008

Posted - 08/09/2010 : 14:24:21  Show Profile Show Extended Profile
quote:
Originally posted by Pajtos

Kao recimo "Kazu da je rec smrtonosnija od maca.Vi srecom imate samo mac" ili
"Sta se dobija ukrstavanjem dokonog kompijuterasa i hobotnice?Nemam pojma,al' sto svira na orguljama..."

Ma nemoj b'e?

A sta se dobija ukrstanjem leskovcanina i hobotnice?
Nemam pojma, al' znam da opasno bere* paprike!

*- (za nejuznjake): skuplja, ubire
Go to Top of Page

Pajtos
Advanced Member

Sierra Leone
4678 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 08/09/2010 : 14:40:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajtos a Private Message
Pa,morao sam da adaptiram prvo sto mi pade na pamet! Sa' ce Leskovchani da ti kazu sta je edukativno u vicevima o njima,osecam...
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000