Author |
Topic |
|
alanford
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1169 Posts
Member since 31/03/2009 |
Posted - 14/10/2011 : 22:21:42
|
Ima li ikoga sa foruma da igra Go? Ja vec igram 3 godine Go, i Go klub u Banja Luci postoji jos od 60ih godina. Postoje klubovi u Velikoj Gorici i u Kragujevcu koji aktivno rade. Ako neko bude zainteresovan da nauci igru i njena pravila neka kaze. Igra je porijeklom kineska i smatra se da je starija vise od 2000 godina. Jako je jednostavna i postoji par glavnih pravila ali na milione kombinacija i smatra se da se nikada nije odigrala ista partija. U Japanu je raspisana nagrada od 10 miliona dolara za kompjuterski program koji ce pobjediti profesionalca, jos niko nije osvojio nagradu. Cesto se odrzavaju takmicenja u Velikoj Gorici, za par dana ce biti i u Beogradu, Kragujevcu, Samcu...
Postoji i manga posvecena Baduku - Hikaru no Go. Ako vas zanima pogledajte. http://en.wikipedia.org/wiki/Hikaru_no_Go
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Member since 26/12/2007 |
Posted - 14/10/2011 : 23:15:39
|
Daj nemoj zezat, ja sam uvijek htio nauciti igrat Go (valjda djelomicno i zbog gore navedene genijalne mange). Cak sam planirao i kupiti sve potrebno za igru (ukljucujuci i upute). Iako, moram priznat, strašno komplicirano mi uvijek izgledalo pogotovo za priglupog mene
P.S. imam negdje i film o toj igri, ali mi još nije došao na red za pogledati - Mikan no taikyoku. |
It would not be difficult, Mein Führer. Nuclear reactors could - heh, I'm sorry, Mr. President - nuclear reactors could provide power almost indefinitely. |
|
|
alanford
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1169 Posts
Posted - 15/10/2011 : 00:54:07
|
Ma nije to toliko komplikovano kao što izgleda. Imaš samo par glavnih pravila i nekoliko dodatnih (Seki, Ko, Komi). Nauci se se igrati za dan, maksimalno dva. Ali ima poslovica koja kaze da se za dan nauce pravila a za životni vijek savlada igra u potpunosti . Nemaš potrebe kupovati plocu i kamenje (jer to samo kod nas mozes kupiti preko neta, a to ti inace daju u klubovima, bar je takav slucaj bio kod mene), a uputsva jednog kao za Monopol nema . Umjesto toga imaš brdo i brdo literature, neke knjige su posvecene samo otvaranju (Fuseki) a i u tome postoje razliciti stilovi, o životu i smrti u gou... Ali ima zato i knjiga koje ce ti od pocetka pokazivati sve. Ako hoces mozemo preko http://www.gokgs.com/ odigrati partiju (iako bi 1000 puta lakse bilo oci u oci) onako da ti pokazem pravila glavna. Evo ti gdje u HR mozes otici
U Zagrebu:
Svaki drugi utorak u citaonici 'A. Cesarec' na Ravnicamaod 17 do 19:30. Slijedeci susret je 08. veljace 2011.
U Velikoj Gorici:
* uz redovni turnir subotama od 10:30 do oko 14:00 u prostorima Sportske udruge osoba sa invaliditetom 'Uspon' - Matije Slatinskog 4 (ucqz sa stražnje strane zgrade)
U Karlovcu:
* subotama od 10:00 do 12:00 Gradska knjižnica 'Ivan Goran Kovacic'
U Rijeci
*utorkom i petkom od 18:00 do 20:00 u Domu mladih - Laginjina 15.
http://gogame.blog.hr/ - ovo ti je blog Mladena Smuda on ti je glavni za to u HR. |
|
|
Sneaksie Thiefsie
Advanced Member
4533 Posts
Member since 22/04/2008 |
|
alanford
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1169 Posts
|
Sneaksie Thiefsie
Advanced Member
4533 Posts
Member since 22/04/2008 |
|
alanford
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1169 Posts
Posted - 15/10/2011 : 10:15:13
|
quote: Originally posted by Sneaksie Thiefsie
mislim a sigurno je tako da je Politikin Zabavnik pisao o ovoj igri/sportu
Ja nisam vidio, ali je sigurno bilo |
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Posted - 15/10/2011 : 10:59:15
|
dobro, ako cemo nabrajat u kojim sve filmovima igraju Go onda do sutra necemo završiti. Evo, baš idem gledat film i odmah u prvoj sceni igraju Go |
It would not be difficult, Mein Führer. Nuclear reactors could - heh, I'm sorry, Mr. President - nuclear reactors could provide power almost indefinitely. |
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Posted - 15/10/2011 : 11:03:34
|
quote: Originally posted by alanford
Ma nije to toliko komplikovano kao što izgleda. Imaš samo par glavnih pravila i nekoliko dodatnih (Seki, Ko, Komi). Nauci se se igrati za dan, maksimalno dva. Ali ima poslovica koja kaze da se za dan nauce pravila a za životni vijek savlada igra u potpunosti . Nemaš potrebe kupovati plocu i kamenje (jer to samo kod nas mozes kupiti preko neta, a to ti inace daju u klubovima, bar je takav slucaj bio kod mene), a uputsva jednog kao za Monopol nema . Umjesto toga imaš brdo i brdo literature, neke knjige su posvecene samo otvaranju (Fuseki) a i u tome postoje razliciti stilovi, o životu i smrti u gou... Ali ima zato i knjiga koje ce ti od pocetka pokazivati sve. Ako hoces mozemo preko http://www.gokgs.com/ odigrati partiju (iako bi 1000 puta lakse bilo oci u oci) onako da ti pokazem pravila glavna. Evo ti gdje u HR mozes otici
U Zagrebu:
Svaki drugi utorak u citaonici 'A. Cesarec' na Ravnicamaod 17 do 19:30. Slijedeci susret je 08. veljace 2011.
U Velikoj Gorici:
* uz redovni turnir subotama od 10:30 do oko 14:00 u prostorima Sportske udruge osoba sa invaliditetom 'Uspon' - Matije Slatinskog 4 (ucqz sa stražnje strane zgrade)
U Karlovcu:
U Rijeci
http://gogame.blog.hr/ - ovo ti je blog Mladena Smuda on ti je glavni za to u HR.
¸
Baš bih mogao skociti do tih klubova, tocnije ovog u Zg da vidim kako se to tamo igra. A mogli bi i odigrat koju partiju preko ovog tvog gokga pa da me nauciš pravila
Ma kakav Mladen Smud, sadd kad ja pocnem igrat ima da mi se makne sa trona |
|
|
alanford
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1169 Posts
Posted - 15/10/2011 : 11:21:28
|
quote: Originally posted by dr strangelove
U Zagrebu:
U Velikoj Gorici:
U Karlovcu:
U Rijeci
http://gogame.blog.hr/ - ovo ti je blog Mladena Smuda on ti je glavni za to u HR.
¸
Baš bih mogao skociti do tih klubova, tocnije ovog u Zg da vidim kako se to tamo igra. A mogli bi i odigrat koju partiju preko ovog tvog gokga pa da me nauciš pravila
Ma kakav Mladen Smud, sadd kad ja pocnem igrat ima da mi se makne sa trona
Nikakav problem... Ako hoces mozemo i sad... |
|
|
alanford
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1169 Posts
Posted - 15/10/2011 : 11:32:47
|
Ajmo se rade dogovoriti za odredeno vrijeme. Moram ici za pol sata, a pravila sam tek poceo citati (došsao sam tek do "KGS Go Tutorial: Liberties"), a onda kad to završim još se trebam ulogirati.
Pa ne znam... Hoces oko 5, 6? |
|
|
alanford
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1169 Posts
Posted - 15/10/2011 : 11:36:20
|
Ajmo se rade dogovoriti za odredeno vrijeme. Moram ici za pol sata, a pravila sam tek poceo citati (došsao sam tek do "KGS Go Tutorial: Liberties"), a onda kad to završim još se trebam ulogirati.
Pa ne znam... Hoces oko 5, 6?
Odnosno do 5 kad mozes... |
|
|
alanford
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1169 Posts
Posted - 15/10/2011 : 11:38:17
|
Meni paše i jedno i drugo pa može kad god Vama odgovara, ucitelju
Ma svejedno... Eto u 4 budi na KGS-u |
Edited by - alanford on 15/10/2011 11:38:39 |
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Posted - 15/10/2011 : 11:41:27
|
Ajde dobro. Možda zaksnim par minuta ako upadnem u gužvu na povratku.
Sad kad smo se dogovorili da pobrišemo ovih zadnjih par postova oko dogovaranja da topic lici na nešto? |
Edited by - dr strangelove on 15/10/2011 11:42:46 |
|
|
alanford
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1169 Posts
Posted - 15/10/2011 : 11:43:24
|
Ajde dobro. Možda zaksnim par minuta ako upadnem u gužvu na povratku.
Ma nije problem... Ja cu biti ulogovan i pripremiti partiju tamo, samo udjes... |
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Posted - 15/10/2011 : 11:57:01
|
On the board below, you can play your computer at capture go. The computer doesn't play very well, so after a few tries you should be able to win.
yeah, right! sigurno je došlo do neke greške ovaj komp ima IQ200, jednom sam ga (slucajno) dobio od 10 odigranih partija. |
|
|
alanford
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1169 Posts
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Posted - 15/10/2011 : 12:00:17
|
Kolika je tabla? 13x13?
9x9
evo sad me malo krenulo. cini se da sam se ufurao. dobio sam 3 od zadnjih 5 |
|
|
alanford
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1169 Posts
Posted - 15/10/2011 : 12:03:14
|
Kolika je tabla? 13x13?
9x9
evo sad me malo krenulo. cini se da sam se ufurao. dobio sam 3 od zadnjih 5
Bravo! Standardno se igra na 19x19 tabli, kao sto je na prvom postu. A najcesci pocetni potez na 9x9 tabli je u centru. Probaj tako |
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Posted - 15/10/2011 : 12:05:06
|
Kolika je tabla? 13x13?
9x9
evo sad me malo krenulo. cini se da sam se ufurao. dobio sam 3 od zadnjih 5
Bravo! Standardno se igra na 19x19 tabli, kao sto je na prvom postu. A najcesci pocetni potez na 9x9 tabli je u centru. Probaj tako
Gad je uvijek prvi Mogu ga jedino dobiti kad ga stjeram uz rub. Samo ednom ili dvaput sam ga uspio zarobiti na sredini table (bez pomoci ruba). |
|
|
alanford
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1169 Posts
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 15/10/2011 : 18:30:56
|
quote: Originally posted by Sneaksie Thiefsie
Go smo videli i u filmu The Valiant Ones (stara verzija)
Kakva scena ! Kad se ovi kriju po drvecu, a Yu Tayo i ekipa razradjuju strategiju go kamencicima... |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Posted - 15/10/2011 : 18:44:28
|
Je li bilo u tom tutorialu sta je Seki i Ko?
Još ne. Valjda ce biti jer sam tek na šestom koraku (od 14). |
|
|
|
Topic |
|