Author |
Topic |
|
globinjo
Moderator
Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
Posted - 09/10/2011 : 23:06:08
|
Vjerojatno najpoznatiji cuvar dalmatinske glazbene baštine, muzikolog, aranžer, skladatelj i dirigent Ljubo Stipišic - Delmata umro je u 74. godini.
Stipišic je roden 28. rujna 1938. u Vrbanju na otoku Hvaru, a glazbom se bavi od 1958. Voditelj je i osnivac brojnih klapa, medu kojima su i neke koje su utrle put današnjem klapskom pjevanju, primjerice Jeka Jadrana, Oktet DC, Kantaduri, Trogir, Vokalisti Salone...
Kao zaljubljenik i promotor klapskog glazbenog izraza pokrenuo je ili sudjelovao u pokretanju brojnih klapskih manifestacija, pocevši od najvece, omiškog Festivala dalmatinskih klapa, pa do Solinskih ljetnih priredbi, Smotre dalmatinskih klapa na Klisu, Susreta dalmatinskih klapa Sudamja, Korizmenog glagoljaškog tradicionalnog puckog pjevanja u Velikom tjednu Puce moj, Pasionske baštine u Zagrebu. Pokrenuo je i casopis Bašcinski glasi, te glazbenu edicije Leut.
Stipišic je glazbu ucio kod Josipa Zjacica i Silvija Bombardellija u Splitu, a osim voditeljskog rada s klapama skladao je brojne skladbe, ponajviše baš za klape, te zborove, cesto utemljenim na starogradskoj folklornoj baštini koralnog podrijetla.
Ogledao se i u vecim vokalnim oblicima, skladajuci kantate "Zaplakalo dite na žudinski kanat", "Dignite barjak za neznane i male", "Hrvatska suita", oratorije "Matija Ivanic", "Kalvarija", "Misa Croatie redivivae", "I ric se covikom ucini"... No, ipak, vjecno ce biti zapamcen po svom remek-djelu, skladbi "Dalmatino povišcu pritrujena", kojom je pobijedio na festivalu u Omišu 1973., a koja je otad postala neslužbenom dalmatinskom himnom.
Neprocjenjiv je Stipišicev doprinos cuvanju dalmatinske glazbene tradicije. Zabilježio je više od 200 dalmatinskih puckih napjeva, sacuvavši ih time od zaborava i pridonijevši njihovoj reafirmaciji. Mnoge od njih su izašle i u zbirkama narodnih pjesama.
Ne smije se zaobici ni cinjenica da je otac poznatog hrvatskog glazbenika Zlatana Stipišica - Gibonnija.
|
https://www.facebook.com/Comicator/ https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/ |
|
globinjo
Moderator
Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7264 Posts
Member since 12/11/2009 |
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8163 Posts
Member since 30/07/2002 |
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
|
Krunoslav
Starting Member
56 Posts
Member since 31/05/2010 |
Posted - 10/10/2011 : 09:28:27
|
quote: Originally posted by globinjo
Pute, laze pizon dubli tovari Gustirne žedne mijun sici i lati Konkulana škina težakov Od motik po žurnatin pritrujena
Prage kalet žnjutin dubli puntari Naboj Dalmatine rebati na draci Kroz kadene dicu cican pasli A judi driti ka kolone Dalmatino, povišcu pritrujena
Intradu pravice s tilin štrukali Dalmatino, povišcu pritrujena Rod puntarski resa na draci Dalmatino, povišcu pritrujena
Ditinstvon gladnin povist štukali Dalmatino, povišcu pritrujena Kroz kadene dicu cican pasli A judi driti ka kolone Dalmatino, povišcu pritrujena
http://www.youtube.com/watch?v=p0q-7nrQ3X8 himna dalmacije...
RIP Ljubo... Pjesma je uistinu prekrasna ali vecinu, da ne kažem ništa, ne razumijem. Ako može neki slobodan prijevod. |
|
|
hrvoje23
Senior Member
Croatia
2172 Posts
Member since 23/09/2005 |
|
skuby
Average Member
Croatia
764 Posts
Member since 06/02/2011 |
|
sumohrvat
Advanced Member
4023 Posts
Member since 22/11/2004 |
Posted - 10/10/2011 : 12:12:50
|
puteve, ulaze u polja teretom dubali magarci. bunare žednjele milijun vjedra i polijevaca. savita leda zemljoradnika od motikanja po nadnicarenjima premorena.
pragove ulicica gležnjevima dubali puntari, gnojni cir Dalmacije otkucava? na draci, kroz lance djecu sisama napasali, a ljudi uspravni kao kameni stupovi, Dalmacijo, poviješcu premorena.
ljetinu pravicnosti s tjelesima ižazeli dalmacijo, poviješcu premorena! rod pobunjenicki rastao na draci, Dalmacijo, poviješcu premorena!
djetinjstvom gladnim povijest zacepili, dalmacijo, poviješcu premorena. |
|
|
selanne
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
7655 Posts
Member since 11/09/2009 |
|
Krunoslav
Starting Member
56 Posts
Member since 31/05/2010 |
|
tex2
stripovi.com suradnik
Croatia
30944 Posts
Member since 17/09/2006 |
Posted - 10/10/2011 : 13:02:41
|
R.I.P. |
"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati." "The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
|
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 10/10/2011 : 17:17:50
|
Otišao je Zdenko Runjic, sad Ljubo Stipišic, pa se bojim da nam je još ostao samo Krste Juras kao posljednji živi bard tradicionalne dalmatinske pjesme. Šjor Ljubo, laka ti bila tvrda dalmatinska zemlja koju si toliko volio... |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47132 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 11/10/2011 : 10:57:49
|
Zbogom legendo |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Amos
Senior Member
Croatia
2896 Posts
Member since 03/01/2011 |
Posted - 11/10/2011 : 15:29:45
|
Otišla legenda, Bog ga pomilova. Kako je toga covika bio gušt slušati dok je pricao, koji naglasci, jedan od rijetkih kojima je to stajalo kao skrojeno, pravi "pisnik i poeta"..
Jedini drugi covik kojega sam znao da je bio tako prirodan s tim našim dalmatinskim teatralnim izricajem je bio pokojni stric moje majke, za života hodajuca legenda grada Nina. Uvijek pamtim kako mi je jedanput nazad par godina bacio krpu da nešto obrišem i vice: "mulci, eko la štraca!", a gard drit ka svica s cigaretom u ruci i kanocalima na vrhu nosa uz uzvišeni ton ne bi da u kazalištu interpretira Kralja Leara. Od onda mi krpa više nije krpa nego samo štraca..
Odoše takve legende..
|
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa. |
|
|
split85
Advanced Member
Croatia
8249 Posts
Member since 25/01/2010 |
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik
Croatia
5106 Posts
Member since 30/08/2009 |
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 13/10/2011 : 22:50:24
|
Covik o krejance
Ca oce rec kkrejan, to je on bija Nigdar ni grezo misli ni govori Koren je Dalmacije razotkrija Pritrujenu, kroz pismu je odmori.
Libri, piture pa klape, glosari Ko more nabrojit di je sve stiga (za šolde ga nije morila briga) Deboto asketa, duh je timari.
Slidi je svitlo sakriveno puku virujuc u silu koja ne stari Za svako je dobro spremno da ruku.
Pot i trud puka notan je obdari Meštar, mendava je krpe života stapa ji u akord da je divota.
- pjesma Joška Armande posvecena Ljubi Stipišicu, prenesena iz Slobodne Dalmacije;
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
|
Topic |
|